Archief - Het Grote Kredietkaartentopic

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Fides

Legacy Member
Hierbij een bijgewerkte repost van mezelf, met wat algemene info omtrent kredietkaarten. In dit topic kan je ook terecht om vragen te stellen over kredietkaarten.



/!\ WAARSCHUWING:

- KEN JEZELF! NEEM GEEN GEWONE KREDIETKAART ALS JE NIET GOED MET GELD KAN OMGAAN!
- HOU ALTIJD UW BETALINGEN BIJ!
- HOU REKENING MET ONVERWACHTE OMSTANDIGHEDEN EN ZORG ERVOOR DAT JE ALTIJD EEN RESERVE HEBT OP EEN SPAARREKENING.
HOU ALTIJD MINSTENS HET BEDRAG OP JE ZICHTREKENING DAT JE ZAL MOETEN BETALEN BIJ DE VOLGENDE AFREKENING!
- KOOP ENKEL ALS JE HET KAN BETALEN!

INDIEN JE JE NIET AAN DIE VOORWAARDEN KAN HOUDEN, GA DAN VOOR EEN VAN DE VELE ALTERNATIEVEN!


OVERZICHT



A. Alles over Visa en Mastercard
  1. Welke bank moet ik kiezen?
  2. Wat zijn de kosten bij dagelijks gebruik?
  3. De afrekening
  4. Visa of mastercard?
  5. Bijkomende verzekeringen
B. Alternatieven
  1. Neteller
  2. Wirecard
  3. Paypal
  4. Bpost 'Bpaid'-card




A. Alles over Visa en Mastercard


1. Welke bank moet ik kiezen?

Quasi bij elke bank kan je terecht voor een Visa of Mastercard. Voor de verschillen tussen Visa en Mastercard, zie punt 4. Voor de kosten verbonden aan het gebruik van een kredietkaart, zie punt 2.

Visa en mastercard geven trouwens zelf geen kaarten uit, zijn staan in enkel in voor het betaalsysteem. In België worden visa of mastercards geleverd via Atos Wordline (het vroegere BCC) en het zijn de banken die de kosten verbonden aan je kredietkaart bepalen.

Atos is dus een tussenpersoon die tussen de bank en visa/mastercard staat. Het is verantwoordelijk voor een aantal diensten verbonden aan het gebruik van kredietkaarten, zoals bv. Cardstop.


2. Wat zijn de kosten bij dagelijks gebruik?


Betalen met een kredietkaart in een winkel (of een onlinewinkel) is gratis. Ook betalen bij een handelaar, in een hotel, ... is gratis
/!\ DIT GELDT ENKEL ALS DE REKENING IN EURO IS! INDIEN JE IN EEN ANDERE MUNT BETAALT, IS ER EEN WISSELKOST - (zie verder)


Een tweede opmerking omtrent kredietkaarten: het gebruik van een kredietkaart is gelimiteerd tot een bepaald bedrag (=de limiet). Je kan deze limiet zelf verlagen of verhogen, afhankelijk van je noden, en afhankelijk van je bank (als die dit toestaat).

Er zijn 3 soorten kosten verbonden aan het gebruik van een visa of mastercard:

A) Jaarlijkse kost
B) Kost bij het afhalen van geld
C) Wisselkost​


A) De jaarlijkse kost is een bepaald bedrag dat je elk jaar moet betalen wil je gebruik maken van een visa of mastercard. Niet elke bank rekent een jaarlijkse kost aan; om te zien welke al dan niet gratis zijn, kan je terecht op spaargids.be of op bankshopper.be
. Voorbeelden van banken die geen jaarlijkse kost voor visa aanrekenen zijn Recordbank en Europabank. Voor Mastercard zijn dat bv. Deutsche Bank en Argenta.

Bij sommige banken lopen acties waarbij de jaarlijkse kosten vervallen of lager zijn dan gewoonlijk. Vraag altijd aan uw bankier of er dergelijke acties lopen.

B) De kost bij het afhalen
van geld (aan een ATM ('geld uit de muur halen')) bestaat meestal uit een bepaald % van het opgevraagde bedrag. Er is quasi altijd een minimumbedrag dat je sowieso moet betalen, en soms is er ook een maximumbedrag.
Voorbeeld: Bij deutsche bank is dit bv. 1% van het opgevraagde bedrag, met een minimum van 3 euro en een maximum van 5 euro. Bij Argenta is dit 1% van het opgevraagde bedrag met een minimum van 2.5 euro.

Sommige banken werken niet met een %, maar met een vast bedrag per transactie.
Voorbeeld: Bij citibank betaal je 4,96 euro per afhaling, tenzij je een positief saldo hebt.

Nog andere banken werken met een bepaald bedrag + een percentage.
Voorbeeld: Bij ING betaal je 1,00% van het opgevraagde bedrag, +4,96€.

Bij sommige banken wordt ook een onderscheid gemaakt tussen afhalingen in euroland, en afhalingen buiten euroland. Daar bovenop komt nog de wisselkost (zie C)
Voorbeeld: Bij deutsche bank is dit bv. 1.5% van het opgevraagde bedrag (itt 1%), met een minimum van 3 euro en een maximum van 18 euro (itt 5 euro voor afhalingen binnen euroland).

Als je geld wil afhalen binnen België, kies altijd voor uw maestro (uw gewone bancontact) aangezien dit gratis is.

C) Tot slot de wisselkost
: als je geld afhaalt of betaalt in een andere munt dan de euro, dan zal de bank een bepaalde wisselkoerscommissie aanrekenen. Dit wil zeggen dat op het moment dat de betaling wordt doorgevoerd, de bank de wisselkoers van die dag zal nemen, met een bepaald % in uw nadeel. Voor argenta is dit bv. 1.5%, bij citibank 1.9%


3. De afrekening


Als je betaalt of geld afhaalt met een kredietkaart, gaat dit niet onmiddellijk van je rekening. Pas als de maand voorbij is, worden alle bedragen van deze maand samengeteld en krijg je uw visafactuur in de bus. Nu zijn er 2 mogelijkheden:

1) Domiciliëring: Ergens in de volgende maand (afhankelijk van bank tot bank) wordt het totale bedrag dat je betaald hebt met je visa, van je zichtrekening gehaald.

2) Zonder domiciliëring: Ook hier zijn er 2 mogelijkheden:

- Je betaalt binnen een bepaalde termijn (binnen de x werkdagen) uw factuur. Je hebt dan geen bijkomende kosten.

- Je betaalt niet of gedeeltelijk. Er is nu een kredietopening, en je gaat over tot gespreide afbetalingen. Dit alles heeft natuurlijk zijn prijs. Dergelijke consumentenkredieten hebben zeer hoge jaarlijkse kostenpercentages en leiden vaak tot probleemsituaties. Deze kredieten kan je dus best vermijden.​

AFM zei:
Het jaarlijks kostenpercentage is het bedrag dat je boven op de aflossing van de schuld, als vergoeding betaalt aan de kredietverstrekker. Als de kredietverstrekker naast de rente- geen andere kosten berekent, is het jaarlijks kostenpercentage gelijk aan de debetrentevoet. Als er wel extra kosten worden berekend, is het jaarlijks kostenpercentage hoger. Deze kosten worden weergegeven in een percentage op jaarbasis van het totale kredietbedrag.
AFM Consumenten


/!\ Let op: die maand hoeft niet samen te vallen met een kalendermaand. Het kan perfect dat je visarekening loopt van de 22ste van de vorige maand tot de 21ste van de huidige maand.



/!\ WAARSCHUWING:

ZORG ERVOOR DAT (JE)

1) ALTIJD WEET WANNEER HET GELD VAN JE REKENING WORDT GEHAALD
2) ALTIJD WEET HOEVEEL JE ZAL MOETEN BETALEN
3) ER GENOEG GELD OP JE REKENING STAAT

ER ZIJN GIGANTISCHE KOSTEN VERBONDEN AAN HET NIET KUNNEN BETALEN VAN JE VISA OF MASTERCARD REKENING. OFWEL HEB JE DE MOGELIJKHEID TOT HET GESPREID AFBETALEN VAN JE KREDIETKAARTREKENING, MET GIGANTISCHE KOSTENPRECENTAGES. OFWEL ZAL JE ZICHTREKENING IN HET ROOD GAAN, MET AL EVEN ZWARE GEVOLGEN.

KOOP ALLEEN ALS JE HET KAN BETALEN! WEET JE VAN JEZELF DAT JE JE NIET AAN DEZE ZAKEN KAN HOUDEN, NEEM DAN GEEN KREDIETKAART, MAAR KIES VOOR ALTERNATIEVEN (ZIE VERDER).


4. Visa of mastercard?

In feit is er niet veel verschil tussen beiden; de verschillen zullen zich meestal situeren bij de kosten. Die kosten worden bepaald door je financiële instelling, de keuze van je bank is dus belangrijker dan de keuze tussen visa of mastercard.
Het zal slechts zelden gebeuren dat ergens waar je met visa kan betalen, je niet met mastercard kan betalen (of omgekeerd).

Zoals eerder al aangegeven: Visa en mastercard geven trouwens zelf geen kaarten uit, zijn staan in enkel in voor het betaalsysteem. In België worden visa of mastercards geleverd via Atos Wordline (het vroegere BCC) en het zijn de banken die de kosten verbonden aan je kredietkaart bepalen.

Het enige wezenlijke verschil dat er is tussen beide kaarten zijn de extra aanbiedingen die je krijgt bij het gebruik van je visa of mastercard. Maar ook die aanbiedingen lopen soms samen. Zo is er het Spaar & plukprogramma van Atos Wordline, waarbij je kortingsbonnen krijgt naargelang je gebruik maakt van je kredietkaart.



5. Bijkomende verzekeringen


Bij verschillende banken kan je ook extra verzekeringen krijgen bij je kredietkaart.

Het kan hier gaan om verzekeringen die gekoppeld zijn aan je kredietkaart, zoals bijvoorbeeld een annulatieverzekering voor reizen besteld met je kredietkaart.

Er bestaan ook combinaties van verschillende producten: bv. een kredietkaart en een verzekering, waarbij het gecombineerde product goedkoper is dan de som van de individuele producten.
Voorbeeld: Forummember JPV heeft bij ING een combinatie van een bijstandsverzekering en een Mastercard (gold).



B. ALTERNATIEVEN



1. NETELLER

Neteller is een online 'bank' waarmee je onder andere online betalingen kan uitvoeren (waar men neteller accepteert). Je kan geld doorsturen naar een andere neteller rekening. Tot hier lijkt het dus wat op paypal, alleen is het minder gekend.

Bij neteller kan je echter ook een prepaid mastercard (zowel fysiek als virtueel) aanvragen, waarmee je overal kan betalen waar men mastercard accepteert. Prepaid wil zeggen dat je enkel geld kan uitgeven dat al gestort is op je neteller account. Je hebt dus geen factuur op het einde van de maand.

De fysieke kaart is zoals een bankkaart, en die krijg je thuis opgestuurd.

De virtuele kaart is een systeem waarbij je op de site (of via een applicatie die je downloadt) een mastercard nummer en ccv/cvv (3 cijferige code die normaal op de achterkant van je kredietkaart staat.) kan aanvragen. Dit nummer is dan voor een korte tijd geldig.


1. Hoe maak ik een account?


Ga naar Online Payment Accounts & Gateways | Transfer Money Online | NETELLER
Klik op join now en vul je gegevens in

Als je account aangemaakt is, kan je een account uitbreiden tot een extended account. Dit is noodzakelijk als je een mastercard wil. Om je account uit te breiden zal je bepaalde zaken moeten doorsturen; nl:
- een kopie (voor en achterkant) van je identiteitskaart
- een bewijs van je adres (een factuur, of het meegeleverde blad bij je elektronische identiteitskaart).

Nadat je deze zaken doorgemaild hebt en die documenten geaccepteerd zijn, moet je opgebeld worden door neteller zelf om je identiteit te verifiëren (je zal enkele vragen in het Engels moeten beantwoorden, bv. je adres, je geboortedatum enz.) Eenmaal je account uitgebreid is, kan je zowel een fysieke als een virtuele kredietkaart aanvragen.

Het verkrijgen van een fysieke kredietkaart duurt even aangezien die moet opgestuurd worden. Een virtuele kaart is onmiddellijk klaar. Als je alleen van plan bent om op het internet te bestellen, is een virtuele kaart ideaal.

Met je virtuele kaart kan je online overal bestellen waar men mastercard accepteert. Je zal telkens een nieuw kaartnummer krijgen, met een nieuwe 'security code', de cvv of ccv, dat slechts voor korte tijd geldig is (1 à 2 dagen), wat het systeem dus erg veilig maakt. Als je virtuele kredietkaartgegevens gestolen worden door hackers, zijn die hackers daar dus niets mee.


2. Wat kost dat allemaal?


- Een account aanmaken, zowel een basis als extended account is gratis. Ook het houden van een account is gratis.

- Het aanvragen van een virtuele of fysieke kredietkaart is gratis.

- Online of in een winkel (met een fysieke kaart) een aankoop doen is gratis. Let wel: ook hier is er sprake van een wisselkoerscommissie. Bij neteller bedraagt die 2.95% (dit is dus duurder dan bij de meeste gewone banken, zoals bv. argenta of deutsche bank!) op de koers op het moment van de betaling.

- Geld afhalen met je fysieke kaart (dit gaat niet met een virtuele kaart, logisch) kost 4 euro per afhaling. Ook hier geldt mijn advies: haal geld in België af met je gewone bankkaart, aangezien dit gratis is. (meer over die kosten; zie hier )

- Geld op je rekening plaatsen per overschrijving is gratis. Het duurt zo'n 3 tot 5 werkdagen. Je kan ook geld op je rekening plaatsen met een kredietkaart, maar dat is hier niet echt van toepassing ;)

- Geld terugstorten kost u wel geld: zie kosten . Het kost u 7.5 euro om geld terug naar je rekening over te schrijven: deposit dus enkel hetgeen je nodig hebt.

Je kan echter een trucje toepassen om gratis uw geld op uw rekening te plaatsen:
1. Je downloadt de UNIBET POKER software, of je maakt gebruik van de unibet website
2. Je stort op je UNIBET ACCOUNT (via je mastercard of rechtstreeks, unibet aanvaardt neteller)
3. Je stort het geld kosteloos op je rekening (staat op je rekening binnen de 3 dagen)

(getest en gelukt)

- Je kan zien op de site dat er een inactivity fee is als je je account voor 14 maanden niet gebruikt, van maximaal 30 dollar (of hetgeen nog op je account staat, dus als daar 10 euro op staat, is het 10 euro, staat er 0 euro op, dan is er geen kost).
Dit kan je omzeilen door binnen de 14 maand je geld terug op je rekening te plaatsen (bv. via unibet, zie hierboven). Je kan ook geld storten op een pokerclient (bv. unibet) en terugstorten naar je NETELLER account.

- Hoe maakt NETELLER winst? Enerzijds door het geld dat op je rekening staat op (héél) korte termijn te beleggen, anderzijds door de kosten (bij bv. afhalen, storten naar je rekening en wisselkosten. Die liggen hoger dan de kosten bij een mastercard bij bv. deutsche bank).

2. Wirecard

Ik heb zelf geen ervaring met Wirecard, maar het is een veilig alternatief voor een klassieke kredietkaart. Je kan er hetzelfde mee doen als met Neteller (geld overschrijven naar je rekening, en gebruik maken van een virtuele of fysieke kredietkaart. Ook hier gaat het om een prepaid mastercard: Prepaid wil zeggen dat je enkel geld kan uitgeven dat al gestort is op je Wirecard account. Je hebt dus geen factuur op het einde van de maand.

Meer info kan je vinden op de site van Wirecard.

3. Paypal

Steeds meer online webshops aanvaarden ook Paypal. Ook bij paypal kan je geld storten van je zichtrekening naar je paypalrekening, en dat geld kan je dan gebruiken om online betaling uit te voeren.

Meer info vind je hier

4. Bpost 'Bpaid'-card

Opgesteld door sh1mt

1. Inschrijving:

  • Jaarlijkse kost van 12 euro, dit hoor je de eerste keer dus ook te betalen.
  • Minimum € 10 op je kaart laden (betaling aan loket, er zijn geen transactiekosten voor deze (nvdr. = de eerste)betaling).
  • Je hebt GEEN rekening bij de post nodig. Enige wat ze nodig hebben zijn de gegevens van je identiteitskaart


2. Oplaadmethodes:

  • Aan het loket van een bpost kantoor (cash of betaalkaart), transactiekost € 3. Bedrag is onmiddelijk beschikbaar op je prepaid-kredietkaart.
  • Via overschrijving op het bpaid rekeningnummer met als gestructureerde melding de 12 cijfers die op je kaart staan. Kan je dus met je gewone rekening doen, is volledig gratis, maar duurt natuurlijk een paar dagen zoals elke gewone overschrijving.
  • Met een kredietkaart (nvdr. online) op bpost - bpaid, transactiekost € 2.


3. (Her)laadlimieten:

  • min. € 10 / (her)laadbeurt
  • max. € 2500 / (her)laadbeurt
  • er mag nooit meer dan € 6000 op je kaart staan


4. Gebruikslimieten:

  • Afhaling aan geldautomaten: max. € 500 / dag, max. € 1250 / week.
  • Betaling in handelszaken en op internet: max. € 2500 / week.
  • Minimaal (her)laadbedrag: € 10 / (her)laadbeurt.
  • Maximaal (her)laadbedrag: € 2500 / (her)laadbeurt.
  • Maximaal bedrag beschikbaar op kaart: € 6000.(nvdr. max €6000 per jaar 'opladen')


5. Tarieven:

  • Aankoopkosten: gratis
  • Opladen met bankoverschrijving: gratis
  • Betaling in handelszaken: gratis (bijkomende kost van 1,75% voor betalingen buiten de eurozone (nvdr. = de marge op wisselkoersen))
  • Internetbetaling: gratis (nvdr. in euro)
  • Jaarlijkse bijdrage: € 12
  • (Her)laden in een postkantoor (cash, bankkaart): € 3 (1ste laadbeurt gratis)
  • (Her)laden met kredietkaart via internet: € 2
  • Geldafhaling: € 1,50 (bijkomende wisselkost van 1,75% voor geldafhalingen buiten de eurozone)
  • Vervanging van een verloren/gestolen/geblokkeerde kaart: € 6
  • Opnieuw aanvragen bestaande pincode: € 2,50
  • Saldo raadplegen per sms: € 0,50 (verrekend op je telecomfactuur)
  • Saldo raadplegen per telefoon (+32 22 78 55 78): nationaal tarief

Meer info vindt u hier
.


Aanvullingen of kritiek zijn meer dan welkom ;)

Hiapoe

Legacy Member
Je zegt:
"Als je betaalt of geld afhaalt met een kredietkaart, gaat dit niet onmiddellijk van je rekening. Pas als de maand voorbij is, worden alle bedragen van deze maand samengeteld en krijg je uw visafactuur in de bus. Ergens in de volgende maand (afhankelijk van bank tot bank) wordt het totale bedrag dat je betaald hebt met je visa, van je rekening gehaald."

Bij mijn VISA (bij Citibank) heb ik geen domicilie. Ik krijg de afrekening in de bus en kies zelf wanneer en hoeveel ik stort. (Ik stort altijd alles onmiddellijk en kan goed overweg met geld ;) )

Mijn standaard bank waar ik mijn zichtrekening heb: Axa, kon me ook een VISA aanbieden maar enkel en alleen met domiciliëring. maar ik vind dat een groot deel van het nut van een kredietkaart daarmee verloren gaat. Namelijk een (klein) krediet aangaan om zelf te beslissen wanneer en hoeveel ik terugbetaal.

Hiapoe

Fides

Legacy Member
Hiapoe zei:
Je zegt:
"Als je betaalt of geld afhaalt met een kredietkaart, gaat dit niet onmiddellijk van je rekening. Pas als de maand voorbij is, worden alle bedragen van deze maand samengeteld en krijg je uw visafactuur in de bus. Ergens in de volgende maand (afhankelijk van bank tot bank) wordt het totale bedrag dat je betaald hebt met je visa, van je rekening gehaald."

Bij mijn VISA (bij Citibank) heb ik geen domicilie. Ik krijg de afrekening in de bus en kies zelf wanneer en hoeveel ik stort. (Ik stort altijd alles onmiddellijk en kan goed overweg met geld ;) )

Mijn standaard bank waar ik mijn zichtrekening heb: Axa, kon me ook een VISA aanbieden maar enkel en alleen met domiciliëring. maar ik vind dat een groot deel van het nut van een kredietkaart daarmee verloren gaat. Namelijk een (klein) krediet aangaan om zelf te beslissen wanneer en hoeveel ik terugbetaal.

Hiapoe

Ik heb bewust niet gesproken over gespreide afbetalingen omdat ik dat persoonlijk zelden een goede oplossing vind. Die kosten zijn gewoon zo hoog dat je imo beter eerst spaart en dan pas koopt.

Als er nog mensen zijn die vinden dat dit ook in de op moet staan, dan zal ik die wel aanpassen ;)

Epyon

Legacy Member
Fides zei:
Sommige banken werken niet met een %, maar met een vast bedrag per transactie.
VoorbeeldBij citibank betaal je 4,96 euro per afhaling, tenzij je een positief saldo hebt.
Hoe kan je een positief saldo bij een kredietrekening hebben?

Fides

Legacy Member
Epyon zei:
Hoe kan je een positief saldo bij een kredietrekening hebben?

Omdat, zoals Hiapoe al aanhaalde, citibank niet met domiciliëring werkt. Als je je afrekening van je visa of mastercard krijgt, voor een bedrag van y euro, dan heb je 3 keuzes:

1) je betaalt x < y euro, en je gaat dus een consumentenkrediet aan (tegen hoge JKP)
2) je betaalt x = y euro, en je schuld is vereffend
3) je betaalt x > y euro, en je hebt een positief saldo op je kredietrekening.

En bij geval 3 kan je dus gratis geld afhalen, als het afgehaalde bedrag niet groter is dan hetgeen op je kredietrekening staat.

Ik weet het, het is een beetje een vreemd systeem :p

Epyon

Legacy Member
Fides zei:
1) je betaalt x < y euro, en je gaat dus een consumentenkrediet aan (tegen hoge JKP)
2) je betaalt x = y euro, en je schuld is vereffend
3) je betaalt x > y euro, en je hebt een positief saldo op je kredietrekening.

En bij geval 3 kan je dus gratis geld afhalen, als het afgehaalde bedrag niet groter is dan hetgeen op je kredietrekening staat.
Op die manier. Vreemd, bij mij werkt het met domiciliëring maar heb ik bij mijn weten geen enkel domiciliëringsdocument moeten ondertekenen. Al kan het natuurlijk wel in de kleine letters gestaan hebben. Ik heb ook geen 'kredietrekening', enkel een overzicht van de afschriften.

Smiles_

Legacy Member
Probleem treedt op bij mensen die hun VISA-kaart gebruiken waarvoor ze niet dient (in mijn ogen).
VISA dient voor op reis en restaurant en online aankopen. En eigenlijk meer in de gevallen waarbij je je debetkaart/bankkaart niet kan gebruiken.

Probleem is dat men tegenwoordig VISA gebruikt als permanente kredietfaciliteit waarbij men constant een bedrag opgenomen heeft en dit zo blijft en men daardoor op den duur meer in een sukkelstraatje zit waarbij men zelfs moeite heeft om de intresten te betalen...

Bij Cofidis kan men bv een kredietkaart bekomen met een limiet van 10.001 euro! Gewoon onvoorstelbaar. De klant kiest wanneer en hoeveel hij terugbetaalt. Moet er geen tekeningetje bijmaken dat Cofidis hoopt dat mensen slechts een fractie van het opgenomen bedrag (kunnen) aflossen en ze in een spiraal van debetintresten verdrinken.

Gebruik een VISA-kaart waarvoor ze dient (m.i in uitzonderlijke gevallen) en zuiver steeds aan zodat je voor geen verrassingen komt te staan.

Ik weet wel dat de meesten hier verstandig met alles om gaan, maar ik kom er vaak genoeg tegen die door hun visakaart(en) in de miserie zijn geraakt.
Of kies voor een bank waar je verplicht elke maand je volledig opgebruikt saldo van de voorbije maand moet aanzuiveren en ga niet in zee met Cofidis, Citibank...

Fides

Legacy Member
Epyon zei:
Op die manier. Vreemd, bij mij werkt het met domiciliëring maar heb ik bij mijn weten geen enkel domiciliëringsdocument moeten ondertekenen. Al kan het natuurlijk wel in de kleine letters gestaan hebben. Ik heb ook geen 'kredietrekening', enkel een overzicht van de afschriften.

Die domiciliëring staat in de algemene voorwaarden van je bank, of in de algemene voorwaarden bij het gebruik van een kredietkaart.

Bij citibank moet je geen zichtrekening hebben, vandaar waarschijnlijk die kredietkaartrekening.

Fides

Legacy Member
Smiles_ zei:
Probleem treedt op bij mensen die hun VISA-kaart gebruiken waarvoor ze niet dient (in mijn ogen).
VISA dient voor op reis en restaurant en online aankopen. En eigenlijk meer in de gevallen waarbij je je debetkaart/bankkaart niet kan gebruiken.

Probleem is dat men tegenwoordig VISA gebruikt als permanente kredietfaciliteit waarbij men constant een bedrag opgenomen heeft en dit zo blijft en men daardoord op den duur meer in een sukkelstraatje zit waarbij men zelfs moeite heeft om de intresten te betalen...

Bij Cofidis kan men bv een kredietkaart bekomen met een limiet van 10.001 euro! Gewoon onvoorstelbaar. De klant kiest wanneer en hoeveel hij terugbetaalt. Moet er geen tekeningetje bijmaken dat Cofidis hoopt dat mensen slechts een fractie van het opgenomen bedrag (kunnen) aflossen en ze in een spiraal van debetintresten verdrinken.

Gebruik een VISA-kaart waarvoor ze dient (m.i in uitzonderlijke gevallen) en zuiver steeds aan zodat je voor geen verrassingen komt te staan.

Ik weet wel dat de meesten hier verstandig met alles om gaan, maar ik kom er vaak genoeg tegen die door hun visakaart(en) in de miserie zijn geraakt.
Of kies voor een bank waar je verplicht elke maand je volledig opgebruikt saldo van de voorbije maand moet aanzuiveren en ga niet in zee met Cofidis, Citibank...

Bij citibank kan je ook kiezen voor domiciliëring, maar je moet er dan wel een zichtrekening hebben.

Voor de rest ben ik volledig akkoord. Ik gebruik m'n visa enkel voor betalingen op het internet waar je alleen met een kredietkaart kan betalen. 't is ook handig in ondergrondse parkings waar je gewoon je kredietkaart kan insteken ipv met zo'n kaartje te moeten werken.

Het is ook daarom dat ik niet echt uitleg geef over het gespreid betalen. Ik vind het zelden een goede oplossing, en ik wel de mensen hier niet op verkeerde ideeën brengen.

JPV

Legacy Member
Fides zei:
Bij citibank kan je ook kiezen voor domiciliëring, maar je moet er dan wel een zichtrekening hebben.
ik heb géén zichtrekening van citibank, maar wel een kredietkaart (via Photohall). Die is gratis en gebruik ik als backup, altijd handig. Heb wel eens geprobeerd om een limietverhoging (nu 1250 euro) te krijgen, maar dat weigerden ze (ook al heb ik wel het vereiste inkomen). Wss net omdat het gratis is ;).

Mss ook nog iets inzetten over gecombineerde systemen: ik betaal bvb bij ING zo'n 165 euro voor m'n Mastercard (gold), maar heb daarbij "direct" een ING Assistance (180 euro) die ik toch sowieso zou afsluiten. Was voor mij dus eigenlijk een gratis gold card bij een verzekering én dan nog es 15 euro korting.

ilgonwe

Legacy Member
Naast Neteller bestaat er in België ook de Multi Card van BMPB, een kleinere bank. De kosten zijn wat lager dan Neteller en de wisselkoersmarge is maar 1,4%. Je hoeft enkel de fysieke kaart te kopen en kan naar hartelust herladen.

Banca Monte Paschi Belgio : Particulieren

De prepaid creditcards blijven evenwel iets voor mensen die geen kredietkaart kunnen aanvragen (studenten bvb) of personen die niet in het rood willen gaan. Het gebruik is altijd omslachtiger en duurder dan gewone kredietkaarten.

HRM

Legacy Member
ilgonwe zei:
Naast Neteller bestaat er in België ook de Multi Card van BMPB, een kleinere bank. De kosten zijn wat lager dan Neteller en de wisselkoersmarge is maar 1,4%. Je hoeft enkel de fysieke kaart te kopen en kan naar hartelust herladen.

Banca Monte Paschi Belgio : Particulieren

De prepaid creditcards blijven evenwel iets voor mensen die geen kredietkaart kunnen aanvragen (studenten bvb) of personen die niet in het rood willen gaan. Het gebruik is altijd omslachtiger en duurder dan gewone kredietkaarten.
Studenten kunnen wel een kredietkaart aanvragen, ik heb er namelijk zelf één. Die staat volledig op mijn naam en is gekoppeld aan mijn eigen rekening.

Hiapoe

Legacy Member
Smiles_ zei:
Probleem treedt op bij mensen die hun VISA-kaart gebruiken waarvoor ze niet dient (in mijn ogen).
VISA dient voor op reis en restaurant en online aankopen. En eigenlijk meer in de gevallen waarbij je je debetkaart/bankkaart niet kan gebruiken.

Probleem is dat men tegenwoordig VISA gebruikt als permanente kredietfaciliteit waarbij men constant een bedrag opgenomen heeft en dit zo blijft en men daardoor op den duur meer in een sukkelstraatje zit waarbij men zelfs moeite heeft om de intresten te betalen...

Bij Cofidis kan men bv een kredietkaart bekomen met een limiet van 10.001 euro! Gewoon onvoorstelbaar. De klant kiest wanneer en hoeveel hij terugbetaalt. Moet er geen tekeningetje bijmaken dat Cofidis hoopt dat mensen slechts een fractie van het opgenomen bedrag (kunnen) aflossen en ze in een spiraal van debetintresten verdrinken.

Gebruik een VISA-kaart waarvoor ze dient (m.i in uitzonderlijke gevallen) en zuiver steeds aan zodat je voor geen verrassingen komt te staan.

Ik weet wel dat de meesten hier verstandig met alles om gaan, maar ik kom er vaak genoeg tegen die door hun visakaart(en) in de miserie zijn geraakt.
Of kies voor een bank waar je verplicht elke maand je volledig opgebruikt saldo van de voorbije maand moet aanzuiveren en ga niet in zee met Cofidis, Citibank...

Ik heb al 11 jaar mijn VISA kaart van Citibank en heb nog nooit iets vreemds meegemaakt. In tegendeel, altijd correct behandeld geweest.

Als je niet met een kredietkaart om kan, maakt het niet echt uit of dat bij Citibank of andere bank is... gat in de hand is gat in de hand :)

Hiapoe

JPV

Legacy Member
idd... Als je bij een andere bank terecht kan voor leningen, kredietkaarten, ... kan je gerust profiteren van een voordelige aanbieding bij Citibank.

Als andere banken je echter weigeren en enkel Citibank of Cofidis (of dergelijke) je nog een lening/kredietkaart willen geven, dan moet je eens goed nadenken.

nite

Legacy Member
Gebruik kredietkaart vooral omdat het handig is om online aankopen te doen en niet zozeer om zijn kredietfunctie. Ik betaal de rekening dan ook meestal onmiddellijk. In ne gewone winkel of voor geld af te halen gebruik ik toch altijd een debetkaart

Bubba

Legacy Member
Bedankt voor de tip van spaar en pluk. Kende deze actie niet maar heb me nu meteen ingeschreven. :)

Ik gebruik mijn kredietkaart zoveel als mogelijk. Ik vind dit persoonlijk veel makkelijker en overzichtelijker dan betalen met gewone bankkaart.

ilgonwe

Legacy Member
BuBbA zei:
Bedankt voor de tip van spaar en pluk. Kende deze actie niet maar heb me nu meteen ingeschreven. :).

Je kan kredietkaarten voor spaar&pluk combineren op één account als je er meerdere hebt of samen met de hele familie. Je kan de punten dan overzetten op één van de kredietkaarten en je spaart nog makkelijker bonnen van €5 :)

Bubba

Legacy Member
ilgonwe zei:
Je kan kredietkaarten voor spaar&pluk combineren op één account als je er meerdere hebt of samen met de hele familie. Je kan de punten dan overzetten op één van de kredietkaarten en je spaart nog makkelijker bonnen van &#8364;5 :)

Bedankt, maar ik ben de enige hier met een kredietkaart. :p

Truman'

Legacy Member
Ik gebruik mijn kaart ook enkel voor online, de states of hier bv de plaatselijke chinees die geen bankcontact heeft.
Maar uiteraard geen gespreide betaling, gewoon ineens van de zichtrekening. Wat ik persoonlijk ook het beste vind. Ik heb denk de eerste 6maanden van die kaart reclame en formules in men bus gehad om toch maar gespreide betaling te nemen, ongelooflijk. Tis zeer handig, maar ge moet idd uw grenzen kennen :)

mastercard van de bank zelf hier, voordeel is dat ik men pincode etc ten alletijden trug kan instellen op de bank, en het verlies ook daar kan melden ipv naar ne nr te bellen.

soulreaper

Legacy Member
Cofidis heeft dus wel een vooropgesteld bedrag wat je moet afbetalen.Hoe hoger het bedrag dat je leent,hoe meer je moet aflossen maandelijks.Zo lang je geen gebruik maakt van het krediet,hoef je niets te betalen.

Toen de dieren nog spraken heb ik daar eens een krediet afgesloten voor 200000 franken en ik moest 8000 frank per maand terugbetalen.Probleem met dit was dat je ten alle tijde terug kon opnemen wat je al terugbetaald had,en zo ben ik in een straatje zonder einde terechtgekomen.Dankzij mijn ouders ben ik uit die neerwaartse spiraal geraakt.Dit is ook een van de hoofdredenen waarom dat er zoveel mensen zijn met kredietschulden.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan