Archief - Deel jullie ervaringen met de vreselijke ziekte, kanker

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Booka Shade

Legacy Member
Zoals het overgrote deel al weet, lopen we op 24 maart de #100kmrun van Kom Op Tegen Kanker.
Om het wat bespreekbaar te maken, willen we iedereen eens de kans geven om zijn verhaal te vertellen.
Dit kan gaan over jezelf, familie, vrienden.. Alles mag, zolang we het maar serieus opnemen.

We nemen jullie verhalen maar al te graag mee in onze gedachten tijdens onze looptocht!

Tailball

Legacy Member
Vorige week is mijn grootvader overleden aan de gevolgen van kanker.

Voor de rest was hij nog heel erg goed, zowel fysiek als mentaal. Het is ook ineens heel erg snel gegaan.
Van 'de testresultaten zijn heel goed, voorlopig gaan we tot januari niks meer ondernemen want de kanker is momenteel getemd' naar op anderhalve week van thuis naar spoed naar intensieve naar de begrafenis.

Jammer, mijn zus trouwt volgend jaar en mijn broer verwacht een kindje en daar had hij nog heel graag bij willen zijn.

Yvezz

Legacy Member
Mijn tante, rond de 70, borstkanker.
Eerst de chemotherapie, daarna een operatie, dan bestralingen.
Dan krijgt ze te horen dat alles er positief uitziet.
Nu moet ze chemo medicijnen innemen, preventief.
Volgens de laatste prognoses ziet het er nu ineens niet meer zo goed uit.

Ohm

Legacy Member
Heb er thuis 1 zitten die huidkanker heeft sinds een dik anderhalfjaar.

Het is allemaal begonnen met een klein plekje op haar been. Naar de dokter gegaan en deze stuurde ons weg omdat het, volgens hem, een cyste was. Ze heeft daar zalf en etc moeten opsmeren, maar dat ging maar niet weg. Aantal weken verder was ze zich aan het scheren in de douche en sneed ze het per ongeluk open. Daarna terug naar de dokter en een afspraak gemaakt om het te laten wegsnijden. Deze afspraak is een paar keer moeten verzet worden omdat er telkens iets tussenkwam aan zijn kant (heeft zelf effe in de kliniek gelegen door een longontsteking, kort erna was ie in verlof, dan was er ineens iets dringend tussen gekomen). Uiteindelijk zijn we na 2 maand(!) naar de dokter kunnen gaan om het te laten wegsnijden. Hou er wel rekening mee dat we op dit moment nog altijd over een cyste bezig waren...

Enkele dagen na het wegsnijden kregen we telefoon. Er waren kankercellen gevonden in die "cyste". Bleek dus geen cyste te zijn, maar het had ook niets weg van een melanoom (was niet asymetrisch, was niet onregelmatig, had geen donkere kleur,...). De wereld stortte in bij mijn vriendin. Ikzelf was eerder in de ontkenningsfase van "Het zal wel niet zo erg zijn. Het is nu weggesneden dus het kan geen kwaad meer. Komt wel goed. Blabla...."

Kort erna naar de dermatoloog gestuurd. Deze heeft dan een iets groter stuk weggesneden en opgestuurt voor onderzoek. Wat de dokter had weggensneden was niet voldoende, want de cellen lager nog dieper dan oorspronkelijk gedacht. Dan werden we naar het UZA gestuurd voor een PET-scan (waar ze radioactief vloeistof in u lichaam spuiten dat oplicht onder een scanner). Uiteindelijk bleek het dat ze in stadium 3 zat (verspreiding naar de dichtbijzijnde lymfeklieren en de tumor zelf was 1cm(!) groot).

Kort daarna volgde een ziekenhuisopname waar ze in haar lies enkele lymefklieren hebben weggehaald + 5cm² huid hebben weggesneden waar haar tumor zat. Ze vonden bij de 2 dichtsbijzijnde lymfeklieren kankercellen. De rest was wel ok. Lymfeklieren werken eigenlijk als een soort filter en het is bewezen dat kankercellen zch eerst daar "afzetten" vooraleer ze zich verder verspreiden. Maw, we hadden geluk....

Na die operatie heeft ze enkele complicaties gehad zoals ontstekingen, wondroos en liep ze 2 weken rond met een soort van drainpot waar het wondvocht in wordt verzameld. Paar keer naar de kliniek moeten gaan om deze te laten vervangen aangezien we dit niet zelf konden. Heb ik effe letterlijk en figuurlijk doktertje moeten spelen die tijd, maar niet de leuke variant...

Toen ze aan het herstellen was hebben ze haar aan de immuuntheraptie gehangen met een maandelijkse controle bij de dermatoloog, wekelijkse opvolging bij de oncologe en 3 maandelijkse PET-scan. Dit heeft ze dan een jaar moeten doen.

Iets na een jaar, afgelopen zomer, kreeg ze ineens terug een plekje op haar been. Leek op een muggenbeet. Aangezien deze na enkele dagen nog niet weg was, zijn we direct naar de kliniek gegaan en werden we door de dermatologe "weggestuurd" dat het idd maar een slecht helende muggenbeet was. We hebben toch geen risico genomen en hebbe naangedrongen deze te laten wegsnijden. Enja hoor...het bleek geen muggenbeet te zijn.
Bon, terug onder de PET-scan (de vorige was 2 maand geleden). Bleek het uiteindelijk heel oppervlakkige uitzaaingen te zijn.
Aangezien haar immuuntherpatie niet aansloeg, hebben ze haar toch nog een andere therapie gegeven met zwaardere bijwerkingen maar ook met een groter succespercentage. Na 1 week kwamen er meer bultjes bij, maar dat was normaal. Uiteindelijk kwamen de bijwerkingen na haar 2de baxter een dikke maand later (ze moest er normaal 4 doen) en is ze moeten stoppen omdat haar lever begon te ontsteken (hepatitis), huiduitslag, veel jeuk, darmproblemen en heeft ze 1 week in de kliniek moeten doorbrengen waar ze dan een cortisonekuur kreeg om de ontstekingswaarden zsm naar beneden te krijgen (haar lichaam begon zichzelf aan te vallen). MAAR, een geluk bij een ongeluk, de huidige immuuntherapie slaat wel aan (dit weten ze omdat ze wondroos kreeg bij haar uitzaaingen door de necrose en er ook bultjes begonnen te verdwijnen).
Na haar opname heeft ze, tot een week of 2 geleden, cortisone moeten nemen. Probleem met die cortisone is dat het immuunsysteem lam wordt gelegd en de uitzaaingen hier ook van profiteerden en dus terug groter werden.

Wat is de situatie nu:
* haar kuur is volledig afgebouwd. Ze heeft nu +-20 "tumoortjes" (uitzaaingen die op een puist lijken) op haar bovenbeen. De activiteit neemt wel terug af op het eerste zicht (de roodheid rondom de uitzaaingen zijn weg, wat wilt zeggen dat de activiteit van de kankercellen aan het afnemen is en dat haar immuunsysteem zich nu volledig aan het concentreren is op die bultjes). De 2de therapie dat ze kreeg zit nog altijd in haar lichaam (dat verdwijnt niet) en ondersteunt nog altijd haar afweersysteem
* er is een PET-scan genomen vlak voor het begin van haar kuur en er wordt een nieuwe genomen in januari. Deze worden dan vergeleken en hebben we terug meer nieuws waar we staan.
* ze heeft er wel wat last van (pijn, kleine ongemakken). Je kunt het vergelijken met een dikke puist op een zeer gevoelige plek...iedereen weet wel hoe lastig dit is denk ik...
* afwachten, afwachten en afwachten

Long wall of tekst

Het is toch niet gemakkelijk om op jonge leeftijd (ik 31, zij 29) hier al mee te moeten worstelen. Dor de lymfeklieren krijgt ze natuurlijk last van vochtophopingen in haar been waardoor ze, regelmatig, een steunkous moet dragen. Voor een vrouw van 29 dat in de zomer geen rok kan dragen is dat natuurlijk niet leuk. Ook haar zelfbeeld heeft een deuk gehad. Het is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal.
Door heel dit proces is ze ook enorm vermoeid (begrijpelijk), maar toch blijft ze zich dag in en dag uit inzetten voor haar leerlingen.
Dit heeft ook allemaal een impact op onze relatie. Het klikt niet meer zo goed in de slaapkamer wat bij mij frustraties opwekt, haar humeur kan snel omslaan (kwam door de cortisone en wel beter op dit moment) en verre toekomstplannen zijn onzeker. Ook begin je te weten hoe bepaalde mensen écht zijn...

Booka Shade

Legacy Member
Hopen op goed nieuws in januari dan Ohm!
Moet allesbehalve een gemakkelijke situatie zijn.

Sylverscythe

Legacy Member
Mijn moeder was sinds ergens halverwege de jaren '90 nierpatiënt. Als kind een nier verloren en dan begon haar overblijvende nier te falen. Zomer 2004 kon ze dan een donornier krijgen, na een tijd op de transplantatielijst te staan. Wat niet echt benadrukt wordt, omdat er weinig keuze is, is dat de medicijnen die afstoting tegengaan ook de kans op kanker verhogen. Dus in het voorjaar van 2005 werd, na lang te klagen over pijn in de schouder, longkanker vastgesteld. Operatie (grote tumor verwijderd, snelgroeiend door de medicijnen) gevolgd door stralingstherapie en chemie. Ondanks dat alles, moeten ze toch uitzaaiingen gemist hebben, en ging ze in mei/juni zeer snel achteruit, om dan half juni te overlijden.

Mijn vader had het natuurlijk heel moeilijk, vervroegd op pensioen om nog van het leven te genieten samen en dan dit. Uiteindelijk er zich dan min of meer en met de nodige verbittering doorgeslagen. Vorig jaar in 2017, ik zat in de VS, werd ik half mei gebeld door de halve familie dat hij plots was ineengestort. Was kennelijk fel vermagerd en verzwakt (de zonder ervoor nog geskyped maar niets laten merken), diagnose: kanker. Men heeft nog geprobeerd om uit te vissen vanwaar de kanker oorspronkelijk kwam, met als meest waarschijnlijke oorzaak longkanker, maar hij was al uitgezaaid naar de schouders en de hersenen dus mijn vader was terminaal. Hij is dan overleden 5 weken nadat hij was opgenomen.

Mijn beide ouders rookten, en aangezien ze zeer waarschijnlijk beiden aan longkanker zijn overleden ben ik vrij anti-roken.

Fransz

Legacy Member
Ik ken iemand met darmkanker, maar die heeft wel een manier gevonden om er goed mee om te gaan. Ik zie die dagelijks sporten dus er zijn wel degelijk gradaties in kanker.
Iedereen wordt naar het schijnt geboren met kanker in zijn lichaam. Alleen komt het bij sommigen 'naar boven' en bij anderen niet.

Chaebol

Legacy Member
Ik heb op mijn 19e kanker gekregen, ondertussen 10 jaar verder, en (kern)gezond. Al bij al weinig last mee gehad, chemo verliep goed, na enkele maanden stilaan terug kunnen beginnen sporten en ondertussen meerdere marathons en ook ultra's gelopen, soms denk ik wel dat voor mijn kanker beter liep (halve marathon tijden waren scherper, maar daar kunnen nog andere factoren meespelen, studentijd e.d :D). Daarna nog regelmatig op controle, altijd in orde, uiteindelijk was het nog een jaarlijkse controle. Ik ga nu ook niet meer op jaarlijkse controle gaan, die ct-scan zijn ook hoegenaamd niet gezond, bovendien kosten die routine controles mezelf ook elk jaar aardig wat geld, bovendien krijg ik op mijn werk er ook geen ziektedag voor, absurd in feite, voor vanalles en nog wat zijn er verlofdagen, maar hiervoor niet.

Sylverscythe

Legacy Member
Fransz zei:
Ik ken iemand met darmkanker, maar die heeft wel een manier gevonden om er goed mee om te gaan. Ik zie die dagelijks sporten dus er zijn wel degelijk gradaties in kanker.
Iedereen wordt naar het schijnt geboren met kanker in zijn lichaam. Alleen komt het bij sommigen 'naar boven' en bij anderen niet.

Ik dacht dat het eerder was dat door bv. kopieerfouten in het DNA bij celdeling en door DNA-schade, we continu kans maken op kankercellen, maar ons lichaam dit meestal vrij goed kan tegenwerken door de fouten te herstellen of verkeerde cellen te doen afsterven. Naarmate we ouder worden en meer van die fouten krijgen, en waarschijnlijk ze ook minder goed kunnen tegenwerken (?), stijgt dan ook het risico. Het is dan ook iets dat veel voorkomt bij ouderen, ik denk dat je als man boven een bepaalde leeftijd zeer waarschijnlijk prostaatkanker ontwikkelt, maar dit zo traag gaat dat het meestal niet problematisch is.

Ik bedenk me net dat een goede vriendin ook kanker heeft gehad toen ze begin 20 was. Gelukkig een goed behandelbare lymfeklierkanker (Hodgkin), maar dat was ook wel een schok, zeker toen ze door de chemo haar haar verloor. Eigenlijk gek hoe iedereen wel iemand kent die het heeft of heeft gehad.

Dat is dan ook een beetje mijn grootste zorg, ik denk dat als man de kans 1/3 is om ooit kanker te krijgen. Ik ben ook altijd een beetje een hypochonder wanneer het op plotse pijntjes (meestal door sport) of huidvlekken aankomt.

Nina123

Legacy Member
Ohm zei:
Heb er thuis 1 zitten die huidkanker heeft sinds een dik anderhalfjaar. ....

Wat een heftig verhaal man! Hoe komt je vriendin op 29-jarige leeftijd aan huidkanker? Vroeger veel in de zon gezeten? Damn...

Ohm

Legacy Member
Nina123 zei:
Wat een heftig verhaal man! Hoe komt je vriendin op 29-jarige leeftijd aan huidkanker? Vroeger veel in de zon gezeten? Damn...

Ze smeerde wel nooit als ze eens op vakantie was. Ze is nu ook geen strandligger, dus liggen "bakken" heeft ze nooit gedaan.
Heeft het daar nu mee te maken of niet. Misschien gewoon pech gehad.
Niemand van haar familie heeft kanker gehad, dus "genetisch aangelegd" zal het ook niet zijn.

Myllan

Legacy Member
Mijn moeder is er vorig jaar aan overleden en bij haar kant van de familie heerst die ziekte enorm.
Veel leden van haar familie zijn eraan overleden.
Nu vroeg ik me af of er een mogelijkheid bestaat om er preventief iets van DNA onderzoek bestaat om na te gaan of iemand de ziekte heeft vooraleer die uitbreekt. Dus meer dan de gebruikelijke preventieve bevolkingsonderzoeken.

Een hele poos geleden kneep man een keer te hard in mijn borst die overdreven veel pijn deed. Echt zo'n pijn had ik nog nooit gevoeld terwijl het maar om te spelen was. Was echt alles behalve prettig.
Dus ja na zo'n voorval ga je uiteraard op zelfonderzoek uit en ondertussen als dokter gezien etc maar op den duur denk je bij elk pijntje of bultje dat het zover is.

Sterkte aan al degene die iemand erdoor zijn verloren en beterschap voor degene die het hebben.
Tis een kloteziekte.

Anoniem13

Legacy Member
Myllan zei:
Mijn moeder is er vorig jaar aan overleden en bij haar kant van de familie heerst die ziekte enorm.
Veel leden van haar familie zijn eraan overleden.
Nu vroeg ik me af of er een mogelijkheid bestaat om er preventief iets van DNA onderzoek bestaat om na te gaan of iemand de ziekte heeft vooraleer die uitbreekt. Dus meer dan de gebruikelijke preventieve bevolkingsonderzoeken.

Een hele poos geleden kneep man een keer te hard in mijn borst die overdreven veel pijn deed. Echt zo'n pijn had ik nog nooit gevoeld terwijl het maar om te spelen was. Was echt alles behalve prettig.
Dus ja na zo'n voorval ga je uiteraard op zelfonderzoek uit en ondertussen als dokter gezien etc maar op den duur denk je bij elk pijntje of bultje dat het zover is.

Sterkte aan al degene die iemand erdoor zijn verloren en beterschap voor degene die het hebben.
Tis een kloteziekte.
Dat is een van de problemen met kanker, tegen dat het gevonden kan worden zit je er al mee.

Je kan nagaan of je een gen hebt dat vaak geassocieerd wordt met kanker, dus op basis van die resultaten kan je eventueel wel aan je levensstijl werken. Je mag er dan wel van uitgaan dat je DNA (uiteindelijk) in de handen van de politie en commerciële bedrijven komt en dus in het verlengde het DNA van je nabije familie ook.

straight_six

Legacy Member
Vriend van me gestorven aan lymfeklierkanker, schoonmoeder heeft borstkanker overleefd, haar broer gestorven aan longkanker, vriendin van me botkanker overleefd toen ze 14 was,..

Aan de kant van mijn schoonmoeder heeft iedereen kanker gehad (4 vrouwen en 2 mannen) en haar moeder is ook gestorven aan kanker.

Ondertussen al genoeg gezien van die rotte ziekte. Is ook mijn grootste schrik trouwens.



Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A5010 met Tapatalk

Berd

Legacy Member
Bij mijn pa begon het een goeie 5 jaar geleden toen hij op vakantie vaststelde dat zijn handdoek vol bloed hing na de douche. Na onderzoek bleek dat die "moedervlek" op zijn rug een melanoom was. Als gevolg daarvan had hij ook lymfeklierkanker waarvoor vervolgens klieren in zijn oksel zijn verwijderd. Normaal zou hij die periode geopereerd worden voor een defibrillator, maar daar wou men niet aan beginnen voor hij "genezen" was verklaard (of het dus nog wel de moeite was).

Het leek allemaal de goede kant op te gaan en hij heeft ook de defibrillator gekregen. Tijdens zijn "laatste" routine opvolging (daarna zou frequentie gereduceerd worden) zagen ze echter opnieuw verdachte vlekjes. Deze keer in zijn longen en lever. In zijn lever ging het inderdaad om een uitzaaiing. Daarvoor mocht hij aanvankelijk meedoen aan een nieuwe immuno therapie. Tijdens verdere testen bleek echter dat zijn hartfunctie niet sterk genoeg was en dit zou de (eventuele) resultaten van de studie niet representatief maken (waarschijnlijk opnieuw te grote kans dat hij vroeger overlijdt aan zijn hart). Daarna is hij met een andere immuno therapie gestart (@ 7000 eur/behandeling, gelukkig grotendeels terugbetaald).

Kort daarna kreeg hij hevige pijnen in zijn rug. Men dacht eerst een verschot, maar toch verdere onderzoeken gedaan. Uitzaaiingen in het bot; schouder, dijbeen en nek. Daarvoor is hij dan bestraald en dat lijkt gelukt.

Momenteel is het dus "alleen nog" de immuno therapie elke 3 weken. Enkele dagen na een behandeling is hij daar heel moe en futloos door, maar verder relatief weinig bijwerkingen. Behalve dan dat hij heel weinig eetlust heeft en daardoor ook erg mager is geworden. Hij "moet" nu pannenkoeken eten ipv brood en savonds chocomousse of rijstpap of andere desserts voor hij gaat slapen.

Ik heb de indruk dat hij en mijn ma het relatief goed opnemen, maar dat kan schijn zijn...(het was bij ons nooit echt traditie om te praten over hoe je je ergens bij voelt). Het doet me wel nog meer beseffen hoe kwetsbaar het leven kan zijn en hoeveel het kan afhangen van toevalligheden dat iets tijdig ontdekt wordt. Ook besef ik nu eigenlijk pas hoe belangrijk het is om samen met de familie bv kerstdagen te vieren (iets waar ik vroeger wel eens minder zin in had o.w.v. drukte van de kinderen van m'n zussen).
Verder probeer ik zo vaak mogelijk met mijn kinderen langs mijn ouders te gaan; m'n pa leeft daar zichtbaar van op en dat doet mij zelf ook deugd.

Gromker

Legacy Member
Al lang lurker, recent toch eens geregistreerd en nu eerste post.



Grootvader en 2 "nonkels" (broers van grootmoeder die allebei bij ons in de wijk woonden) gestorven aan longkanker, allemaal ex-mijnwerkers en kettingrokers en eigenlijk was ik toen toch te jong om dat echt te beseffen.
Tante na lange, slepende strijd 6 jaar geleden gestorven aan kanker.

Mijn vader is uiteindelijk op vervroegd pensioen gegaan om voor mijn inwonende (zwaar hulpbehoevende)grootouders te kunnen zorgen, werkgever drong al langer aan, hij wou eigenlijk nog niet stoppen. Deed de job graag maar was niet meet doenbaar op de duur.
Na klachten over pijn in zijn been en moeite met stappen bleek hij aderverkalking te hebben en was een stent nodig. Stent geplaatst en tijdens recuperatie bleek de zorg voor mijn grootouders niet meer haalbaar, zelfs niet met hulp van mij en mijn zussen. Dus, keuze gemaakt van hun toch maar in een woonzorgcentrum te plaatsen maar plaatsen voor hun waren beperkt.
Tijdens de wachtperiode waren de klachten teruggekeerd, stent bleek vergroeid met littekenweefsel dus weer operatie. Grootvader intussen geplaatst geraakt, grootmoeder nog niet. 3 dagen na operatie overlijdt grootvader plots maar kan grootmoeder dus zijn plaats innemen (klinkt allemaal mss wat cru maar na al die jaren intensieve zorg en de moeilijke recuperatie van vader kwam dat even als een opluchting voor ons).
Helaas had het er alle schijn van dat de operatie weer niet gelukt en stent weer vergroeid, alle klachten waren weer terug. Laatste check-up voor nieuwe operatie (Geen stent meer nu, adertransplantatie) merkt de dokter toch wat ongewone bloedwaarden op. Testen,controles,... alles. Het verdict: uitgezaaide kanker, te vergevorderd voor operatieve behandeling, waterkansje met chemo/bestraling (puur om tijd te winen). Prognose zonder behandeling, enkele weken. Met succesvolle behandeling, max 6 maand. Hij heeft het uiteindelijk 9 maanden getrokken. Het erge van heel de zaak? Na meer als 10 jaar voor anderen te leven hadden mijn ouders eindelijk beslist terug tijd voor hun eigen te maken. En de kanker op zich was perfect behandelbaar geweest was hij eerder gedetecteerd maar alle signalen waren vermomd door de aderverkalking. Exact dag op dag in 1 jaar tijd gegaan van beer van een vent die we met 3 man niet konden bijhouden bij de verbouwing van mijn huis tot een weggeteerd wrak dat nog geen flesje water alleen kon openkrijgen. Mijn "beste" herinnering aan de periode is van heel op het einde, gewoon samen met hem naar Blackadder kijken (ik heb mijn grote voorliefde voor Britse comedy van geen vreemden).

En vandaag uitslag van testen van de vriendin/verloofde. Geen bloedophoping of vetweefsel, gezwel met <25% kans op goedaardig. Morgen consult bij de oncoloog. Dus ja, het komt allemaal weer heel dicht bij

Bloembak

Legacy Member
Mijn grootmoeder kloeg een 2-tal jaar geleden al een tijd dat ze niet meer goed naar het toilet kon gaan. Maar uiteindelijk bleek dat dat kwam omdat ze bijna niets meer naar binnen speelde omdat dat teveel pijn deed aan haar maagklep. Na onderzoek bleek dat ze maagkanker had, waarna ze die vrij snel hebben weggenomen, en een stukje darm dus als maag moest gaan dienen. Voor een vrouw van 83 een hele aanpassing om niet meer in staat te zijn het eten te eten wat ze graag at, en niet geraakte aan het opgelegde ritme van 8 kleine maaltijden per dag. Ze was gelukkig een klein beetje gezet, want ze verloor snel kilo's.

Nu denk velen, ja een vrouw van 83, wat verwacht je dan nog van het leven. Maar tot voor haar klachten reed ze door de hele gemeente op haar elektrische fiets, ging ze wekelijks per fiets 10km verder nog ene Leffe drinken met vriendinnen, elke week zelf haar huis poetsen, koken voor haar eigen, en altijd heel trots in haar voorkomen. Ook voor ziekenzorg ging ze op bezoek bij zieke, bedlegerige mensen om hen wat sociaal contact te geven, vaak mensen die 10 of 15 jaar jonger waren. Een heel actieve vrouw dus, met nog heel veel dromen.

Enfin, buiten de kilo's die eraf vlogen leek alles dus even goed te gaan. Totdat er dus uitzaaiingen bleken te zijn een jaartje later. Vanaf toen is het heel snel gegaan. Ze verzwakte snel omdat eten enorm pijnlijk was, ook gewoon drinken (slikken) ging op het laatste niet meer, alles deed pijn. Haar volledige buikstreek zat vol kankergezwellen die door haar gewichtsverlies enorm zichtbaar werden. Dat was dan een 9-tal maanden geleden.

Daarnaast 2 weken geleden ook te horen gekregen van een kameraad dat zijn vrienden van 30 jaar pancreaskanker heeft met uitzaaiingen naar de lever. Dat ziet er helaas ook slecht uit.

JPV

Legacy Member
2 collega's van mijn vriendin (op een team van 20 man) die momenteel met hééél slecht nieuws zitten. Kan geen details geven omwille van privacy, maar situatie ook in onze kennissenkring hard toegeslagen. Organiseren zelf onze eigen actie, kijk wel nog of er (privé) nog iets afkan voor 9lives...

nixie

Legacy Member
Mijn vriendin heeft ook kanker gehad.
Ik heb ze wel pas leren kennen toen ze genezen verklaard was en heb de moeilijke periode niet meegemaakt.

Over de behandeling zelf en hoe ze dat heeft ervaren kan ik weinig zeggen.

Drie jaar geleden, op 31 december, kreeg ze te horen dat ze kanker had.

Ze sukkelde al even, ze was vooral heel vermoeid en wat kortademig. Maar aangezien ze heel veel ballen tegelijk in de lucht probeerde te houden op dat moment (werken, studeren, huishouden) leek dat niet zo abnormaal.
Die oudejaar was allesbehalve een leuke avond verzekerde ze me.
Dan idd van ziekenhuis naar ziekenhuis, de ene test en operatie na de andere. Het heeft maar liefst vier maanden geduurd voor er een definitieve diagnose kon gesteld worden: een non-Hodgkin lymfoom.
Ze heeft dan uiteindelijk qua behandeling “het vlagschip van de hematologie” gekregen (woorden van haar specialist)
Tijdens 1 van de operaties heeft de chirurg een slippertje met zijn mes gemaakt... 1 helft van haar middenrif is hierdoor verlamd geraakt waardoor ze een verminderde longcapaciteit heeft.
En dit maakt alles nog eens extra moeilijk.

Sinds begin deze zomer is ze terug aan het werk bij Kom op tegen Kanker
Ze werkt er nu als projectmedewerker in de Jongeren- en Ouderenwerking.
Ze is meteen voltijds begonnen met werken en na een paar maanden merkt ze daar nu toch de gevolgen van. Het is erg zwaar, ook al wil ze dat niet altijd zelf toegeven.
Ze is continue moe, kan moeilijk slapen mede door haar verminderde longcapaciteit, paar keer ziek geweest, nooit echt kunnen uitzieken,...
Recent begon ze weer gezwollen klieren te voelen en moest ze terugdenken aan de periode toen ze eerst op onderzoek moest 3 jaar geleden.
Er kwamen klieren bij, specialist zei in september dat er niets onrustwekkend te zien was op de PET scan.

Vorige week heeft haar huisarts een echo en bloedonderzoek laten uitvoeren die geruststellend lijken. Gisteren moest ze op driemaandelijkse controle bij de specialist die samen met haar besliste om nu donderdag toch een nieuwe PET-scan te laten maken en een uitgebreider bloedonderzoek te laten uitvoeren.
Daarvan weet ze op 31 december het resultaat.
Voorlopig is er allesinds geen reden tot grote paniek.

Maar ikzelf kijk wel angstvallig uit naar de resultaten.

whirlpool123

Legacy Member
Ohm zei:
Ze smeerde wel nooit als ze eens op vakantie was. Ze is nu ook geen strandligger, dus liggen "bakken" heeft ze nooit gedaan.
Heeft het daar nu mee te maken of niet. Misschien gewoon pech gehad.
Niemand van haar familie heeft kanker gehad, dus "genetisch aangelegd" zal het ook niet zijn.

Ge kunt u optrekken aan het feit dat melanoom een ziekte is waar er de laatste jaren aan razendtempo nieuwe behandelingen voor komen. Vroeger (10 jaar geleden ofzo) was da nog een doodsvonnis. Maar nu kunnen rond de 60% door combinaties van immuuntherapie toch overleven. En uw vriendin is ook nog maar stage 3, geen 4 dus dat is ook al heel goed nieuws. Melanoom is zo een beetje de "low hanging fruit", men doet daar al decennia research achter die nu eindelijk vruchten beginnen af te werpen. Ik verwacht dat de komende jaren er toch nog heeo wat betere behandelingen (en combinaties) op de markt zullen komen.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan