bl0bnik

New member
Henlo

<achtergrondinformatie>
Ik ben 19 jaar, en heb mijn laatste 2 jaren in het middelbaar informatica gestudeerd in TSO.

In het academiejaar 2020-21 heb ik dan computerwetenschappen gestudeerd aan de VUB maar dat lukte dat niet zo heel goed. Deels omdat mijn hersenen werden gefrituurd door de eindeloze lockdowns, maar vooral omdat de leerstof mij minder boeit dan ik had verwacht, het was te theoretisch voor mijn smaak.

Er is veel te weinig praktijk, de WPO's zijn voor het grootste deel theoretische oefeningen maken. Bovendien voelde de leerstof... oud aan? We gebruiken een KANKERtaal genaamd r5rs, een versie van een bijna even onbekende taal genaamd Scheme. :puke: Het is heeeel onintuitief en nogal oud, er is ook weinig documentatie daarover. De leraar zei dat men daarmee goed fundamenten kan leren over het programmeren omdat het nog low level is. Die zei ook kortom dat als ik iets wil dat effectief nuttig is op de arbeidsmarkt ik gewoon naar een hogeschool moet gaan :oink:

Ik voel wel dat ik het waarschijnlijk nog zou hebben gekund moest er geen corona zijn, maar ik heb echt geen zin om dit opnieuw te doen.

Momenteel werk ik gewoon om nog voor de wiskundige vakken te slagen omdat het altijd nuttig blijft. ik geef eig geen f*ck meer om de rest

</achtergrondinformatie>

Dus - ik denk om misschien volgend academiejaar multimedia te studeren aan de Erasmushogeschool in Brussel of de KdG-Hogeschool in Antwerpen. Het is meer praktisch en lijkt ook meer creatief gericht, ik ben benieuwd over om het even jullie daarover willen zeggen: over het programma, de uitzichten, en dergelijke

Of misschien informatica aan de HoGent? (ik woon in Gent)

Mijn ouders zeggen dat ik later meer flexibiliteit heb als ik een universitair diploma heb. Ze zeggen dat er in alle bedrijven een hiërarchisch verschil tussen mensen die unief hebben gedaan en mensen die het niet hebben gedaan. Mijn oom moest onlangs 2 jaar lang avondlessen volgen om een universitair diploma te halen omdat hij niet kon klimmen in de hiërarchie? Is dat voorkomend? Hij heeft een Franstalig diploma als dat iets betekent, en doet IT.

Als het gaat over schakelprogramma's, van wat ik heb verzameld hebben mensen daar eerder problemen met wiskunde. Ik denk dus niet dat ik daar last van zou krijgen als ik in augustus slaag voor de wiskundevakken? Of dan toch wel?

ps: gaat deze topic nie over te veel verschillende onderwerpen?? zeg maar ze
 
Laatst bewerkt:
Mijn ouders zeggen dat ik later meer flexibiliteit heb als ik een universitair diploma heb. Ze zeggen dat er in alle bedrijven een hiërarchisch verschil tussen mensen die unief hebben gedaan en mensen die het niet hebben gedaan.

My 2 cents: met alle respect voor uw ouders, maar bullshit. Vooral het woordje "alle". Je wil in de IT gaan werken, en daar kan je nog steeds heel ver raken met een bachelor diploma.

Wat wel zo is, voor ik met de rest begin:
1) je startloon zal gemiddeld lager liggen als bachelor dan als master
2) sommige bedrijven, en ook overheid, zullen inderdaad hiërarchie en lonen koppelen aan diplomavereisten en als bachelor zal je dan lager ingeschaald worden. Maar merk dus op dat ik heel expliciet "sommige" zeg.

Belangrijke vraag: wat wil je eigenlijk gaan doen? Wil je als Java programmeur aan het werk, bijvoorbeeld? Dan is er weinig meerwaarde om nog een master te gaan halen, kan je evengoed bachelor informatica aan de HoGent doen.

In de IT geldt nog in heel veel bedrijven dat je diploma eigenlijk een toegangskaartje is tot de arbeidsmarkt. En eens je daarin vetrokken bent, wordt er dan maar weinig meer naar je diploma gekeken. Het gaat dan veel meer afhangen van wat je doet, hoe je dat doet, hoe goed je netwerkt (ja, dat blijft belangrijk), hoe tevreden je klanten zijn (als consultant), enzovoort. Als bachelor kan je dan perfect pakweg een job als interne ontwikkelaar of als constultant vinden, en zo doorgroeien.

Ter info, mijn carrierepad. Ik heb in 2006 mijn graduaat toegepaste informatica behaald in 2006 aan de HoGent, dat is hetzelfde als de bachelor van nu:
- Gestart als consultant Java ontwikkelaar in 2006. Gestart met een relatief laag loon, maar wel bij een interessant bedrijf met mooie opleiding en mooie portefeuille aan klanten om ervaring op te doen.
- Intern doorgegroeid tot technisch consultant (= meer expertprofiel), presales en korte POC-opdrachten er bijgenomen, expertise in bepaalde richtingen verder kunnen opbouwen
- In 2013 overgestapt naar andere werkgever om als architect aan de slag te gaan. Veel meer verantwoordelijkheden, vaak kortere en veel intensievere opdrachten, boost voor mijn ervaringsniveau
- In 2018 team lead geworden daar. Weer meer verantwoordelijkheden, weer nieuwe zaken bijleren
- In 2019 zelfstandig integratie architect geworden en vooral in onderaanneming van een consultancybedrijf gaan werken
- In 2020 managing partner geworden van dat bedrijf (samen met iemand anders)

Dit even om je gewoon een idee te geven van een mogelijk pad en dat diploma daar echt geen showstopper moet zijn. Van junior ontwikkelaar met een zeer bescheiden loon naar managing partner met, heel eerlijk, geen zorgen meer over het financiële. Wil mijn vrouw morgen stoppen met werken, dan is dat geen enkel probleem.

Ik wil zeker niet zeggen wat je wel of niet moet doen. Dat moet je zelf beslissen. Maar als je een richting uitwil waar een universitair diploma geen echte meerwaarde is, en je doet het gewoon niet graag, dan weet ik niet waarom je krampachtig aan de unief zou blijven. Dan loop je eerder het risico dat je geen diploma zal hebben. En dan is een bachelor diploma sowieso beter dan geen diploma, nietwaar :)
 
bedankt voor je uitgebreid antwoord!!

is er dan enig verschil tussen een academisch bachelor-diploma en een professioneel bachelordiploma op de arbeidsmarkt? en over de welke had je het nu?
 
Laatst bewerkt:
bedankt voor je uitgebreid antwoord!!

is er dan enig verschil tussen een academisch bachelor-diploma en een professioneel bachelordiploma op de arbeidsmarkt? en over de welke had je het nu?

Ik had het over de professionele bachelor :)
Ik weet niet wat je in een academische bachelor allemaal wel en niet krijgt, dus kan daar ook weinig over zeggen. Zie mijn post vooral als een algemeen antwoord over de zin en onzin van de verschillen tussen diploma's.
 
Hier zelf bachelor MCT en heb collega's op hetzelfde of lager niveau met master/industrieel/burgelijk. Dat is zo geweest op elke job die ik al gedaan heb.

Zelf doe ik bijna wekelijks interviews (passeren wel eerst een recruiter) en ik heb nog geen enkele keer gekeken naar welk diploma iemand heeft...
 
Oké, dus je hebt de universiteit al geprobeerd en merkt dat dit niet gaat lukken. Je hebt nu twee opties die beide hogeschool zijn. Ga ervoor zou ik zeggen en kijk binnen 3 jaar waar je interesses liggen. Misschien dat je het toch een meerwaarde gaat vinden om een schakeljaar te doen en daarna de master. Evengoed ben je na de professionele bachelor het studeren kotsbeu en wil je direct beginnen met werken. Wat beide evengoed is en beide mooie perspectieve biedt, zeker in die sector.

Er zullen zeker jobs zijn die enkel een universitair geschoold persoon kan uitvoeren, maar omgekeerd zijn er ook jobs die enkel een professioneel geschoold persoon kan uitvoeren. Dus het is net vinden wat je exact wilt, hogeschool is hoe dan ook een pak meer praktischer. Denk dan ook aan meer groepswerken, meer practica's, meer permanente evaluaties. In tegenstelling tot de "do w/e u want en tot op 't examen" mentaliteit op de universiteit en dat dan ook in zogoed als 90% theorie.
 
En om op je vraag te beantwoorden van wiskunde in het schakelprogramma:
Calculus en Lineaire Algebra (6SP)
Discrete Wiskunde (5SP)
Kansrekening en Statistiek (5SP)

Komt dit overeen met wat je nu hebt gezien, (inhoudelijk en kijk ook naar de studiepunten)? Indien het overeen komt, kan het goed zijn dat je hier een vrijstelling voor krijgt (als je nu dan wel geslaagd bent op de wiskunde vakken hé).

Hier (Schakelprogramma) vind je de link met het gehele schakkelprogramma. In totaal zijn het 59 studiepunten wat tamelijk goed meevalt als je kijkt naar andere richtingen waar dit soms oploopt tot 75. Dit betekent soms dan overlapping van lessen / teveel vakken in een jaar wat het extreem moeilijk maakt. Inhoudelijk zie je in het schakelprogramma de leerstof die je nu zou "overslaan" door naar een hogeschool te gaan.

Dus denk er zeer goed over na. De route Prof. bachelor - schakel - universiteit heeft zijn voordelen en nadelen zoals:

Voordelen:
- Meer garantie op een diploma
- Praktischer opgeleid

Nadelen:
- Jaar langer studeren
- Schakelprogramma kan een drempel worden aangezien je drie jaar amper wiskunde ziet en ook niet meer gewoon bent om zeer theoretische vakken te blokken
 
Een bachelor is ruim voldoende als je goede softskills hebt.

Door de diploma-inflatie zoeken wij binnen onze organisatie eerder naar talent dan naar diploma.
 
Hier zelf bachelor MCT en heb collega's op hetzelfde of lager niveau met master/industrieel/burgelijk. Dat is zo geweest op elke job die ik al gedaan heb.

Zelf doe ik bijna wekelijks interviews (passeren wel eerst een recruiter) en ik heb nog geen enkele keer gekeken naar welk diploma iemand heeft...

Dat is ook de reden waarom je ver moet wegblijven van IT. Universitaire diploma's worden daar toch niet gewaardeerd.
 
Dat is ook de reden waarom je ver moet wegblijven van IT. Universitaire diploma's worden daar toch niet gewaardeerd.

Dat is wel een rare houding. Hoe eerlijker kan het zijn dat loon gekoppeld is aan functie en prestaties binnen die functie?

Waarom zou iemand met univ diploma meer moeten verdienen dan iemand met bachelor diploma, wanneer ze dezelfde verantwoordelijkheden en taken hebben en die even goed uitvoeren?

Gebruik uw diploma dan beter, zou ik zeggen, en ga voor functies waar je zaken moet doen die een bachelor niet kan.
 
De realiteit is imo vaak dat als je eniac dingen wil doen je de eniac attitude moet hebben. Uw diploma bepaalt meestal gewoon of je die eerste paar jaar met een iets hoger loon doet.

Ik ben dan burgerlijk ir. computerwetenschappen en ik denk dat ik nooit zou kunnen doen wat eniac doet want ik heb gewoon niet die mentaliteit ( en zelfvertrouwen) om dat soort jobs te doen en op een bepaald moment is het ook gewoon people skills wat de doorslag geeft als het je om geld te doen is. Het aantal mensen dat in een technische job echt hoge toppen kan scheren is .. klein.
 
Dat is wel een rare houding. Hoe eerlijker kan het zijn dat loon gekoppeld is aan functie en prestaties binnen die functie?

Waarom zou iemand met univ diploma meer moeten verdienen dan iemand met bachelor diploma, wanneer ze dezelfde verantwoordelijkheden en taken hebben en die even goed uitvoeren?

Gebruik uw diploma dan beter, zou ik zeggen, en ga voor functies waar je zaken moet doen die een bachelor niet kan.
In alle eerlijkheid, waarom zou je de moeite doen om naar de universiteit te trekken als je na je secundair zo de IT kan inrollen. Daarom geef ik je ook gelijk dat iemand met een niet-IT-diploma beter andere oorden opzoekt.
 
In alle eerlijkheid, waarom zou je de moeite doen om naar de universiteit te trekken als je na je secundair zo de IT kan inrollen.

Doe je dit opzettelijk? Beide profielen zullen doorgaans niet in dezelfde functies kunnen starten noch aan hetzelfde loon.

Daarom geef ik je ook gelijk dat iemand met een niet-IT-diploma beter andere oorden opzoekt.

Dit heb ik nergens gezegd.
 
Ik heb een niet-IT diploma (Fysica, aan de unief), en zit toch lekker gezellig in de "IT".
Let wel: niet als helpdesk medewerker of system of support engineer of watdanook, maar als desktop application developer (of hoe je dat ook wil noemen: C++ en Qt en nog wat gelinkte brol). Naast leuke algoritmes programmeren nog andere feature dingetjes doen, en de nodige bugfixen van tijd tot tijd. Maar geen kabels trekken en programma's installeren en configureren bij de klanten.

Verdien ik slecht? Zeker niet. Heel vergelijkbaar met (zelfs significant beter dan?) iedereen in mijn afstudeerjaar (behalve iemand die zich compleet op de bankwereld heeft gestort en nu het werk van de duivel verricht*). Dus voor een laag loon moet je het eigenlijk al niet laten, mits je in het "juiste" subdomein terechtkomt.

Werk ik in mijn afgestudeerd "field"? Ja en nee. Je zou je erover verbazen hoe veel Fysici die wel in het vak blijven ook (moeten) programmeren, en hoeveel er in totaal niet-wetenschappelijke omgevingen terechtkomen. Ik heb dan nog het geluk dat we een heel (computer-)wetenschappelijk luik hebben bij ons in het bedrijf, dat maakt het net zo interessant voor mij. Wat ik geleerd heb tijdens mijn wetenschappelijke opleiding helpt me dagelijks op een haast onzichtbare manier voort (denkpatronen, communicatie, problemen oplossen, etc.).

In the end komt het toch neer op wat je wil doen later en je toeleggen op die specifieke skills (die je vaak pas tijdens of na je studie ontdekt dat je ze graag doet, of goed kan, of nodig hebt om te geraken waar je wil terechtkomen).
Ik zou daarom informeren bij de departementen van de richtingen die je denkt te willen doen.
Let wel dat er een groot verschil is tussen "computerwetenschappen"/Informatica als richting aan de unief, en bvb Burgerlijk Ingenieur specialisatie computerwetenschappen (of hoe dat tegenwoordig ook noemt in elkaar zit). Daarnaast heb je ook een resem aan industrieel ingenieur specialisaties, en dan nog specifieke informatica-gerichte wetenschappelijke subdomeinen.
Het komt er eigenlijk op neer waar je interesses liggen.

Zeg ik nu dat je ouders gelijk hebben? Nee, niet met zoveel woorden. Maar besef wel dat een academische master je een ander persoon (qua denken) maakt dan een professionele bachelor. Is dat beter of slechter? Nee hoor, en welke waar best "werkt" hoort veelal samen met de persoonlijkheid die eraan vasthangt, en het bedrijf waar je je goed in voelt.

Wat wel zo is, is dat een gespecialiseerde persoon sneller gespecialiseerd werk kan doen, maar minder gemakkelijk "verbreed" in de zin van buiten zijn specialisatie iets waard te zijn (zonder daaraan te sleutelen).
Vanuit een unief/wetenschappelijke richting ga je sneller na je studie moeten bijstuderen om evenveel waard te zijn in je eerste job als een professionele bachelor gericht op die job.
Anderzijds zijn er heel wat wetenschappers die nog verder specialiseren in moeilijke en specifieke materie (waar dan hopelijk vraag naar is op de arbeidsmarkt :D).

Ergens geloof ik nog wel dat de academische master dan in bredere zin en op langere termijn meer waard kan zijn.
Is dat wishful thinking van mijn kant? Kan goed, ik moet mezelf toch ook kunnen "verkopen" bij een werkgever? Maar zoals hier door anderen al vermeld opent zo'n master af en toe een bureaucratische deur die je anders stomweg niet openkrijgt. Is dat terecht? Waarschijnlijk niet, en in vele bedrijven ben jij als persoon met ervaringen veel belangrijker dan enkel je diploma, maar het duurt misschien iets langer totdat je je waarde hebt kunnen bewijzen of totdat het diploma minder belangrijk wordt bij die waardeschattingen.

Bottom line van mijn "advies" is: kies de voor jou haalbare interessantste richting met de breedste mogelijkheden.
Kan je iets buiten je vakgebied doen? Kan je dat snel leren? Hoe breed toepasbaar zijn de principes die je aanleert in de studie (algemeen probleemoplossend en abstractie vermogen lijken me nog altijd nuttig in de "IT", algemene communicatievaardigheden ook!)?
Oh, en laat je aub niet doen als er iemand begint over een "hogere" of "lagere" studie. Het leven is meer dan een job en een salaris ;) en daarvoor moet je je interesses niet negeren.


* Neen ik heb niets tegen de bankwereld of de mensen die erin werken, maar de krochten van de financiele torens zijn toch niet altijd gealigneerd met wat het beste is voor de werknemers van een bedrijf.
 
  • Leuk
Waarderingen: TuLA
Mijn persoonlijke ervaring is dat een master meer deuren opent op langere termijn, zeker in grote bedrijven/multinationals. De keerzijde is dat er ook meer verwacht wordt als je een master hebt in dergelijke bedrijven. Werkdruk, verantwoordelijkheid ligt hoger, projecten zijn vaak complexer, ... . Er heerst nogal vaak de sfeer van move up or out. Niet iedereen wil dit en ik heb al redelijk wat mensen zien opbranden, ook veel high potentials. Heb je die ambitie en wil je doorgroeien naar de hogere management functies in een groot bedrijf dan is dit minder evident met een bachelor.

Als het voor expertise functies is maakt het niet zoveel uit of je een bachelor of master hebt. Voor de meeste (en vooral kleine) bedrijven maakt het niet zoveel uit, je soft skills en inzet bepalen voornamelijk je groeipad.
 
Binnen het management van ons bedrijf zitten verschillende mensen met gewoon een graduaat zelfs xD

Bij ons wordt totaal niet naar diploma gekeken.
Wel naar kennis / ervaring.
 
Terug
Bovenaan