RANKIN: The Dazed Decades

Voor wie van fotografie, muziek en mode houdt, is dit een tentoonstelling die je niet mag missen. Brits modefotograaf Rankin, kort voor John Rankin Wadell, portretteerde ontelbare beroemdheden, zoals David Bowie, Kate Moss, The Rolling Stones en Madonna – om maar enkele te noemen. Fototentoonstelling RANKIN: The Dazed Decades loopt nog tot 11 juni 2023 in cultuurcentrum Sharpoord te Knokke-Heist.

Rankin richtte samen met Jefferson Hack begin jaren ‘90 het magazine Dazed & Confused op en zette als fotograaf de visuele toon waarmee het tijdschrift bekend werd. Dazed & Confused ontwikkelde zich al snel tot een creatief platform voor artiesten en verlegde zijn grenzen met gedurfde ideeën en concepten. In de tentoonstelling kan je zijn stijl ontdekken door een selectie van foto’s die hij tussen 1990 en 2016 nam. Rankin belichtte niet enkel beroemdheden maar gaf door middel van zijn beelden extra kracht aan de maatschappelijke thema’s die in het magazine aan bod kwamen.

rankin-004.jpg


De expo


Rankin werkt nog steeds als fotograaf en uitgever maar is ook regisseur en maakte campagnes voor merken als Rolls-Royce en Samsonite. Zijn foto’s zijn in vrijwel alle grote magazines verspreid en tentoongesteld in galerieën over de hele wereld, waaronder MoMA in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

De expo is een mooie introductie tot de wereld van deze fotograaf. Zijn beelden benaderen perfectie; elke foto is tot in de puntjes uitgewerkt in een studio waar de belichting altijd goed is. Het zijn glamourfoto’s waar hij met zware schaduwen een dramatisch effect creëert, hoewel er zeker ook een grote speelsheid doorsijpelt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de modefotograaf Peter Lindbergh, die met zijn zwart-wit foto’s voornamelijk de emotie en natuurlijke schoonheid van zijn modellen probeert te vatten.

Wil je deze tentoonstelling bezoeken? De expo is alle dagen open van 10 tot 18 uur, behalve op dinsdag. Tijdens de paasvakantie wel geopend op dinsdag. De tickets kan je bestellen via de website.

Conclusie

De expo is makkelijk te bereiken in het centrum van Knokke-Heist en heeft ruime openingsuren. Door het grote aanbod van foto's krijg je een goed beeld van de fotograaf en word je meegenomen in zijn visie. Na de tentoonstelling kan je nog boeken, postkaarten en posters van Rankin in de shop kopen. Een aanrader om te bezoeken.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan