Bordspelreview: Penguins Huddle Up

Als er één zekerheid is in het leven, is het wel deze: koop je een spel van SmartGames, dan krijg je gegarandeerd erg mooie plastic onderdelen. Dat is ook deze keer niet anders, met Penguins Huddle Up, een spel voor twee tot vier spelers vanaf zes jaar. SmartGames richt zich vaak op kinderen van verschillende leeftijden die in hun eentje creatieve puzzels willen oplossen, maar deze keer gaat het dus om een klassiek bordspel. De pinguïnfamilies zitten verspreid over het ijs, en jij krijgt de taak om jouw familie weer samen te brengen. De speler die als eerste zijn hele familie verenigt, wint het spel. Samen met een zevenjarig kereltje gingen we aan de slag, en ik kan nu eigenlijk al verklappen: wij beleefden er even veel plezier aan als hij!

SmartGames heeft de laatste jaren een aanzienlijke reputatie verworven bij voornamelijk kinderen en hun ouders. De dozen vallen meteen op in de speelgoedwinkel, en ze zetten in op zaken als ruimtelijk, strategisch en logisch denkvermogen. Gelukkig zijn ze niet enkel gericht op het educatieve. Door de steevast oogstrelende vormgeving wordt de nieuwsgierigheid van kinderen al snel geprikkeld en sommige spellen zijn zo solide dat je er als volwassene ook plezier uit kunt halen. Penguins Huddle Up won in België de prijs van beste spel voor kinderen van 2022, dus de verwachtingen lagen hoog.

penguins huddle up 1.jpg


Springende pinguïns

De opzet van Penguins Huddle Up is erg eenvoudig, maar toch is er verrassend veel ruimte voor strategie. Als je er als eerste in slaagt om alle zes je pinguïns te groeperen, win je het spel. Dat betekent dat ze allen op met elkaar aangrenzende vakjes moeten staan. En net omdat die opdracht in theorie voor iedereen zo eenvoudig is, wordt het al snel een spannende en tactische race. In principe mag een je een pinguïn van jouw kleur gewoon één stapje laten zetten. De leuke twist aan dit spel is dat ze over andere pinguïns heen kunnen springen en dat ze door gaten in het ijs kunnen duiken. Het springen kun je in een rechte lijn doen, en met wat geluk kun je een heel verre sprong maken. Kortweg: staan er naast jou vier pinguïns in een rechte lijn, dan kun jij daar helemaal over springen en plaats nemen naast de vierde pinguïn. In het begin gebeurt dit nog niet zo vaak, omdat je voor de startopstelling de pinguïns van je rechterbuur op het bord moet zetten. Ze zullen dus voornamelijk gespreid langs de randen staan. Zoals net aangehaald, kun je ook in het ijs duiken. Je pinguïn duikt dan weer op uit een ander gat. Deze twee bewegingsmogelijkheden zorgen voor een leuk en onvoorspelbaar verloop.

Voor onze kleine kompaan was dit spel een schot in de roos, hij kreeg er maar niet genoeg van.


Onze jongste concurrent aan de tafel had de spelregels al snel beet, al moet je er wel op toezien dat de rechte lijn waarin je over een rij pinguïns kunt springen, niet plots een kromme lijn wordt. Maar ook die regel werd na enkele spelletjes mooi gerespecteerd. Meer nog: na een aantal keer kon hij ons helemaal terecht verslaan, zonder hulp van de drie volwassenen aan de tafel. Het is fijn om te zien hoeveel plezier een kind kan beleven wanneer hij ziet hoe wij onszelf in de nesten werken, en hij op een paar beurten van het einde al zag aankomen dat wij hem onmogelijk nog konden verslaan. Er zijn overigens twee varianten voorzien, een gemakkelijke en een moeilijke. In de gemakkelijke variant beweeg je de pinguïns van jouw kleur naar elkaar toe tot ze een verbonden groep vormen, zonder rekening te houden met de grootte van de pinguïns. Er zijn namelijk twee formaten: grote en kleine. Bij het spel zijn plastic ijsblokken voorzien die je willekeurig op het bord plaatst (zonder gaten in het ijs te bedekken), en die zijn pas van belang wanneer je de moeilijke variant speelt. Dan win je pas wanneer alle hoofden van de pinguïns op gelijke hoogte staan. Dus je moet in dat geval de kleintjes op een ijsblok zien te plaatsen terwijl je de grote pinguïns op de begane grond houdt. Deze variant vonden we veruit de leukste en meest uitdagende. Voor een eerste spel is het natuurlijk wel aangeraden om de gemakkelijke variant te spelen, vooral wanneer er jonge kinderen meedoen.

penguins huddle up 2.jpg


Strategie voor jong en oud

Voor onze kleine kompaan was dit spel een schot in de roos, hij kreeg er maar niet genoeg van. Enigszins verrassend beleefden wij er even veel plezier aan. Het voelt niet aan als ‘zomaar een kinderspel’ dat je eens mee zult spelen om je kinderen te plezieren, Penguins Huddle Up zit gewoon oprecht goed in elkaar en is dus leuk voor jong en oud. De adviesleeftijd van zes jaar is volgens mij voor de meeste kinderen correct, al zullen ze vooral in het begin waarschijnlijk nog wat hints kunnen gebruiken, of je krijgt ook al snel een vragende blik om te checken of de geplande zet toegestaan is. Dit is in ieder geval duidelijk een spel dat strategisch denkvermogen stimuleert. De herspeelbaarheid is ook prima, dankzij de willekeurig geplaatste ijsblokken en de drang om eerder gemaakte fouten de volgende keer te voorkomen. Want er is behoorlijk wat om rekening mee te houden: het doorgronden van wat je tegenstander wil doen, terwijl je zelf op zoek bent naar pinguïns in interessante formaties zodat jij grote sprongen kunt maken richting je familieleden. Ik ben benieuwd naar wat Smart Games nog uit hun mouw zal schudden, want ze blijven de lat erg hoog houden.

penguins huddle up 3.jpg

Conclusie

Penguins Huddle Up is een ideaal spel voor het hele gezin. Je kunt (al dan niet onder toeziend oog) je kinderen samen laten spelen, of je doet gewoon gezellig mee. De leercurve is makkelijk genoeg zodat kinderen snel de spelregels beet hebben, maar er zit ook genoeg uitdaging en mogelijkheid tot strategie in zodat je als volwassene net zoveel plezier kunt hebben. Zoals we het gewend zijn, zijn de onderdelen van uitstekende kwaliteit en het spel is leuk met alle spelersaantallen. Je bent er ongeveer een kwartiertje mee zoet, maar je denkt al snel “nog een keer!”. De twee moeilijkheidsgraden zorgen ervoor dat je het spel makkelijk kunt aanpassen aan de leeftijd van het kind. SmartGames heeft de kunst duidelijk onder de knie om spellen te maken die uitblinken in eenvoud, maar toch een hele tijd uitdaging en plezier bieden.

Pro

  • Ziet er mooi uit
  • Leuk voor het hele gezin
  • Stimuleert strategisch denkvermogen
  • Twee moeilijkheidsgraden

Con

  • Je ziet soms de winnaar al een aantal beurten voor het einde
  • Tweezijdig spelbord had voor meer variatie kunnen zorgen
8

Over

Uitgever

  1. SmartGames

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15-20 minuten
 
Terug
Bovenaan