Bordspelreview: De Zoektocht naar El Dorado - Gevaren en Muisca

Sinds de zestiende eeuw is de mensheid op zoek naar El Dorado, de stad van goud. Tal van expedities werden in Zuid-Amerika op touw gezet maar tot op de dag van vandaag blijft de stad een mythe. De echte ondernemingen mogen dan wel geen succes opgeleverd hebben, de door Reiner Knizia ontwikkelde zoektocht is wel een succes. De zoektocht naar El Dorado is immers een van de populaire spellen van 999 Games en heeft met De zoektocht naar El Dorado - Gevaren en Muisca reeds een tweede uitbreiding gekregen.

De Zoektocht naar El Dorado is een deck building racespel waarin je je speelstuk door de jungle en over rivieren moet zien te verplaatsen. Tijdens het spel ben je een expeditieleider en moet je jouw team zien uit te bouwen door de nodige fondsen te voorzien en betere mankrachten aan te trekken. Deze zullen je toelaten om je sneller doorheen de jungle en rivieren voort te bewegen. Tijdens je beurt heb je de mogelijkheid om je pion voort te bewegen over het speelbord en/of nieuwe kaarten te kopen voor je deck. Nieuwe gekochte kaarten en gespeelde kaarten belanden op je aflegstapel. Wanneer je jouw beurt beëindigd hebt, vul je je hand opnieuw aan tot vier kaarten. De speler die als eerste El Dorado weet te bereiken, is de winnaar van het spel.

IMG_6871.JPEG


Opgepast voor de gevaren

In deze uitbreiding zijn er twee nieuwe modules. Enerzijds heb je de gevaren, dit zijn allerlei verschillende soorten nieuwe hindernissen die je op je parcours kan tegenkomen. Zo heb je de gevaarlijke velden. Deze velden zijn voorzien van een doodshoofd en wil eigenlijk zeggen dat je pion hier niet mag op eindigen. Je moet dus zorgen dat je nog op een aangrenzend veld kan geraken zonder doodshoofd. Bij de "gevaarlijke terrein-strook", een strook vol gevaarlijke velden, zal je dus goed moeten plannen en de juiste kaarten moeten combineren om hier over te geraken. Andere nieuwe hindernissen zijn bergen, rivieren, meren en watervortexen. Water kan nu een kolkende rivier zijn en je enkele velden meesleuren. Hiernaast zijn er ook nog moerassen, deze zitten vol met krokodillen. Speciaal hierbij is dat je met om het even welke kaart naar dit veld kan bewegen, zolang het maar die exacte waarde heeft. Alsof al deze gevaren nog niet voldoende zijn, is er ook nog de mogelijkheid om El Dorado moeilijker te bereiken. Je kan ervoor kiezen om vier tempels op het speelbord te plaatsen die je moet bezoeken om zo bij elke tempel een artefact op te halen. Zonder de vier artefacten heb je geen toegang tot de poort naar El Dorado.

Het speelbord kan je zelf zo lang en zo moeilijk maken als je zelf wil.


Een helpende hand

Gelukkig is er nog een tweede module die ons hierbij kan helpen: de Muisca. Ik moet zeggen dat die naam mij niets zei maar enig Googlewerk leerde me dat dit naast de Maya's, Azteken en Inca's een van de vier grote beschavingen was van de Amerika's van voor de kolonisatie. Hun leefgebied was het huidige Colombia. Je zal je crew kunnen versterken met leden van deze stam. Op het markttableau komen naast zes kaarten van de basisversie nu telkens twee leden van deze indianenstam te liggen. Het speciale aan deze kaarten is dat wanneer je ze speelt, je ze ofwel kan gebruiken zoals andere kaarten, ofwel parkeer je deze kaart even op je expeditietableau. Je kan de kaart dan in een latere ronde opnemen en spelen alsof ze van je hand zou komen. Dit kan uiteraard een grote hulp zijn om over de gevaarlijkste tegels te geraken. Het aantal Muisca-kaarten dat je zo kan parkeren is wel beperkt tot twee kaarten. Je dient wel op te letten dat je ze niet te lang laat liggen wanneer je de grotvariant speelt. Er komen immers ook twee nieuwe grottegels en een ervan geeft een speler de mogelijkheid om jouw Muisca-kaart te gebruiken.



De uitbreiding is makkelijk te implementeren. De spelregels veranderen nauwelijks maar toch is deze uitbreiding aan te bevelen als je van het spel houdt. Je weg wordt moeilijker door de vele gevaren en je moet dan ook nog eens langs de tempels om je artefact op te pakken. De Muisca-kaarten zijn op zich niet heel speciaal maar zijn enorm handig doordat je ze even kan parkeren. Voorzie voor het spelen wel een tafel die de nodige ruimte heeft. Het speelbord kan immers behoorlijk wat plek innemen. Leuk aan de tegels is ook dat deze, net als deze van het basisspel, langs beide kanten te gebruiken zijn. Zo heb je nog meer mogelijkheden om telkens een ander speelbord samen te stellen. Dit komt uiteraard de herspeelbaarheid ten goede. Het basisspel was al een spel dat we hier graag speelden en deze uitbreiding heeft het spel nog net dat tikkeltje extra gegeven.

Conclusie

De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca is een leuke uitbreiding voor De Zoektocht naar El Dorado. Zonder dat er veel aan de spelregels wijzigt, zorgt deze uitbreiding voor tal van nieuwe mogelijkheden en vooral dat je net iets meer zal moeten plannen. Zeker voor de "gevaarlijke terrein-strook" zal je over de nodige handkaarten moeten beschikken. De tempels zorgen dan weer dat iedereen bepaalde plekken moet bezoeken vooraleer je El Dorado kan bereiken. De toevoeging van de Muisca-kaarten zijn een leuk extraatje die je vooral helpen om de gevaren te trotseren. Het leuke is ook dat je kan kiezen welke module of tegels je kan toevoegen, je kan het spel dus zo makkelijk of moeilijk maken als je wil, net als je kan kiezen voor een hele lange of korte weg. Je zal hiervoor echter je eigen fantasie moeten gebruiken en zelf je routes bouwen of de routes van het basisspel aanpassen. Er zijn immers geen vooropgestelde routes weergegeven in de handleiding. Vind je het basisspel leuk en wil je enkele nieuwigheden of wil je het iets moeilijker maken, dan is dit een ideale uitbreiding. Leuk is ook dat je ze kan combineren met de eerdere uitbreiding: Helden en Demonen.

Pro

  • Meer uitdaging
  • Je kan zelf kiezen wat je toevoegt

Con

  • Afwezigheid van vooropgestelde routes
8.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Reiner Knizia

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

60 minuten
 
Terug
Bovenaan