Aansluiting vakbond

indexfan

New member
Hallo,

Sinds een klein jaar werk ik na een carrière-switch in de IT en vroeg me af of het wel nuttig is om bij een vakbond aangesloten te blijven. Mijn vorige tewerkstelling was als arbeider in de metaalbewerking voor een groot bedrijf (+1000 werknemers), daar was grotendeels van de werknemers aangesloten bij een vakbond dus ik heb dan ook bij de ACV gebleven.

Na wat opzoekwerk blijkt echter dat aansluiting in Belgie niet verplicht is en dat je ook nog steeds kunt genieten van werkloosheidsuitkering moest je ooit zonder werk vallen, klopt dit?

Momenteel kost dit me ongeveer 240 EUR/jaar.

Iemand een uitgesproken mening en/of ervaringen hier omtrent? Voor- en nadelen?

Alvast bedankt!
 
Na wat opzoekwerk blijkt echter dat aansluiting in Belgie niet verplicht is en dat je ook nog steeds kunt genieten van werkloosheidsuitkering moest je ooit zonder werk vallen, klopt dit?
Ja, via de hulpkas. Vakbond is wel veel efficiënter en kent de "grijze zone" doorgaans iets beter, door veel meer ervaring (dit is natuurlijk subjectief).
Momenteel kost dit me ongeveer 240 EUR/jaar.

Iemand een uitgesproken mening en/of ervaringen hier omtrent? Voor- en nadelen?

Alvast bedankt!
In veel sectoren krijg je van het lidgeld een deel terug via de vakbondspremie; moest je werkloos vallen is voor die periode het lidgeld een aftrekbare kost.
Voordelen zijn - naast individuele voordelen - voornamelijk collectief. Je geeft je vakbond mandaat om je te vertegenwoordigen, CAO's te onderhalen, sociaal overleg te voeren namens jou, ...

Mij persoonlijk heeft de vakbond al enkele duizenden euros opgeleverd, puur door elke keer als ik van werkgever veranderde alle loonfiches aan hen te bezorgen en te laten berekenen. Achterstallige maaltijd/ecocheques, fout berekend vertrekvakantiegeld, ... al dan niet bewust "vergeten" posten door de werkgever. Dingen waar ik zelf slechts moeilijk of niet achter gekomen zou zijn. Vakbond stelde (na volmacht) voorstel tot dading op voor mij, of ging in een enkel geval voor mij richting de arbeidsrechtbank. Ook allemaal bij grote werkgevers als bediende in PC200, dus niet de kleine KMO in een "moeilijke" sector waar je al sneller problemen verwacht.

240 euro lijkt veel geld, maar in vergelijking met een rechtsbijstandsverzekering die arbeidsconflicten dekt, valt het eigenlijk wel mee.
 
Laatst bewerkt:
Ben geen fan van vakbonden, op de meeste zaken is hun visie nogal sterk afwijkend van de mijne, maar kan toch moeilijk anders dan aanraden van lid te blijven.
Als het ooit moest fout lopen bij je werkgever, zijn zij het die je de nodige legale ruggensteun kunnen geven.

Er vanuit gaan dat alles nu perfect gaat lopen na je overstap naar de it sector is wat optimistisch, ook daar kunnen er conflicten met je werkgever zijn, tot zelfs ontslag toe, je vakbond kan zorgen dat alles correct verloopt.

En moest het helemaal fout lopen en je werkgever gaat failliet, dan kan je al helemaal niet zonder, er zijn best wel complexe berekeningen en procedures om bijvoorbeeld je uitkering van het fonds sluiting onderneming aan te vragen...
 
Zelf al zeker 10 jaar geen lid meer omdat ik niet akkoord ben met hun stakingsdrang/gedrag en de houding naar mensen die niet willen staken. Dat betekent niet dat ik niet besef welke belangrijke rol zij gespeeld hebben en spelen in de bescherming van de rechten van werknemers.

Zelf al werkloos geweest ondertussen en alles is perfect zelf te regelen met de hulpkas voor werkloosheid. Ook nooit moeten wachten met uitbetalingen of zo.

Ook zaten daar 2 omscholingen met VDAB bij (waarbij ge dus uw uitkering gelijk blijft gedurende de opleiding) en dat ging ook allemaal zonder problemen.

Voor de complexe ontslagen en regelingen zal het wel beter zijn om hun juridische kennis tot je beschikking te hebben (zie maar hoeveel vragen JPV hier oplost). Ook kan het handig zijn ze als backup te hebben voor ingeval de WG moeilijk zou doen bij het opeisen van bepaalde rechten.
Dus het blijft een gok of je ze gaat nodig hebben of niet. Ikzelf heb ze in mijn bijna 30jarige loopbaan maar 1x nodig gehad en het had toen ook geen ramp geweest als ze er toen niet waren geweest als backup.
 
Je kunt u ook een rechtsbijstandverzekering aanschaffen (ipv lidgeld vakbond):
+ Nog vele andere dekkingen inbegrepen
+ Je kunt rechtsbijstand schrappen in je familiale verzekering en woonpolis etc.
- Vermoeden: Je zult wss zelf met een onderbouwde case moeten afkomen, en niet gewoon alles doorsturen met de melding dat er wss iets mis is.

Wij hebben bv. DAS Consumenten BeneFisc voor €245/jaar. Is ook fiscaal aftrekbaar in bepaalde mate. Maar ik dacht dat uw vakbondsbijdrage ook soms werd terugbetaald via vakbonds- of syndicale premie.

Waarom ikzelf geen lid ben? Rechtsbijstandverzekering dekt voor mij de flagrante inbreuken, en als ik het niet eens ben met een bepaalde beslissing (ik zeg maar wat, geen/beperkt extra ouderschapsverlof kunnen nemen), dan verander ik van werkgever (voordeel van in een gewilde sector te werken).
 
ik ben eigenlijk van plan mij uit te schrijven
naar mijn ervaring (zowel privé als ambtenaar) zoeken ze vooral steun voor stakingen naar thema's die óf niet interessant zijn voor ons, óf gewoon nefast zouden zijn.

maar als wij dan met echte problemen op onze dienst naar voren komen, is het allemaal van "ja maar, is dat allemaal wel zo erg?" of "heb je dat allemaal wel nodig?" of "ja, we kunnen daar geen objectieve data van krijgen, dus we kunnen daar niks aan doen"

wat nut heeft de vakbond dan nog?
 
Je kunt u ook een rechtsbijstandverzekering aanschaffen (ipv lidgeld vakbond):
+ Nog vele andere dekkingen inbegrepen
+ Je kunt rechtsbijstand schrappen in je familiale verzekering en woonpolis etc.
- Vermoeden: Je zult wss zelf met een onderbouwde case moeten afkomen, en niet gewoon alles doorsturen met de melding dat er wss iets mis is.

Wij hebben bv. DAS Consumenten BeneFisc voor €245/jaar. Is ook fiscaal aftrekbaar in bepaalde mate. Maar ik dacht dat uw vakbondsbijdrage ook soms werd terugbetaald via vakbonds- of syndicale premie.
Wel oppassen hierbij: de bijstansverzekering die DAS aanbiedt, vervangt slechts een beperkt deel van de diensten van een vakbond, zélfs bij conflict. Ik zie bvb niks rond dekking van medische expertise: https://www.das.be/nl/particulier/onze-producten/polisvergelijker en natuurlijk de rol vna SOMMIGE delegees kan je ook niet laten vervangen door een advocaat.

Ik vind persoonlijk ook de maximale bedragen van rechtsbijstand iets te laag om me daarvoor te laten verzekeren. Als de tegenpartij in beroep gaat, zal je al vlug terug zelf moeten betalen, gezien de huidige kost van advocaten.

Ivm al dan niet lid zijn van een vakbond: je doet dat/doet dat niet omwille van 4 zaken:
- je wil advies over je rechten
- je wil je recht op werkloosheid via de vakbond laten verlopen
- je wil bijstand bij een conflict
- je wil algemeen rechten van werknemers helpen verdedigen

2e en 4e kan niet via DAS (maar wil ook niet iedereen), 3e zal ongeveer gelijkaardig zijn voor redelijk wat zaken (afhankelijk van dossier, als het over bedrijfssspecifieke zaken gaat meestal niet), het eerste bieden ze in theorie ook aan, maar kunnen ze imho slechts beperkt waarmaken.

DAS is dus imho een alternatief als je geen ondersteuning van vakbond wil, maar zeker niet vergelijkbaar.
 
Ik heb mij uitgeschreven.
Twee keer vakbond geconsulteerd voor advies maar tweemaal afgewimpeld met een onvolledig of foutief advies. Eens je boven een bepaalde inkomenscategorie behoort dan val je buiten hun doelpubliek. Ook kennen ze niet veel van bv. extralegale voordelen, buitenbaremieke verhogingen, en kaderfuncties niet echt iets.
Als je arbeider bent en een vurge staker dan zou ik het wel doen. Maar voor white collar geen enkel voordeel.

Private rechtsbijstand is veel correcter qua advies. Zeker bij DAS in hun betere polissen heb je vrije keuze van advocaat enz. Uitkeringen werkloosheid gaat ook via de hulpkas.
Ik zou het enkel doen als je achter de vakbondswaarden staat. Al zijn die in de praktijk toch nogal corporatistisch. Zie Rudy De Leeuw van de socialistische bond en Marc Leemans van de Christelijke bond. Geen fraaie jongens en al zeker geen idealisten die vechten voor de goede zaak. Délégués kunnen natuurlijk wel soms zinnig zijn, al zijn dat vaak ook personen uit eigenbelang...


Er is ook wel een soort bond voor kaderfuncties maar die is niet echt erkend geloof ik.
 
Ik werkte tot voor kort bij Makro en heb naar aanleiding van de opgestarte procedure van gerechtelijke reorganisatie, en het faillissement erna, mij ook aangesloten bij de vakbond. Ook al ben ik al jaar en dag tegen de stakingen en gelijkaardige acties kon ik niet ontkennen dat ze voor werkloosheid en opvolging bij faillissementen wel een grote hulp zijn.

Wanneer het faillissement volledig afgehandeld is zal ik mij waarschijnlijk ook weer uitschrijven. Werk momenteel voor een bedrijf dat veel stabieler is.
 
Terug
Bovenaan