Archief - Verder studeren: verschil tussen TI en Multimedia

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

PC_Freak

Legacy Member
Hallo iedereen.

Ik ben op dit moment leerling aan het 6de jaar secundair onderwijs richting Economie - Moderne Talen. Aangezien ik een grote interesse heb in de pc-wereld, op dit moment vooral webdesign en -development en (hoewel op dit moment weinig) programmeren, ben ik van plan te gaan voor een opleiding bachelor toegepaste informatica aan de hogeschool te Gent of Aalst. Deze richting bevat tamelijk wat wiskunde voor zover ik weet, en ook economische vakken en talen, iets wat totaal geen probleem zou mogen zijn.

Echter weet ik dat er nog een opleiding bestaat die enkel aan de hogeschool west-vlaanderen (te Kortrijk dus) wordt gegeven: Multimedia en Communicatietechnologie. Nu heb ik dat lesplan eens bekeken en er zijn wel verschillen te merken zoals de afwezigheid (niet zeker hoewel) van economische lessen en talen.

Nu weet ik wel niet wat de verdere verschillen zijn tussen de twee opleidingen in Gent/Aalst en in Kortrijk. Er lopen een groot aantal zaken gelijk, zoals internettechnologie (HTML, CSS, ...), OO-programmeren met Java, enz... maar ik veronderstel dat er toch wel een belangrijk verschil moet zijn, te meer omdat in Kortrijk ook toegepaste informatica wordt gegeven, naast de opleiding Multimedia.

Kan iemand mij hier meer info over geven, of tips waar ik meer info kan bekomen? Of eventuele ervaringen natuurlijk...

Bedankt op voorhand. :)

Psychodweep

Legacy Member
Tzitten hier vast wel een aantal MCT'ers die u raad kunnen geven.
Maaruh, één ding ben ik zeker over MCT, is da ge (nu toch) zeer moeilijk aan een job kunt geraken met een MCT diploma.

Radiance

Legacy Member
Wel om het verschil ten volle te snappen moet je eigenlijk weten dat TI een onderdeel is van het Departement Economie, maw, het draait grotendeels om idd talen, economie etc. Je leert naast de praktisch kennis vooral communiceren op een professionele manier met zowel collega's die eenzelfde technische kennis hebben als jij maar nog meer met leken, bv. door budgetplanningen etc. die je aan het managment voorstelt.
Voor zover ik MCT ken is dat niet echt aan een standaard departement verbonden, maar imo past dat meer bij Technische Wetenschappen. Wat je hier leert is imo je eigen capaciteiten uitbouwen. Je leert analytisch & technisch denken, je krijgt een diepere technische achterliggende kennis. Dit is veronderstel ik vooral een opleiding met vééél praktijkuren, wat ook wil zeggen dat je hier zelf moeite moet insteken. Dit diploma biedt zoals al gezegd hierboven op zich "weinig" garanties, of je met dit diploma echt iets bent hangt van je eigen motivatie & creativiteit af.

Welke richting je kiest is natuurlijk een eigen keuze, maar persoonlijk heb ik mijn twijfels bij MCT, ik heb het idee dat je de kennis van daar als je dan toch gemotiveerd bent ook kunt opdoen via zelfstudie, avondcursussen etc. Het lijkt bijna een droomrichting maar de hele omgeving, zeker met die laptop enzo zet al gauw aan tot verwaarlozing van uw studies als je geen sterk karakter hebt, maar iemand die effectief MCT volgt kan dat zeker beter beoordelen dan ik.
Tot zover mijn persoonlijk idee over beide richtingen, misschien zit ik wel verkeerd hoor ;) Kijk ook zeker eens op het site-check forum (webdesign) daar staat een uitgebreide thread over MCT.
Ik doe zelf overigens Elektronica-ICT (Technische Wetenschappen)

crowke

Legacy Member
TI is van het departement bedrijfskunde. Je hebt inderdaad vakken zoals economie, boekhouden en talen, maar de nadruk ligt toch wel op de IT-kant (en dan vooral op programmeren e.d. ipv op grafisch gedoe)

presser

Legacy Member
De nadruk bij TI ligt inderdaad op de programmeervakken. Qua Wiskunde valt het zeer goed mee en persoonlijk vond ik de talen simpel. Ik ben vorig jaar afgestudeerd in die richting, maar dat was het laatste jaar van het oude systeem, dus hoe het nu zit kan ik niet perfect zeggen. Nu wordt er gewerkt met een nieuw systeem (java ipv c++, meer OO-gericht, ... in het algemeen een modernisering van de richting).

Om even de vergelijking te trekken tussen ICT en TI kan ik het simpel houden: ik heb al van verschillende mensen gehoord dat ICT een stuk makkelijker is dan TI. Of dit waar is weet ik niet, het is enkel van horen zeggen.

Ik zou zeggen: neem TI, je zal sneller aan werk geraken omdat je ook die economische achtergrond hebt.

Hiapoe

Legacy Member
Ik heb toegepaste informatica gedaan in Kortrijk en ken wel een paar mensen die MCT doen in het PIH in Kortrijk is dat.

In toegepaste informatica leer je meer economisch gericht en bedrijfsgerichte programma's programmeren (zowel in .NET als Java) ook veel netwerken, wat zeer interessant kan zijn.

Ik werk nu voor Hewlett-Packard in Dublin, waar ik het zeer naar m'n zin heb :)

Ik zou idd ook voorstellen om Toegepaste informatica te doen aangezien webdesign enzovoort allemaal makkelijk via zelfstudie en eventueel avondlessen/cursussen kan gedaan worden. maar dit is mijn humbele opinion.

Ik ben zowieso niet iemand die goed is in design en zo... het zijn 2 aparte werelden: design en programmeren. Daarom ook dat je bij alle grote projecten ziet bij de credits:

3D designer: Mr. den dienen
graphics designer: Mr. nen anderen
Lead Programmer: Mr. nog nen anderen

Sorry, die Mr. kan ook Ms. zijn, we moeten vrouwen stimuleren in onze business he :D

Nocturno

Legacy Member
Ik heb ook nog zitten twijfelen tussen die informatica en MCT. Heb uiteindelijk voor MCT gekozen en de richting bevalt me echt wel !
Dit jaar: photoshop, illustrator, flash, VB.net, JAVA, xhtml, xml, css, javascript !
Deze richting is idd meer praktijk gericht !

Anendel

Legacy Member
Heb multimedia in mechelen gevolgd en zoals eerder gezegd, het is inderdaad zéér moeilijk om met zo'n diploma een job te vinden! Uit een klas van +- 20 personen zijn er slechts 3 die een vaste job in de sector hebben gevonden, en 1 iemand is op zichzelf begonnen.
De rest doet dingen als verkoper, boekhouding, doppen, etc..
Als je goed wiskunde en economie kunt, kies voor TI. Meer toekomstmogelijkheden imo! Tenzij je het waagt als zelfstandige te beginnen :)

Time

Legacy Member
in TI stelt die internettechnologie echt wel weinig voor:p echt de basis tags, heel klein beke css, een kleine flash-intro (die u gewoon in staat stelt een korte intro vo de site te make), veel meer is er ni aan, kunde evengoe via de avondschool oppikke dan

en tja vo de rest, het eerste jaar vraagt ge u wel beke af "zit ik ier nu in informatica richting??", ma beloning krijgde wel vanaf et tweede

presser

Legacy Member
Time^- zei:
en tja vo de rest, het eerste jaar vraagt ge u wel beke af "zit ik ier nu in informatica richting??", ma beloning krijgde wel vanaf et tweede
Idd, die vraag heb ik mij af en toe ook gesteld, maar nog meer de vraag: "Zit ik hier wel op mijn plaats?" :ironic:

Bezint eer ge begint, om het met de woorden van onze allerliefste Margot te zeggen... (TI'ers in het BME zullen haar wel kennen).

agent #2

Legacy Member
In het derde jaar TI heb je 3 "keuzevakken" (richtingen): Programmeren, multi-media en netwerken.

In het eerste jaar is computerarchitectuur wel een zwaar vak (zeker met Lammens). :angry:

Arcan

Legacy Member
Ik zit nu momenteel in een 'vertakte' richting van TI
En die noemt informatie-Management(gaat meer over informatica EN economie)
het vordeel is dat de nadruk minder op programmeren ligt (alhoewel ik toch wel +/- 4 uur per week programmeren heb) ook wat meer economie geloof ik, maar niet dat het verschil groot is. Anders nog vakken over 'communiceren, en informatiekunde' zijn er ook, dus ook het 'verwerken van informatie in een bedrijf onder allerlei vormen'
de specifieke TI richting is eigenlijk meer voor de die-hard computer 'nerds' :p maar volgens mij niet echt aan te raden aan iemand die uit het moderne komt (informaticabeheer is een veel betere basis)

wat MCT betreft... dat wou ik ook eerst doen, maar die klassen zijn stampvol (een veel te aantrekelijke richting...) en er is totaal (of bijna geen) vraag meer naar MCT'ers op de arbeidsmarkt, er zijn er veel teveel.

ik kom persoonlijk uit boekhouden-informatica, maar een derde van de klas bestaat uit ex-economie moderne talers, en die blijken het goed te doen
daarom koos ik ook voor een gulden middenweg, mijn richting is nog nieuw van vorig jaar en is eigenlijk onstaan uit de vraag van bedrijven...

edit: ik zit in de katho Kortrijk departement VHTI

Time

Legacy Member
agent #2 zei:
In het derde jaar TI heb je 3 "keuzevakken" (richtingen): Programmeren, multi-media en netwerken.

In het eerste jaar is computerarchitectuur wel een zwaar vak (zeker met Lammens). :angry:

dit jaar ist vooral met declerck, veeeeeel beter:D

agent #2

Legacy Member
Time^- zei:
dit jaar ist vooral met declerck, veeeeeel beter:D

Haha, da denkte. Declerck stelt het examen op, maar da examen gaat eerst voorbij Lammens, en als da nie goed is, dan heeft Lammens het laatste woord zen.

Welke klas zit je? :)

Brock

Legacy Member
Psychodweep zei:
Tzitten hier vast wel een aantal MCT'ers die u raad kunnen geven.
Maaruh, één ding ben ik zeker over MCT, is da ge (nu toch) zeer moeilijk aan een job kunt geraken met een MCT diploma.
verleden jaar had 98 of 99 % van de afgestudeerden werk in de branche waar ze voor gestudeerd hebben. Tenzij dit nu op 0.5 jaar tijd heel fel is gezakt natuurlijk.

Cron

Legacy Member
ik heb ict gedaan, kvond het rotslechte richting (op kaho, rabot in gent) doe nu criminologie, stukken moeilijker maar ik doe het veel liever. Ook meer mogelijkheden als je afgestudeerd zijt.

Tyfius

Legacy Member
Hangt ervan af, ik volg atm TI, ik heb niks van wiskunde, niks van talen, in 1ste en 3de jaar bedrijfsbeheer/elektronica (ge kunt kiezen). 'K zit nu in m'n 2de jaar, optie multimedia. mct gaat natuurlijk meer de nadruk leggen op het multimediale (design, basic code), terwijl een TI meer de nadruk gaat leggen op het zwaardere werk (c++, java, c#) en meer naar de basis en achtergrond gaat.

Jarexx

Legacy Member
Ik ben reeds afgestuurd in mct en zou je niet aanraden om deze richting te volgen.

Je ziet veel verschillende zaken zoals veel verschillende talen en programma's maar je ziet niets erg uitgebreid en dat is dan het slechtste aan de richting.

De richting is op zich tof te volgen en is redelijk eenvoudig. Maar zoals iemand hier reeds heeft gezegd is het meer technisch gericht en heb je dus ook elektriciteit en in 2de jaar elektronica.
Ik kwam uit een technische richting en had daar dan ook totaal geen problemen mee maar velen die uit het moderne kwamen hadden het daar erg moeilijk mee en was het een groot buisvak.

Ik vind zelf dat ik met dat diploma niets ben. Heb een half jaar job gezocht in deze sector en niks gevonden want richting is onbekend en niet hoog aangeschreven. Daarbij komt nog dat je niks van economie en talen kent wat in deze sector wel belangrijk is voor boekkundige programma's enzo.

Zelf doe ik nu een job die niets met deze richting te maken heeft en waren die 3 jaar bijna weggesmeten dus ga je zeker niet aanraden om mct te volgen.

Als je nog meer specifieke vragen hebt stel ze maar zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

jodeman

Legacy Member
Volgens mij is TI een heel goede basis. Wanneer ge dat diploma hebt kunt ge zowel terecht in de branche van multimedia, omgekeerd kunt ge het vergeten. Het eerste jaar informatica is niet overal simpel. En over dat ze maar een basis krijgen van webontwikkeling is maar normaal, je leert voor programmeur, netwerkebeheerder of informatie manager. Als je webontwikkelaar wil worden moet je multimedia gaan doen!
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan