Archief - ENTERPISE JAVA DEVELOPER @ VDAB? To Do or Not?

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

imo

Legacy Member
Beste allen,

ik wil dolgraag een development opleiding volgen en ben op zoek naar ervaringsdeskundigen en programmeurs die hun visies/ervaringen kunnen delen.
Vermits ik niet voltijds terug kan studeren aan een hogeschool, ben ik op zoek naar een crashcursus van ongeveer een jaar waarmee ik op het einde van de rit voldoende degelijke basis en waarde heb om ergens als (junior) developer te kunnen starten. Onderaan de ladder starten is geen erg voor mij, zolang ik ergens als developer kan starten en met de ervaring kan bijleren en doorgroeien in development.
Een hogeschool track van 3 jaar of meer is geen optie voor mij, omdat ik reeds 40 jaar jong ben en de luxe niet heb om als student overdag tussen de schoolbanken te zitten gedurende meerdere jaren. Na maximum een jaar moet ik terug snel aan het werk, om mijn brood te winnen, leningen af te betalen, een gezin onderhouden, ...

Hieronder de beschrijving van de opleiding "ENTERPRISE JAVA ONTWIKKELAAR" bij de VDAB.
Is dit qua inhoud een goede opleiding tot developer?
Belangrijk gegeven ook: dit is geen opleiding in klasverband. Het is een begeleide zelfstudie in de lokalen van de VDAB, met een permanente begeleider in he onmiddellijke omgeving van wie je de modules krijgt om te zelf te bestuderen en de opdrachten om uit te voeren. De begeleider is dan in je buurt bij wie je terecht kan met vragen, problemen, voortgang, nazicht enz...
Is deze format aangewezen voor iemand met nulkommanul programmeertaal kennis en ervaring maar wel met broek vol goesting voor het aanleren van programmeren?
Wel heb ik in het verleden reeds puur uit persoonlijke interesse HTML en CSS geleerd, ook via zelfstudie (internet, diverse fora, Youtube, ...). Natuurlijk is Java niet te vergelijken met HTML en CSS, maar wil maar aangeven dat een begeleide klasverband studie tegenwoordig niet meer de enige of zelfs misschien niet meer de allerbeste manier is om je te ontwikkelen IT en programmeren, gezien de tal van mogelijkheden op internet. Gaat deze stelling ook op voor Java of niet?

Alvast bedankt voor jullie deskundige adviezen!


Beschrijving

Java is een heel populaire, platformonafhankelijke, open source programmeertaal. En de Java-community blijft wereldwijd groeien. Het is ook de taal van de Android-apps. Maar eerst stappen alvorens te lopen natuurlijk! Na deze opleiding kom je meestal terecht in grotere bedrijven, banken of overheden. Je bouwt meestal mee aan grote gedistribueerde webapplicaties.

Wat leer je?

- programmatielogica en Object Oriented Programming
- gegevensanalyse, MySQL
- html/css
- Javascript
- Java
- UML, Design Patterns
- Maven
- JUnit
- JPA met Hibernate
- Spring
- Scrum
- optionele modules: Jquery, Angular, ... We helpen je ook met de soft skills door sollicitatietraining en communicatietraining. Na de opleiding kan je misschien onmiddellijk vast aan het werk of anders eerst via stage en/of IBO. Vacatures zijn er ruim voldoende want het is nog steeds een knelpuntberoep!

Hoe lang duurt de opleiding ?

De duurtijd wordt individueel bepaald met een maximum van 8 maanden.
Er wordt verwacht dat men halfweg de opleiding begint te solliciteren.
Het opleidingsprogramma kan dan indien nodig afgestemd worden op beoogde vacatures in de lijn van de opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Na deze opleiding beschik je over de nodige competenties om een job te vinden als ontwikkelaar in de ICT. In vacatures wordt belang gehecht aan enkele randvoorwaarden die ook belangrijk zijn bij de start van je opleiding:

- uiteraard degelijke kennis van computergebruik
-,kennis Engels
- competentie- en denkniveau middelbaar onderwijs (kan ook aangetoond worden door beroepservaring)

Op basis van je studie- en beroepsverleden, deze randvoorwaarden en een screening van je competenties beslissen we samen of deze opleiding voor jou een zinvol traject naar werk is.
Planning en organisatie

Er is een individuele instap. Je kan starten wanneer er een plaats vrijkomt.

Er zijn maandelijks infovergaderingen voor deze opleiding. Inschrijven voor deze info is noodzakelijk. Na deze info krijg je een individuele afspraak voor een motivatiegesprek.

Er zijn 4 verschillende trajecten waarvoor je kan kiezen:

- .Net ontwikkelaar met C# (750412)
- Java ontwikkelaar (750413)
- PHP ontwikkelaar (750414)
- ICT infrastructuurbeheerder (750423)

De maximale duurtijd van een traject is 6 maanden, inclusief bedrijfsstage. Dit is een voltijdse dagopleiding (35 uur per week) van 8u30 tot 16u. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk. De opleiding is in begeleide zelfstudie. Je neemt individueel en op je eigen tempo de verschillende modules door. Met je vragen, kan je terecht bij een instructeur die permanent aanwezig is.

dimio111

Legacy Member
Ik heb de opleiding zelf een 7 jaar geleden gevolgd.
Wel de klassikale versie die ze in gent en antwerpen geven.
Die staat momenteel niet op de planning zo te zien, maar ik kan wel is voor je informeren wanneer de volgende ingepland zouden worden.

Als je nulkommanul voorkennis hebt (zoals ik had) kan ik de klassikale versie wel aanraden, maar dat is ook iets persoonlijk en hangt ook af welke docent je zou hebben op dat moment.
Hou er wel rekening mee dat het een zwaar jaar zal zijn en dat java zowat nog het enige zal zijn wat je gaat doen de komende maanden dan. :)

Ik kan het alleen maar aanraden, die opleiding heeft mijn leven grondig veranderd.
Natuurlijk ben ik toen ook gestart als junior.
Maar heb wel al enorm veel geluk gehad met de projecten die ik voorgeschoteld gekregen heb.
Door de grote en leerrijke projecten ben ik zo snel gegroeid dat ik intussen ook mijn eigen zaak heb gestart.

Wat mij wel opvalt is dat de opleiding die jij neerschrijft aanzienlijk korter is dan in mijn tijd.
Ik kreeg toen 10 maand voltijds les, jij schrijft 6 maand neer?
Of dat is een foutje, of er is serieus gesnoeid in leerstof, het tempo nog verhogen zit er niet in want dat was al op het randje.

imo

Legacy Member
Hey,

Bedankt voor je feedback.

Heb vandaag met de VDAB gebeld, een klassikale opleiding wordt niet meer aangeboden (in Antwerpen) volgens de dame aan de telefoon. Ze zijn overgestapt naar deze "begeleide zelfstudie", omdat men wil voorkomen dat diegenen met wat meer voorkennis ook niet de volledige basics moeten herzien (vond het een erg goedkope uitvlucht eigenlijk). Iedereen studeert op eigen tempo blijkbaar, heb je 't onder de knie onder 4 maanden? Dan ben je GO. Heb je meer tijd nodig (bijvoorbeeld neem je een zomervakantie) dan kan het tot een jaar lopen (zei de dame; hoewel in de beschrijving op de website wel degelijk "max 8 maanden staat). Vind ze niet super duidelijk in hun berichtgeving, maar heb me ingeschreven voor de infosessie.

Is wel spijtig, want heb de indruk en de vrees dat de VDAB precies snel snel iets door de strot wil rammen en je terug op pad sturen. Dit is ook een beetje mijn vrees dat dit gegeven ook op de arbeidsmarkt wel gekend zal zijn en dus de werkgevers een minderwaardig beeld zullen hebben van VDAB opleiding van slechts een half jaar.

Bij INTEC Brussels is het wel klassikaal en een jaaropleiding, maar de vervoerskosten worden niet terugbetaald in mijn situatie en een jaarabonnement Lijn+NMBS is toch wel een zware last op het budget.

Maar mocht je meer info hebben, lees ik dat hier heel graag, thx! ;-)

Bv202

Legacy Member
Dus het is een voltijdse dagopleiding van 8u30 tot 16u, maar er zijn geen lessen? Je krijgt dus wat cursusmaterriaal en een begeleider die je kan contacteren als je vast zit?

imo

Legacy Member
De opleiding is in begeleide zelfstudie. Je neemt individueel en op je eigen tempo de verschillende modules door. Met je vragen, kan je terecht bij een instructeur die permanent aanwezig is.

Inderdaad, zo staat het op de website van de VDAB en dit is ook hetgeen men mij aan de telefoon heeft verteld. De zelfstudie moet ook effectief in de lokalen van de VDAB gebeuren, waar de instructeur in de buurt zit heb ik begrepen. Stel mij toch ernstige vragen in hoeverre een dergelijke "opleiding" waarde gaat hebben op de arbeidsmarkt? Als ik de uitnodiging voor de infosessie krijg, zal ik meer concrete info hebben hoop ik.

dimio111

Legacy Member
imo zei:
Inderdaad, zo staat het op de website van de VDAB en dit is ook hetgeen men mij aan de telefoon heeft verteld. De zelfstudie moet ook effectief in de lokalen van de VDAB gebeuren, waar de instructeur in de buurt zit heb ik begrepen. Stel mij toch ernstige vragen in hoeverre een dergelijke "opleiding" waarde gaat hebben op de arbeidsmarkt? Als ik de uitnodiging voor de infosessie krijg, zal ik meer concrete info hebben hoop ik.

Deze vdab cursussen zijn al aardig ingeburgerd bij enkele grote bedrijven.
Natuurlijk gaan er ook een aantal zijn die er op neer kijken, maar grote bedrijven hebben wel al een hele tijd door dat ze hier ruwe diamanten kunnen uit halen.
De meeste die de goede mentaliteit en drive hebben vinden ook effectief een job in de sector na deze opleiding hoor. :)

Maar je mag niet denken dat het na de opleiding klaar is natuurlijk, de eerste paar jaar zal je op de werkvloer ook nog heel veel moeten bij studeren etc.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan