Archief - Naar de tandarts: Uw ervaringen!

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

makila

Legacy Member
Ik vond nergens reeds een topic ivm tandzorgen en alles daaromtrend (raar maar waar ook NIET buiten dit forum!). Gewoon echt NADA. Misschien google ik foutief?

Vandaar dat ik er hier eentje opstart, vermits er toch veel mensen zijn die naar de tandarts gaan en/of sukkelen met hun gebit. Ik vind het dan ook vreemd dat er geen enkel deftig topic over is. Misschien hebben alle mensen een wondergebit met ijzersterke tanden? :)

Voorts vroeg ik mij tevens af wat mensen zoals betalen / betaald hebben voor tandkosten?

Mijn vrouw heeft een partieel kunstgebit nodig - zowel van boven als vanonder- en dat zou 2500 euro kosten, in totaal. Is dat een beetje OK qua prijs? Of is dat overpriced?

FlatSix

Legacy Member
Toevallig deze maandag nog geweest.

88 euro om 5 minuten naar m'n gebit te kijken, trek er 81 euro van terug.

Vervolg afspraak in September.

Ik ga wel 2x per jaar aangezien ik enorm veel aanleg heb voor tandsteen. Daarnaast zijn m'n wijsheidstanden + 1 extra getrokken en dat moet blijkbaar voldoende in het oog gehouden worden omdat dat een holte is waar ontstekingen zich snel kunnen vestigen.

brandon_

Legacy Member
Een maand geleden nog geweest om een wijsheidstand te laten trekken:
79 euro en na 5 minuten was ik al buiten.
Niets teruggetrokken, want dat gebeurt blijkbaar niet als je een tand moet laten trekken :unsure:

DyNaRaX

Legacy Member
Troost u, laat eens een implantaat + kroon zetten, dan ben je makkelijk €2500 armer en mutualiteit komt amper tussen

xDama

Legacy Member
makila zei:
Mijn vrouw heeft een partieel kunstgebit nodig - zowel van boven als vanonder- en dat zou 2500 euro kosten, in totaal. Is dat een beetje OK qua prijs? Of is dat overpriced?

Hangt ervan af wat voor een kunstgebit het is. Op zich lijkt mij dat een doenbare prijs. Een gemiddeld implantaat kost tussen de 1000-2000 EUR.

Ik heb een brug zitten met 4 tanden, vanboven vooraan. Op mijn 12 jaar tijdens het BMX'en face-first op de grond gegaan en mijn voorste snijtanden kwijtgespeeld. Heeft mij een kleine 4k gekost en een 20-tal tandarts- en chirurgbezoeken.

Ik kan hier dus wel een aantal horrorverhalen vertellen :p

makila

Legacy Member
brandon_ zei:
Niets teruggetrokken, want dat gebeurt blijkbaar niet als je een tand moet laten trekken :unsure:
Mijn vrouw heeft ooit 4 tanden tegelijkertijd laten trekken onder volledige narcose in het ziekenhuis. De tandarts had genoteerd dat dit wegens dringende medische urgentie nodig was. We hebben dat toen voor 100% teruggetrokken via de voorzorg en DKV.

En het hangt er ook vanaf hoe uw tandarts het zitten heeft. Hij of zij kan foefelen met de code die hij neerpent .. een tandarts kan perfekt een tand trekken maar dit zogezegd aanrekenen alszijnde iets anders. Sommige doen dit ook voor je.

Maar inderdaad als je tandarts gewoon ne tand trekt en geen extra moeite ervoor wil doen, krijg je niks terug daarvan.

Hellrabbit

Legacy Member
Als uw tandarts al niet meer de moeite doet om voor u te frauderen, dan kunt ge toch beter meteen ne nieuwe zoeken?

Noscoped420

Legacy Member
Ik heb de laatste 2 jaar redelijk wat moeten laten doen, oa 3x een root canal ( 2x in een kies en 1x in een voortand ) en heropbouw van 2 voortanden wegens in mijn kindertijd een ongeluk te hebben en op mijn mond te vallen.

Was toch tussen de 200 en 350 per root canal ( de 2 kiezen bv was 3 wortels en dat is bv al een stuk duurder dan dat ze 1 wortel moeten doen en dan opvullen , de kiezen waren tegen de 300 per stuk voor een root canal en een andere tand met 2 wortels was tegen de 200 ) en ongeveer 120 euro per voortand, die ze opnieuw hebben opgebouwd door middel van zo een soort witte pasta.

Van al die ingrepen krijg je wel een redelijk stuk terug, een kroon op de plek van de voortand wou ik niet ( en die prijzen waren ook belachelijk ) en zoals het nu gedaan is kan ik perfect met die opgebouwde tand in een krokant broodje bijten of iets anders, is nu in de lente 2 jaar geleden en ziet er nog steeds zoals dag 1 uit , dus voor meer dan 2000 euro minder dan een kroon implant ben ik er wel tevreden van.

Kan wel zijn dat ik dit opnieuw moet laten opbouwen de komende jaren als er eens een stukje ofzo afvliegt ( het is en blijft maar een heropbouw ) maar dan nog is dat ''maar'' tegen de 120 euro, tov een kroon die vlot tegen de 2000 of meer is en dan nog veel meer werk etc.

Anyway nu is alles perfect in orde, ga al 2 jaar lang sinds toen op controle 2x per jaar en 0 gaatjes, enkel wat tandsteen achterin maar die verwijderen ze dan.
Maar ik zat in totaal toch tegen de 1000 euro voor die 3 root canals en 2 heropbouwingen opgeteld, maar wel een goede 650-700 euro van terug gehad.

tolya

Legacy Member
Hellrabbit zei:
Als uw tandarts al niet meer de moeite doet om voor u te frauderen, dan kunt ge toch beter meteen ne nieuwe zoeken?

vandaag moogt ge al blij zijn dat ge ene hebt :)
en ni op hun zwarte lijst staat omdat ge altijd uw kat stuurt

wa wilt ge weten vd tandarts
elk (half)jaar binnen, elke dag tandjes poetsen en af en toe wa opkuiswerk (tandsteen, soms boren) en vanaf nen bepaalde leeftijd ( ca 45 à 50) gaat ge richting uw 3e paar en da kost geld.

SIO

Legacy Member
makila zei:
Mijn vrouw is tandarts, ik ken het systeem :)

Ge klaagt dat uw tandarts niet wil foefelen, typisch Belgisch zeker.. ik hoop dat je het sarcasme in post van Hellerabbit zag.. Kheb net ook 2 wijsheidstanden moeten laten weghalen bij stomatoloog en kon voor bepaalde redenen gedekt worden maar was niet het geval dus ik vraag niet dat te veranderen. Enja ge zijt geen meesterfraudeur door dat te doen maar klagen dat sommigen de moeite niet willen doen vond ik er over ;)

Studentt

Legacy Member
Mijn laatste ervaring was niet zo goed. Is een jaar geleden. Ik ging naar de tandarts omdat ik voor 1 tand pijn had en het moest gevuld worden. Was aan de tandkliniek van de VUB. Het is gelinkt aan een unief dus je zou denken dat het van degelijke kwaliteit is. Dat is wat ik dacht. Gek genoeg was er geen Nederlandstalige tandarts beschikbaar en hebben ze me een Franstalige toegewezen. Ik kan wel mijn plan trekken in het Frans, dus dat was geen probleem.

Voor de rest had ik een perfect gebit, geen pijn, geen zwarte plekken ofzo, zeer tevreden. De tandarts heeft die ene tand gevuld en alles was daarna oké. Ik dacht dat nu ik toch bij de tandarts ben ik even goed een check-up kon laten doen door de tandarts om de algemene toestand van mijn tanden te weten. De tandarts stak een toestel diep in mijn mond (om een foto te nemen) en ik verstikte bijna. Ik heb het eruit getrokken en zei dat ik bijna verstikte en de tandarts werd kwaad en begon zijn stem te verhogen en zei dat de foto is verpest en dat hij opnieuw een foto moet nemen. Plaats die toestel dan op een normale manier in mijn mond ?

Nu daarna heeft hij me adhv de resultaten gezegd dat ik op 9 verschillende tanden een vulling moest krijgen. Ik was geschokt omdat ik geen problemen ondervind met mijn tanden en qua uitzicht heb ik geen zichtbare zwarte plekken ofzo. Ik ben ook nog een 20'er. Dus ik vond het toch vreemd. Ik heb dan toch maar oké gezegd omdat hij een tandarts is en hij weet wel beter zeker ? Dus hij begon met een tand te boren en zelfs onder verdoving voelde ik een beetje pijn. Hij had te diep geboord denk ik. En na de behandeling was er ook bloed rond mijn tand. Ik vroeg hem of dat normaal is en hij zei van wel en was opnieuw kwaad aan het worden. Hij stelde me dan datums voor om mijn 8 andere tanden te boren. Ik ben nooit meer teruggeweest.

Nu 1 jaar later heb ik aan die ene tand waar ik geen problemen mee had en die hij tòch heeft geboord nog steeds pijn en mijn quality of life is zwaar gedaald. Ik kan niet meer deftig bijten op iets of ik heb pijn. Dat terwijl het voordien een perfect stevige tand was en ik geen pijn had en geen zichtbare cariën ofzo, ik had totaal geen klachten voordien. En die tandarts wou in totaal 9 tanden op zo'n manier boren (!)

Dat is letterlijk verminking van een mens met opzet. Ik denk nu achteraf dat hij onnodig wou boren voor het geld. Ik heb spijt dat ik destijds geen klacht heb ingediend tegen die gek. Als ik er nu aan terugdenk geraak ik gefrustreerd en heb ik spijt dat ik deze situatie te passief/naïef had aangepakt; terwijl die tandarts zeer onbeleefd was. Het is erg dat er zo'n mensen zijn op de wereld. Ik geef dit hier ook mee zodat er geen andere slachtoffers vallen. Je gaat naar een arts om te genezen en een betere quality of life te hebben maar ik ben dus naar de tandarts geweest en heb letterlijk geld betaald zodat mijn gezondheid erop achteruit gaat. Echt niet normaal.

SIO

Legacy Member
Je kan perfect klein gaatje hebben dat dan verder naar binnen rot en je pas zal voelen eenmaal de kern-zenuw benaderd wordt: bezoek tandarts en laat nieuwe foto nemen.

En wat die tand betreft: maak de afspraak mss best direct bij een endodontoloog, zijn gespecialiseerd in de tandzenuw en kan kijken met detailfoto of er iets geraakt is ofzo, beetje raar om jaar met pijn te blijven lopen..

Studentt

Legacy Member
Na mijn vorige ervaring wou ik niet snel terug naar een tandarts (en ik ken er geen goeie in de buurt). De pijn voel ik telkens als ik bijt in iets hard. Daarbuiten voel ik niets. Daarmee dat ik ermee kon leven voor een tijdje. Oké ik zal een afspraak nemen bij een endodontoloog, dank u voor de tip. Er zijn ook zo veel verschillende benamingen en types tandartsen, voor een normaal mens zonder kennis daarover is het niet voor de hand liggend waar je moet aankloppen. Je hebt echt geluk dat je vrouw een tandarts is.

Mulan

Legacy Member
Hier ook al verschillende tandartsen bezocht, ik verdoof wat trager dan doorsnee en daardoor wel al uitgekafferd geweest door een tandarts... "ja zeg, ge moet wel tegen iets kunnen he, ik ga niet BLIJVEN verdoven hoor!" helpt natuurlijk geweldig tegen de stress en pijn als je je patiënten uitkaffert omdat ze aangeven je boor te voelen...

Laatste tandarts (groepspraktijk en mijn vaste tandarts - waarvoor ik dus 30km verderop rij- was ziek) was iemand net van de schoolbanken. "hoe vaak poetst u?" "euh... Ik probeer dagelijks maar met een boreling is dat absoluut niet evident!" "en waarom niet? 2x per dag poetsen is ècht noodzakelijk!" *oververmoeide zucht van Mulan* "omdat ik soms al blij mag zijn als ik om de 3u eens kan gaan plassen zonder baby op mij!"

Ik had toen volgens de foto's een 3tal kleine gaatjes, afspraken gemaakt maar telkens moeten afzeggen omdat de baby ziek was (ofwel in het ziekenhuis ofwel crècheverbod).

Een goede tandarts is goud waard! Letterlijk! Interesseert me dan bitter weinig of die geconventioneerd is of foefelt of niet... Als ik maar op een menselijke manier geholpen word..

makila

Legacy Member
SIO zei:
Mijn vrouw is tandarts, ik ken het systeem :)

Ge klaagt dat uw tandarts niet wil foefelen, typisch Belgisch zeker.. ik hoop dat je het sarcasme in post van Hellerabbit zag.. Kheb net ook 2 wijsheidstanden moeten laten weghalen bij stomatoloog en kon voor bepaalde redenen gedekt worden maar was niet het geval dus ik vraag niet dat te veranderen. Enja ge zijt geen meesterfraudeur door dat te doen maar klagen dat sommigen de moeite niet willen doen vond ik er over ;)
Ik kloeg niet. Dat was zuiver een vaststelling. Sorry indien dat anders overkwam.

En de tandarts die foefelde voor mij, vroeg dat zelf aan mij of hij wilde dat hij dat zou doen. Ja dan ;)

Ivm Hellerabbit: yup ik heb hem gequote; )

Ivm slechte tandarts. Ooit bij een tandarts geweest en serieus qua prestaties was hij top. Maar mijn vrouw heeft schrik van de tandarts. Dus ze komt daar binnen en ze zegt ik heb een beetje schrik! Hij: niet kleinzierig doen ik heb daar echt geen tyd voor! En hij schreeuwt tegen mijn vrouw: liggen!

En wat later: mond open NU! En daarna brulde hij: mond open of ik kan u niet helpen! Hij verdooft haar maar blijkbaar niet voldoende en ze heeft pijn. Ligt hij te brullen en te tieren dat zij zich aanstelt en dat ze geen pijn kan hebben. En terwijl mijn vrouw nog aan het bekomen is zegt hij doodleuk tegen mij: ik heb nog nooit zo'n flauwe bange mevrouw gehad in mijn praktijk. Jij bent altijd welkom, uw vrouw staat vanaf nu op mijn zwarte lijst.

No offense maar ik was ook asap klant af. Het is door zo'n tandartsen dat 60% van de bevolking niet meer wil gaan. En ja mss had hij net een slechte dag maar mij zag hij toch niet meer ...

Asateo

Legacy Member
Eergisteren toevallig geweest, naar een nieuwe dan nog. 100 euro betaald voor een nazicht, maar tandarts was wel half uur bezig.
Foto's genomen, tandplak verwijderd (auw), advies ivm tandenborstel, knarsen, meer vitc voor gebarsten lippen en van die speciale tandenstokers ipv flossen.
Vriendelijke vrouw met goedgezind assistent.
Vond eigenlijk dat ik vree chance heb gehad voor random tandarts te kiezen.

Die betaling van cm gebeurt tegenwoordig automatisch he? Of moet ik nog steeds rekening binnendoen?

Tha_nOn

Legacy Member
Asateo zei:
Die betaling van cm gebeurt tegenwoordig automatisch he? Of moet ik nog steeds rekening binnendoen?

dat hangt er van af welk briefje ge hebt gekregen. Bij mijn huisarts krijg ik gewoon een bewijs van betaling mee (terugbetaling loopt dus automatisch), bij mijn tandarts nog steeds een gewoon (groen of wit) attest

Jonas89

Legacy Member
Elk jaar op controle (voor CM), maar ben daar zo snel buiten of iets. Oftewel begint de tandarts over de voetbal te praten :laugh:
Alles perfect: nog geen gaatjes of dergelijke gehad, ben er 29
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan