Archief - FORMATTEREN

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

ziezo

Legacy Member
Hallo,

Aangezien wij vele malen hetzelfde lezen i.v.m. formatteren, zou het misschien beter zijn om een sticky te maken met daarin wat handige tips i.v.m. hoe je het goed doet.

Hier begin ik alvast met de installatie van Windows 95 - 98 - ME:

1. Zorg dat je een bootdiskette, de installatie-CD van Windows en de CD's of diskettes met drivers van de componenten in je systeem bij de hand hebt. Heb je geen bootdiskette, dan kan je deze hier downloaden.

2. Maak een backup van je huidige systeem van de belangrijke files die je zeker niet weg wilt: documenten, instellingen, favorieten, cookies... Zet deze bestanden op een CD of schrijf ze weg naar een aparte partitie (kan je maken met Partition Magic waarvan hier een demo te vinden is).

3. Eenmaal alles gebackupt is, kan je beginnen met het formatteren. Let wel: als je je schijf/partitie met Windows formatteert, kan je in principe geen bestanden meer behouden (dus je instellingen en geïnstalleerde programma's zijn allemaal weg).

4. Start je PC op met de afgehaalde bootdiskette en typ in de command-line:
C:. Typ vervolgens dir om eens te checken of de C-partitie wel de juiste partitie is en dat je je niet vergist van partitie (als je documenten en andere gebackupt waren op een partitie). Nu volgt het format-commando: typ terug A: en vervolgens format c:. Het programma zal vragen of je zeker bent dat je alle data zal wissen. Typ Y om verder te gaan. Na het formatteren vraagt het programma welke naam je aan de partitie wilt geven. Wil je geen naam geven aan de partitie, laat dit dan blanco en druk op ENTER. Wil je dit wel, geef dan nu een naam op.

5. Nu kan de installatie beginnen:
Typ de drive-letter van de CD-ROM-speler in die de speciale bootdiskette aan je CD-ROM-lezer gegeven heeft (bv. r:). Typ vervolgens setup en laat de setup maar beginnen met een Scandisk. Na de scandisk druk je op sluiten en begint de eigenlijke Windows-setup. Volg nu de verschillende stappen: kies de juiste map waar Windows in geïnstalleerd moet worden, kies de juiste taal- en landinstellingen etc.

6. Na de installatie van je Windows worden vele componenten waarschijnlijk niet herkend. Check even welke componenten niet van huis uit herkend worden in de Apparaatbeheer (Rechtermuisknop op Deze computer, vervolgens kies je Eigenschappen en tenslotte klik je op het tabje Apparaatbeheer. Voor alle onherkende hardware moeten de drivers nu geïnstalleerd worden (Detonators, drivers voor het geluid, netwerkkaart, modem...).

7. Na de installatie van de drivers en Windows-updates kan je je software weer gaan installeren.


Zo, dit was een kleine uitleg voor iemand die zijn harde schijf wil formatteren. Willen de anderen es checken of ik niets vergeten ben en wie wil, kan altijd beginnen aan een stukje over Windows NT/2000/XP.

Bye!

*edit* De niet werkende link werd vervangen door eentje die wel werkt...
*edit* Handige site met screenshots: Hoe installeer je Microsoft Windows? - Inleiding
(thanks to AMDtje)

EDIT:
aanvulling/update op bovenstaande link (Met dank aan AMDtje)
Gidsen

Eventueel de aparte links:

http://users.telenet.be/AMDtje/nl/downloads/pdf/win98.pdf
http://users.telenet.be/AMDtje/nl/downloads/pdf/winxp.pdf
http://users.telenet.be/AMDtje/nl/downloads/pdf/winvis.pdf
http://users.telenet.be/AMDtje/nl/downloads/pdf/ultieme.pdf
(win98, xp en vista in een gids)

BrAiNpAiN

Legacy Member
Kzal da ier is uit de doeken doen hoe da in WinXP moet:

1) je maakt reservekopieën van alle files die je nog nodig hebt (dit is ook een goed moment om Mijn Documenten eens uit te mesten misschien) Vergeet ook je Favorieten niet, vele mensen vergeten die. Ook alle mails die je nog nodig hebt die nog in Outlook staan, en het adresboek niet vergeten.

2) als je zeker bent dat je niets meer moet hebben van alles dat op je schijfje staat, gaan we Windows XP installeren. Check van tevoren wel ff of je de UPGRADE of de VOLLEDIGE versie van Windows XP hebt. Heb je de upgrade, dan moet je je CD in windows in de drive doen, en vervolgens verdergaan met setup. Heb je de volledige versie, dan is het best dat je de CD in de drive doet en vervolgens de pc reboot. Start vanaf de CD en de installatie zal beginnen.

3) We gaan verder, volgende uitleg is voor zowel upgrade als full. Doe wat gevraagd wordt tot je de partitie moet kiezen waar XP op geinstalleerd wordt. Selecteer C: (waar je windows eerst opstond) en kies daarna partitie formatteren als NTFS (snel)
en kies F om te formatteren. Daarna alle vragen logisch beantwoorden, je pc wat laten rammelen en je Windows XP staat te draaien!

correct me if I'm wrong, ik heb dit ff uit mijn duim gezogen, maar ik denk toch wel dat het correct is. Ik ben niet aansprakelijk voor gegevensverlies ten gevolge van slecht gebruik van deze uitleg...

ziezo

Legacy Member
De map "Favorieten" backuppen (Internet Explorer)

1. Open een Internet Explorer-venster en ga naar
Importeren en exporteren... in het menu Bestand.

2. Klik op Volgende en kies voor Favorieten exporteren.

3. Selecteer de map van je Favorieten die je wilt backuppen, of bewaar de gehele Favorieten-directory.

4. Typ een path in waar je het HTML-bestand wilt bewaren (waarna je het vervolgens op een diskette of CD kan wegschrijven).

5. Bevestig uiteindelijk door op Voltooid te klikken.

[Om de favorieten dan weer te importeren, kies je voor Importeren en selecteer je de map waar dat HTML-bestand bewaard werd.]


E-mails backuppen (Outlook Express)

1. Maak een mapje aan waar je je mails in wilt bewaren.

2. Open Outlook Express en ga naar de map Inbox (of Postvak In).

3. Selecteer de mails die bewaard moeten worden en sleep ze naar de zopas aangemaakte map.

Herhaal deze richtlijnen voor e-mails uit andere mappen die je ook wilt bewaren.

[Om de e-mails weer terug te zetten, open je je mapje met mails en sleep je die naar de mappen waar ze vroeger stonden (Postvak In, Verzonden Berichten...).]


Wat aanvullende informatie rond NTFS en FAT/FAT32

Met deze bestandssystemen kan je harde schijf geformatteerd worden. Het verschil tussen beide zit voor de thuisgebruikers vooral tussen de "beveiliging":

Bij NTFS kunnen mapmachtigingen opgegeven worden. Kort gezegd kan je hiermee bepalen welke gebruikers toegang en schrijfrechten hebben tot bepaalde mappen. Dit kan handig zijn om bv. je "Mijn documenten"-map voor de rest van het gezin af te schermen.

Bij FAT en FAT32 kan iedere gebruiker de gehele schijfinhoud lezen en bestanden uitvoeren.

[Meer info rond bestandssystemen: http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/fs.html]

Feignasse

Legacy Member
Over upgrade-editie van Windows XP:

1) Ook de upgradeversie van Windows XP kan je installeren op een geformatteerde en dus lege harde schijf: je start op met de xp-upgrade cd in de drive, windows setup begint, en zal je vragen naar een vorige versie van windows. Je hoeft dan enkel je xp-upgrade-cd even uit de drive te halen om er je oude cd van win98/me in te plaatsen. Daarna vraagt setup je om opnieuw de cd van XP in de drive te leggen. Setup gaat dan gewoon verder met de "schone" installatie van Windows XP.
Ik heb dit zelf geprobeerd dus het gaat (thx St3ph3n ;) ) Nog voor je gevraagd wordt naar een vorige versie van windows biedt de upgrade-cd je eveneens de mogelijkheid om je harde schijf / verschillende partities te formatteren. Daar maak je dan ook de keuze voor FAT32 of NTFS.

2) Over formatteren / snel formatteren: als je geen haast hebt, kies je naar het schijnt best voor gewoon formatteren ipv snel formatteren. Ik weet niet in hoeverre dit klopt ...

3) Als je een legale versie van Windows XP wil hebben en je beschikt al over (een cd van) windows 98 of hoger (95 valt uit de boot), dan is de aankoop van de XP upgradeversie zeker een aanrader.
De prijzen voor de upgrade-editie van Windows XP Home Edition schommelen tussen de 125 en 140 € (ondermeer afhankelijk van de taal waarin je XP aanschaft).
De prijzen voor de upgrade-editie van Windows XP Professional Edition schommelen tussen de 265 en 280 € (ondermeer afhankelijk van de taal waarin je XP aanschaft).
Die prijzen zijn gebaseerd op die van Het Computerwinkeltje, waar ik mijn versie kocht (pc CD-ROM UPGRADE Microsoft Windows XP Home Edition UK)
Kijk goed na of je wel in aanmerking komt voor een upgrade! Anders vergooi je een pak geld :p

Ziezo, misschien heeft iemand hier nog wat aan ook :D

st3ph3n

Legacy Member
Van FAT32 naar NTFS kan je in een handomdraai overschakelen op volgende manier:

* Start -> Uitvoeren -> cmd
* Voer volgend commando uit CONVERT C: /fs:ntfs
* Herstart de pc

Bovendien behoud je al je data :)

Steven

BrAiNpAiN

Legacy Member
Originally posted by Thundrer
Hoe kan je een adresboek overzetten vanuit outlook express?

Ge ziet da ge in het adresboek zijt (druk ctrl+shift+B), dan kiest ge Bestand, Exporteren, Adresboek (WAB)
Ge steekt een diskette in uw a-drive, ge gaat naar den a-drive, ge geeft ne naam aan uw adresboekbestand en ge drukt ok.

Als ge da dan trug wilt zette: ge opent trug uw adresboek, ge klikt Bestand, Importeren, Adresboek (WAB)
Ge ga naar uw a-drive, klikt op uw adresboekbestand en ge drukt op OK.

Dan zou uw adresboek volledig overgezet moeten zijn...

st3ph3n

Legacy Member
Harde Schijf formatteren met Win2K:

* Zorg dat je BIOS ingesteld staat zodat de pc bij opstarten zal zoeken of er een bootable CD insteekt. Het komt er dus op neer dat de CDROM vóór de andere Boot Devices ingesteld staat.

* Wanneer dit het geval is start je de pc op mét de Win2K-CD in de drive. Je komt nu in het installatiemenu terecht

* Ga vanuit het installatiemenu naar de Recovery Console

* Log in in de console en gebruik het FORMAT commando om te formatteren. (vb. FORMAT C: )

Steven

st3ph3n

Legacy Member
Met een Win98 diskette kan je geen NTFS gaan formatteren. Je kan die schijf formatteren vanuit Recovery Console:

* Start WinXP-CD
* Kies Recovery Console ipv Installeren
* FORMAT C:

Steven

Gitan

Legacy Member
Originally posted by ziezo
De map "Favorieten" backuppen (Internet Explorer)


Je kunt ook de map "Favorieten" uit de directory van windows gewoon kopiëren (zoals ik ben vergeten te doen :cry: )

E-mails backuppen (Outlook Express)

Dit heb ik veel eenvoudiger opgelost: gewoon de .dbx-bestanden kopiëren. Deze bevatten steeds de volledige map (vb Inbox, Sent Items,...). Ze staan in de directory
C:\WINDOWS\Application Data\Identities\{84DAE720-3474-11E9-9A14-C6DD52528015}\Microsoft\Outlook Express (let wel: die rare code kan verschillen denk ik)
In Outlook (niet express) is het 1 .pst-bestand, maar 'k weet niet precies waar het staat (eens zoeken hé).

BrAiNpAiN

Legacy Member
Mista Molla zei:
kan je eigenlijk windows 98 installen op een NTFS partitie?
Kheb het nog nergens tegengekomen, mss mits een speciaal progje, maar normaal gezien gaat dit niet. Windows 98 kan namelijk ook geen NTFS-partities lezen...

crack007

Legacy Member
hallo ik heb een vraag : ik heb een virusscan gedaan met antivir en ik vond 4 virussen allemaal WORM ?? het waren 3 virussen van msn.funner.1 en 1 van rundll en ik heb ze allemaal verwijderd hij zei dat te doen en toen startte ik pc opnieuw op want dat moest ik ook doen en nu start hij niet meer op hij komt tot aan men bureaublad maar ik zie niets geen startbalk, deze computer,... en dan meld hij zich terug af en als ik dan opnieuw aanmeld, meld hij zich weer onmiddelijk af . Dan maar opnieuw installeren dacht ik maar als ik men xp cd insteek start hij ook weer gewoon op en ik pak 1st boot from cd. als ik dan opstart start hij van cd op maar ook hezelde probleem dan. hoe kan ik xp nu terug installeren, hij start iederekeer gewoon op van de cd? (hij begint niet met de setup) en ik geraak niet in windows . ik kan dus niets meer doen en ook niet meer gamen (ET) . ik zit nu op dat traag ding van men zus effe om hulp te vragen dus .... help !
thanx

st3ph3n

Legacy Member
Je kan altijd dit eens proberen:
https://www.beyondgaming.be/archive/software.22/automatisch-afmelden.253398

Dit gelijkt zeer sterk op uw probleem.

Als je toch wil formatteren:
Normaal krijg je de melding "Press a key to boot from CD" of dergelijke. Daarna kom je in het Setupmenu van de CD terecht.

Een alternatief is een bootdiskette gebruiken: http://www.bootdisk.com/

- ofwel een Win98-bootdisk en dan start je winnt.exe vanuit MSDOS
- ofwel WinXP-bootdisks die je tot in het Setupmenu brengen.

Steven

crack007

Legacy Member
ja bedankt maar ik krijg geen opstart diskette gemaakt als ik dat open zegt hij :
Dit programma maakt de sutup-opstartdiskettes voor Ms Windows XP .
U hebt 6 geformatteerde diskettes nodig om de opstartdiskette te kunnen maken.

Geef op waar de installatiekopieën naartoen moeten worden gekopieerd :

en als ik dan iets typ bvb: a: of c: of gewoon al maar enter doet hij niets hij sluit het dos venstertje gewoon af . ik geraak ook nog altijd niet in de setup via de xp cd
peace

st3ph3n

Legacy Member
Gebruik dan een Win98-bootdiskette. Dat heb ik onlangs nog gedaan dus werkt zeker.

- boot naar dos met diskette
- start smartdrv (dit is niet verplicht maar versnelt wel het installatieproces)
- start winnt.exe (in de map I386 op de cd)

Steven

128MB

Legacy Member
men pc vraagt: druk op "F" om de schijf te formatteren en een nieuw besturingssysteem te installeren.
MOET ik dan een windows xp cd hebben? die heb ik nie.

Ik heb wel een recoverydisk gemaakt, gaat dat ook met die cd?

V0gelz

Legacy Member
st3ph3n zei:
Van FAT32 naar NTFS kan je in een handomdraai overschakelen op volgende manier:

* Start -> Uitvoeren -> cmd
* Voer volgend commando uit CONVERT C: /fs:ntfs
* Herstart de pc

Bovendien behoud je al je data :)

Steven

Hoe kan ik eigenlijk van ntfs naar fat32 eigenlijk gaan? Bestaat daar ook een command voor?

Mee

Legacy Member
V0gelz zei:
Hoe kan ik eigenlijk van ntfs naar fat32 eigenlijk gaan? Bestaat daar ook een command voor?

Nee, daar bestaat geen command voor. Je kunt dit wel doen met programma's zoals Partition Magic.

n0sTRa

Legacy Member
Hoi, ben bij men vriendin en wil haar pc formateren en er winxp op zetten (packardbelll) maar telkes als ik op een key moet drukken om te booten van de cd ram ik op het keybord maar start hij gewoon op inplaats naar de installatie te gaan. Iemand die kan helpen? nogal dringend !!

thx
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan