Archief - Vragenvuur 2.0: KnightOfCydonia

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Loser

Legacy Member
Nieuwe week, nieuwe Vragenvuur! En de volgende kandidaat is KnightOfCydonia. Hij heeft aangegeven dat vragen soms tot de avond zullen moeten wachten, maar dat lijkt me hoegenaamd geen probleem. Dus altijd al iets willen vragen aan KoC, of benieuwd om hem beter te leren kennen, dit is je kans! En zoals altijd: Niemand is verplicht vragen te beantwoorden, en zo'n Vuur duurt tot het dooft.

Weer even de regels:
-Geen geflame, getrol of provocatie.
-Het is de bedoeling om een persoon te leren kennen, niet om hem of haar uit te lachen of dergelijke en zijn/haar opinie in het belachelijke te trekken.
-Laten we onze vragen richten tot één persoon, niet dus off topic gaan door te reageren op andere mensen hun vragen of wederantwoord.
-De persoon kan niet verplicht worden om privé-gegevens door te geven, het staat hem vrij vragen te negeren.

KnightOfCydonia: Do you swear to tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you God?

Ik begin met de vaste prik: Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?

KnightOfCydonia

Legacy Member
Zoals ik in mijn PM aan Loser al zei, toen ik dit vragenvuur aanvaardde: ik ben helaas echt niet zo'n boeiend persoon als de andere personen die hier al aan het woord geweest zijn, maar het zou hypocriet zijn wel vragen aan anderen gesteld te hebben, en vervolgens zelf niet de handschoen op te nemen...

Loser zei:
Ik begin met de vaste prik: Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?

Ik heb geen vlekkeloos studieverleden helaas: weliswaar zonder enige problemen doorheen het middelbaar onderwijs (en dit ook zonder ooit geleerd te hebben hoe te studeren want ik haalde héél goede resultaten zonder al te veel werk), dus aan de universiteit begonnen aan ingenieurswetenschappen, maar daar dan wel serieus tegen de muur gelopen. Het eerste jaar uiteindelijk wel geslaagd maar met povere resultaten (gemiddelde 59% met één vak gedelibereerd), als ik daar één "favoriet" vak uit moet kiezen was het kansrekenen & statistiek.

Vervolgens Biologie gestudeerd, zowel de bachelor als master, maar aan 2 verschillende universiteiten, met (grote) onderscheidingen. Bij de keuzevakken en specialisaties steeds gefocust op de moleculaire biologie en de labo-kant van het verhaal omdat ik dat toen het interessantste vond, maar eigenlijk vond ik uiteindelijk bijna alle vakken in de bachelor interessant omdat ik een brede wetenschappelijke interesse had: organische chemie, geologie, fysica of statistiek vond ik even interessant als ik de biologie vakken . Gemiddeld dan toch want binnen de biologie zelf vond ik alles rond moleculaire genetica, dierkunde, fysiologie of evolutie énorm interessant (met bijna maximumscores voor die vakken tijdens de examens) en alles rond plantkunde of ecologie een héél stuk minder (nochtans hadden we daarvoor écht wel goede proffen, het probleem lag echt wel bij mij).
Zo interessant als ik de bachelor vond, zo saai vond ik de master, het enige echte interessante vak vond ik biostatistiek en de labostages, de rest van de theorievakken vond ik veel "meer van hetzelfde", waarbij ik zoiets had van die kennis had ik wanneer ik hem nodig heb zelf wel kunnen opzoeken en bij studeren, bij biostatistiek en de labostages had ik het gevoel dat ik echt dingen leerde die ik niet zomaar zelfstandig had kunnen verwerven.
Ik zou eigenlijk toekomstige studenten misschien wél de bachelor biologie als een goede algemene wetenschappelijke bachelor aanraden, maar van de oud-medestudenten uit mijn tijd die ik nog ken, zijn degenen die de interessantste loopbaan hebben uitgestippeld degenen die later een meer gespecialiseerde richting zijn uitgegaan: hetzij geschakeld naar een andere master, hetzij nog een andere master bovenop de algemene master, nog een meer gespecialiseerde gevolgd hebben. Eigenlijk zou men beter de wetenschappelijke masters terugbrengen naar 1 jaar zoals het vroeger voor de Bologna hervorming was.

Na de universitaire studies nog een specifieke lerarenopleiding gevolgd waarbij het interessantste "vak" ongetwijfeld de stage was, dankzij een zeer goede stagementor. Niet dat ik de theorie rond pedagogie niet interessant vind, maar het is wat mij betreft meer iets wat ik als middel zag en niet als doel op zich. Daarna (na intussen één jaar privésector) ook een kleine vijf jaar in het onderwijs gewerkt, maar helaas met pijn in het hart moeten afhaken wegens aanhoudende werkonzekerheid: 4 keer moeten schuiven voor vastbenoemden of TADD'ers op 5 jaar tijd was te veel, zeker hoe het de allerlaatste keer verlopen is.

Om professioneel een andere richting uit te slaan via de VDAB een IT-opleiding gevolgd (Java software ontwikkeling) normaliter één die er tot 11 maanden had mogen duren, maar ik heb die op een goede 6 maanden afgewerkt, om vervolgens toch net niet helemaal in die richting te gaan werken (nu bezig in de data-analyse: dus veel (te veel) SQL, wat R/SAS/PowerBI/Python) en misschien in de toekomst nog eens wat te gaan bijstuderen: ben momenteel bezig te gaan informeren om ofwel een postgraduaat in die richting ofwel zelfs een bijkomende master te gaan volgen, al vrees ik dat ik er misschien de energie niet meer voor heb. Op het gebied van zelfstudie in deze richting vind ik vooral het visualiseren van data het interessantst, voornamelijk omdat ik op termijn toch ook graag een iets meer sociale component aan mijn job zou hebben... eigenlijk heb ik nu wat ik héél lang heb willen vermijden: een job waarbij ik véél te véél gewoon achter de computer zit... maar goed intussen heb ik na bijna 8 jaar op de arbeidsmarkt ironisch genoeg nu, terwijl de rest van de arbeidsdmarkt in crisis dreigt te geraken door deze pandemie, zelf wel redelijk wat werkzekerheid. Van job veranderen zal hopelijk later nog wel gaan, in betere tijden en wanneer ik zelf sterker sta qua ervaring (buiten het onderwijs).

Pieterjan94

Legacy Member
-Was die VDAB opleiding nodig voor de job die je nu uitvoert?
-Ben je gelukkig met je leven?
-Hoelang kan je je adem inhouden?

Creeping Death

Legacy Member
Wat is je favoriete jeugdherinnering? En je lievelingsspeelgoed?
Ook altijd leuk om te weten hoe je op dit forum bent beland en of je nu nog veel gamed?

neutrofiel

Legacy Member
Wat is je droomjob? (onafhankelijk van je diploma)
Welke job hoop je binnen 10 jaar te doen?

Sylverscythe

Legacy Member
1) Gezien jouw nick neem ik aan dat je fan van Muse bent of was? Festivalganger?

2) Jouw favoriete plek in binnen en buitenland?

3) Favoriete gerecht en/of hele keuken?

4) Uit jouw relaas over je carrière in het onderwijs: zou je terugkeren naar het onderwijs moest je bijvoorbeeld kunnen rekenen op een vaste benoeming, nu je ook een andere sector hebt meegemaakt?

5) Ik herinner mij jouw relaas wat uit andere threads, maar waar loopt het in het onderwijs verkeerd volgens jou (op gebied van personeelsbeleid maar ook het dalende niveau dat in de media komt)?

KnightOfCydonia

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
-Was die VDAB opleiding nodig voor de job die je nu uitvoert?

Heel strikt genomen waarschijnlijk niet, de basics van zowel SQL, databanken, object georiënteerd programmeren kende ik al zowel vanuit mijn opleiding (een aantal vakken bio-informatica), en een degelijke basis statistiek zat ook wel in mijn universitaire studies (maar helaas niet genoeg als ik zou willen hebben naar de toekomst toe). Daarnaast heb ik vroeger in mijn vrije tijd ook al zitten spelen met zaken als Linux op een oude computer installeren, een raspberry Pi configureren. Spielerei uiteindelijk, maar nog altijd meer technische basis dan de meeste niet-IT'ers denk ik dan. Nu op technisch vlak was die VDAB-opleiding wel een goede basis, en ze helpt mij ook in het opzicht dat veel van de data waar ik mee werk uit een Java-webapplicatie afkomstig is. Het is wel praktisch dat ik onder de kap kan gaan kijken van wat de echte ontwikkelaars allemaal uitspoken.

Als ik echt eerlijk ben dan zou ik ook graag of misschien zelfs liever een job als ontwikkelaar hebben gehad, maar de aanbiedingen die ik had op dat vlak, en op zich was het een luxe dat ik na die VDAB-opleiding ineens uit 3 à 4 jobs kon kiezen, daar was altijd wel iets mis mee: ofwel inhoudelijk niet interessant (werken aan een kassaprogramma is nu ook weer niet zo boeiend) ofwel een veel te laag loon (met dan wel een belachelijk dure bedrijfswagen erbij die mij niet interesseerde en geen optie om die te ruilen voor meer bruto) daar waar ik een lening heb lopen die dat wel héél moeilijk had gemaakt, te weinig groeiperspectieven/opleidingsmogelijkheden en/of veel te weinig werkzekerheid: genre consultancy waar je eerst op de bench moet gaan zitten tot ze een klant voor je vinden, ... daar waar mijn huidige werkgever is uiteindelijk de federale overheid wat me qua werkzekerheid interessanter leek - al dacht ik destijds niet dat een pandemie zou uitbreken, mij leek de Brexit eerder de zwarte zwaan voor de economie - en de flexibiliteit qua uren en verlof is voldoende interessant om eventueel nog iets bij te studeren mocht ik me verder willen bekwamen naar de toekomst toe.

Die 6 maanden waren voor mij op dat moment echt wel nodig om mezelf mentaal weer bij elkaar te rapen, want hoewel ik de eerste maand werkloosheid eigenlijk prima en vol energie overleefd heb - ironisch genoeg heb ik mezelf ook in die periode op de wachtlijst van die VDAB opleiding laten zetten voor mocht ik worst case geen andere job vinden buiten het onderwijs -, ben ik daarna in een vrij zware depressie belandt voor een paar maanden, één waarvan ik nu de mentale littekens eigenlijk nog voel: vroeger stortte ik me met véél meer vuur en passie op zowel studie/werk, nu ben ik een stuk "passiever", alsof dat vuur een waakvlammetje geworden is. Oh well...

KnightOfCydonia

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
-Ben je gelukkig met je leven?
Kort antwoord als ik de slotsom maak: neen.
Lang antwoord: dan moet ik daar tegenover stellen dat ik nooit echt iemand ben geweest die zich vaak lange tijd intens gelukkig gevoeld heeft, dat ik momenteel een aantal zaken als vanzelfsprekend aanneem, waarvan ik wél ongelukkig zou worden als ze er niet zouden zijn of zouden veranderen en dat hoewel ik graag problemen oplos, zie ik voor een aantal zaken in mijn leven die ik momenteel graag zou verbeteren, niet meteen een pasklare oplossing.
Werk? Inhoudelijk was ik véél gelukkiger met een job in het onderwijs, maar de werkonzekerheid knaagt daar uiteindelijk ook aan je (zeker als je een heel jaar korte interims aan elkaar rijgt) en als je omwille van onvrijwillig deeltijdse jobs als alleenstaande aan je spaargeld zou moeten gaan zitten en je een horrorscenario kan extrapoleren waarbij je je lening niet meer zou kunnen afbetalen, dan kan je de job ook niet blijven doen natuurlijk. Het feit dat ik op dat vlak te trots ben/was om als volwassene voor geld te gaan aankloppen bij mijn ouders, was één van de redenen waarom ik van job veranderd ben. Maar daartegenover staat wel dat hoewel die financiële zorgen mij ongelukkig maakten, dat ik nu van wél werkzekerheid en zelfs een beter loon eigenlijk niet bepaald gelukkig wordt op zichzelf.
Dat brengt ons bij familie & gezondheid: op vlak mag ik ook niet klagen: als ik één ding voor mezelf uit het onderwijs heb geleerd dan is het wel dat veel kinderen niet de ouders hebben die ze verdienen, en dat ik misschien wel te goede ouders heb. Mocht ik dat geld ooit wel bij mijn ouders gaan vragen zou ik het waarschijnlijk nog krijgen ook. Qua gezondheid lijkt het ook evident om aan te nemen dat zowel ik als mijn naaste familie gezond zijn, maar uiteindelijk bewijzen deze tijden van pandemie des te meer dat dat niet zo is. Ik ken ook heel wat verdere familie, vrienden en kennissen bij wie dat niet zo is.
Hobby's: goh, ik zou graag in de toekomst wel wat meer boeiende en sociale hobby's hebben nu ik er meer tijd voor heb (want ja, ook mijn werk/privé balans is eigenlijk een héél stuk beter, met meer vrije tijd dan dat ik in jaren gehad heb). Ik was terug meer beginnen sporten (vnl. zwemmen) en een aantal boeiendere hobby’s aan het verkennen, maar toen kwam er die lockdown...
Relatievlak: ik ben het vrijgezel zijn (intussen een goede 2 jaar) intussen toch wel beu, maar het is niet dat ik van mijn laatste relatie gelukkig werd of daar veel toekomst in zag. Het is ook niet zo evident, zeker niet met deze lockdown om nieuwe potentiële partners tegen te komen. Plus ik heb op dat vlak het idiote talent om toch altijd de verkeerden vrouwen eruit te vissen. Ik eindig iets te vaak met kunstzinnige types bizar genoeg (van PO-leerkracht tot de laatste keer een kunsthistorica) en denk soms bij mezelf dat als een vrouw met mooie groene ogen mij zou zeggen van een brug te springen, dat ik het mogelijk nog zou doen ook... Zeker als ze het zou vragen met een Kempisch accent (ja, ik heb bizarre voorkeuren) :laugh:
Eigenlijk begin ik me tijdens het beantwoorden van deze vraag een beetje te schamen dat ik mezelf niet als “gelukkig” zou omschrijven, maar ik zou mezelf op dit moment ook niet omschrijven echt ongelukkig, zoals ik me in het verleden wel al eens gevoeld heb. Is een eerder neutraal gevoel tussen de twee mogelijk? Niet gelukkig, niet ongelukkig.

KnightOfCydonia

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
-Hoelang kan je je adem inhouden?
Zonet geprobeerd: 72 seconden na diep inhaleren en zonder fysieke activiteit.
Op het vlak van luchtwegen en zuurstoftransport heb ik wel een bizarre combinatie van genen geërfd: langs moeders zijde (vermoedelijk via de grootvader): een natuurlijk verhoogde rode bloedcelwaardes (je zou denken dat sommige van mijn familieleden langs die kant van de familie regelmatig ofwel EPO gebruiken ofwel op hoogtestage gaan, quod non)…
langs mijn vaders zijde van de familie (via de grootmoeder): astma.
Ik ben er nog altijd niet uit of die twee elkaar nu compenseren. :p

KnightOfCydonia

Legacy Member
Creeping Death zei:
Wat is je favoriete jeugdherinnering? En je lievelingsspeelgoed?

Favoriete jeugdherinnering: goh, ik ging graag met mijn vader naar shows van vliegtuigen, maar toen hij met die hobby gestopt is, ben ik ook niet meer zo'n zaken geweest. Wat ik het meeste écht mis is een familielid die me opving wanneer mijn ouders werken waren en ik terugkwam van school... eigenlijk zo'n beetje een tweede thuis voor mij, waar ik soms ook al eens dingen durfde bekennen die ik thuis niet meteen durfde op te biechten.

Lievelingsspeelgoed? LEGO, zoals zovelen zeker? En als het als speelgoed telt: mijn mountainbike, omdat ik thuis ook veel vrijheid kreeg om behoorlijk ver van huis te gaan fietsen op mijn eentje.

Creeping Death zei:
Ook altijd leuk om te weten hoe je op dit forum bent beland en of je nu nog veel gamed?

Voornamelijk omwille van het gamen, maar ook omwille van het werk/studiegedeelte, en ik post eigenlijk te veel in het pol&actua gedeelte de laatste jaren, ondanks dat mijn politieke meningen all over the place zijn.

Ik game nog wel, maar quasi exclusief Nintendo games. PC games ben ik zo goed als mee gestopt: kost te veel tijd/geld/moeite voor het plezier dat ik daar maar uithaalde, The Witcher 3 moet zowat het laatste spel geweest zijn dat ik nog gespeeld heb in 2016 (?). Voor een nieuwe Zelda of Mario game of een aantal andere Nintendo games (Metroid) zal ik altijd nog wel tijd maken, zeker nu Nintendo handheld en home console met de Switch geniaal gefusioneerd heeft.

KnightOfCydonia

Legacy Member
neutrofiel zei:
Wat is je droomjob? (onafhankelijk van je diploma)

Goh, droomjob vind ik een moeilijke, want vanuit mijn ervaring tot nog toe heb ik alvast geleerd dat dezelfde job énorm kan verschillen naargelang de locatie, collega's en invulling in de praktijk.
Leerkracht wetenschappen was voor mij alvast één "droomjob" omdat ik dat graag deed, maar het is een enorm verschil of je competente collega's hebt, een school met een goede structuur en een haalbaar lessenrooster, of die zaken niet hebt. Er zijn ook heel wat jobs waar ik véél bewondering voor heb, maar waar zelfs al zou ik de tijd kunnen terugdraaien en het diploma zou kunnen halen, ik denk ik nog niet de competenties zou hebben om de job uit te oefenen. Huisartsen bijvoorbeeld, ik zou het medische wel kunnen denk ik dan, maar het actief luisteren naar te veel persoonlijke ellende niet...

Het ligt echter niet in mijn aard om te gaan dromen van zaken die voor mij compleet onrealistisch zijn, als ik in de toekomst misschien nog vacatures zie passeren voor wetenschapscommunicator bij een museum of vergelijkbare zaken, dan zal ik mijn cv wel tussen de hoop gooien, samen met vele honderden anderen, maar daar denk ik dan nog wel graag van dat ik daar tenminste nog een kans bij maak.
Ik zou ook kunnen dromen van een job als gevechtspiloot maar jammer maar helaas ben ik bijziend... (plus die militaire training overleef ik nooit :p)

neutrofiel zei:
Welke job hoop je binnen 10 jaar te doen?

Geen idee, als ik verder ga in het veld waar ik nu ingestapt ben, zou ik wel graag iets rond datamodellering op grote schaal doen, of misschien iets meer de grafische richting uit qua data-visualisatie, ik kon vroeger immers behoorlijk goed tekenen. Alleen blijf ik zelf toch ook wel kritisch staan tegenover het hele (big) dataverhaal, je ziet zelfs op de relatief kleine schaal waarop ik nu werk al hoezeer er te veel belang wordt gehecht aan kwalitatief slechte data, garbage in, garbage out is hier zeker van toepassing maar véél mensen hebben dat nog altijd niet door...

Anoniem13

Legacy Member
Waar bevind je jou op politiek vlak en wat zijn jouw 5 belangrijkste thema's (en waarom)?

Welke boeken/personen/inspiratiebronnen hebben jouw denken het meest beïnvloed?

Welke eigenschap had je liever niet gehad en welke wel?

KnightOfCydonia

Legacy Member
Sylverscythe zei:
1) Gezien jouw nick neem ik aan dat je fan van Muse bent of was? Festivalganger?

Ja, ik ben/was een Muse-fan. Sommige albums hebben ik echter moeten leren waarderen, omdat ze qua genre toch wel wat geëvolueerd zijn.
Qua festivals: de laatste jaren niet meer, daarvoor wel regelmatig Werchter of Pukkelpop gedaan. Ik zou eigenlijk wel nog altijd eens graag naar Graspop gaan, maar niet meteen mensen in mijn vriendenkring of familie die daar naar toe gaan. Hopelijk lukt dat nog in de toekomst.

Sylverscythe zei:
2) Jouw favoriete plek in binnen en buitenland?

Binnenland: dat varieert naargelang waar ik goesting in heb. Als natuurliefhebber zou ik niet meteen kunnen kiezen tussen verschillende Limburgse bossen, maar tegelijkertijd heb ik ook een warm hart voor Antwerpen (stad), alleen zou ik er nooit kunnen wonen. Qua toeristische bestemming raadde ik vroeger buitenlandse collega's wel al eens het KBIN aan maar voor de rest geen fan van Brussel.

Buitenland: geen grote buitenlandreiziger, maar de mooiste plek waar ik al geweest ben qua natuur vond ik Kroatië. Qua stad: Londen.

Sylverscythe zei:
3) Favoriete gerecht en/of hele keuken?

Favoriete gerecht: frietjes met een goed stuk vlees. Ideaal is eigenlijk nog frietjes van de frituur combineren met een goede stel spareribs. Absolute hater van McDonalds of Quick, daar krijg je mij niet mee naar toe.
Favoriete keuken in het algemeen is echter zoals bij velen de Italiaanse, liefst aangevuld met een pikantere saus of garnering.

KnightOfCydonia

Legacy Member
Wegens een gebrek aan tijd vorige keer deze vragen even uitgesteld:

Sylverscythe zei:
4) Uit jouw relaas over je carrière in het onderwijs: zou je terugkeren naar het onderwijs moest je bijvoorbeeld kunnen rekenen op een vaste benoeming, nu je ook een andere sector hebt meegemaakt?

4) Bizar genoeg: waarschijnlijk wel, maar een realistisch scenario is dat uiteraard niet. Het zou mij niet zozeer gaan om de vaste benoeming, ik zou gerust nog vele jaren flexibel willen werken binnen het onderwijs: het moet voor mij niet voor de rest van mijn leven een lessenrooster zijn met dezelfde vakken en jaren, het moet niet eens per se dezelfde school zijn, maar ja: ik ben nog relatief jong, gezond en een man. Ik wil niet onvrijwillig deeltijds werken - waar in het onderwijs trouwens de breuk bij een deeltijdse job allesbehalve eerlijk is voor de verhouding van het werk: alles van deliberaties tot oudercontacten tot schoolfeesten zijn forfaitair en wordt vaak een quasi voltijdse aanwezigheid vereist: zeker van tijdelijke leerkrachten, deeltijds contract of niet - en ik wil ook niet tijdens het schooljaar meermaals op werkloosheid terugvallen en alle (financiële) nadelen die daarbij horen.

5) Ik herinner mij jouw relaas wat uit andere threads, maar waar loopt het in het onderwijs verkeerd volgens jou (op gebied van personeelsbeleid maar ook het dalende niveau dat in de media komt)?

Dat is een vraag waar ik onmogelijk kort en bondig op kan antwoorden en echt niet het hele relaas van wil gaan uitschrijven. De vele oorzaken zijn overigens gekend. Ondanks mijn negatieve ervaring met het personeelsbeleid in het onderwijs dat zonder twijfel fundamenteel onrechtvaardig en corrupt is, zou ik daar alvast wel niet de oorzaak leggen. Ik maak me geen illusies, diezelfde corruptie en nepotisme was er vroeger ook toen het onderwijs wél nog beter scoorde in internationale vergelijkingen.

De vele oorzaken voor het dalende niveau zijn voldoende gekend lijkt me: een dalend niveau van het hoger onderwijs, zeker in de lerarenopleidingen, een gebrek aan respect voor leerkrachten, de juridisering van het onderwijs, de zesjescultuur (vooral wanneer die ingegeven wordt door de ouders), politieke druk om zoveel mogelijk dipoloma's af te leveren, lerarenopleidingen/koepels die de focus meer richting leuk onderwijs gericht op vaardigheden hebben gestuurd (pas op niet iets waar ik zelf over kon klagen binnen wetenschappen, vooral een klacht van taalleerkrachten maar ook wel wiskundigen want ook wiskunde mag niet meer abstract zijn), de digitalisering waar vele oudere leerkrachten niet mee mee zijn, etc.

Als ik ergens wél nog een lans voor wil breken dan is het dat we als samenleving de schuld vooral niet bij de jongeren zelf moeten leggen: voor heb lijkt het mij tegenwoordig net moeilijker dan vroeger om te studeren. Ja de moderne technologie en ICT heeft veel dingen gemakkelijk gemaakt, maar ze voegt ook nieuwe uitdagingen toe: zowel inhoudelijk, maar ook sociaal. De verleiding van die smartphone, de druk van de sociale media, etc. Ik kan de vergelijking zelf niet maken want ik studeerde zelf in het middelbaar vlak voordat die dingen opkwamen (ik had nog een Nokia 3310), maar het lijkt mij zeker niet gemakkelijker op dat vlak. Veel ouders schieten gruwelijk tekort om hun kinderen daar fatsoenlijk mee te leren omgaan, omdat ze er zelf ook niet fatsoenlijk mee kunnen omgaan. Ik ben als volwassene (niet-ouder) op dat vlak ook niet vrij van zonde. Nu ja, die dingen zijn natuurlijk ontworpen om verslavend te zijn en kleine mini dopamine piekjes te triggeren. Eén van de beste beslissingen in tijden die ik heb genomen is om de meldingen van zoveel mogelijk apps gewoon af te zetten.
Nu ik wil hier zeker ook geen oude zak tirade tegen die technologie afsteken, want beeld je deze pandemie eens in zonder die toestellen en apps, maar een gezond evenwicht ermee vinden en die smartphone regelmatig terzijde schuiven om te studeren of om écht met iemand te babbelen lijkt me wél belangrijk. Nu ja, totdat we allemaal een AI-chip van Elon Musk laten in planten en taal overbodig wordt als communicatiemiddel als je dat gelooft. :p

Leauleau

Legacy Member
- Hoe ben je uit je depressie geraakt?
- Wat had je anders gedaan in je leven, had je toen de kennis en ervaringen gehad die je nu hebt?

KnightOfCydonia

Legacy Member
paradijsappel zei:
Waar bevind je jou op politiek vlak en wat zijn jouw 5 belangrijkste thema's (en waarom)?

Dat vind ik een moeilijke, ik identificeer me eigenlijk zeer slecht met de huidige politieke partijen in België. Als ik een keuze moet maken dan zou ik waarschijnlijk ofwel een vrij linkse N-VA'er zijn, genre Jan Peumans, of een eerder conservatieve socialist. Recent een political compass test gedaan en ik zat boenk waar Bernie Sanders zit.
Ik ben zonder twijfel socialistisch op het vlak van wat ik zie als belangrijke kerntaken voor een overheid: onderwijs, gezondheidszorg, arbeidswetgeving, maar ook milieuwetgeving. Waar stopt het verhaal voor mij? De overheid geeft in België veel te veel uit aan niet essentiële overheidstaken, en dat zijn er veel... gaande van subsidies voor alles van "topvoetbal" tot bepaalde kunstsubsidies. De overheid zou niet moeten discrimineren tussen hobbies zonder dat er bijvoorbeeld duidelijke educatieve of gezondheidsvoordelen aan bepaalde hobbies zitten (dus overheidszwembaden of bibliotheken: ja, maar subsidies voor kijksporten of lagere btw op een theaterticket dan op een videospel: neen). Ook van het plooien van de linkerzijde voor de Islam of het doorgeslagen identiteitsdenken - neen, ik voel mij niet schuldig voor de kolonisatie van Congo bijvoorbeeld - ben ik absoluut geen fan.

Belangrijkste thema's in de politiek zijn wat mij betreft:
- een degelijke gezondheidszorg en sociaal vangnet: met de moderne technologie en middelen zou het niet mogelijk mogen zijn dat er bijvoorbeeld nog mensen honger lijden, dakloos zijn of doktersbezoeken uitstellen. Voor sommige zaken in onze gezondheidszorg en sociale zekerheid sta ik wel kritisch, maar qua thema vind ik het wel belangrijk.
- milieu, als ik hier begin te schrijven over waar het de verkeerde richting uitgaat dan zal één thread niet volstaan. Uiteraard krijgt de opwarming van de aarde daarbij de grootste aandacht omdat het het grootste probleem is, maar eigenlijk zijn er meerdere problemen, vaak terug te brengen tot één groter probleem: onze economie is niet duurzaam en we zijn met te veel. Ik ben wel een cynicus/realist op dit vlak: de oplossing gaat in belangrijke mate van technologische alternatieven en noodzaak moeten komen, op een spontane gedragsverandering bij de meeste mensen moet je niet hopen.
- onderwijs, het geeft vorm aan de toekomst, én wat meer zou mogen in België: levenslang leren.
- migratie: met te veel migratie kan je geen sociaal vangnet in stand houden met een draagvlak daarvoor binnen de gewone bevolking, worden milieudoelstellingen in een dichtbevolkt land als België moeilijker en
- een eerlijke fiscaliteit en efficiënte overheid want daarmee financier en reguleer je al de rest.

KnightOfCydonia

Legacy Member
Welke boeken/personen/inspiratiebronnen hebben jouw denken het meest beïnvloed?
Weer een moeilijke, ik lees zelden nog fictie, en de meeste fictie die ik gelezen heb ligt in het fantasy/sci-fi genre...
Qua non-fictie lees ik dan wel een stuk breder, met een sterke voorkeur voor de exacte wetenschappen...
Als ik er daar een paar moet van opnoemen, qua wetenschap: "A Brief History of Time" door Stephen Hawking, "Demon Haunted World" van Carl Sagan, "The Ancestor's Tale" van Richard Dawkins, "The Sixth Extinction" van Elisabeth Kolbert, ...
en buiten de exacte wetenschap: vaak een fan geweest van het werk van Sam Harris: "The Moral Landscape" of "Lying," maar daarnaast ook een aantal fictiewerken: "Brave New World" van Aldous Huxley (deprimerend en accurater voor onze huidige samenleving dan Orwell's 1984), "Emotional Intelligence" van Goleman (op aanraden van iemand anders), "Blink: The Power of Thinking Without Thinking" van Malcolm Gladwell, ...
Al vraag ik me wel af in welke mate die boeken mijn denken gestuurd hebben, of dat ik die boeken gewoon opzocht omwille van een behoefte en voorkeuren die ik al had. Net zoals ik bijvoorbeeld wél al meerdere biografieën over Romeinse keizers gelezen heb en nooit biografieën van sporters, kies ik misschien ook te veel boeken uit van denkers waar ik bewondering voor heb en misschien te weinig van denkers waar ik het grondig oneens mee denk te zijn, waarna ze mij misschien toch zouden overtuigen. Hoewel, een tijd terug toch een boek gelezen over effectief altruïsme, en een aantal voorbeelden daarin gingen me toch echt wel té ver.

Qua andere inspiratiebronnen: de natuurdocumentaires van David Attenborough op BBC, hoewel ik zelf nooit dergelijke echt verre reizen gemaakt heb (eigenlijk beter voor de natuur zo) vind ik he fascinerend om erover te leren. Plus ook binnen Europa zijn heel wat mooie plekjes.

Welke eigenschap had je liever niet gehad en welke wel?

Ik wou dat ik minder over bepaalde zaken nadenk, ik weeg te veel pro's en con's af en eindig zo bij beslissingen waar ik alsnog niet gelukkig van wordt.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan