Archief - Vragenvuur 2.0: JPV

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Loser

Legacy Member
Het vorige Vragenvuur staat nog altijd open, maar ik denk dat het tijd is om een nieuw te beginnen. En met wie kunnen we dat beter dan met onze eigen helpdesk JPV :D Vanaf vandaag (vooral vanaf vanavond, heb ik vernomen) mag hij al onze vragen beantwoorden die we altijd al hadden willen stellen, maar waarvoor we ons tot nu toe te hard schaamden. Ten overvloede: Niemand is verplicht vragen te beantwoorden, en zo'n Vuur duurt tot het dooft.

Weer even de regels:
-Geen geflame, getrol of provocatie.
-Het is de bedoeling om een persoon te leren kennen, niet om hem of haar uit te lachen of dergelijke en zijn/haar opinie in het belachelijke te trekken.
-Laten we onze vragen richten tot één persoon, niet dus off topic gaan door te reageren op andere mensen hun vragen of wederantwoord.
-De persoon kan niet verplicht worden om privé-gegevens door te geven, het staat hem vrij vragen te negeren.

JVP: Do you swear to tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you God?

En ik ga meteen van start met mijn openingsvraag: Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?

Anoniem13

Legacy Member
Waarmee zou je werken als je niet voor de vakbond werkte?

Pieterjan94

Legacy Member
1) Weet je of er een bepaald vooroordeel/beeld bestaat op 9lives tegenover de persoon JPV? Zo ja, waarom is dat vooroordeel/beeld onterecht.
2) Wie was de beste en slechtste Belgische/Vlaamse partijvoorzitter/premier sinds 2000.

Sir.Killalot

Legacy Member
Hoe zou jouw ideale politieke partij er uit zien? Wat zouden de (max vijf) belangrijkste thema's zijn van die partij? En onder welke politieke stroming zou je deze partij classificeren?

Five-seveN

Legacy Member
Weet uw werkgever hoeveel uur per dag jij spendeert op 9lives? Zonee, heb je daar geen gewetensproblemen mee?

Carrion

Legacy Member
Hoeveel pm’s krijg je zoal per maand met allerhande vragen? :unsure:

JPV

Legacy Member
Loser zei:
En ik ga meteen van start met mijn openingsvraag: Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?
Achtergrond: geboren in een niet-praktiserend katholiek nest (papa bankier bij BACOB / mama sociaal assistent bij een blindeninstituut). Altijd naar een katholieke school geweest. Daar eerst latijn en dan wetenschappen-wiskunde 8 uur gedaan. Op een van de laatste schooldagen na school in een jeugdhuis terechtgekomen en daar zo'n 10 jaar blijven plakken.

Ondertussen naar unief en zoals het voor een we-wi8u'er hoort, burgie beginnen studeren. Om 3 maand later te beseffen dat theoretische wiskunde me te saai en eenzijdig was. In de kerstvakantie al begonnen met TEW (toen nog enkel examens op't einde van het jaar) en geslaagd ondanks een kleine tweede zit die veroorzaakt werd door een (dacht ik) slecht examen van wiskunde waar ik toch een 12 op haalde. Sindsdien elk jaar traditie van herexamens, de zomer in Gent was te gezellig om dat te missen :evil: . Vanaf dan een grillig parkoers, waar ik wel nooit bleef zitten en toch 2 richtingen beëindigde (TEW / sociaal werk) maar enkele zaken nog erbij heb gedaan met minder succes (pol&soc, aanvullende studie informatica en een soort manama rechten). Tijdens mijn studies al bij al weinig gestudeerd, maar veel bezig geweest met:
- studentenhuis de brug/studentenvertegenwoordiging (o.a. Open VLD Philippe De Backer en N-VA Axel Ronse waren medestudenten): liet me inzien dat niet enkel student het zo goed had als ik.
- jeugdhuis: veel tijd in gestoken, veel geleerd, maar jammer genoeg zag ik het naar beneden gaan door (de laatste jaren) wanbeleid. Slecht beperkt in bestuur gezeten, maar massaal veel tijd in gestoken in't weekend.
- mod op Sport25 , een forum zoals dit, waar ik een van m'n meest levensbepalende gebeurtenissen heb meegemaakt toen ik ouders van een forummer opbelde om te zeggen dat ze in bed haar polsen wou oversnijden (gelukkig niet gelukt). Het begrip zelfmoord en onbegrepen miserie ontdekt.
- tennis en sportrankings: nog altijd voor een deel mijn passie en heeft me een bijberoep en een uiterst leuke eerste werk/studentenperiode opgeleverd (met de fiets naar buitenlandse atletiekmeetings) :).

qua jobs: talloze vakantiejobs, call center, boekhouder, docent, medewerker erasmusstudenten, sporza-TT/website, bijberoep sportjournalist, vormingsmedewerker (zowel werklozen als militanten), juridische dienst, sociaal adviseur als nu medewerker sociale media/sectormedewerker.

Mijn favoriete vakken: gezien ik verschillende richtingen gedaan heb, waren het er verschillende :)
- TEW: gevloekt op macro-economie (Heylen), maar wel veel van bijgeleerd. Ook financiële analyse van de jaarrekeningen (Ooghe?) en marktonderzoek herinner ik me nog altijd. Favoriete vak was echter het vak ruimtelijke planning en regionale economie. Vond de dynamiek van sterktes/zwaktes van regio's héél interessant en de prof Georges Allaert is een van de meest gepassioneerde proffen die ik meegemaakt heb. Daarom ook een keuzevak van hem gevolgd.
- Sociaal Werk: gevloekt op filosofie, draak van een leerkracht die me onterecht gebuisd heeft (of toch slecht verbeterd had), na een officieuze klacht bleek een slechter examen betere punten op te leveren, hij durfde niet meer :p. Topvak: arbeidssociologie. Vind het fascinerend hoe men momenteel over arbeid denkt en hoe dat vroeger was.
- Pol & Soc: historische kritiek: een must-follow voor iedereen op dit forum: leren kritisch kijken, welke bronnen zijn betrouwbaar, welke kanttekeningen moet je zetten, ...

JPV

Legacy Member
paradijsappel zei:
Waarmee zou je werken als je niet voor de vakbond werkte?
Ik wil zoveel dingen doen... laat me journalist zijn, kabinetsmedewerker, docent, boekhouder, schooldirecteur, manager van een kleinere zorginstelling... ik zou teveel jobs willen doen :). Beetje mijn probleem dat ik al in mijn studies had en nog altijd heb: teveel interesse.
FlatSix zei:
Hoe komt een man zoals JPV bij een forum zoals 9Lives? :)
was via een google zoektocht, maar kan mijn eerste post niet meer terugvinden. En dan gewoon, zoals bij juridischforum.be vragen gevonden van mensen die opgelost moeten worden of zaken die rechtgezet moeten worden. En jullie stoppen niet met die 2 zaken :p

JPV

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
1) Weet je of er een bepaald vooroordeel/beeld bestaat op 9lives tegenover de persoon JPV? Zo ja, waarom is dat vooroordeel/beeld onterecht.
2) Wie was de beste en slechtste Belgische/Vlaamse partijvoorzitter/premier sinds 2000.
1. Tuurlijk is er een vooroordeel/beeld en zoals vaak is dat terecht. Ik ben een stuk een ambetanterik/betweter. Ook IRL heb ik dat een beetje, maar wel gelukkig veel minder. Sta gekend als een hulpvaardige (hier denk ik ook), maar iets te serieus (ook hier denk ik :p), al zou mijn dochter dat zeker tegenspreken. Ik ben veel minder links dan mensen hier denken, hier heerst het beetje dat een vakbondsmedewerker wss wel "extreem" links moet zijn bij sommigen.
2. Als ik niet naar mijn eigen politieke standpunten moet kijken, maar op basis van inhoudelijke kennis of communicatie, denk ik dat Frank Vandenbroucke toch inhoudelijk een van de sterkste is (maar een ramp om mee samen te werken blijkbaar + afgeserveerd na Augusta) en Bart de Wever communicatief onverslaanbaar is. Ik heb ook bij Magnette het idee van een uitstekende dossierkennis, terwijl bij de liberalen/katholieken je daar niet teveel deftige voorzitters hebt gehad de laatste tijd. Tom Van Grieken doet het (opnieuw, niet op basis van zijn standpunten) ook héél goed.
Qua premier denk ik dat we de laatste jaren niet goed bedeeld zijn. Di Rupo zal, inhoudelijk en om iedereen in het gareel te houden, wss nog de beste geweest zijn. Bij Michel was het meer ruzie dan iets anders en Wilmes heeft nog te weinig tijd gehad. Leterme, tjah... dat was een ramp op vele vlakken en Verhofstadt heeft niet veel moeten bewijzen. Van Rompuy was wss wel ok, maar te kort om te oordelen.

JPV

Legacy Member
Five-seveN zei:
Weet uw werkgever hoeveel uur per dag jij spendeert op 9lives? Zonee, heb je daar geen gewetensproblemen mee?

Ik vermoed dat hij dat wel weet, hij ziet toch mij regelmatig hierop zitten. Maar langs de andere kant ben ik "24/24" beschikbaar voor hem (allez, als ik niet aan het slapen ben) en werk ik quasi elke avond nog extra, ook in het weekend. Hij geeft me de vrijheid, ik geef hem zijn vrijheid. Ik ben er zeker van dat ik méér dan mijn uren doe, dus hij kan er weinig op tegen hebben denk ik.

Sir.Killalot zei:
Hoe zou jouw ideale politieke partij er uit zien? Wat zouden de (max vijf) belangrijkste thema's zijn van die partij? En onder welke politieke stroming zou je deze partij classificeren?
Ideale politieke partij: laten we het eenvoudig houden en gebaseerd zijn op onderstaande principes :).

1. Vereenvoudiging van de fiscaliteit: zowel personenbelasting als algemene fiscaliteit.
Dringend nodig aan een eenvoudiger en duidelijke belastingsgrondslag en minder uitzonderingen die fiscaal onbedoelde situaties opleveren. Met o.a. een maximumbedrag per persoon van belastingskortingen en voordelen die mogelijk zijn. Verplichte e-facturatie B2B. Behoud van progressieve belastingsstelsel voor alle duidelijkheid. Geen flattax

2. gelinkt aan het vorige: Hervorming van strafwetboek: fiscale fraude zwaarder bestraffen, nu ben je er meestal vanaf met een kleine (niet uitgevoerde) gevangenisstraf en een boete die maar een deel is van de winst. Mag gepaard gaan met uitvoering van minstens een deel van alle straffen + recidivisme die minimaal met enkele dagen effectieve gevangenisstraf gepaard gaat.

3. hogere automatisering van de overheid: met méér datamining en méér gegevens eenvoudiger werken. Dat heeft gigantische voordelen getoond op vlak van loonsgegevens en bestraffing RVA-zwartwerk, maar wordt niet doorgetrokken naar vermogensgegevens of het toekennen/afnemen van premies en subsidies. Idem voor zware verkeersboetes (hoge snelheden)/licht alcoholgebruik => ook hier gevangenisstraf indien duidelijk recidivisme.

4. Verregaande herfederalisering, mét afschaffing veel blokkeringsminderheden. Ik mag dromen, hé :). Meeste bevoegdheden werken op regionaal niveau slechter dan op federaal niveau, zo bewijst praktijk (vaak omwille van europa).

5. Kiesrecht vanaf 16, kiesplicht behouden vanaf 18 jaar. Verplicht rekenhof-controle op alle voorstellen. Openbaarheid van bestuur op alle rekeningen van wie een politiek mandaat heeft + wie tot 10 jaar geleden een politiek mandaat had.

Stroming? Geen idee.

JPV

Legacy Member
Carrion zei:
Hoeveel pm’s krijg je zoal per maand met allerhande vragen? :unsure:

valt goed mee. Een tiental per maand denk ik, vroeger meer. Vaak vraag ik om de post openbaar te plaatsen, zodat iedereen er iets aan heeft. Dan kunnen anderen nog counteren als ik toch mis ben + moet ik niet noodzakelijk alles herhalen.

JPV

Legacy Member
Badger zei:
Wat vond jij van hem?

Zijn handboek is ook meer dan uitstekend, maar gezien de prijs verkies ik toch liever de Amerikanse boeken.
Goh, ik kan niet zeggen dat ik macro-economie fantastisch vond omwille van de prof, ik had dan ook de gewoonte om van bijna elk vak maar 1 a 2 lessen bij te wonen (behalve van bvb een Georges Allaert), het leven als student was te druk :D. Het is ondertussen ook al 22 jaar geleden dat ik Freddy Heylen zag, kans zal groot zijn dat hij ondertussen al sterk veranderd is, ook in zijn lesgeven. Ik herinner wel dat hij op het mondeling een aimabele indruk achterliet en ook in de faculteitsraad, waar hij zat, was hij best wel aanspreekbaar.

Ik vond bij macro-economie gewoon de uitleg van het ganse "systeem" achter de economie interessant. Misschien had ik achteraf, ook gezien de job die ik nu doe, beter EW gevolgd, maar na mijn maanden burgie zocht ik eerder iets praktisch en dat is TEW echt wel.

jack|herrer

Legacy Member
Luchtigere vraag: Ben je eigenlijk ook een gamer? En zo ja, wat is je afgelegde game parcour?

JPV

Legacy Member
jack|herrer zei:
Luchtigere vraag: Ben je eigenlijk ook een gamer? En zo ja, wat is je afgelegde game parcour?
Ik ben een boardgamer, maar geen fanatieke. Vriendin speelt dit niet graag en kinderen leren pas nu langzaamaan de eerste echt strategische spelletjes, dus ik moest me vooral begeven naar een Spellenclub, die hier in Ieper maar 10 keer per jaar is, iets te weinig.

Met pc spelletjes ben ik gestopt na CIV IV ofzo. Als ik nu iets speel, zijn het vooral denkspelletjes op de gsm tijdens mijn pendelen.

jack|herrer

Legacy Member
JPV zei:
Ik ben een boardgamer, maar geen fanatieke. Vriendin speelt dit niet graag en kinderen leren pas nu langzaamaan de eerste echt strategische spelletjes, dus ik moest me vooral begeven naar een Spellenclub, die hier in Ieper maar 10 keer per jaar is, iets te weinig.

Met pc spelletjes ben ik gestopt na CIV IV ofzo. Als ik nu iets speel, zijn het vooral denkspelletjes op de gsm tijdens mijn pendelen.

Ik weet niet als je hem kent, maar een tip voor moet je het niet kennen: https://nl.boardgamearena.com/

100+ echte boardgames, maar dan online te spelen in real-time of turn-based. Van simpele spellen tot de zware bordspellen. Echte aanrader.

pardal

Legacy Member
zou een beroepsvereniging voor sociaal werkers een meerwaarde zijn denk je en waarom?

Sylverscythe

Legacy Member
1) Zou je ooit wille opkomen voor een politieke partij? Zoja, dewelke, zonee, waarom niet?

2) Denk je dat de jongere JPV vroeger linkser of rechtser dacht? Excuses voor de vereenvoudiging, maar je snapt wel wat ik bedoel hopelijk.

3) Hoe oud ben je?

4) Vanwaar jouw nick? Ik meen mij jouw voornaam te herinneren dus dit zijn jouw initialen?

5) Hoe vul je jouw vrije tijd, behalve dan met 9lives? Enige hobbies? Boardgames dus al af en toe zo te zien, andere zaken?

6) Wat is jouw favoriete stad/plaats in België en buiten België?

zarathustra

Legacy Member
Vraag ( die ik ook voor Loser en Paradijsappel zou hebben) hoe heb je in godsnaam zoveel gedetailleerde kennis over zoveel zaken? Zoek je dat op of heb je dat allemaal in je hoofd? Lees je gewoon veel random zaken in je vrije tijd?

Oh en hoe prefereer je nieuwe dingen te leren. Lezen, iemand die het uitlegt, een youtube video?

stungunner

Legacy Member
Draag je geitenwollensokken?.... neenee, flauw grapje :p

De serieuze vraag: er wordt soms beweerd dat, mocht iedereen een zelfstandig statuut hebben, dit de economie ten goede zou komen. Omdat als je op die manier voor je eigen inkomen zou moeten zorgen je dan ook harder zou werken, minder ziekteverzuim, minder sociaal vangnet,... I know, heel erg kort door de bocht natuurlijk en wellicht huiver je als vakbondsman van dergelijke uitspraken, maar hoe denk je daarover? En wat zou jouw ideale, ééngemaakte statuut dan eventueel wel zijn?
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan