Archief - De Grote Comic FAQ

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

ugh

Legacy Member
De Grote Comic FAQ.


Na jaren zwoegen hebben we als comicliefhebbers eindelijk een plaats gekregen om te praten over ons geliefkoosd tijdverdrijf. Om alles in goede banen te leiden, en ook om nieuwe comiclezers wegwijs te maken wordt dit de grote Comic FAQ.

Zie het als een eerste versie of first draft, want deze is nog volop in opbouw en zal komende dagen/weken alleen maar aangevuld worden.

1. Forumregels.

Voor de mensen nieuw tot het 9livesforum, of dit subforum: Spoilertags zijn je beste vriend. Als je niet zeker bent of wat je gaat typen algemeen geweten is, of dat het spoilers bevat, gebruik dan om zeker te zijn toch maar de spoilertag.
Deze kan je vinden door te klikken op dit icoontje tijdens het typen van een bericht.
forums


Of je kan je bericht tussen deze twee tags plaatsen.
2j2tan6.png


Het comicsubforum wordt gemodereerd door $p@rDa en Sir. K. Bij vragen of klachten kan je bij ons terecht.

We zouden je toch wat willen vragen om op je spelling te letten. Niet dat het hier rondloopt van de spellingsnazi's, maar het maakt je bericht lezen er alleen maar aangenamer op. Het gebruik van alinea's is dus zeker geen overbodige luxe.

En tot slot willen we nog aan nieuwe comiclezers vragen om niet te veel overbodige threads te starten, of polls in de trend van 'welke comics zijn goed om te lezen'. Probeer je vragen te stellen in soortgelijke threads.

2. Definities en veelgebruikte termen.

Dit is de basis, hier zal een korte uitleg volgen over comics en alle verschillende termen (en dit kan overdonderend zijn in het begin) die er gebruikt worden bij het praten erover.

2.1 Basis Termen

Comics - De Amerikaanse variant van de strips die hier zoveel te vinden zijn. De bekendste zijn waarschijnlijk wel die over alle verschillende superhelden (superman, spider-man, batman, ...), maar er is zoveel meer. Een grote verscheidenheid aan verschillende soorten comics zal gegeven worden in de Reader's Guide die binnenkort op het forum verschijnt.


Singles/single issues- Dit is de term die we gebruiken voor individuele comics. De meeste comics worden uitgebracht op maandelijke basis in een single issues. Meestal 24 paginas (exclusief reclame, die er helaas wel is in single issue formaat), maar dit kan sterk variëren naargelang uitgever, prijs, en reeks.

Trade Paperback (afkorting TP of TPB) - De naam zegt het zelf, het is een bundeling van losse issues (zonder reclame) met zachte kaft. Ze worden ook wel eens 'Trades' genoemd.

Hardcovers (afkorting HC) - Deze zijn qua inhoud vaak gelijk aan een TP, het voornaamste verschil is dat deze een harde kaft hebben.


Mini-series of Mini - Daar waar vele comics uitgegeven worden in lopende reeksen (zo zijn er al meer dan 600 issues uitgegeven van The Amazing Spider-Man), worden er ook soms miniseries uitgegeven. Deze hebben een vastgelegd aantal issues waarna de reeks eindigt (Meestal van 3-12 issues)


One-Shots - Dit zijn comics die slechts één enkele issue omvatten. Dit komt niet zoveel voor maar af en toe zal je deze tegenkomen.

2.2 Periodes in de Comics

De volgende 4 termen zijn termen die gebruikt worden om de periode in de Comic geschiedenis te omschrijven. Deze omschrijven een periode maar de data staan niet vast. Over het begin en einde van elke periode bestaat wel enige discussie, aangezien het meer gaat om een gevoel en de thema's die gebruikt worden in de comics. Zo worden in de Bronze Age meer maatschappelijke thema's gebruikt zoals Alcohol en Drugs gebruik, racisme enz. En die thema's zijn niet plots op 1 dag overal tegelijk gebruikt. Maar dit geeft je toch een beetje een leidraad van wanneer ze gestart en gestopt zijn.

Golden Age : 1930 - 1940's : De Golden Age of Comic Books of kortweg de Golden Age is een periode uit de geschiedenis van het stripverhaal of meer specifiek de Amerikaanse comics. De periode begon in de late jaren 30 van de 20e eeuw en duurde tot na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze periodes ontstonden de moderne comics zoals men die vandaag de dag nog steeds kent. Ook deden de superhelden in deze periode op grote schaal hun intrede. Enkele bekende helden die in dit tijdperk hun debuut maakten waren Superman, Batman, Captain America, en Wonder Woman.

Silver Age : 1950's - 1970's : De Silver Age of Comic Books, doorgaans kortweg de Silver Age genoemd, bestrijkt een periode van ongeveer 1956 tot begin jaren '70 van de 20e eeuw waarin de uitgave van Amerikaanse comicbooks over superhelden tot grote bloei kwam. In deze tijd ontstond in uitgeverij Marvel Comics een van de grootste producenten in dit genre en ondergingen de personages van DC Comics (die samen uitgroeiden tot 'de grote twee') een post-Tweede Wereldoorlog opwaardering.

Bronze Age : 1970's - 1985'ish : De Bronze Age of Comic Books is een informele naam voor een periode in de geschiedenis van de mainstream Amerikaanse stripboeken vanaf de vroege jaren 1970 tot medio 1980. De Bronze Age behield veel van de conventies van de Silver Age, de felgekleurde superhelden-titels blijven de steunpilaren van de industrie. Echter donkere plot-elementen en meer volwassen verhaallijnen met real-world problemen, zoals drugsgebruik, begonnen te verschijnen tijdens deze periode, de prefiguratie van de latere Modern Age of Comic Books. Belangrijke verhalen/gebeurtenissen uit de Bronze Age zijn onderandere "Death of Gwen Stacy", "Speedy's Drugs use" in Green Lanter/Green Arrow, heropleving van de Xmen en Teen Titans. Doordat de Comics Code in deze periode werd afgezwakt mocht horror plots weer en zowel Marvel als DC begonnen massaal horror comics op de markt te gooien. Door dat het succesvol bleek volgden al vlug de fantasy comics (Conan, Elfquest , Deathlok, Killraven, Kamandi) en de film adaptaties (Star Wars ,Planet of the Apes, Godzilla, Indiana Jones, Jaws, 2001 Space Odyssey)

Modern Age : 1985'ish - ... : In deze periode, werden de comic book-personages in het algemeen donkerder en meer psychologisch complexer, makers waren bekenden en actiever in het veranderen van de industrie, onafhankelijke strips bloeiden, en grotere uitgeverijen werden meer gecommercialiseerd. Alternatieve namen voor deze periode zijn de Kopertijd, de ijzertijd, en, meer algemeen, de Dark Age of Comic Books, als gevolg van de populariteit en artistieke invloed van de grimmige titels, zoals Batman: The Dark Knight en Watchmen.

3. Winkels.

3.1 Comicwinkels

Deze winkels hebben vaak ook een groot aanbod aan Europese strips en Manga, in sommige winkels is dit aanbod groter dan hun aanbod van Comics.
En vaak vind je er ook andere nichehobby's zoals boardgames, figurines, trading cards etc.
Zowel Mekanik als Betty Boop zijn overwegend comicwinkels.

3.2 Online shops (webshops)

Vaak zijn deze goedkoper dan de bovenvermelde winkels, en ze houden ook vaak koopjes. Het beste blijft om de prijzen te vergelijken.
Bij amazon en bookdepository vind je zowat uitsluitend gebundelde comics (in TPs en HCs). Voor losse comics (singles) moet je bij webshops sowieso beter werken met preorders.




4. Uitgevers (comic publishers).

Een heel groot deel van de verkochte comics is afkomstig uit 2 grote uitgevers, ook wel 'The Big Two' genoemd.
Daarnaast zijn er nog enkele kleinere uitgevers en een heleboel independent publishers of indies.
Hieronder de belangrijkste uitgevers, met enkele van hun comicreeksen.

Marvel Comics
Een van de big two. Gekend van superhelden als Spider-Man, Iron Man, Captain America, X-men, Wolverine. Maar nog heel, heel, heel veel meer. En zeker niet uitsluitend superhelden.

DC Comics
De andere van de big two. Uitgever van onder meer Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern.

Image Comics
Reeksen zoals The Walking Dead, Invincible, Fell, Girls, Ultra,Bone etc.

Dark Horse Comics
Samen met Image, Marvel en DC een van de 4 grootste comic-uitgeverijen.
Dark Horse publiceert veel gelicentieerde comics, zoals Star Wars reeksen, Buffy the Vampire Slayer, Aliens, Predator. Maar ook Hellboy, Sin City en 300.

Top Cow
Partnerstudio van Image met reeksen als Witchblade, Wanted, The Darkness,

Avatar Press
Publiceert voornamelijk mini-series maar sinds kort ook enkele lopende reeksen.
Enkele te noteren (mini)reeksen zijn;
Black Summer, Crécy, Gravel, No Hero, Chronicles of Wormwood, Crossed, 303, The Goon

Dynamite Entertainment
Publiceert voornamelijk gelicentieerde uitgaves zoals The Boys, Army of Darkness, Red Sonja, RoboCop, Terminator.


Dan zijn er nog andere uitgeverijen, onder meer: First Comics, First Second, Oni Press, Top Shelf Production, etc...


Daarnaast is het nog belangrijk om te noteren dat verschillende publishers (voornamelijk Marvel en DC) verschillende 'Imprints' hebben.
Wat zijn imprints?
Een naam waaronder bepaalde comics uitgegeven worden. Dit wordt gedaan om een andere connotatie te geven aan de werken uitgebracht onder die imprint, om aan te spreken aan een bepaald type demografie.

Zo is er de Marvel MAX imprint, waar comics onder te vinden zijn bedoeld voor volwassen lezers. Dus bvb grauwere, hardere verhalen met meer actie of scheldwoorden.

Ook Ultimate Marvel is een imprint van (jawel) Marvel comics, bedoeld om de oude marvel superhelden te vernieuwen voor de hedendaagse tijd.

Icon is ook een imprint van Marvel, bedoeld om werk uit te geven dat in het bezit blijft van de maker. bvb Kick-Ass

Bij DC zijn er 4 belangrijke Imprints, All star, Wildstrom, Elseworlds en Vertigo.

Voornamelijk de Vertigo-imprint is zeer belangrijk voor comics-lezers. Er zijn namelijk enorm veel hoogstaande reeksen uitgebracht onder deze imprint. Voornamelijk bedoeld voor volwassen lezers.
Ze geven zowel mini-series als lopende reeksen uit. Het is onmogelijk om nu een lijst te geven van alle goede Vertigo-titels, want het zijn er zo ongeloofelijk veel. Dat zal wel duidelijk worden wanneer de Reader's Guide er komt.

Maar toch, enkele zijn: DMZ, Fables, Y the Last Man, Transmetropolitan, Hellblazer, 100 Bullets, Preacher, Sandman, We3, Northlanders, The Exterminators, etc..

5. Nuttige Links.

brainfreeze
http://www.newsarama.com/
http://www.ifanboy.com/
fresh ink
http://www.comicsbulletin.com/
http://comics.ign.com/
http://www.brokenfrontier.com/
http://www.comicvine.com/

Lloyd

Legacy Member
Ik heb een vraagje en dacht dat dit de beste plek was om te vragen:

Wat is nu precies het verschil tussen Titan books & Vertigo? Want meestal kan je 1 van die 2 kiezen, maar is 1 van de 2 de betere keus? Ik dacht ooit iets te lezen dat Titan books sommige dingen censureerd...

artic puncher

Legacy Member
eventjes een vraagje voor degene die regelmatig bij bookdepository kopen:

een vriend van mij had er een deel comics besteld en had de fout gemaakt de betaling 2 keer door te geven,is het hierbij dan mogelijk deze terug op te sturen voor retour of niet?

ugh

Legacy Member
Ik had hetzelfde eens voor en heb dat toen gemeld aan hun support (via mail) en na 4 uurtjes had ik een mail terug waarop stond dat ze die dubbele bestelling gingen annuleren.

Weet niet hoe het zit als het verzenden echt al doorgevoerd is.

Gundosao

Legacy Member
Ik heb op 18 september enkele Green Lantern Corpsen besteld bij Sodacomics en diezelfde dag nog juist zoals vermeld betaalt met een overschrijving. Nu heb ik mijn comics nog altijd niet gekregen en staat bij status order 'Queued', maar ik ben wel mijn geld kwijt.
Heb ook vorige week al 2 E-mails gestuurd met een bewijs van overschrijving etc. maar nog altijd geen antwoord gekregen.

Nog iemand die zo iets heeft meegemaakt bij sodacomics en hoe is het dan opgelost?

Malkavian

Legacy Member
Gundosao zei:
Ik heb op 18 september enkele Green Lantern Corpsen besteld bij Sodacomics en diezelfde dag nog juist zoals vermeld betaalt met een overschrijving. Nu heb ik mijn comics nog altijd niet gekregen en staat bij status order 'Queued', maar ik ben wel mijn geld kwijt.
Heb ook vorige week al 2 E-mails gestuurd met een bewijs van overschrijving etc. maar nog altijd geen antwoord gekregen.

Nog iemand die zo iets heeft meegemaakt bij sodacomics en hoe is het dan opgelost?

Welk email adres heb je gestuurd? Normaal gezien doet hij dat snel hoor.

ugh

Legacy Member
Ja is goed mogelijk dat je naar het verkeerde emailadres gestuurd hebt. Hier antwoordde hij altijd binnen de dag.

Gundosao

Legacy Member
Dinsdag is een mail gestuurd naar sodacomics[AT]telenet.be en nog altijd gene terug gehad.
Ik begin te denken dat ik mijn geld kwijt ben, het gaat wel maar over een klein bedrag, maar kom.

Malkavian

Legacy Member
Gundosao zei:
Dinsdag is een mail gestuurd naar sodacomics[AT]telenet.be en nog altijd gene terug gehad.
Ik begin te denken dat ik mijn geld kwijt ben, het gaat wel maar over een klein bedrag, maar kom.

Nee je zal het niet kwijt zijn. Stuur de mail eens naar mij malkavian[AT]brainfreeze.be

Kzal het eens doorsturen naar Sodacomics en eens horen wat het probleem is.

Lav

Legacy Member
Van in Gent zou je Epic wel kunnen toevoegen aan je lijstje. Veel europese en nederlandstalige strips maar ze hebben achteraan in de winkel ook amerikaanse comics en zijn daar heel vriendelijk :)
Ook Undercover verkoopt graphic novels in Gent maar hun aanbod vond ik wel heel beperkt

Soeverein

Legacy Member
Is de kwaliteit van een comic. Very Fine, Near Mint, ...

Mint is de beste kwaliteit en wil zeggen dat de comic net van de drukpers komt.

Timaeus

Legacy Member
Soeverein zei:
Is de kwaliteit van een comic. Very Fine, Near Mint, ...

Mint is de beste kwaliteit en wil zeggen dat de comic net van de drukpers komt.

Mint is haast onvindbaar.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan