Archief - Alcohol gebruik bij je thuis

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Drink jij thuis alcohol zonder reden?


  • Totaal aantal stemmers
    219
  • Opiniepeiling gesloten.

FlatSix

Legacy Member
We hadden het vanmiddag op het werk over alcohol gebruik tijdens onze studententijd. We zitten eigenlijk met een 6-tal jonge mensen, allemaal tussen de 24 en 28. Ik verschoot eigenlijk helemaal niet van de verhalen of algemeen alcohol gebruik maar wel van in de mate waarin zij nu nog thuis bij bijvoorbeeld het avondeten nog drinken.

Nu, ik ben zelf redelijk 'braaf' opgevoed, en ik kan voor zover ik me kan herinneren niet één moment bedenken waarin ik thuis alcohol (bier of wijn, of andere) dronk. Ouders dronken heel af en toe eens een glaasje wijn van een fles die ze gekregen hadden, of meegebracht hadden van bijvoorbeeld Frankrijk.

Het is niet dat wij als gezin niet drinken want als we echt uit eten gaan dan drinken we bijna allemaal altijd een fris pintje of een wijntje bij ons eten. Als ik op café ga met vrienden of in de zomer op een terrasje zit drink ik ook regelmatig bier, ik mag het uiteindelijk graag. Als ik bij maten naar voetbal of iets dergelijk ga kijken hebben die ook altijd verschillende bakken bier in huis, en dan drink ik uiteraard ook mee. Ik denk echter niet dat ik zelf ooit alcohol in een supermarkt gekocht heb,...

Eén van de collega's zei dat die thuis alle dagen een pintje drinkt, en bij het eten nog een wijntje, en de anderen gaven aan toch ook regelmatig thuis alcohol te drinken 'zonder reden', dus echt als drinken.

Ik ben eigenlijk sowieso al iemand die heel veel water drinkt dus voor de dorst moet ik het niet doen, en super voor de gezondheid kan het toch ook niet zijn?

Drinken jullie thuis 'zonder speciale gelegenheid' alcohol, en op welke basis?

Mulan

Legacy Member
Heeft dat ook niet wat te maken met de beginfase van zelfstandigheid/alleen wonen? Ik weet nog dat mijn zus dan ook dagelijks enkele glazen wijn dronk bij het avondeten, simpelweg omdat het kon ;)

Ikzelf drink niets van alcohol. Omdat mijn man eerder een sociaal drinker is, hebben we dus geen alcohol in huis. Gaan we ergens uit eten, een terrasje doen,.. Zal hij veelal 1 of 2 glazen drinken. Wijn of een speciaal biertje. Maar kan evengoed genieten van een tonic of we proberen eens een alcoholvrije cocktail uit.

Mijn ouders drinken ook zelden alcohol, maar sinds ze niet meer moeten gaan werken, aperitieven ze élke middag. 1 glaasje cava/porto/... En een hapje voor het middageten, simpelweg omdat het kan, als verwennerijtje.

FlatSix

Legacy Member
Mulan zei:
Heeft dat ook niet wat te maken met de beginfase van zelfstandigheid/alleen wonen?

Wel, woon best al een tijdje alleen, maar heb nog steeds geen enkele keer alcohol in huis gehaald.

DJ-3000s zei:
Hoe oud ben je?

Wel, ergens tussen 24 en 28 zoals je kan afleiden uit de post.

Ohm

Legacy Member
Ik drink zelden alcohol en nooit thuis.
Thuis is het water bij het eten en een blikje zero frisdrank in de zetel/bureau.

Het enige moment dat ik thuis iets van alcohol aanraak is als ik er stoofvlees mee maak. Donkere Leffe is hemels daarin.
Als ik 2 pinten drink op een maand zal het al veel zijn (en is altijd op café of restaurant).


Zo nu en dan krijg ik eens een fles champagne of wijn. Ik heb hier nog 2 flessen onaangeroerd staan sinds ik 4 jaar geleden gaan samenwonen ben. Meestal geef ik die weg of giet ik ze weg.

Crashtestdummy

Legacy Member
ik heb bier in huis, maar ik drink niks van alcohol alleen thuis, alleen maar als er volk komt.

glashelder

Legacy Member
Heel soms drinken we een flesje bier, 's avonds bij een filmpje of zo. Mijn vriendin vaker (één keer per week of zo?) dan ik (eerder één keer per maand). Maar echt niet dagelijks, of bij de maaltijd. Ik heb wel een fles wijn in huis (eens meebesteld met een pita toen ik niet aan het minimumbedrag kwam :laugh:) maar die staat hier ook al maanden. Net als het flesje champagne dat bij een ontbijtmand zat :p

Ik ben dus eerder een sociale drinker. Bij mijn fwb drink ik altijd wel wijn, ook als we uitgaan.

kay-gell

Legacy Member
Nooit en ik vind dat veel mensen daar een echt ongezonde houding tov hebben.
Iedere keer ze s avonds weggaan MOET er gedronken worden want das het sociale ding om te doen.

ikbenben

Legacy Member
Ik heb een hele kast vol sterke drank (denk een stuk of 30 flessen, vanalles wat) en redelijk wat van bier in de frigo liggen....en ik drink bijna nooit :laugh:
Als ik op restaurant ga drink ik meestal wel een aperitief maar bij het eten zelf meestal water. Thuis en op 't werk ook altijd water.
Ik drink enkel voor de smaak en als ik er zin in heb. Kan er geen aantal op plakken maar de ene maand drink ik niets van alcohol en de andere dan weer enkele, maar nooit veel en zéker niet dagelijks.

scriptkiddie

Legacy Member
Ik drink nooit (alleen, zonder gelegenheid) alcohol thuis. Maar ik drink quasi altijd alcohol als ik op restaurant ga, een terras doe, uitga, ... Een echte sociale drinker dus.

Toen ik nog in Leuven op kot zat dronk ik wekelijks 20 of 30 pinten bier, maar toch heb ik nóóit iets van alcohol op mijn kot gedronken. Dat was altijd op café of bij vrienden etc.

utred?

Legacy Member
Bende freaks alsof een normale mens een avond doorgeraakt zonder alcohol dan begint ge toch veel te veel te denken.

Sylverscythe

Legacy Member
Ik heb mijzelf al vaak dezelfde bedenking gemaakt. Vrienden die dan elke avond bijna wel eens een speciaalbier moeten hebben en op zondag een fles wijn of twee met de familie. Vreemd.

Hier thuis ook nooit gezien dat er alcohol werd gedronken, tenzij er mensen over de vloer kwamen. Nu ik alleen woon, wil ik soms wel eens een nieuw bier proberen, maar dat gaat dan over 1 glas om de paar weken ofzo. Als ik wegga zijn dat dan max 2 glazen, dus gewoon geen zware drinker. Maar ik drink dan ook voor de smaak, en begrijp mensen niet die de ene na de andere Jupiler ofzo drinken.

Waelvis

Legacy Member
Oei, nu voel ik mij precies een alcoholieker.

Ik drink geregeld thuis alcohol. Maar alles hangt af van met welke ploeg ik sta.

Vroege: meestal een aperitiefje terwijl ik het eten maak (Whisky-Cola of gin-tonic)
Late: Zwaar biertje als ik thuiskom terwijl ik nog naar 1 a 2 afleveringen van een serie kijk.
Nacht: niks.

Als ik gewoon thuis zit meestal ook een aperitief. Alhoewel ik tussendoor wel eens een pintje of 2 kan drinken.


Ik ga quasi nooit meer dan 3 glazen alcohol per dag drinken, en doe het ook niet dagelijks.
Maar ik ga nooit op café, en uitgaan doe ik ook nooit.
Op verplaatsing drink ik max 1 (soms 2 als er genoeg tijd tussen zit) glas alcohol. Aangezien ik meestal nog met de auto naar huis rij.
Gisterenavond bvb bij m'n ouders gaan eten. Daar als aperitief een gin-tonic gedronken, en na het eten 1 glaasje wijn.


Het is trouwens +3j geleden dat ik nog zat ben geweest (mijn trouw), en daarvoor was het ook al enkele jaren geleden.
Ik drink niet "voor de alcohol", maar voor de smaak.

Feignasse

Legacy Member
Ik drink bijna dagelijks een gewoon pintje, tijdens of meteen na het avondeten. En in de zomer durf ik mij 's avonds ook wel eens een rum-cola of gin-tonic met goed veel ijs maken. Zelfde reden als Waelvis: omdat die dingen mij geweldig smaken. Ik voel mij daar ook absoluut niet slecht over, aangezien mijn verbruik hoewel constant toch zeer laag is (zelden meer dan één consumptie per dag).

Grote flessen wijn en cava die we cadeau hebben gekregen, blijven hier ook gewoon ongeopend liggen. Ik vind het zelfs vreemd dat sommige mensen ons dat nog steeds geven, terwijl ze weten dat mijn vriendin helemaal niet drinkt :wtf:

Feignasse

Legacy Member
scriptkiddie zei:
Ik drink nooit (alleen, zonder gelegenheid) alcohol thuis. Maar ik drink quasi altijd alcohol als ik op restaurant ga, een terras doe, uitga, ... Een echte sociale drinker dus.

Toen ik nog in Leuven op kot zat dronk ik wekelijks 20 of 30 pinten bier, maar toch heb ik nóóit iets van alcohol op mijn kot gedronken. Dat was altijd op café of bij vrienden etc.

Dus alleen thuis een glas drinken is fout, maar je laveloos zuipen in gezelschap is wel ok want sociaal? :crazy:
Is niet bedoeld als persoonlijke aanval, maar deze redenering lijkt ook in sommige andere posts terug te komen en ze stoort mij. Precies of je moet anno 2018 wel een rare vogel zijn als je alcohol in huis hebt.

berenod

Legacy Member
Altijd een grote stock in huis, wijn, bier (pils en zware bieren) en sterke drank.

Door de week drink ik niets, 's vrijdags als ik thuis kom meestal in de zetel ploppen met een donker biertje, bij het eten een fles wijn (twee personen).

Beetje seizoens gebonden, in de zomer kan dat ook een gin-tonic zijn of een wodka orange.

Zaterdag en zondag drink ik normaal gezien niet, kan wel voorvallen wanneer we vrienden over de vloer krijgen, of als het echt warm is op ons terras met een gin-tonic...

Zondag 100% droge dag, is bezoeken van vader in rusthuis, daarna lans moeder passeren die nog in het ouderlijk huis woont.

Op verplaatsing drink ik eigenlijk quasi nooit, ook niet op resto, ben altijd BOB.

Domieneo

Legacy Member
Ik drink zeer zelden. Alcohol heb ik ook nooit in huis liggen. Ik ben er bewust mee geminderd omdat ik moeilijk kan stoppen als ik er een/twee drink.
Nu drink ik enkel nog op reis, bij mijn verjaardag en bij een paar feestdagen. Alles samen is dit misschien een glas of 20 per jaar.
Vroeger dronk ik ook meermaals per week maar ik ben geminderd om gewicht te verliezen en nu geniet ik er ook niet meer van om gewoon zomaar te drinken.
Ik vind dat we als maatschappij een ongezonde houding hebben tegenover alcohol. Bijna altijd krijg ik commentaar van vrienden/collega's als ik niet mee drink.
Als heb ik wel de indruk dat de jeugd dit al beter begrijpt. 40 plussers die dagelijks drinken kunnen er echt niet tegen als je niet meedrinkt. Ze reageren dan precies alsof je hun dag verpest.

Sylverscythe

Legacy Member
Feignasse zei:
Dus alleen thuis een glas drinken is fout, maar je laveloos zuipen in gezelschap is wel ok want sociaal? :crazy:
Is niet bedoeld als persoonlijke aanval, maar deze redenering lijkt ook in sommige andere posts terug te komen en ze stoort mij. Precies of je moet anno 2018 wel een rare vogel zijn als je alcohol in huis hebt.

Die redenering is natuurlijk absurd, maar dat is wel een soort volkswijsheid die rondgaat. Ik denk dat dit ook de reden was dat wij thuis nooit alcohol dronken zonder volk over de vloer te hebben, het idee dat iemand die alleen drinkt een alcoholieker is of toch die richting uitgaat, terwijl je in groep de vernieling inzuipen ok is ofzo :)

Trouwens iedereen doet wat hij wil hoor, zo lang een ander er geen nadeel van ondervindt. Het is niet mijn gewoonte, maar als mensen dan elke dag een pint drinken, who cares? Ik ben ook de laatste die alcohol wil verbieden, mensen moeten gewoon beseffen dat het uiteindelijk een drug is en ze een beetje moeten nadenken. Misschien dat daar ook de bovenstaande mythe vandaan komt, het idee dat sociale controle mensen van erger zal behoeden (wat nogal sterk van het gezelschap afhangt).
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan