Archief - Mexico

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

horste

Legacy Member
250px-Flag_of_Mexico.svg.png



taal: Spaans
munt: Mexicaanse Peso
tijdsverschil: -6u/-9u (verschillende tijdzones)
hoofdstad: Mexico-stad
reisdocumenten: Internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na terugkeer. (zie url FOD voor meer info!)

nuttige links:
Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken België (oa reisdocumenten, inenting, etc)
Officiële dienst Toerisme
Tripadvisor - Wat te doen? (oa Top 10, etc)

Mexico kent een lange geschiedenis en is in de loop der tijd bewoond door vele verschillende volkeren. De Maya’s, Olmeken, Tolteken, Mixteken en Zapoteken zijn daar voorbeelden van. Deze culturen hebben hun sporen achter gelaten in de vorm van piramides, tempels en andere bouwwerken, maar ook nu nog wordt een deel van de inheemse gewoontes in stand gehouden.
Het landschap van Mexico kent woestijnen, vulkanen, watervallen, regenwouden, berggebieden, mangrovebossen en wel 20.000 verschillende plantensoorten! Dit natuurschoon is grotendeels ondergebracht in 58 nationale parken. Aan de kustlijn van Mexico vind je talloze badplaatsen met witte zandstranden en helderblauw water. Deze badplaatsen zijn uitermate geschikt voor watersporten, zoals: duiken, snorkelen en kitesurfen. De keuken van Mexico staat wereldwijd bekend om tortilla’s, taco’s en tequila.

DarK-OnE

Legacy Member
horste zei:
Ik heb even de zoekfunctie gebruikt, maar de laatste topic dateerde van 2009 dus bij deze toch even een nieuwe :)

Begin november gaan mijn vriendin en ik naar Mexico, ergens tussen Tulum & Playa del Carmen.
Zijn er hier toevallig 9livers die tips hebben over must see/do excursies? Chichen Itza staat sowieso op de lijst, maar ik vermoed dat daar nog veel meer te zien is dan enkel dat :)
Info over prijzen en of we het best boeken via Tui of lokaal mag zeker ook meegegeven worden.

Alvast bedankt!

Mijn vriendin en ik zijn in april 2013 naar Playa Del Carmen (RIU Palace Mexico) geweest. Dit hebben wij allemaal bezocht/gedaan.

- Chitzen Itza, dit gaf je zelf al aan. Dit vond ik het hoogtepunt. Bezoek ook zeker de cenote daar vlakbij.
- Tulum: maya tempels langs de kust
- Tequila museum: de plaatsnaam schiet mij niet te binnen maar er is een museum dat je kan bezoeken waar ze nog op ouderwetse wijze ook tequila stoken.
- Coba: ook paar maya tempels, maar deze liggen heel mooi in de jungle waar je met een fiets van tempel naar tempel rijdt. Beklim er ook zeker ene want het zicht over de jungle is fantastisch mooi.
- Cozumel: klein eilandje met bootje te bereiken, huur er een scooter en rijd rond het eiland want het is PRACHTIG.
- Nogmaals Cozumel maar dan om te gaan snorkelen/duiken “achter” het eiland
- Valladollid: de eerste stad gesticht door de spanjaarden vroeger. Opvallend is dat het een bijna 1:1 kopie is van Valladollid in Spanje zelf.
- Cancun: hoofdstad van Quintana Ro als je eens graag goed gaat shoppen.
- Isla Mujeres, het vrouweneiland. Ook hier raad ik aan voor snorkelgerief te zorgen want er is een onderwater museum.
- Akumal, het zeeschildpaddenstrand. Ga hier ook zeker snorkelen. Toen wij er waren zwommen er schildpadden met een schild van > 1m.
- Sian Ka'an, het mooie natuurreservaat
- Playa Del Carmen zelf: de wandeling van Playacar (waar ons hotel was) naar Playa Del Carmen was erg mooi. Je vindt langs het wandelpad ook nog enkele ruïnes. Playa Del Carmen zelf is een gezellig stadje om eens door te wandelen maar het is ook op en top toeristisch. Prullen souvenirs en restaurantjes die allemaal hetzelfde eten verkopen.

Wij zijn maar één week (!) geweest en hebben bovenstaande allemaal bezocht. Iedereen gaat u afraden om een auto te huren maar ik zou het toch terug opnieuw doen . Zorg wel voor een internationaal rijbewijs uiteraard.

November is het (einde van) het regenseizoen daar. Wij zijn al op andere eilanden in de Caraïben geweest in het regenseizoen en zelfs als het regent, is het hooguit 30min in de late namiddag (16-17u). Voorzie een paraplu in uw rugzak als je op excursie gaat maar verder zou ik mij daar niet teveel van aantrekken.

Goei reis!

kaiser chief

Legacy Member
Coba is een fijne archeologische site en is niet zo ver van Tulum. Is natuurlijk minder groots van de andere bekende sites in de regio, maar ligt mooi gelegen in de jungle en is veel minder toeristisch. Zeker een aanrader.

Zoals de persoon hierboven zegt is Sian Kaan ook een heel mooi natuurrservaat, wij hebben daar een mooie boottocht gedaan.

Gaan zwemmen in een cenote is ook altijd leuk als je in de regio bent, maar zou proberen een te zoeken waar geen massa's bussen met toeristen naar toe gaan.

Xcaret is duur, maar op zich wel zeker de moeite. Kan je je wel een hele dag amuseren.

Ik huur er nooit een auto, maar maak meestal gebruik van collectivos. Dat zijn kleine gedeelde busjes die daar overal rondrijden en vaste stopplekken hebben aan alle grote hotels en toeristische zaken enzo. Is spotgoedkoop en ook leuk omdat je gewoon met de locals meerijdt. Is in het begin even zoeken, maar eenmaal je het systeem wat doorhebt is. Dat heel handig. Voor zaken die echt te ver weg zijn zoals chitchen itza enzo kan je gewoon openbaar vervoer nemen. Zou sowieso proberen om weg te blijven van georganiseerde daguitstappen.

Vantham

Legacy Member
Wij zijn 15 jaar geleden voor onze huwelijksreis in hetzelfde hotel geweest. We zijn wel voor 2 weken geweest, 1 week rondreis en 1 week hotel. Zalig hotel en zeer fijne wandeling naar het dorp, als de kinderen wat ouder zijn gaan we ook nog wel eens terug naar mexico.

Shaddix

Legacy Member
Bevestiging van wat hier boven gezegd werd:
Isla Mujeres is een heel fijn eiland inderdaad. Wij hebben daar gezwommen met walvishaaien en dat was een waanzinnige ervaring, er is wel wat variatie van boten die de dieren proberen te respecteren (max 2 personen in het water, geen zonnecreme, niet aanraken, de boot niet te dicht laten komen, ...) tot meer cowboys natuurlijk.
Coba was een van mijn favoriete sites.
Valladollid is een fijn, rustig stadje.

Er zijn rond Tulum ook plekken waar je tussen de mangorves kan snorkelen (die dan weer verbonden zijn door cenotes die je als duiker wel kan bereiken), ook wel tof.
Wij zijn ook nog nog naar Rio Lagartos geweest voor een excursie om de flamingo's en krokodillen daar te zien.

En dan nog de andere klassiekers hé: Tulum, Chitzen Itza, zwemmen in een Cenote, ...

utred?

Legacy Member
DarK-OnE zei:
- Valladollid: de eerste stad gesticht door de spanjaarden vroeger. Opvallend is dat het een bijna 1:1 kopie is van Valladollid in Spanje zelf.

Wie heeft u dat wijsgemaakt dat is alletwee niet waar :unsure:
Wel zeer tof stadje inderdaad. Ook ideaal om in cenotes te zwemmen want er zijn er verschillende binnen fietsafstand. En ook de beste uitvalbasis om naar Chichen Itza te gaan want redelijk dichtbij zodat je gemakkelijk kan arriveren als het opengaat en de grote hordes vanuit Cancun er nog niet zijn.

November is laagseizoen dus ik zou niet te veel op voorhand boeken. Geen idee in hoeverre Tui zijn prijzen gaat aanpassen.

desolation

Legacy Member
Iemand ervaring met een auto huren en zelf rijden?
Wij gaan 29 sept tot 6 oktober. Vlak boven Cancun. Gezien we redelijk noordelijk zitten lijkt het me wel handig om ons zelf te kunnen verplaatsen, gezien we zeker Chichen Itza/Tulum/Akumal en Cozumel willen zien.

desolation

Legacy Member
Wat moet je tellen qua kostprijs voor een taxi? Ik rij op zich wel graag en het geeft veel vrijheid, maar ik heb begot geen idee hoe 'veilig' het daar is om zelf te rijden.
Ook autohuur is qua kostprijs zeer variabel. hertz/sixt zijn vrij prijzig en aan de andere kant kunt ge ook een auto huren voor 5 dollar per dag wat bij mij al direct alarmen doet afgaan

Sylverscythe

Legacy Member
desolation zei:
Wat moet je tellen qua kostprijs voor een taxi? Ik rij op zich wel graag en het geeft veel vrijheid, maar ik heb begot geen idee hoe 'veilig' het daar is om zelf te rijden.
Ook autohuur is qua kostprijs zeer variabel. hertz/sixt zijn vrij prijzig en aan de andere kant kunt ge ook een auto huren voor 5 dollar per dag wat bij mij al direct alarmen doet afgaan

Hangt af van hoe toeristisch het is, ik heb 20 min in een taxi gezeten voor 1.5 euro. In Cancun en dergelijke zal dat wel meer zijn. Gewoon op voorhand afspreken hoeveel het zou zijn, en inderdaad weigeren als het plots veel meer is dan bij de vorige gelijkaardige rit. Zien dat het om officiële taxi's gaat, dit is aangegeven door een papier op de ruit ofzo (unsure, google het). Het schiereiland van Yucatan is relatief veilig hoor, maar natuurlijk wat oppassen.

Shaddix

Legacy Member
Juni - november is het orkaanseizoen dus dat houdt altijd een risico in, het regenseizoen loopt daar ongeveer gelijk mee als ik juist ben. Ik ben nu al 2x op reis geweest in dat gebied (Mexico en Cuba) tijdens het orkaanseizoen en er wel nog nooit echt last van gehad (op een regenachtige dag in Cuba na). Regenseizoen wilt zonder orkaan gewoon zeggen dat je vaak 1u regen hebt.
Nuja, ge moest maar eens de pech hebben dat er toch een orkaan is...

desolation

Legacy Member
Hoe zit het qua betalen ginder? Noodzakelijk om een hoopje pesos mee te nemen of kunt ge overal met de VISA/MC aftikken ?

Sylverscythe

Legacy Member
desolation zei:
Hoe zit het qua betalen ginder? Noodzakelijk om een hoopje pesos mee te nemen of kunt ge overal met de VISA/MC aftikken ?

Toeristischere zaken kunnen met de kredietkaart, maar ik had toch wel redelijk wat cash afgehaald op de luchthaven en later bij een bank. Denk bijvoorbeeld aan de taxi en dergelijke. Uiteindelijk meer cash gebruikt. De raad die ik kreeg was zo'n geldgordel te kopen (zo'n heuptasje eigenlijk maar platter), om daarmee het geld en paspoort onder mijn kleren te verstoppen. Dat is misschien overdreven voorzichting in Yucatan, maar aangezien we in Mexico City zonder erg opeens in Tépito stonden misschien geen slecht idee.

BobDilla

Legacy Member
Ik ben wel in andere regio's geweest (Jalisco & Oaxaca), maar heb het meeste cash betaald daar. Zelf was ik er ook tijdens het regenseizoen (september), en vond het uurtje stortregen eigenlijk wel welkom in de ongelofelijke hitte.

DarK-OnE

Legacy Member
desolation zei:
Wat moet je tellen qua kostprijs voor een taxi? Ik rij op zich wel graag en het geeft veel vrijheid, maar ik heb begot geen idee hoe 'veilig' het daar is om zelf te rijden.
Ook autohuur is qua kostprijs zeer variabel. hertz/sixt zijn vrij prijzig en aan de andere kant kunt ge ook een auto huren voor 5 dollar per dag wat bij mij al direct alarmen doet afgaan

Er werd ons afgeraden om er zelf te rijden maar het stelt niks voor. Wij hebben de auto via Sixt gehuurd, opgehaald in Cancun in de luchthaven en ook terug gebracht naar daar aan het einde van onze vakantie.
Ik vond het niet veiliger of onveiliger aanvoelen dan in Spanje rijden. Het is inderdaad zo dat ze u ook veel goedkoper auto's proberen aan te smeren maar dat risico wou ik niet lopen. Bij mijn vriendin op haar werk huren ze altijd auto's bij Sixt dus zij heeft zo'n kortingskaart daarvan.

12V adapter mee, USB kabel mee voor GSM, offline navigatie op uw gsm zetten en rijden maar! Ik zou het direct opnieuw doen met een huurauto.

Kleine sidenote wel: ik heb een internationaal rijbewijs. Dat maakt het net wat gemakkelijker. Er waren in ons hotel nog Belgen die een auto wilden huren en toen die zijn roze papieren rijbewijs openvouwde keken de Mexicanen toch eens raar. Hij heeft toen wel de huurauto meegekregen, maar daar zou ik toch mee opletten...

desolation

Legacy Member
Heb 250 EUR cash voorzien, zal wel zien of dat volstaat zeker :)

Sixt hun huurvoorwaarden in Cancun zijn precies niet echt geweldig, Hertz en Dollar hebben een pak betere tarieven.

Fransz

Legacy Member
Is het daar wel veilig? Of gewoon aangenaam? Wij hebben in Cuba een rot vakantie gehad omdat ze daar een jong koppel zagen en dus werden wij van ‘s morgens tot ‘s avonds lastig gevallen met vragen als: taxi? smoke? drugs? party? sunglasses?

Echt hatelijk. Om de 10m kwam er wel iemand bij ons terwijl we daar gewoon rondwandelden. Sindsdien niet meer geneigd om zulke landen te bezoeken met mijn vriendin. Misschien wel met een groepsreis ofzo maar niet meer met 2. Uiteraard zien wij er van ver uit als 2 toeristen maar na een paar dagen ben je die vragen wel KOTSBEU. Ze zien gewoon dat je uit West Europa komt en willen geld uit jouw pocket krijgen (in Cuba).

Shaddix

Legacy Member
Dan ben jij naar een ander Cuba geweest dan ik, of is het echt niet jouw type land.

Ja wij kregen daar ook van alles aangeboden (wel amper drugs, misschien een paar keer wiet maar that's it) maar met een eenmalige vriendelijke "nee bedankt" haakten de verkopers altijd even vriendelijk af zonder hard feelings. Als je naar zo'n landen gaat is het maar logisch dat ze proberen hé, zou ik ook doen in hun plek. Vond dat in Cuba bijna altijd respectvol en niet te hard storend.

Een wereld van verschil met mijn reis naar Tanzania het jaar er voor, daar moest je er echt tegen kunnen, zeker met hardnekkige junks enzo.

Vond Mexico nog meevallen, maar ze probeerden er toch harder van toeristen te profiteren dan in Cuba bij mij.

Fransz

Legacy Member
Om de 5min, van ‘s morgens tot ‘s avonds. Ik overdrijf niet. Zelfs gevlucht na 4 dagen (dubbele boeking) naar Varadero.

Shaddix

Legacy Member
Varadero zijn we nu zelf wel niet geweest, leek ons wat té toeristisch. Wel een hele tijd getwijfeld omdat het wel mooi lijkt op de foto's.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan