Archief - IJsland - Deel 1

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

AWD

Legacy Member
250px-Flag_of_Iceland.svg.png



taal: IJslands
munt: IJslandse Kroon
tijdsverschil: -2u in de zomer, -1u in de winter
hoofdstad: Reykjavik
reisdocumenten: Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort. (zie url FOD voor meer info!)

nuttige links:
Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken België (oa reisdocumenten, inenting, etc)
Officiële dienst Toerisme
Tripadvisor - Wat te doen? (oa Top 10, etc)

IJsland is het meest noordelijke puntje van Europa. Het land staat het meest bekend om de prachtige natuur in alle seizoenen. Je kunt op IJsland o.a. gletsjers, sneeuw, watervallen, ijsmeren, vulkanen en geisers vinden. In IJsland komen veel verschillende vogel- en vissoorten voor, waarvan de papegaaiduiker verreweg het bekendst is. Er liggen in IJsland 140 vulkanen waarvan er nog 30 actief zijn.
Je kunt op IJsland veel activiteiten ondernemen zoals gletsjerwandelingen, walvissafari’s, skiën, raften, ijsvissen en ijsklimmen. De meeste toeristen bezoeken in ieder geval de Golden Circle tijdens hun bezoek aan IJsland. Dit is een route langs de 3 grootste bezienswaardigheden van IJsland: Het nationale park Þingvellir, de 32 meter hoge waterval Gullfoss en de geiser Geysir. Het land staat verder bekend om de vele koffiehuizen en de Viking cultuur, maar ook om de hoge prijzen van o.a. voedsel. IJsland is een van de weinige plaatsen waar men het noorderlicht kan spotten.

Unkn0wn

Legacy Member
Hoi,

aangezien ik voor volgend jaar graag een rondreis in Ijsland zou uitstippelen, ben ik op zoek naar een goede reisgids. De keuze is echt enorm, dus hebben jullie aanraders?
Uiteraard is er Lonely Planet, maar ik heb graag wat foto's bij de beschrijvingen, dus die valt al weg.

Op internet wordt Dominicus Ijsland wel vaak vernoemd, iemand ervaring mee?

Wij hadden de Lonely Planet mee, is ook het enige dat ik u kan aanraden, maar gezien ge prentjes wil :p.

AWD

Legacy Member
ja, heb toch altijd al graag een idee wat er precies te zien zal zijn. Maar evt koop ik 2 reisboeken.

Heb jij ook zelf de rondreis gepland? Ben je dan enkel op de buitenring gebleven of ook binnenland? Want 4x4 is vrij duur om te huren. En hoeveel dagen precies?
Moest je tijd (en zin) hebben mag je altijd je reisschema eens laten weten. :)

deyoeri

Legacy Member
'k zal het eens aan een maat vragen.
Is onlangs nog voor een tiental dagen rondgetrokken mét 4x4 (Suz Jimny, mr soit ^^) en heeft best nog veel gezien. Zal hem eens vragen hoe hij de trip uitgestippeld heeft :)

Unkn0wn

Legacy Member
Heb jij ook zelf de rondreis gepland? Ben je dan enkel op de buitenring gebleven of ook binnenland? Want 4x4 is vrij duur om te huren. En hoeveel dagen precies?
Moest je tijd (en zin) hebben mag je altijd je reisschema eens laten weten.

Is ondertussen al een jaar of vier geleden, maar voor zover ik me de details nog herinner...
We zijn met een huurauto (geen 4x4) in +- 10 dagen het ganse eiland rondgeweest, via de ringweg. Dus geen echte uitstap naar het binnenland, we zijn begonnen in Kevlavik -> Rekyavik -> Akureyri en zo verder gans rond. We verbleven in jeugdherbergen (Allemaal gelinkt aan HostelWorld), elke avond een ander dus.

Een rondreis met de auto, via de ringweg, is zeker te doen in 8-10 dagen, maar als je echt op je gemak wil zou ik toch zeker 12-14 dagen aanraden zodat je overal wat meer je tijd kan nemen. Ik heb daar zowat al de grote bezienswaardigheden gezien (en dat zijn er echt heel wat), dus het is zeker niet zo dat je daarvoor het binnenland in moet.

Als je moet kiezen tussen het bezichtigen van een deel van het eiland, met een trip naar het binnenland, of een heuse rondreis dan zou ik zeker voor dat laatste opteren. IJsland is een vrij verlaten oord eens je buiten Reykjavik bent en zelfs op de ringweg zal je dat ervaren. Voor die ervaring hoef je dus zeker niet het binnenland in. Bovendien denk ik dat je zo veel meer zal kunnen zien, gaande van de fameuze gletsjers tot fjorden, geisers, vulkanen en meer.

Was echt een prachtige reis en ik ben zeker van plan eens terug te gaan!

Fervet opus

Legacy Member
Mijn vader en zijn vrienden zijn net terug (dag of 5) van twee weken ijsland. Hij had zelf voor de duurste optie gekozen. 4x4 huren, overnachten in hotels etc...
Heb vandaag de foto's gezien het was werkelijk fantastisch. Hij heeft een groot deel vh binnenland ook bezocht maar dit is zonder 4v4 bijna niet te doen. Je passeert dan toch ettelijke rivieren waar je met een gewone auto zelfs niet meer doorgeraakt.

Het gedeelte linksboven heeft hij niet gedaan en aan de rechterkant is hij ook niet verder geweest dan vatnajokull. Volgens een lokale gids was er verder naar het oosten niet veel te zien buiten volledig verlaten fabrieken en dorpen...

Hij is btw al zijn info gaan zoeken bij ijslandspecialist.nl en heeft daar ook zijn auto etc geboekt. Hij had een spiksplinternieuwe hyundai santa fe 3.5l (2400km stonden erop). Hij heeft er zelf zo'n 3600 afgelegd. De auto zelf bleek voldoende maar onderweg bvb een duitser gezien met een hummer en die kon toch overal nog een pak vlotter manoeuvreren :).

Zijn reisweg was zoals http://www.ijslandspecialist.nl/ijsland/ind_autorondreizen_5.asp?id=5 maar dan nog met een uitschieter rechtsonder erbij ongeveer

AWD

Legacy Member
bedankt allebei! Ik had al eens gekeken op ijslandspecialist.nl en daar staat inderdaad goeie info op.
Vandaag ga ik dan eerst eens een paar reisboeken gaan zoeken, en dan een route opstellen.

Waarschijnlijk zal het toch enkel de ringweg zijn om het niet te duur te maken, en dan eventueel belangrijke zaken in het binnenland zullen we met de bus bezoeken.

We houden ook wel van een stevige wandeltocht, dus daarvoor gaan we ook een paar dagen uittrekken, waardoor we rekenen op een reis van 20 dagen.
En logeren zal wss met de tent zijn, niet al te warm natuurlijk, maar met een goeie slaapzak enzo is dat volgens meerdere mensen zeker haalbaar.

Fervet opus

Legacy Member
Wel hij is veel boeken gaan halen in de bibliotheek en had dan de info van ijslandspecialist erbij genomen en zo heeft hij dan zijn route gekozen. Met de tent moet inderdaad haalbaar zijn, het is daar nu ook niet zo overdreven koud in deze periode. Hou er wel rekening mee dat het er niet echt donker is en dit is niet zo makkelijk om te slapen natuurlijk. (mss moet je de tent proberen verduisteren dan ofzo).

Geert Willems

Legacy Member
De beste reisgidsen met afbeeldingen over IJsland die er te vinden zijn, zijn die van wereldwijzer en dominicus. Je kan meer uitleg vinden over deze gidsen op AltiplanoBooks.be

ThrusT!

Legacy Member
Hey,

Ik en ne goeie maat zitten met het idee om in augustus nog naar Ijsland te gaan om daar met de rugzak rond te trekken en een beetje te bezinnen. We hebben beide wel wat ervaring met rondtrekken in het noorden (Noorwegen,Finland) dus we weten wel al waaraan we ons mogen verwachten.

Ik heb alleen wat moeite met het opzoeken van mogelijke trekroutes,.. er is ook zoveel te zien. :love: Het lijkt me best om eerst naar Reykjavik te gaan met het vliegtuig en dan vandaar verder landinwaarts met het vliegtuig/bus? Maar het is me allemaal nog niet geheel duidelijk.

Vandaar dat ik hier eens kom vragen of er iemand al iets gelijkaardigs gedaan heeft? Uw ervaringen, wandelroutes, … zouden een zeer interessante basis zijn voor ons om te beginnen.

Of als iemand een goede site met info en trekroutes heeft, post gerust.

Alvast bedankt! :)

Burgernfries

Legacy Member
Ik had voor mei een trip naar Ijsland gepland, maar is door vluchtproblemen niet doorgegaan. Wat ik mij herinner:
Vliegen op Reykjavik, en van daaruit landinwaards met auto (niet met vliegtuig). De ring road is overal goed berijdbaar en komt relatief dicht bij de belangrijkste plekken.
Met 7a8 dagen kom je toe om de ringroad te doen, maar dan ga je geen tijd te veel hebben.
Het was ons doel hier een minicamper te huren:
Happy Campers - Camper rental
Auto & hotel zijn sowieso al vreselijk duur in Ijsland, en nog eens extra duur in't hoogseizoen... Dus daar zit je nu ook mee.

ThrusT!

Legacy Member
iplf zei:
Ik had voor mei een trip naar Ijsland gepland, maar is door vluchtproblemen niet doorgegaan. Wat ik mij herinner:
Vliegen op Reykjavik, en van daaruit landinwaards met auto (niet met vliegtuig). De ring road is overal goed berijdbaar en komt relatief dicht bij de belangrijkste plekken.
Met 7a8 dagen kom je toe om de ringroad te doen, maar dan ga je geen tijd te veel hebben.
Het was ons doel hier een minicamper te huren:
Happy Campers - Camper rental
Auto & hotel zijn sowieso al vreselijk duur in Ijsland, en nog eens extra duur in't hoogseizoen... Dus daar zit je nu ook mee.
Wij hadden echt in gedachten van zonder auto rond te trekken. Gewoon een trekroute afwandelen en onderweg genieten van de natuur, wildkamperen,.. Nadeel is natuurlijk dat je op deze manier niet het hele land kunt zien maar dat nemen we er wel bij. Ons grootste probleem blijft dan weliswaar de locatie. Er is zoveel te zien dat het moeilijk is om er een bepaald gebied uit te kiezen. Vandaar moest er hier iemand zitten die iets soortgelijks gedaan heeft of een prachtige trekroute kan aanbevelen. :p

Dees

Legacy Member
Laugavegur is zowat de bekendste wandelroute van Ijsland, en zeker en vast de moeite! Ook vlot met bussen vanuit Reykjavik te bereiken.
Je hebt ook de mogelijkheid om het hele eiland van noord naar zuid te doorkruisen, maar daarvoor heb je wel wat tijd nodig uiteraard.

?therapy?

Legacy Member
Goeie thread. :p
Vertrek in Oktober ook naar daar. :) Eerst Noorwegen en dan IJsland.
Heb op men pc thuis wel een link staan met tours. Die kan je dan eventueel wel bekijken om een idee te krijgen.

Saphira

Legacy Member
Heel goeie thread, van plan om volgend jaar na het afstuderen een reisje van een 2-tal weken te doen richting Ijsland.

?therapy?

Legacy Member
Trouwens ook eens op IJSLANDreizen kijken.
Bij de trips kan je de route op de kaart bekijken. :) En dan weet je ook wat er te zien valt op die route.

Zou later misschien wel even emigreren naar daar. :) Echt vrij verzot op IJsland. :p

Misschien dat er ook iemand wat leukes adresjes van restaurants kent in Reykjavik?

MisterV

Legacy Member
Check eens op mijn site, is van een paar jaar terug maar de meeste info is nog relevant: va.lentijn.be

Als je vragen hebt, roep maar, ben er 2 keer geweest en ware niet dat het nogal kostelijk is en ik een peuter heb rondlopen, ik zou elk jaar teruggaan.

ikbenben

Legacy Member
Super dit thread :)
Ijsland is voor mij DE droomreis die ik ooit wil gedaan hebben.

?therapy? zei:
Trouwens ook eens op IJSLANDreizen kijken.
Bij de trips kan je de route op de kaart bekijken. :) En dan weet je ook wat er te zien valt op die route.

Kende die site ook al. Ik zou 1 van die 4x4 reizen willen doen.

Jeroen_HD

Legacy Member
Ik zou met de ferry naar ijsland gaan :)
Met de trein naar duitsland, van duitsland naar denemarken en daar op de ferry naar de faroes en doorgaan naar ijsland.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan