Archief - GHETTO server rack(ske)

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Giovanny

Legacy Member
Elk zijnen dag!

! BEWARE ! Dit topic gaat niet over het overclocken van een intel uber cpu op een X99 mega-duur mobo met quad SLI gtx1080, 128gb ram, RGB, fully watercooled, overkill workstation met 3 nog duurdere 4K curved monitors. (ok, dat van overkill kan misschien wel waar zijn)
Nop. Geen fancy stuff hier. Eerder termen als; DIY, cheap, ghettomod, OSB, besparen en 'kheb dat nog liggen'.

Dit gezegd zijnde, hier is de intro:

Tijdens onze verhuis een koppel jaar geleden heb ik gemerkt hoeveel verschillende computer-achtige apparaten iemand kan binnenhalen in huis. Bij het installeren van de bureau en internet-aansluiting moest ik rekening houden met 7 toestellen, zoals daar zijn (waren):

  • vaste pc (office + soms een game)
  • nas (oude pc met OMV)
  • htpc (rasp-pi)
  • backup-nas (oude pc met OMV)
  • eigen router (pfsense)
  • versterker
  • switch
  • 2 laptops (maar die tel ik niet mee want die kan je niet vervangen)


Dat ging, maar het was tijd voor een (eerste) upgrade.
Ik zocht een manier om zowel te besparen op energie als op volume. Het gevolg was de stap naar vm's. Vet! Vol vertrouwen gebruikte ik mijn vaste pc als testplatform (byebye gamen) en ESXI was up and running. Pfsense erop, OMV erop, windows erbij, sukkel hier, sukkel daar, ik leerde bij over het doorvoeren van hardware,... ferm interessant allemaal maar helaas. Allesbehalve gebruiksvriendelijk voor thuisgebruik. HyperV is proberen misschien? Ja, vet! Ju, esxi weg. Bootstick met hyperv-server in men vaste pc, test hier, test daar... Te ingewikkeld. Teveel functies die we thuis niet nodig hebben. En ik zit vast aan een windows-omgeving. Die testcase heeft een jaar geduurd en via mijn google-fu kwam ik op unRaid. Vet! Daar ging mijn vaste pc weer als testplatform. We zijn weer een jaar verder en mijn unraid-setup doet nog steeds dienst en ik ben niet van plan om nog eens over te stappen naar een ander OS. Momenteel staat 'm er zo bij:



Een el cheapo case van €30 met twee drive cages die elk het dubbele kosten van de case :). Die el cheapo case doet wel dienst als nas, backup-nas, office pc, en binnenkort ook als htpc. Dus wat respect ja, dank u. Ik kan ook een vm aanmaken met pfsense maar voor de handigheid heb ik dat niet gedaan. Als mijn server plat ligt hebben we geen internet meer dan... Dus ik hou die liever appart.

De volgende (tweede) upgrade.
Nog een jaar later, heb ik gemerkt dat ik mijn bureau boven niet meer gebruikte. Het stof kon dat be-amen... Waarom zou ik ook. Gamen doe ik niet meer, en al de rest doe ik op de laptop/tablet (via de windows vm) vanuit de zetel of tafel beneden wat gezelliger is. De rasp-pi als htpc was ondertussen vervangen door een itx mobo met onboard cpu en laptopstyle voeding. (f*ck rasp-pi2 als htpc, veel te traag. Zelfs met lightweight-skins :)) Ondertussen nieuwe vensters laten steken in ons huis en bij de afwerking ervan wilde we eigenlijk geen elektrische apparaten, adapters & kabels meer die de living zouden domineren. Enkel nog de tv.

Als we nu eens alles in de kelder steken? Vet! Gat boren door de vloer, kabels erdoor, rekske kopen om alles op te zetten, versterker erop, server erop, router erop, switch erop, schermke erbij voor moest ik is iets doen in de bios ofzo, tv opgehangen. Done.



Ok, de temps van de cpu zijn een pak lager. Aja, in de kelder is't -80°C. Da's goed nieuws, toch? Dat rek staat daar nu al een aantal maanden in de kelder en elke keer ik iets uit de diepvriezer moest halen bekeek ik dat rek en dacht ik: 'wilde ik ook niet besparen op volume?? ' 'Dat rek is de volledige kelder aan't inpalmen'. 'En ziet die oude antec cube-case daar staan. Die is geen pfsense-router waardig'.

En dat, 9livers, brengt ons bij de laatste (derde) upgrade waar de worklog eigenlijk over gaat.

Waarom steek ik dat niet allemaal in een klein server-rackske? Vet! Google hier aaj kom...
Howly mowly wat een prijzen! Waarom zijn al die dingen zo duur?! Niet dat ik uit de lucht val want ergens wist ik dat wel al maar nu ik het zelf wil, besef ik het pas goed. Een klein 20U rack kost al rap boven de €300. Zonder accessoires hé! 4 profielen, 3 panelen en ge hebt een rack hé, djeezes... Zoeken op 2dehands dan maar. Meh... Kapaza misschien? Meh... Hier op 9lives was er iemand die wel een rack had staan voor een goede prijs (dank u voor de moeite!) maar ik had de keuze gemaakt toen ik de website flightcase-brico.com vond. Bon, zelf maken dus. En jawel, bestelling nr1:




De rack-profielen. 4 stuks, 14U hoog.


De vijzekens met bouten die vastklikken in de profielen.


Afdekplaatjes. Twee 1U, Eén 2U.

Kostprijs: €52.34
Ok, dat was dat. De volgende update is het verzagen van de zijpanelen.

gunnie

Legacy Member
Ghetto, i like :D
Maar truly ghetto rack is en blijft imho het ikea Lack rack :p

Giovanny

Legacy Member
Ha :) Heb ik ook lang over nagedacht maar ik had geen zin om naar den ikea te rijden. Is te ver van waar ik woon. Waar ik wel versteld van sta is dat die poten precies wel stevig genoeg zijn om die switches ofzo recht te houden. Die poten zijn van een soort karton, als ge daar een vijs in draait komt die toch los na nen tijd zou ik denken?

gunnie

Legacy Member
Poten zijn volledig hout iirc, de bovenkant is idd wel van 2 dunne platen met karton tussen maar toch verbazingwekkend sterk.

[HBV]-=Tornado=-

Legacy Member
Een nieuw project! Hier word ik gelukkig van zie :)

En ghetto, diy is zeer goed. De uber config waar je het in je inleiding over had, komt hier zelden voor. :)

Ik volg!

Giovanny

Legacy Member
Owkej,
De zijpanelen voor het 19" rack zijn aan't drogen. Meer info daarover de volgende update. Ondertussen is er wel een nieuw pakketje toegekomen waar ik echt 2 maand ofzo over heb zitten nadenken. Het was met €152 ook meteen de duurste bestelling van mijn project. Ik heb tweedehands zitten zoeken maar om een of andere reden kon ik er geen vinden. Misschien dat ik niet in de juiste richting zocht, of de foute plaats, of de foute zoekterm,... Ik heb zelfs overwogen om gewoon een volledige oude server op te kopen en de hardware terug te verkopen om dan de case te houden maar dat was dan ook zo'n gedoe. Dus uiteindelijk maar nieuw gekocht.

Behold! The cheapest Professional 19" Server Case you can buy! 'Professional'... sure...




Eén 120mm fan vooraan. Twee 80mm fans achteraan. Enkel de 120mm komt meegeleverd :) Aangezien ik nog een hotswap-cage ga in bouwen komt er nog een extra 120mm intake bij. Die twee 80mm fans gaan dan wel serieus mogen werken.

4U hoog geeft de mogelijkheid om een standaard atx-psu & full height pci-kaarten te plaatsen. Het is ook gemakkelijker om een normale cpu-koeler te installeren. Als ik voor een 1U of 2U case ging moest ik teveel geld uitgeven aan een speciale voeding, cooler, kleine fans, riser cards... dus dank u, maar nee bedankt.

Giovanny

Legacy Member



USB2.0... Misschien dat ik deze nog aanpas naar USB3.0. 't Is niet dat ik dat direct nodig heb daar.


De 120mm fan van een merk dat ik nog niet ken. Er zit wel een stoffilter voor. Mooi!


Jaren 70 oranje plexiglas in de front-door. Da hebde ni in uwe eige pc hé?! Ha, nu gij :)


Mijn home made vijzen-houder met magneten van een oude hdd. (edit: heeft ondertussen een upgrade gekregen ook)


De accessoires. Sober...

Zo heb ik er dus 2 gekocht. Eéntje voor mijn unraid server en eentje voor mijn router. Jep, een 4U hoge case voor pfsense... Het originele plan was om twee 4U en één 1U case te kopen:

1U | kodi |
4U |pfsense|
4U | unraid |

Kodi stond op een itx-mobo met laptop-style aansluiting dus daar had ik geen speciale voedingen en koelers voor nodig. Stond, heb ik gezegd want nu heb ik Kodi draaien als een VM in unraid. Dat is dus een case minder.
Pfsense daarentegen is geinstalleerd op een oud AMD E350M bord met daarop een 4-port intel nic kaartje van ebay. Het moederbord heeft een 24pin + 4pin voeding nodig en die intel nic pci-e kaart is full height zodus werd het te duur om dit in een 1U case te steken omdat ik dan een pico of flex-psu en riser card moest kopen. Met de tijd zal deze nog wel overgezet worden naar een 1U model maar vorlopig was dit de goedkoopste oplossing.

Bon, het zal efkes wachten zijn op de volgende update want ik ga nu een week skiën. Giggidy giggidy.

Appleboom

Legacy Member
Leuk project,

waar heb je die "professional" server case gehaald?

Giovanny

Legacy Member
Van bij centralpoint.nl. Is eigenlijk ideaal voor thuis. Ik heb maar 4TB aan opslag dus heb geen nood aan een massa hotswap bays. 't zou leuk zijn voor de 'wow' factor maar die prijs wil ik niet betalen voor zo'n dure supermicro-case bvb. De harde schijven tegenwoordig kunnen al serieus wat terrabytes dragen dus als ik meer opslag nodig heb vervang ik gewoon een hdd door een groter model ipv. er eentje bij te steken.

[HBV]-=Tornado=-

Legacy Member
Nice, ziet er nog deftig uit toch?
Eigenlijk nog een leuk idee. Server rack in de garage zodat ik in bureau enkel scherm heb... :) Super stil ook...
Dilemma omdat ik ook wel graag een mooie case heb staan op mijn bureau.

Appleboom

Legacy Member
Ja ik dacht hetzelfde. Gewoon 2 van die racks en alles mooi in de kast. Maar wel een lange hdmi kabel nodig..


Sent from my iPhone using Tapatalk

Giovanny

Legacy Member
Als onze echte verbouwingen er over paar jaar aankomen ga ik voor een thunderbolt kabel door de muur. Zo heb je ook nog usb-poorten enal.

Appleboom

Legacy Member
Is thunderbolt zo universeel?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Giovanny

Legacy Member
Appleboom zei:
Is thunderbolt zo universeel?

Ge moest is weten... :)

Technology Features

  • Thunderbolt™, USB, DisplayPort, and power on USB-C
  • USB-C connector and cables (small, reversible)
  • 40 Gbps Thunderbolt™ 3 – double the speed of Thunderbolt 2
  • Bi-directional, dual-protocol (PCI Express and DisplayPort)
  • 4 lanes of PCI Express Gen 3
  • 8 lanes of DisplayPort 1.2 (HBR2 and MST)
  • Supports two 4K displays (4096 x 2160 30bpp @ 60 Hz)
  • USB 3.1 (10 Gbps) – compatible with existing USB devices and cables
  • DisplayPort 1.2 – compatible with existing DisplayPort displays, devices, and cables
  • Connect DVI, HDMI, and VGA displays via adapters
  • Power (based on USB power delivery)
  • Up to 100W system charging
  • 15W to bus-powered devices
  • Thunderbolt™ Networking
  • 10Gb Ethernet connection between computers
  • Daisy chaining (up to six devices)
  • Lowest latency for PCI Express audio recording

Mijn inspiratie-bron: Linus Tech Tips - YouTube. Als ge't ni helemaal wilt zien kunt ge doorspoelen naar 10:50.

Giovanny

Legacy Member
Kleine update. Vandaag de panelen in mekaar gestoken met wat nagelkes. OSB FTW!


Jezus die verf is rete-slecht! :sop: De binnenkant is niet gedaan want de verf was op en ik was te lui om nieuwe te gaan halen. Ik heb nog wel een spuitbus zwart liggen, misschien dat ik daarmee enkel nog het bovenste deel doe waar de versterker in komt. We zien wel.
Gaten boren in de profielen...


En toen was de tijd weer om...

Giovanny

Legacy Member
Ok, we staan weer iets verder.
moest het ulle interesseren, dit mijn 'werkplaats'. In feite gewoon een tafel onder een afdak...


Gat sllijpen voor de netwerkkabels door te steken.


Verdeelstekker erop...


En het rack zit in mekaar denk ik. De binnenkant heb ik gelaten voor wat het is. 't Is tenslotte een ghetto oplossing...


De volgende updates zullen vooral gaan over het overzetten van de hardware.

Giovanny

Legacy Member
Bon, nu komt het erop neer van gewoon de hardware naar hun nieuwe stek te verhuizen. Foto's van de nieuwe cases had ik al gepost in het begin dus ik ga direct beginnen met de installatie van de unRaid server en daar kwam ik al direct iets vreemd tegen. Sommige standoff's (of hoe noemt dat) waren lager als de andere. Dat was ik nog niet tegengekomen maar dat zal wel iets te maken hebben met een of andere fabrieksstandaard in de server-wereld zeker.


Gelukkig zaten er extra standoff's bij de case dus dat probleem was verholpen.


Helaas heb ik een andere cpu-koeler nodig. De CM 212 is net iets te hoog. Ik had dit wel uitgemeten en opgezocht tijdens mijn google-fu en ik vreesde er een beetje voor maar het verschil was zo weinig dat ik hoopte dat het wel ging lukken. Maar ja... dus toch niet. Bagger... Voorlopig dan maar de stock intel heatsink erop.


De icydock hdd hot swap case. Veel te 'industrieel' als ge't mij vraagt maar ze waren in promotie dus ben ik er maar voor gegaan.


Dan had ik nog twee 80mm fans nodig. Gelukkig had ik er nog een paar liggen van in de good old days. (wie gebruikt er nu nog 80mm fans in een ATX desktop?) Eerst afstoffen en testen...




En done.


Up next is de pfSense-box.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan