Archief - Veilig(er) zaken doen via het telenet forum.

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Cron

Legacy Member
Veilig(er) zaken doen via het telenet forum.



Allereerst willen wij aanhalen dat er geen manier is om misbruik via 2de hands verkoop 100% te voorkomen.


U koopt iets 2de hands, dus u neemt automatisch enkele risico's en deze kunnen heel divers van aard zijn:

  1. De Verkoper ontvangt het geld maar stuurt de goederen niet op
  2. De goederen raken beschadigd door de post, door de slechte verpakking.
  3. De verkoper stuurt beschadigde goederen op.

Er zijn verschillende zaken die u in het oog moet houden als u een 2de hands verkoop doet.
Maar zolang je 1 gouden regel in acht neemt namelijk: goede afspraken maken goede vrienden verlaag je het risico op problemen.

  • Om te beginnen kijk je altijd eerst de black/white list na. Dit om te voorkomen dat je zaken zou doen met een malafide persoon.
    Je kan indien de verkoper/koper op de blacklist staat , altijd eens vragen wat er juist is verkeerd gegaan bij een vorige verkoop.
    Een 1- betekent niet direct dat deze persoon een slechte verkoper/koper is.
    Het kan bv ook betekenen dat hij geen kans gaf tot overbieden, niet bepaald een misdrijf of geen reden om ooit nog iets te kopen van hem...

  • Hoe meer pluspunten iemand heeft op de whitelist, hou betrouwbaarder deze persoon kan zijn. (Nooit 100% natuurlijk)
    Deze kan u zelf ook krijgen door altijd de tegen partij te vragen om u te reporten voor op de whitelist.
    De info hierover kan u vinden in de whitelist/blacklist sticky's
    Door dit te doen krijgen wij op termijn een beter werking van het forum.

  • Om een veilige verkoop af te sluiten kan men 50% van het totaalbedrag op voorhand betalen en bij succesvol ontvangst de overige 50% betalen. (of 70% en 30%, dat maak je volledig zelf uit)
    Zo moet de verkoper wel actie ondernemen om het volledige bedrag in handen te krijgen.
    Dit is ook een veiligheid voor de koper, indien de verkoper de koopwaar reeds kapot verstuurt dan ben je niet het hele bedrag kwijt.
    In zo een geval probeer je eerst met de verkoper te regelen of je het goed gewoon niet mag terug sturen en uw geld terugkrijgt.
    Indien de verkoper niet meer over de brug wilt komen om het goed terug te betalen (als jij het weer opstuur natuurlijk) ben je zo 'minder in het zak gezet' . 2de hands verkopen rusten voor een groot stuk ook op vertrouwen, dus ik herhaal het nog eens, weet met wie je zaken doet.

  • De volgende regel dient men zeker in acht te nemen.
    Bij een verkoop probeer je altijd de volledige gegevens van de verkoper/koper in handen te hebben.Dit wil zeggen volledige naam, adres en telefoon nummer eventueel.
    Dit dient om bij eventuele problemen de persoon te kunnen contacteren, dat je niet alleen met zijn rekening nummer en nickname zit.
    Het vragen van adressen wordt zeker aangeraden bij grote bedragen.
    Het mag een signaal zijn als een verkoper zijn volledige gegevens niet wilt geven, met enkel een rek. nr ben je niets, de bank geeft nooit de naam en adres vrij van de betrokken persoon.

  • Om discussie rond leveringstermijnen en verzendingskosten te voorkomen dienen beide partijen altijd goed te kijken wat de verzendingskost en leveringstermijn bedraagt.
    Je kan (als verkoper) altijd een strookje vragen als bewijs van verzending, gelieve dit altijd te doen,ongeacht de grootte van het bedrag.
    Zo kan de verkoper altijd nagaan wat er met het pakje gebeurd zou zijn indien de verzending de termijn overschreden zou hebben.
    Moest er bij de koper niemand thuis zijn als de postbode langs komt, gelieve ook na te kijken of deze een afwezigheidsbriefje in de bus heeft gestoken.
    Want dit laatste durft wel al eens een discussiepunt zijn.

  • De moderators en het forum kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor verkeerd gelopen transacties.
    Wij bieden u een medium aan waar u met andere mensen in contact kan komen om eerlijke zaken te regelen.
    Indien er een verkoop misgelopen is, is het buy&sell forum niet de juiste plaats om te schelden en threads te openen om mensen te ronselen om de verkoper een pak rammel te verkopen.
    Dit doe je door een mod te pm’en (hem op de hoogte stellen, niet om een mensen te ronselen...) op het forum, of op irc te komen ( irc.be.quakenet.org , #telenet.buy&sell ) of via andere kanalen. IRC is aangeraden (www.mIRC.com voor een irc client te downloaden)
  • Als benadeelde is het ten strengste verboden om prive gegevens publiekelijk te verspreiden op het forum aan mensen die niets met de verkoop hebben te maken.
    Dit is namelijk schending van de privacy van die persoon en zou tot laster en eerroof kunnen leiden indien men hier in te ver zou gaan.
    Indien er problemen zijn, probeer het te bemiddelen via een moderator en als het niet opgelost geraakt raden wij altijd aan hier verder mee te gaan en eventueel klacht neer te leggen bij de politie.
    Het is maar een kleine moeite om even een half uurtje op het politie kantoor door te brengen maar als je zo uw geld terugkrijgt is dit het bezoek zeker waard.
    De politie is altijd verplicht uw klacht schriftelijk te noteren, en de andere persoon gaat dan uitgenodigd worden op het politie kantoor in zijn gemeente om zich te verantwoorden.
    Men kan ook altijd een persoonlijke ontmoetingen laten regelen, eventueel voor een vrederechter (indien het bedrag onder de 375 euro is, anders is dit rechtbank). Deze kan dan bepalen wie aan wie moet betalen en hoe het verder gaat. (Vrederechter is zeer informeel, kantoortje, praatje slaan, no big deal, maar de vrederechter kan zijn rechtspraak wel als dwingend opleggen, zodat de schuldenaar wel moet voldoen aan de eisen van de vrederechter.)

  • Zie ook dat je alles bewaart wat met de verkoop te maken heeft, bank uittreksels, pm's, emails etc... dit kan je helpen als er ooit problemen onstaan.

  • Neem geen cheques aan, sommige kopers (!OPLICHTERS!) zeggen dat ze u een cheque sturen en bij het ontvangen van de cheque stuur jij uw goed op, je merkt dat er te veel op de cheque staat en schrijf het geld dat teveel staat zo rap mogelijk terug over, hij zal dit meestal al op voorhand gezegd hebben. Na enkele dagen wanneer u eens fysiek in de bank aanwezig moet zijn laat je uw cheque innen en merk je dat deze vals is, je bent dus uw goed kwijt en je bent dus ook nog eens het geld kwijt dat je met uw pc banking hebt overgeschreven... Als je bij een persoonlijke verkoop (face to face) toch een cheque krijgt voorgeschreven vraag dan altijd de identiteitskaart en als het bedrag beneden de 7500 bef of 18.5 euro laat de cheque altijd dubbel kruisen (2 streepjes in de hoek) als de koper dan het geld niet heeft op zijn rekening schiet de bank dat voor (tipl 15.000bef = 2 x 7500)
    Met dank aan: Tunerman voor de tips ivm oplichting... wees op uw hoede.

Bijkomende tips mogen altijd via mail of pm gestuurd worden.


Auteursrechten: Art, Kwertie & Cron
Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor problemen die voortvloeien door het gebruik van deze informatie.
Gelieve deze tekst niet op een andere site te gebruiken!

Cron

Legacy Member
De Post

Met wat ik gelezen en gehoord heb op het forum ga ik nog een toevoeging doen.



Duron vertelde ons het volgende:

1. Ken uw postbode en respecteer hem
2.als je in een kleine gemeente woont, ken uw postbeamte en respecteer hem ook
3.Als het stuk goed in een pakketje van de post gaat (u kent ze wel, die grijze met rode randen) gebruik die dan, dat wekt nog minder de indruk op dat er iets duur in zit. Als u toch beslist om een eigen doos te gebruiken, wat vaak goedkoper uitkomt, doe dit dan niet in een doos van vb: moederbord, grafische kaart... Dat is echt de kat bij de melk zetten. Het voordeel van Post-dozen is dat ze neutraal zijn en niet in het oog springen, het nadeel is dat ze duur zijn.
4. vermom dure dingen altijd zorgvuldig. Krantenpapier is hier geschikt voor
5. Zorg ervoor dat niets in het pakket rammelt
6. Als het over de €200 bedraagt gebruik nooit de gewone post, gewoon om zeker te zijn
7. Schrijf het adres er altijd duidelijk op. Duidelijkheid moet, een verzorgd handschrift behoort toe aan een gewichtig persoon.
8. Probeer zoveel mogelijk tussenstations uit te schakelen.




Ricola vertelde ons het volgende:

Probleem waarom er zoveel pakjes verloren gaan is omdat ze nu in de grote sorteerbedrijven met scanner werken.

Daardoor worden waarde-objecten relatief gemakkelijk herkend.
Nu het is ook geen koud kunstje voor de mensen op de sorteerdiensten om objecten uit een doos/brief te halen.
Bij de post gaan intern diverse klachten rond omtrent diefstallen, maar deze zullen uiteraard omwille van PR-redenen niet direct in het nieuws komen. Een aanmaning en die mannen zijn er ook vanaf.

Nu enkele hulpmiddeltjes die ik gebruik:
- zorg voor een zorgvuldige verpakking !! (krantpapier / dubbel verpakken / ...)
- voor binnenlandse verzendingen: aangetekend (deze zijn automatisch ook prior dan!!)
- voor buitenlandse verzendingen: 'met bericht van ontvangst' (dit zorgt er ook voor dat je weet dat uw koper het object ontvangen heeft, geen discussie mogelijk)


Het voordeel van aangetekend verzenden is ook dat je voor goedkope objecten tot zo'n 38€ verzekerd bent.

Wat met een aangetekend verzonden pakket dat verloren gaat of beschadigd wordt?
In geval van verlies, diefstal of beschadiging van uw aangetekende zending zal De Post, op vertoon van uw ontvangstbewijs, u vergoeden. Het maximum van deze schadeloosstelling bedraagt € 37,18 per aangetekende zending.

Voor duurdere objecten gebruik je best andere middelen, tot zo'n 100 - 150 euro verzend ik ook met de gewone post, maar duurdere objecten niet.
Tenzij op aansprakelijkheid van de koper.
Maar meestal gaan deze akkoord met de duurdere leveringsvoorwaarden.




Het beste is toch nog altijd persoonlijk afspreken en als het kan ook nog eens uittesten ook.

Auteursrechten: Art, Kwertie & Cron
Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor problemen die voortvloeien door het gebruik van deze informatie.
Gelieve deze tekst niet op een andere site te gebruiken!

Cron

Legacy Member
De tarieven van kilopost: economy verzending nationaal
http://www.post.be/site/nl/applications/priceCalculator/packageNational.html

De tarieven van taxipost: express zoals het nu noemt
http://www.post.be/site/nl/packages/national/taxipost/index.html

Een veiligere verzending die je kan nemen voor duurdere dingen is Taxipost, info hierover op deze site: de verzendingen van taxipost zijn automatisch verzekerd, meer informatie kan je op onderstaande link vinden.
http://www.post.be/site/nl/packages/national/taxipost/services.html#insurance_opt_nl

Tarieven van Taxipost met gegarandeerde snelste leveringstermijn: sprinter:
http://www.post.be/site/nl/packages/national/taxipost/sprinter.html

Hetgeen ik de meeste hier ook afraad is een doosje van de Post zelf te kopen om je goederen in te stoppen, dit kost ook alweer 1 à 3€ extra voor de verzending terwijl de meesten hier thuis ook wel een doosje hier of daar liggen hebben, als het doosje een verpakking is van een (duurder) HW-product, dan wikkel je deze nog best eerst in papier/krantenpapier zoals al eerder gezegd

Onder rembours verzenden is automatisch een aangetekende zending en komt dus altijd aan! http://www.post.be/site/nl/packages/national/economy/cashondelivery.html
Meer informatie kan je vinden op bovenstaande link.

Auteursrechten: Art, Kwertie & Cron
Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor problemen die voortvloeien door het gebruik van deze informatie.
Gelieve deze tekst niet op een andere site te gebruiken!
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan