Archief - < BUY&SELL REGELS > Update 17/11/2020 Meeneemprijs mag niet hoger zijn dan nieuwprijs

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Kwertie

Legacy Member
INLEIDING en SHORTCUTS:

Hieronder volgen de Buy & Sell-forumregels, how to's en andere tips (clickable links).

Opgelet: lees te allen tijde de aparte regels per subforum!

Buy & Sell Forum Inleiding

Het B&S-forum wordt gebruikt om spullen te verkopen, kopen of te ruilen. Omdat dit een populair onderdeel van het forum is, wordt deze sectie streng gemodereerd en moeten volgende regels in acht worden genomen:

Flameposts of een uiterst onvolwassen post in een thread wordt onmiddellijk bestraft met een berisping, de graad hiervan wordt bepaald door de ernst van de overtreding (een permanente ban kan ook voorkomen als je meerdere regels negeert). Als je je account wilt behouden voor op andere fora hou je je dus beter gedeisd.

Zolang de prijs niet hoger is dan de nieuwwaarde van het aangeboden product, wordt iedere post, dewelke geen bieding of vraag is in verband met het product, aanzien als off-topic.

De regels worden streng gemodereerd, dit wil zeggen dat als je deze niet naleeft, je een berispingen of ban kunt krijgen naargelang de ernst van de overtreding.
Bij klachten kan je terecht bij de ombudsman [email protected].


____________________________________

Voorwaarden voor het aanmaken van een goede en duidelijke thread

1.) Specificaties van uw product (al dan niet via een link naar de website van de fabrikant).
2.) Vermelding aanwezigheid factuur.
3.) Vermelding van verkoop op andere plaatsen (eBay is niet toegelaten).
4.) De verzendmethodes + kostprijs daarvan en vermelding of afhaling al dan niet mogelijk is.
5.) Een minimum en/of meeneemprijs zijn aangeraden. Verhogen van de meeneemprijs is verboden! Een prijsvermelding zonder meer wordt aanzien als meeneemprijs exclusief verzendkost! De minimum- en meeneemprijzen mogen niet hoger zijn dan de nieuwprijs. Voorrang geven aan pakketverkoop kan enkel indien er duidelijk een vermelding in het begintopic aanwezig is. Mocht de verkoper ook meeneemprijzen voor de individueel aangeboden items toevoegen, dan vervalt de voorrang van pakketverkoop bij het bereiken van een meeneemprijs.

Voorbeeld: Als iemand de meeneemprijs biedt op product A en even later biedt iemand de meeneemprijs op producten A en B, dan heeft die eerste persoon voorrang want hij bood als eerste de meeneemprijs.
6.) Vermelding van einddatum + uur van de verkoop.*

Deze voorwaarden moeten in elke verkoop voorkomen!

*De einddatum en uur van verkoop kan enkel vervroegd worden indien aan onderstaande 3 voorwaarden voldaan wordt:
- verkoper gaat akkoord
- koper gaat akkoord
- 2de hoogste bieder gaat akkoord (indien die er is).
Het verlaten van het afsluituur is niet toegelaten.


Algemene regels VERKOOP/AANKOOP/RUIL

Op dit forum gelden enkel onderstaande forumregels. Eigen verzinsels zoals "ik behoud mij het recht niet te verkopen en/of ..." zijn nutteloos en overbodig.
1.) Maximum aantal toegelaten objecten:
Maximum 20 stuks aan maximum 20 €/stuk en vanaf 21€/stuk maximum 5 identieke stuks!
(Grotere aantallen zijn enkel toegestaan om bv. een verkoop van uw +/- 100 niet identieke strips of cd-dvd's of 1000 ledjes of ... te kunnen realiseren, maar dit staat uiteraard wel onder streng toezicht. Maak er dus zeker geen misbruik van!)

2.) In de verkoopsthread heb je recht op 3 ups. Opgelet: zelf extra informatie toevoegen zien we ook als een up, maar antwoorden op gestelde vragen niet. (Na de 3 ups ben je verplicht om 3 dagen te wachten na je laatste post in die thread, vooraleer je dezelfde objecten terug mag verkopen in een nieuwe thread.)

3.) Ongewenste replies, zoals flame en spam, worden niet getolereerd. Degenen die dit doen krijgen een sanctie.

4.) Bieden = kopen (en het bod niet meer wijzigen), tenzij verborgen gebreken. Eens overboden geweest, vervalt dit gebod. Als je een bod onder de minimumprijs plaatste en het werd niet genoteerd, dan kan je het bod terug intrekken. Indien je een bod intrekt terwijl het minstens de minimumprijs had bereikt, kan de verkoper in principe negatieve/neutrale feedback geven. Boden onder het minimum kunnen geschrapt worden op vraag van de verkoper. Er zal hiervoor niet per se een infraction gegeven worden, tenzij de bieder er een sport van maakt om overal onder het minimum te bieden (aan de moderator om te bepalen).

5.) Als verkoper ben je verplicht te verkopen bij het noteren van een bod of bij het behalen van de minimumprijs.

6.) Wat niet toegestaan is om te verkopen/verhandelen of te kopen op 9lives:

  • Warez, omgebouwde consoles en reviewdiscs zijn NIET toegelaten (2 dagen ban)!
    Eveneens niet toegelaten zijn pandora batterijen, m3 cards, etc... Kortom alle hard- en softwarematige aanpassingen met oog op piraterij. Firmware-updates zijn wel toegelaten.
  • Samples, testexemplaren (hardware en software ) en ES-producten zijn NIET toegelaten.
    (Ruilen en/of ... van promocopy's, ex-rentals, ... etc waarop vermeld staat 'not for sale', ... is dus ook verboden)
  • Erotiek/porno is VERBODEN !
  • PC-games worden verhandeld met een leeg account. Het verhandelen van accounts in het algemeen is niet toegelaten. link 1 - link 2 - link 3. Ook andere (nieuwere) games zoals Battlefield 1, waarbij de gamemakers verbieden de account mee te verkopen, mogen die accounts logischerwijs niet verhandeld worden. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld PlayStation 4, Xbox One en consoorten. Een console verkopen met accounts op, is niet toegelaten!
  • Etenswaren, drugs, medicijnen, drank en rookwaren (dus ook alles wat met vaping te maken heeft) zijn verboden.
  • Wapens zijn vanzelfsprekend verboden. Ook iedere andere vorm zoals BBGuns, messen, alarmpistolen, replica's enz ...
  • Verhuren en/of verkopen van (game)servers en hosting webruimte in al zijn vormen is verboden!
  • Verkoop van een OEM-licentie is niet toegelaten. Een OEM-licentie kan enkel verkocht worden met de bijhorende pc. Ook al zijn er winkels die deze wel los verkopen, het is en blijft illegaal dus hier mag het NIET! Klik hier voor meer info over wat mag en niet mag.
  • De Belgische wet dient te allen tijde nageleefd te worden! (o.a. verboden te verhandelen: eco- en maaltijdcheques ...)
  • Verhandelen (verkopen of gratis weggeven, etc ...) van dieren is verboden.
  • Festivaltickets e.d. die volgens de voorwaarden niet doorverkocht mogen worden, mogen hier bijgevolg ook niet verhandeld worden.
  • Het aanbieden/verhandelen van diensten wordt niet toegelaten (bv: bijlessen, installeren hardware ...). Ook wedstrijdacties (spaarpunten e.d.) die uitgaan van een fabrikant (bv. Coca-Cola & consoorten) mogen niet verhandeld worden, laat staan verkocht worden.
  • Een deal laten doorgaan "op voorwaarde van een iTrader" is niet toegelaten.
  • Het delen van Spotify-accounts is niet toegelaten.
7.) Bieden kan enkel tot een vast afsluituur. Als verkoper is men vrij deze regel 'aan te passen'. Bijvoorbeeld: de bieding laten lopen tot 24 uur na het laatste bod, ... of iets dergelijks. Indien hier niets over vermeld wordt is het tot het vast afsluituur en geen seconde later meer. Dus als men zegt af te sluiten om 21 uur of de bieding open te laten tot 21 uur, dan betekent dit dat men kan bieden tot 20:59:59. Als we dus 21:00 naast de post zien staan, is het bod te laat. Het afsluituur is maximum 7 dagen na het laatste, hoogste, geldige bod. Het afsluituur mag vervroegd worden, maar niet later gezet worden.*

*De einddatum en uur van verkoop kan enkel vervroegd worden indien aan onderstaande 3 voorwaarden voldaan wordt:
- verkoper gaat akkoord
- koper gaat akkoord
- 2de hoogste bieder gaat akkoord (indien die er is).
Het verlaten van het afsluituur is niet toegelaten.

8.) Er worden geen boden via PM/e-mail/chat gedaan. Transacties buiten het forum mogen als je thread up-to-date gehouden wordt én er een link aanwezig is naar dit medium. De zogenaamde "vriendenkring" is dus te vaag.

9.) Een object elders verkopen zonder de forumgangers hier een kans te geven om op te bieden, kan negatieve feedback van de benadeelde verwachten!

10.) Winkelverkoop is niet toegestaan (objecten met volledige garantie). Zie de extra post onderaan.

11.) Reclame in een thread of signature voor rechtstreekse concurrenten van de 9lives-organisatie worden ZEKER EN VAST NIET toegestaan.

12.) Strikte voorwaarden voor INKOOPACTIES en LOTVERKOPEN. Zie de extra post hieronder voor meer info.

13.) Titels zoals kameropruiming of varianten zijn te vaag en dus niet toegelaten.

14.) Verkoop van kleding is gelimiteerd tot 2 (unieke of nieuwere) stuks en wordt sterk geviseerd.

15.) Interessepeilingen zijn niet toegelaten. Laat uw object eventueel eerst schatten.

16.) Het invullen van uw gemeente is aangeraden. Zie de extra post onderaan.

17.) Surpriseboxen: hiervan maakt men eerst de inhoud bekend aan de mods en dan zullen zij u meedelen of er een thread voor aangemaakt mag worden of niet.

18.) Hier verkopen in combinatie met een veiling op eBay is niet toegelaten!

19.) Let er ook op dat er op Buy & Sell diverse subfora zijn, dus plaats uw threads in de correcte subfora. In elk subforum kan je in een sticky terugvinden wat er thuishoort en indien je nog twijfelt, kan je het aan de mods vragen.

20.) Wanneer iemand een bod uitbrengt en er na exact 7 dagen nog geen reactie van de verkoper in de thread geweest is, dan mag de bieder zich terug trekken zonder gevolgen/negatieve iTrader.
Twijfelgevallen kunnen altijd met ons besproken worden en wanneer je als threadstarter bijvoorbeeld 3 dagen niet zou kunnen antwoorden, verwachten we dat je dat meldt in uw thread. Maar normaal gesproken start je geen thread op wanneer je weet dat je niet in staat bent te antwoorden.
Wacht dus altijd minstens 7 dagen na een akkoord/deal alvorens het geven van negatieve iTraders, anders kunnen deze als misbruik gesanctioneerd worden!

21.) Wanneer iemand een thread start en deze niet opvolgt of reageert op vragen/boden ten laatste 7 dagen na het opstarten van zijn thread, zal de thread gesloten worden en krijgt de threadstarter hiervoor een infraction!
Idem aan regel 20 dat wanneer je als threadstarter bijvoorbeeld 3 dagen niet zou kunnen antwoorden, verwachten we dat je dat meldt in uw thread. Maar normaal gesproken start je geen thread op wanneer je weet dat je niet in staat bent te antwoorden.
Wacht dus altijd minstens 7 dagen na een akkoord/deal alvorens het geven van negatieve iTraders, anders kunnen deze als misbruik gesanctioneerd worden!

22.) Off-topic is een fenomeen dat op zo een groot forum sterk aanwezig is, vandaar dat we er streng op toezien.
Alles wat geen geldig bod of vraag is gericht naar of over het object, die geen prijsaanduiding met link is, die geen info verschaft die kan wijzen op afpersing, afzetting of bedriegerij, zien we als off-topic.

23.) Een verkoper heeft het recht een bod te weigeren wanneer de bieder 2 of meer negatieve deals achter de rug heeft, of wanneer er nog geen iTrader-score is.

24.) Wanneer software verkocht wordt, wordt aangenomen dat de afkomst Belgisch is (dit wil zeggen: met Nederlandstalige cover en boekje). Indien anders moet dit vermeld worden. Ook games vallen onder deze regel.

25.) Wat wél toegestaan is om te verkopen/verhandelen of te ruilen op 9lives:

  • Een wagen zonder keuring (=> Hiervoor werd gecommuniceerd met SBAT). Het kan, maar het moet uitdrukkelijk vermeld worden bij de verkoop + op de verkoopovereenkomst, zodat de koper weet wat hij/zij kan verwachten.
  • Een betaling via PayPal laten uitvoeren door iemand anders. Als hier onregelmatigheden of te hoge bedragen opgemerkt worden, kan er opgetreden worden door de mods.
  • Prijsvergelijking met buitenlandse shops, op voorwaarde dat die binnen de EU gelegen zijn (open grenzen). Hou er wel rekening mee dat er andere garantievoorwaarden en verzendkosten gelden, de service in het buitenland soms minder is en dat de garantie moeilijker te regelen kan zijn...
26.) Wat niet kan bij een veiling:
  • Om een goede en ordelijke gang van zaken in het bieden te behouden, mogen er geen boden onder voorbehoud of met 'voorwaarden'/'indien'... geplaatst worden. Stel je vraag eerst en bied dan (afhankelijk van de duidelijkheid van het antwoord).
  • Een topic verwijderen waarin reeds geboden werd, is niet toegelaten en wordt bestraft met 1 dag ban.
  • Prijsvergelijkingen doen met shops buiten de EU (andere voorwaarden, regels...).
27.) Topic sluiten:
Gelieve uw topic te laten sluiten als alles afgehandeld is. Dit kan door middel van de 'report'-knop (de knop met de driehoek links onder elke post).
Indien er 14 dagen geen reactie werd geplaatst in een topic, wordt een topic automatisch gesloten. Indien hier protest tegen is in bepaalde gevallen, mag men dit aankaarten via een report of via het feedback-topic.

28.) Tijdelijke regel (Corona 13/03/20 - ...): verzending
Het spreekt voor zich dat we met de huidige situatie niet kunnen verlangen van kopers om achter hun spullen te komen (tenzij het met de fiets haalbaar is en te combineren als sportactiviteit misschien). Verzending zou ten allen tijde voorkeur moeten genieten, de meerprijs hierdoor moet er dan maar bij genomen worden.


____________________________________

Bij opmerkingen, onregelmatigheden of blacklist-betwistingen is er nu het #9lives.buy&sell channel op IRC/quakenet.

9lives noch de moderators zijn verantwoordelijk voor eventuele miskopen. Ze hebben wel het recht om te allen tijde aanpassingen aan de regels uit te voeren of regels toe te voegen en berispingen te geven indien nodig.

De 'report'-knop kan men ook gebruiken indien er iets onregelmatig gebeurd zou zijn wat wij, de mods, over het hoofd hebben gezien. Vermeld dan ook duidelijk de reden.

In alle gevallen blijven de algemene forumregels ook hier van kracht.

Hieronder volgen andere (uitgebreide) regels en tips.

1.) Lotverkoop / Winkelverkoop / Inkoopactie

2.) Profiel: gemeente invullen

3.) Veilig zaken doen

4.) Verzending en how-to

5.) Topicgenerator

6.) iTrader-handleiding

7.) Berispingen -> Strengere aanpak


8.) Extra tips

9.) Wat te doen bij oplichting?

Kwertie

Legacy Member
Lot- en winkelverkopen - Verduidelijking

De laatste tijd zijn er steeds meer lotverkopen. Sommige personen houden het bij een eenmalige actie, anderen doen bijna niets anders. Er werden threads gesloten en tegelijk bleven er anderen open. Er is onduidelijkheid en op den duur wist niemand het nog. Daarom deze verduidelijking.

Eerst een omschrijving van wat naar onze interpretatie een winkelverkoop is (en dus niet is toegelaten!):
  • De verkoop van meerdere hoeveelheden van een een NIEUW product waarbij men een factuur levert.

Dan betreffende lotverkopen. Een occasioneel lot, waar enig forumgebruiker iets aan kan hebben is toegelaten. Echter:

Het spreekt voor zicht dat je dezelfde onderdelen een week later niet nog eens moet verkopen.



INKOOPACTIES - Verduidelijking

  • IA advertising bestaat uit 1 thread met 1 post (geen replies) en wordt gereport om gesloten te worden na het opstarten.
  • Dit beperkt zich enkel tot advertising, organiseren van een IA op dit forum is uit den boze. Voorzie uw advertisement ook van voldoende informatie want je hebt maar 1 kans om de thread te starten.
  • 9lives, noch de moderators zijn verantwoordelijk voor de organisatie/afloop van de geadverteerde IA.
  • IA's dienen gestart te worden onder Shopping Center Buy & Sell - Algemene Info & Discussies.

Kwertie

Legacy Member
GEMEENTE invullen op je profiel!

Mogen wij even jullie aandacht vestigen op jullie profiel?

Wij raden je aan om je correcte woonplaats in te vullen op je profiel, zodat onnodige en overbodige vragen als “vanwaar ben jij?” niet telkens opnieuw gesteld moeten worden.
Dit komt iedereen ten goede, waaronder ook jezelf. Het heeft geen enkel nut deze niet in te vullen of iets in te vullen als “van achter den hoek”.

Wij zijn er ons wel van bewust dat Tapatalk-gebruikers de woonplaats niet kunnen zien en bovenstaande vraag dus nog zal passeren.

Het aanpassen/invullen van je gemeente doe je als volgt:
Ga naar deze link en zoek daar het veld 'Gemeente/Stad'
Vul eerst de gemeente in waar je effectief woont
(eventueel gevolgd door de gemeente waar je als student op kot verblijft)
De inwoners van een gemeente waarvan de naam van de gemeente meermaals voorkomt in België, kunnen dit dan optioneel aanvullen met het postnummer.

Kwertie

Legacy Member
VEILIG ZAKEN DOEN

Dit is een beknopte samenstelling van DEZE thread.

Allereerst willen wij aanhalen dat er geen manier is om misbruik via 2de hands verkoop 100% te voorkomen.


U koopt iets 2de hands, dus u neemt automatisch enkele risico's en deze kunnen heel divers van aard zijn:
De verkoper ontvangt het geld maar stuurt de goederen niet op.
De goederen raken beschadigd door de post, door de slechte verpakking.
De verkoper stuurt beschadigde goederen op.​

_______________________________________

WAAR JE OP MOET LETTEN

1. Bekijk altijd eerst de itraderscore van de tegenpartij. Dit om te weten hoe de koper/verkoper al gehandeld heeft.

2. Als een deal rond is geef je ook uw mening over de tegenpartij en verloop van de deal via itrader.

3. Om een veilige verkoop af te sluiten kan men 50% van het totaalbedrag op voorhand betalen en bij succesvol ontvangst de overige 50% betalen. (of 70% en 30%, dat maak je volledig zelf uit)
Zo moet de verkoper wel actie ondernemen om het volledige bedrag in handen te krijgen.

4. Altijd gegevens opvragen van koper/verkoper! Dit dient om bij eventuele problemen de persoon te kunnen contacteren, dat je niet alleen met zijn rekening nummer en nickname zit.

5. Maak duidelijke afspraken over afhaling/verzending!

6. De moderators en het forum kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor verkeerd gelopen transacties.

7. Bewaar alles wat met de verkoop te maken heeft, bank uittreksels, pm's, emails etc... dit kan je helpen als er ooit problemen onstaan.

8. Neem geen cheques aan!

Bijkomende tips mogen altijd via mail of pm gestuurd worden.

Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor problemen die voortvloeien door het gebruik van deze informatie.
Gelieve deze tekst niet op een andere site te gebruiken!

LOOPT HET TOCH FOUT ?

Je hebt een deal afgehandeld&#8230; of tenminste, dat dacht je.

Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden, in het slechtste geval heb je er geld aan verloren (normaler wijs geld gestort en niks ontvangen).
Wat je dan kan doen is contact opnemen met één van ons om met aandrang te vragen het in orde te brengen, indien dat niet lukt kan je het proberen met een thread te starten en indien dit ook niet mag baten, zorg er dan voor dat je zeker zijn/haar adres hebt gevraagd (als je dit niet gedaan hebt .. had je toch beter moeten opletten).
Aan de hand van die gegevens kan je ofwel een aangetekende brief sturen met daarin opnieuw te vragen om de deal te vereffenen ofwel telefoneren als je zijn/haar nummer hebt (ahv adres kan je vaak ook een nummer terugvinden www.1207.be ).

De &#8220;laatste stap&#8221; die je kan doen is een aanklacht indienen bij de politie, wij kunnen uiteraard niet garanderen dat het hiermee in orde komt. Het hangt waarschijnlijk van de lokale politie af in hoeverre ze die aanklacht zullen behandelen en uiteraard ook afhankelijk van de ernst van de situatie. (lees: grootte van het bedrag). Contacteer ook even de E-cops, zij zouden zich nog meer bezighouden met dergelijke zaken.
Zorg er ook voor dat je nog zoveel mogelijk bijhebt en eventueel afdrukt zoals e-mails, PM's, sms'en... als 'bewijsmateriaal'.

Het spreekt dus voor zich om altijd voorzichtig te zijn, zeker bij grotere bedragen, aangetekend versturen is een must, de black- en whitelist controleren doet iedereen uiteraard ook op voorhand . Als de persoon in kwestie een zekere naambekendheid heeft, spring er dan ook voorzichtig mee om vooraleer te gaan beschuldigen .

In de algemene regels vind je ook wat je kan doen om dit soort problemen te vermijden .

Kwertie

Legacy Member
VERZENDING & HOW TO.

De meest courante manieren van verzending zijn DE POST en KIALA.
De Post kent iedereen, KIALA daarentegen is bezig met een flinke opmars en is zelfs goedkoper in de meeste gevallen.

Tarieven van de Post Link en directe link naar taxipost 24h
Tarieven van KIALA : Link


Koeriers zijn er bij de vleet maar meestal wel duurder.
De meest courante zijn DHL, ABX , UPS, FedEx


_________________________________

Enkele dingen waar je op moet letten:

1. Ken je postbode en postkantoor

2. Gebruik neutrale dozen, postdozen, ofwel de originele doos van het product maar afgescherm met vb krantenpapier of bruin inpakpapier.

3. Zorg dat er niets rammelt in de doos aan de hand van bubbelplastiek,krantenpapier,plastieken winkelzakken enz.

4. Als de waarde van het product meer is dan 100 euro, neem dan verzekerde zending of taxipost

Kwertie

Legacy Member
TOPICGENERATOR

Een handige tool gemaakt door onze member Woverke met als doel éénvoudig een verkoopsthread te maken.

Topicgenerator [Stap 1/3]


voorbeeld:

.1 Inleiding

Hallo,

Wegens aankoop laptop, verkoop ik mijn desktop + scherm.

Zie hieronder voor specificaties.

.2 Objecten

  1. 24 inch LED scherm
    • Omschrijving: 1920x1080
      2ms
      10000:1
    • Afbeelding: 24" LED
    • Info: Sony België - Home
    • Richtprijs: &#8364;120
    • Minimumprijs: &#8364;100
    • Meeneemprijs: &#8364;150
  2. Volledige PC
    • Omschrijving: AMD Phenom&#8482; II X6
      8 GB RAM
      ATi Radeon HD 5770
      4 TB SATA III
      dvd-rw
    • Afbeelding: PC
    • Info: SIN - Student Information Networking
    • Richtprijs: &#8364;500
    • Minimumprijs: &#8364;400
    • Meeneemprijs: &#8364;750
.3 Slot

------------------------------------------------------

Met goedkeuring van de voltallige crew.

Groeten,

De Crew en Woverke.

Kwertie

Legacy Member
ITRADER HANDLEIDING

Je kan na iedere koop/verkoop/ruil nu zelf iemand punten geven:
+1 punt voor een positieve deal
0 punten voor een neutrale deal
-1 punt voor een negatieve deal

Waar kan je de itraderpunten van een member zien:
In het profiel van elk member die reeds itraderpunten heeft zal zijn itraderscore vermeld staan in zijn profiel.
Bij members waar in hun profiel geen itraderpunten staan wil dit zeggen dat zij nog geen feedback gekregen hebben.

Hoe kan je iemand punten/commentaar geven:
Indien de member nog geen itraderpunten heeft kan je op zijn naam klikken en zal je optie itrader zien staan die je eveneens moet aanklikken.
Indien de member reeds itraderpunten heeft kan je in zijn profiel op de itraderscore klikken en itrader zal openen,hier krijg je in het memberprofile ook de optie "submit feedback for..."
Klik op deze submit tekst,er gaat nu een kader open waar je het volgende moet invullen:
*Jij was de:
Hier kies je uit koper,verkoper of ruil.
*Globale ervaring:
Hier kies je uit positief(+1) of neutraal(0) of negatief (-1)
*Korte waardering:
Hier zet je bv: goede verkoper of perfecte deal of .....
*Zakenthread link:
Hier vul je de link in van de originele thread waar de koop,verkoop of ruil heeft plaats gevonden.
*Bijkomend commentaar:
Hier kan je indien je wenst een uitgebreide commentaar betreffende de deal schrijven,zowel goede of slechte afloop,wat er juist is misgegaan enz....
Nu gewoon op antwoord verwerken klikken en uw feedback is toegevoegd !
Opgelet:
Feedbackpunten/commentaar kunnen niet gewist worden dus geef elke deal genoeg tijd alvorens itraderpunten toe te kennen.
Om iTraderpunten te geven moet één persoon de threadstarter zijn en moet de andere persoon in de thread zijn bod gedaan hebben.

Wat te doen indien je een onterechte feedback ontvangen hebt:
Je kan een onterechte score melden door op het gevarendriehoekje 'Report Bad Rating' te klikken als je je iTrader profiel bekijkt maar let er wel op dit zo snel mogelijk te doen (kan slechts tot 1 maand na het verkrijgen van de volgens u onterechte feedback betwist worden)

OPGELET:
Denk goed na alvorens een negatieve feedback te geven want op misbruik van itrader staan ook infractionpunten !

Kwertie

Legacy Member
Berispingen -> strengere aanpak !!!

Beste forummembers,

Het is de meesten onder jullie wel al opgevallen dat er steeds meer Off-topic en spam voorkomt in de meest onmogelijke threads/situaties.

Met de komst van het nieuwe berispingssysteem zien we tevens de kans om STRENGER OP TE TREDEN.

Het is onze bedoeling om de forum leefbaarder en aangenamer te maken.

Het systeem gaat als volgt :

De belangrijkste voor de gewone users zijn dus :


UPS : 4 punten

OFF-TOPIC : 4 punten

VERKEERD SUBFORUM : 2 punten
FOUTIEVE THREADTITEL : 4 punten

MISBRUIK ITRADER SYSTEEM : 5 punten

WAREZ : 15 punten

Daarbij is van kracht :

Banned by Moderators 10 punten = 1 Dag
Banned by Moderators 15 punten = 2 Dagen
Banned by Moderators 20 punten = 3 Dagen
Banned by Moderators 25 punten = 4 Dagen
Banned by Moderators 30 punten = Voor altijd


Eventjes een optelsommetje doen en jullie zullen zien dat jullie best 2 x nadenken voor je iets verkoopt dat niet volgens de regels is ,de off-topic laat en het belangrijkst, uw verkoop ten allen tijde probeert goed af te handelen.

Kwertie

Legacy Member
EXTRA TIPS


1) thread sluiten:
Als men een thread lopen heeft op buy & sell en de verkoop is beëindigd door de reden dat de goederen reeds verkocht zijn en/of men een nieuwe thread wil starten en/of .... is het aangewezen de oorspronkelijke thread te laten sluiten !
Dit om bv te voorkomen dat er 2 dezelfde threads naar boven gehaald worden of om nog lastig gevallen te worden terwijl de goederen reeds verkocht zijn.
Dit kan je makkelijk realiseren door in uw originele thread op rapporteer (knop met uitroepteken) te klikken met de melding gelieve mijn thread te sluiten + de reden !

2) dubbele post:
Wanneer men per ongeluk een dubbele post maakt door het te snel te klikken of eender welke reden kan je die makkelijk zelf verwijderen door bij deze post op edit te klikken en dan op verwijderen.

3) Bieden onder voorbehoud:
Biedingen onder voorbehoud worden niet toegelaten. Om een goede en ordelijke gang van zaken in het bieden te behouden, mogen er geen boden onder voorbehoud of met 'voorwaarden'/'indien'... geplaatst worden. Stel je vraag eerst en bied dan (afhankelijk van de duidelijkheid van het antwoord).

4) Reporten aan mods:
Men kan bij geschillen,ruzies,overtredingen op regels etc steeds een report indienen aan de mods zodat er een snelle tussenkomst kan plaatsvinden,dit kan gewoon door in de thread in eender welke post rechtsonder op kwalijk bericht rapporteren (gevarendriehoekje) te klikken en een exacte beschrijving van het probleem neer te pennen.
Op deze manier krijgen alle mods dit report en dit is dus veel effectiever dan een pm naar een mod te sturen.

5) Zoekfunctie-tips voor subforums voorzien van voorvoegsels:
- linksonderaan,onder de button "new thread" kan je bij Weergaveopties sorteren op voorvoegsel
- zoeken => geavanceerd zoeken => zoekopties => en dan kiezen; PS2,X360, ...

6) Paypal account beheren :
Voor een paypal account heb je in tegenstelling tot wat velen denken, geen kredietkaart nodig. Men kan ook een overschrijving uitvoeren naar je eigen paypal account en dan hiermee paypal rekeningen betalen. Hou wel rekening met een vertraging van 1 à 2 dagen.

Deze dienst is gratis, dus het is wordt door ons sterk aangeraden een paypal account te openen als je regelmatig aankopen online doet of wilt doen.

7) Aankoop in het buitenland :
Voor alle info ivm mogelijke importkosten als je iets koopt in het buitenland, kan je hier terecht.
Calculate your import duty in a few quick steps for free | DutyCalculator

Kwertie

Legacy Member
WAT TE DOEN BIJ OPLICHTING ?

Wat als een deal toch verkeerd is gelopen ?

Wat je kan doen om dit te vermijden, staat reeds uitgelegd in de richtlijnen van het buy and sell forum.

Als verkoper.
Als verkoper heb je weinig kans dat je opgelicht wordt, daar je best altijd wacht tot de koper je betaald heeft, tenzij anders overeen gekomen uiteraard.

Als koper
Als koper loop je natuurlijk iets meer risico.
Wat als de deal toch is misgelopen.

Probeer de verkoper te contacteren en hou het altijd beschaafd.
Begin niet te dreigen met een gevecht, schelden,.... daar dit toch niets oplost. Als crew kunnen we eventueel wat druk uitoefenen door te wijzen op de regels en/of door een E-mail of PM te sturen om het in orde te brengen. Wij zijn helaas wettelijk niet veel meer bevoegd dan een 'gewone' member, dus onze 'krachten' zijn op dit vlak beperkt. Als gebruiker ben je dan uiteraard wel gerechtigd de persoon negatieve feedback te geven, indien je een geldig bod hebt geplaatst. (beschadigd product, een afspraak die niet nageleefd werd, informatie die bewust achtergehouden werd...)

Krijg je geen gehoor, is het best dat je klacht neerlegt bij de lokale politie.
Ecops kan ook, maar die wijzen je verder naar de lokale politie.

MAAR, wacht hiermee tot je alle mogelijkheden hebt geprobeerd om de verkoper te contacteren !!!

WAT KAN JE DOEN ?
Voorbereiding :
Als er emailverkeer is geweest tussen de verkoper en u, deze natuurlijk bijhouden en afdrukken.
Best ook de header kopiëren, hiermee kan de politie de persoon opsporen mocht je zijn adres niet hebben.
PM berichten, thread url en andere berichten ook afdrukken.
Ook het rekeninguittreksel waar op staat wanneer en hoe je betaald hebt.
Is de betaling gebeurd via paypal of creditcard, kan je makkelijk je geld terug eisen door een claim te openen (zie site paypal).
Het uitvoeren :
Ga naar het politiekantoor en leg klacht neer tegen die persoon wegens oplichting.
Ze zullen je een verhoor afnemen en leg alle documenten voor aan de dienstdoende agent.
Je krijgt nadien een ondertekende kopie mee.

WAT NU ?
Nadien is het afwachten.
Men tilt zwaar aan oplichting, er wordt zeker gehoor aan gegeven.
Laat je niet afschepen met "het zal wel in orde komen", je staat achter je zaak !!

Een klacht kan na een week opgelost zijn, maar kan ook meer dan een jaar duren.
Dus geduld is de boodschap.
The Crew.

PS
Ondanks onze goede wil mogen wij als mods nooit privégegevens vrijgeven dus daarom is het belangrijk om bij dergelijke gevallen de juiste instanties in te schakelen,zij hebben wel die bevoegdheid !!!
__________________
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan