Archief - Sociale fobie

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Eleonordekat

Legacy Member
Hoi, ik ben op zoek naar mensen die net als ik last hebben van sociale fobie. Hier is zo weinig over te vinden op het Belgische internet, en ik zou graag in contact komen met lotgenoten om hierover te praten.
Ikzelf heb al sinds m'n kindertijd het gevoel dat ik nergens bij hoor. In een groep of op feestjes sta ik altijd aan de kant omdat ik niets interessants weet te vertellen.
Ik ben nu 43 en ik voel me overal uitgesloten. Zijn er nog mensen die zo'n ervaringen hebben? Please share (・∀・)

Soeplepel

Legacy Member
Eleonordekat zei:
sociale fobie

ik zou graag in contact komen met lotgenoten om hierover te praten.

:crazy:

----

'k Had dit ook, maar heb de klik gemaakt en gewoon veel weggegaan met vrienden. Ik heb wel nog altijd schrik om bv de frituur binnen te gaan of om ergens te gaan waar ik nog nooit ben geweest. Maar binnen 2 weken ga ik alleen op reis naar all-in in Turkije dus da's dan ook weer een drempel waar ik mijn eigen over push..

ashuray

Legacy Member
Kheb het ook. Vantijd is het zo erg dat ik iets liever ontwijk dan ermee door te zetten. De eerste keer dat ik naar de fitness ging heb ik dat weken uitgesteld omdat ik schrik had dat iedereen ging staren..uiteindelijk heel goed meegevallen

Bij de kapper hoop ik ook altijd dat die niet te veel wil babbelen..

Ik moet dringend een afspraak bij de kinesist maken maar mijn oude is op pensioen en ik krijg al stress als ik er aan denk om naar een nieuwe te gaan..

Zon bijeenkomst is wss niets voor mij :D

Ohm

Legacy Member
Ik heb dat vooral als ik een dag of langer niet buiten ben geweest (verlof, ziek,...). Naar de winkel gaan tijdens een uur waar er amper volk is, is vaak een kleine barrière waar ik dan over moet. Op gewone werkdagen heb ik daar totaal geen last van, tenzij het druk is en de kassa's gericht zijn naar de ingang waardoor je u zo bekeken voelt.

Ben nu ook geen asociale, maar kan gerust wel zonder enig menselijk contact voor enkele dagen.
Een afterwork drink vind ik dan weer vreselijk, terwijl een teambuilding dag mij dan weer niets doet omdat je toch altijd bij dezelfde mensen blijft.

Valyra

Legacy Member
Ik heb dat ook, maar heb de indruk dat dit mijn leven hindert dus probeer ik me erover te zetten.

Eleonordekat

Legacy Member
Ik zou me er ook willen over zetten, maar dat lukt gewoon niet, ik weet gewoon nooit iets te vertellen als ik in een groep sta of op een feestje en dan klap ik dicht

Soeplepel

Legacy Member
Eleonordekat zei:
Ik zou me er ook willen over zetten, maar dat lukt gewoon niet, ik weet gewoon nooit iets te vertellen als ik in een groep sta of op een feestje en dan klap ik dicht

Gewoon zeveren, als iemand iets vertelt tegen u probeer dan wat door te vragen zonder dat het een verhoor lijkt. Er moet toch iets zijn waarover je kunt meepraten? Films, series, games, reizen, ...

Nahrtent

Legacy Member
En als dat allemaal faalt kunt ge nog altijd misantroop worden.

Bubba

Legacy Member
Hier ook last van al weet ik niet of dat echt sociale fobie is. Ik heb gewoon geen zin/interesse in toestanden met veel volk en dergelijke, liever gewoon op mijn gemak. Ik heb ook een hekel aan zo van die geforceerde praatjes waar niemand iets aan heeft, zoals typisch bij de kapper enzo. Daar heeft toch niemand iets aan? Dan gewoon beter in stilte zijn werk laten doen en klaar. Op familiefeesten enzo idem, de zoveelste zever over vanalles en nog wat dat je de dag nadien toch niet meer weet.

whacker

Legacy Member
Komt gewoon es buiten. Ga naar een lokaal cafe en zit daar enkele keren per week en voor je het weet heb je vrienden. Met wat chance is er ook een tennis of petanqueclub of een andere sport waar ge niet superhard in suckt en badam tiss 80 vrienden bij.
En als ge echt niks kunt van sport is start to run aan te raden... Vaak blijven die groepjes achteraf ook samen lopen en gaan ze na de training een pintje drinken of frietje eten.

Pana

Legacy Member
whacker zei:
Komt gewoon es buiten. Ga naar een lokaal cafe en zit daar enkele keren per week en voor je het weet heb je vrienden.

Sorry maar da's gewoon geen goede raad. Iemand met een sociale fobie alleen op café laten gaan, die gaat daar geen vrienden maken, buiten de lokale zatte Réné.

rsc

Legacy Member
Bubba zei:
Daar heeft toch niemand iets aan?
Die kapper heeft daar iets aan. Mijn kapper deed dat ook en die man werkte 10 uur per dag, 6 dagen per week.

Voor die kapper doorbreekt dat de sleur.

romario99 zei:
Zoek professionele hulp.
Dat gaat niet want ze hebben schrik om een doktersafspraak te maken.

Lakigigar

Legacy Member
Daar heb ik ook heel veel last van. Verder studeren, werken, naar de cinèma gaan, uitgaan, en zelfs naar de bakker gaan lukt niet. Nu, in principe... naar de cinèma gaan gaat nog als het moet (maar de baten wegen niet op tegen de vaak emotionele kosten), dus doe ik het gewoon niet. Naar de bakker gaan zou in een noodgeval wel lukken, maar dat doe ik niet. Omdat die altijd een sociaal gesprekje begint, mij kent (voor die 5 tot 10 keer dat ik daar geweest, was zeg) en ik daar gewoon één keer gelogen had omdat ik het niet over mijn hart kreeg dat ik niet studeerde net zoals haar zoon (hoewel ik in principe niet echt veel belang hecht aan een studie / werk, maar deze maatschappij dus wel, maar dat is een ander verhaal). Ik ontgoochel niet graag mensen, en ik voel mezelf minderwaardig dusja.

En het helpt ook niet dat ik mensen niet herken op straat. Ik zou gewoon voorbij vrienden op straat lopen, niet omdat ik ze niet herken, maar omdat ik niet aan hen denk en in mijn gedachten verzonken zit, en ik dus een persoon niet in een bepaalde context verwacht zou ik hen gewoon voorbijlopen... + voor één of andere reden sla ik gezichten van mensen heel moeilijk op (zeker nu) omdat ik niet graag mensen in de ogen kijk wanneer ze geen 1 tegen 1 gesprek met mij hebben, omdat ik altijd het idee heb dat als ik gaap naar mensen dat dat onbeleefd is of "contact zoek", en er op getraind ben om elk soort van contact te vermijden. Zelfs mijn buren zou ik niet herkennen... Maar zelfs bij bepaalde beroemde mensen heb ik dat... Ik kan nooit het gezicht van Tom Hardy onthouden voor één of andere reden. Ik kan naar die zijn gezicht 100 keer kijken en ik vergeet het onmiddellijk. Ik moet me daar echt hard op concentreren achja, en ik kan enkel mensen herkennen als ik het gewoon verwacht / of in de bepaalde context kom waar ik die mensen kan verwachten, anders loop ik er gewoon droog voorbij lol... En ja, als ik niet 100% zeker ben wil ik ook niet doen alsof ik die mensen ken want dat is dan weer mega genant. Maar ik heb dan ook schrik dat ik dan onbeleefd ben naar mensen toe als ik er niet naar toe loop... Als mensen plots een ander kapsel hebben of een totale make-over hebben... kan ik ook beginnen twijfelen..

Decade zei:
Sorry maar da's gewoon geen goede raad. Iemand met een sociale fobie alleen op café laten gaan, die gaat daar geen vrienden maken, buiten de lokale zatte Réné.

Heb ik al eens gedaan... Dat is gewoon de hel.

rsc zei:
Dat gaat niet want ze hebben schrik om een doktersafspraak te maken.

Ja, klopt. Ik heb voor de moment niet echt een huisarts, eens een afspraak gemaakt met iemand hier in de buurt, en tja dat ging gewoon echt niet... Ook weer zo iemand die direct dacht van: "smoor je wiet, want daarvan ga je niet makkelijker slapen." Ik dacht, van fucking vrouwmens weer direct met je vooroordelen. 'T ga vooral dat zijn lol. Haar antwoord voor dat ik een extreem slecht dag-en nachtritme heb: zoek nachtwerk... Ik kan beter advies tegen mijn eigen geven hoor op dat vlak... Misschien zoek ik bewust naar vragen, maar weet ik onbewust de antwoorden al.

Lakigigar

Legacy Member
Delphiwizard zei:
Ik vermoed dat je gewoon introvert bent,niks mis mee.

Introvertie heeft daar niets mee te maken, ik denk zelfs dat ik een extrovert ben omdat ik van mezelf voel dat ik dagelijks met mensen moet bezig zijn om me goed in mijn vel te voelen, en ik me ook beter (mss wel uitgeput), maar veel beter voel na intens sociaal contact. Ik ben ook iemand die mijn gevoelens enzo moet delen aan andere mensen, waarom denk je dat ik altijd wall of texts typ op forums? Wel omdat dat voor mij quasi mijn eigen manier is waarop ik mijn gevoelens of mijn gedachten kan delen. En de weinige vrienden die ik heb zijn daar ook niet echt in geïnteresseerd. Op zich wil ik graag over koetjes en kalfjes praten, maar ik heb het gewoon nooit echt geleerd (tevens een reden waarom ik angst heb voor uitgaan)... Simpelweg omdat ik niet in het juiste gezin heb geleefd.

Mijn pleegouders waren een vrij streng, deftig, voorbeeldig gezin waar ik ook niets tekort kwam en in bepaalde zin verwend, zelfs te verwend was. En op dat moment leek er weinig mis te zijn, maar zij zijn exact de reden waarom ik nu een voorstander ben van een vrije opvoeding, maar ook een soort van: "leren vallen en leren opstaan"-opvoeding, omdat zij mij deels nooit hebben durven laten vallen, waardoor ik nooit heb leren opstaan. Terwijl ik daar gewoon nood aan had. Ja, ik had wel nood aan iemand die ervoor zorgde dat ik genoeg deed met school, maar ik had ook nood om zelf te ondervinden aan de lijve bepaalde levenslessen te leren en die heb ik niet op tijd gehad... Nu ik heb ook altijd een sociale achterstand gehad. In principe: laat mij terug klein zijn en ik zou het helemaal anders aanpakken. Optimistisch, behulpzaam en sociaal proberen zijn, enzovoort. Maar als ik bijvoorbeeld 7 jaar was ik nog niet klaar om me als een zevenjarige te gedragen enzovoort. Puur omdat kindermishandeling dat gewoon enorm vertraagd heeft. Of mensen me nooit echt goed heb kunnen inschatten wie ik was. Zelfs nu hebben mijn pleegouders geen flauw idee over hoe mijn persoonlijkheid in elkaar zit. Als ze mij zien, dan zullen ze wel mij zien, maar gaan ze het karakter op mij gaan plakken van wat het karakter is dat ze het liefst in hun zoon hadden willen zien, maar niet wie ik ben. Ze hebben altijd van mij iemand proberen maken die ik niet ben of nooit kan zijn. Misschien zie je op dat vlak ook wel dat ik niet hun echte zoon ben. Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar ik ga het hierbij laten.

En een grote reden waarom ik bijvoorbeeld sociale angst heb, is omdat ik gewoon angst voor afwijzing heb, en bij veel mensen het gevoel heb dat ze me als ze me zelfs al aankijken me afgewezen hebben op bijvoorbeeld de kledij die ik draag, de manier waarop ik loop, waarom ik dit doe, waarom ik dat op een bepaald uur doe (bvb. waarom werkt een jonge gast zoals jij nu niet, maar waarom doe je dat nu op zo een uur). Ik kan het wel negeren, maar de angst gaat nooit weg. Het probleem is ook dat het een vicieuze cirkel is. Je werkt niet omdat je sociale angst hebt omdat je gaat falen / je belachelijk gaat maken (op vlak van sociaal contact op de werkvloer, werkprestatie (bvb. ik wil niet te veel vragen stellen mbt op het werk dat ik doe, maar ik wil ook niets teveel verkeerd doen, waardoor ik angst heb dat collega's gaan zeggen: "maar wat doe jij nu". En omdat ik geen werkervaring heb / of niet van werken kan aanpakken gaat dat gewoon niet). Maar je voelt je dan ook schuldig omdat je overdag niet werkt, en bijvoorbeeld op een uur waar iedereen zou moeten werken boodschappen doet. Mensen zeggen van mij dat ik een zeer kritisch persoon ben. Maar wellicht projecteer ik zelfkritiek ook op andere mensen waardoor ik het gevoel heb dat zij over mij oordelen terwijl dat wellicht niet zo is. En ik ben zelf misschien ergens een perfectionist. Voor mij is het dus ergens één van mijn sterkte en zwakte punten, en mensen zeggen ook soms dat ik zwart-wit denk, terwijl ik van mezelf vind dat ik zeer grijs kan denken, omdat ik perfect aan elk iets 10 "zwarte" dingen en 10 "witte" dingen kan zeggen waardoor ik in principe iets kan nuanceren. Ik zou bijvoorbeeld een geweldige devil's advocate zijn, omdat als ik wil de meest belachelijke zaken kan verdedigen zolang ik er maar zelf in geloof (heel belangrijke maar! maar ik kan wel goed acteren (denk ik) omdat ik het ergens al heel mijn leven lang doe). Eigenlijk toont het perfect aan hoe ik in elkaar zit. Ik kan zeer goed problemen constateren, maar ze niet aanpakken. Omdat ik altijd vastloop.

Maar in werkelijkheid zit het allemaal nog veel complexer in elkaar bij mij.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan