Archief - Corona: Maatregelen, Updates & Algemene Discussie

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Avilowca

Legacy Member
Edit Crew Nuttige links:

Algemene informatie:
https://www.info-coronavirus.be/nl/

FAQ belgium.be:
https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

Voor reizigers:
https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/coronavirus-informatie-voor-0

Twitter FOD Volksgezondheid:
https://twitter.com/be_gezondheid

FAQ WHO:
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Misleidende info op sociale media:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/12/misleidendeinfoopsocialemedia/

Pagina van het crisiscentrum:
https://crisiscentrum.be/nl

Video en livestream van het crisiscentrum:
https://www.youtube.com/channel/UCZcW1Ared89otVHLjFpjnbg

Een dagelijkse, epidemiologische update:
https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV_epidemiological_situation.aspx

Een kaart die de wereldwijde besmettingen toont:
https://arcg.is/0fHmTX

De uitbraak in cijfers:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

En de nieuwste maatregelen op een rijtje:
Verplaatsingen
- Verplaatsingen naar het werk zijn toegelaten
- Ook deze essentiële verplaatsingen zijn toegelaten: naar de voedingswinkels, de dokter, het postkantoor, de bank, de apotheker, om te tanken of om mensen in nood te helpen
- Lichaamsbeweging in de buitenlucht is eveneens toegestaan. De regering raadt het zelfs aan. Je mag dit doen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend. Het is wel belangrijk om een redelijke afstand te behouden.
- Samenscholingen zijn niet toegestaan

Winkels
- Niet-essentiële winkels en handelszaken zijn gesloten
- Voedingswinkels blijven gewoon open. Hamsteren is dus niet nodig. Bij supermarkten wordt de toegang wel beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter, een klant mag ook maximaal 30 minuten in de winkel blijven.
- Apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels blijven wel ook open.
- Nachtwinkels mogen tot 22 uur openblijven
- Wat kappers betreft wordt per kapsalon 1 klant tegelijk toegelaten
- Markten worden verboden, alleen voedingskramen mogen blijven staan als ze echt onmisbaar zijn.

Horeca
- Alle cafés en restaurants blijven gesloten.
- Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.

Werken
- Naar het werk gaan mag dus wel nog, maar telewerken moet de norm worden"voor elke functie die dat toelaat". Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, moeten de regels van "social distancing" respecteren.
- Bedrijven die die regels niet kunnen garanderen, moeten sluiten. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen, riskeren ze zware boetes of zelfs een sluiting.
- Enkel voor bepaalde cruciale sectoren - denk aan de medische - en essentiële diensten zal er een uitzondering gemaakt worden. Maar ook hier moeten de regels van "social distancing" in acht genomen worden.
- Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zei gisteren (17/03) dat er nog een lijst wordt opgemaakt met essentiële beroepen.

Scholen
- Alle lessen blijven opgeschort. Strikt genomen zijn de scholen niet gesloten, want er wordt opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de medische en de gezondheidssector werken of die instaan voor de openbare veiligheid. Ook kinderen die alleen door ouderen kunnen worden opgevangen, kunnen in de scholen terecht.
- Crèches blijven wel open
- Universiteiten en hogescholen worden aangespoord om zoveel mogelijk via afstandsonderwijs les te geven, iets waar zowat alle instellingen op ingegaan zijn.

Geen evenementen of religieuze diensten
- Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische evenementen worden geannuleerd. Dat geldt zowel voor openbare evenementen, als voor privé-activiteiten.
- Huwelijken en begrafenissen mogen alleen doorgaan in beperkte kring, al heeft de Katholieke Kerk intussen beslist dat kerkelijke huwelijken en doopsels voorlopig helemaal niet doorgaan.

Dagcentra of woonzorgcentra
- Op het niveau van de Vlaamse regering werd ook al beslist dat er geen bezoek meer mag komen in de woonzorgcentra voor ouderen, in de psychiatrische instellingen en in de residentiële voorzieningen voor personen met een handicap.
- Dagcentra en dienstencentra hebben de deuren helemaal gesloten.

Openbaar vervoer
- Het openbaar vervoer zal nog rijden, maar moet zich zo organiseren dat reizigers op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten.

Reizen naar buitenland
- Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot en met 5 april.
- De luchthavens blijven open, al zijn er nu een pak minder vluchten. Zo schrapt Brussels Airlines vanaf vrijdag 20 maart al zijn vluchten.

Controles en boetes
De politie zal er streng op toezien dat de maatregelen strikt nageleefd worden. Wie de maatregelen niet naleeft, riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete tot 4.000 euro. Er hangt ook een strafrechtelijke veroordeling en een strafblad aan vast. De maatregelen gelden al zeker tot 5 april.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/17/veiligheidsraad-corona/

In Frankrijk zijn twee mensen besmet met het coronavirus, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een patiënt in Parijs, en één in Bordeaux. In de VS is ook een tweede besmetting gemeld.

Ik ben benieuwd wanneer in België maatregelen zullen worden getroffen. Het is opmerkelijk hoe snel dergelijke virussen de wereld kunnen rondgaan.

Nesjamag

Legacy Member
Het zou een incubatietijd van twee weken hebben.
Het kan dus al in België aan het verspreiden zijn.

Gavin

Legacy Member
Avilowca zei:
Het is opmerkelijk hoe snel dergelijke virussen de wereld kunnen rondgaan.
Mja, die in de VS en Frankrijk kwamen letterlijk teruggevlogen vanuit Wuhan, zo opmerkelijk is het dan toch niet dat een griepje meegaat met iemand op het vliegtuig naar de andere kant van de wereld.

Spyronamic

Legacy Member
Ik vind de berichtgeving toch weer veel kort door de bocht gaan. HLN bijvoorbeeld pakt weer uit met apocalyptische titels zoals Onrustwekkende beelden uit ‘spookstad’ Wuhan: mensen liggen bewusteloos op straat, ongeziene chaos in ziekenhuizen. Als je dan iets meer research doet of gewoon even keek naar Terzake daarnet (met klinisch bioloog van UA aan het woord), vermoed men dat het toch eerder verspreid wordt via direct contact in plaats van via de luchtwegen, een enorm verschil. Ook zou het kunnen dat antivirale middelen die reeds voor HIV en MERS/SARS worden gebruikt soelaas kunnen bieden.

En dan even kort research over de slachtoffers:

Among the first 17 victims were 13 men and four women. All were identified only by their last names. The youngest was a 48-year-old woman, Yin, who died on Monday, more than a month after her symptoms were first recorded. The oldest cases were two 89-year-old men who died on Saturday and Sunday. The median age was 75. Many had underlying conditions like cirrhosis of the liver, hypertension, diabetes and Parkinson’s disease. While much about the virus remains unknown, medical experts found some positive signs in the fact that the disease did not appear to be killing young and otherwise healthy people.
https://www.nytimes.com/2020/01/23/world/asia/coronavirus-victims-wuhan.html


Dus het komt voorlopig nog niet in de buurt van SARS in 2002, dat met 800 dodelijke slachtoffers op een half jaar tijd ook nog niet eens zo erg was.

Nesjamag

Legacy Member
De cijfers die we krijgen zijn wellicht totale onzin.
Er zijn al mensen gecremeerd zonder officieel coronovirus te hebben. Velen worden naar huis gestuurd met diagnose omdat alle ziekenhuizen in Wuhan volledig boven capaciteit zijn. Sterven die dan thuis? Nobody knows want er is ook geen capaciteit daar om mensen te gaan controleren of ze nog leven.

Als men hier in het nieuws dan afgaat op de officiële cijfers en wat de Chinese overheid zegt om de boodschap mee te geven dat we ons toch geen zorgen moeten maken dan denk ik dat we het grootste signaal hebben om dat wel te doen.
De situatie is niet onder controle en men zegt "geen zorgen" maken. Dat is een recept om de zaken nog wat verder uit controle te laten geraken.

Anoniem13

Legacy Member
Deze informatie is achterhaald/foutief.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.01.23.20018549v1
Abstract

In December 2019, a novel coronavirus (2019-nCoV) is thought to have emerged into the human population in Wuhan, China. The number of identified cases in Wuhan has increased rapidly since, and cases have been identified in other Chinese cities and other countries (as of 23 January 2020). We fitted a transmission model to reported case information up to 21 January to estimate key epidemiological measures, and to predict the possible course of the epidemic, as the potential impact of travel restrictions into and from Wuhan. We estimate the basic reproduction number of the infection (R_0) to be 3.8 (95% confidence interval, 3.6-4.0), indicating that 72-75% of transmissions must be prevented by control measures for infections to stop increasing. We estimate that only 5.1% (95%CI, 4.8-5.5) of infections in Wuhan are identified, and by 21 January a total of 11,341 people (prediction interval, 9,217-14,245) had been infected in Wuhan since the start of the year. Should the epidemic continue unabated in Wuhan, we predict the epidemic in Wuhan will be substantially larger by 4 February (191,529 infections; prediction interval, 132,751-273,649), infection will be established in other Chinese cities, and importations to other countries will be more frequent. Our model suggests that travel restrictions from and to Wuhan city are unlikely to be effective in halting transmission across China; with a 99% effective reduction in travel, the size of the epidemic outside of Wuhan may only be reduced by 24.9% on 4 February. Our findings are critically dependent on the assumptions underpinning our model, and the timing and reporting of confirmed cases, and there is considerable uncertainty associated with the outbreak at this early stage. With these caveats in mind, our work suggests that a basic reproductive number for this 2019-nCoV outbreak is higher compared to other emergent coronaviruses, suggesting that containment or control of this pathogen may be substantially more difficult.

Meer wetenschappelijke artikels ga je (binnenkort) hier kunnen vinden:
https://www.thelancet.com/coronavirus
The Lancet gaat al de (toekomstige) artikels over het virus vrij beschikbaar maken.

Novel 2019 coronavirus - Virological bevat ook wat informatie.

Toch wel benieuwd hoe de reisvoorschriften gaan nageleefd worden vandaag, het Chinese nieuwjaar dat vandaag plaatsvindt zorgt jaarlijks voor de grootste volksverhuizing ter wereld.

straight_six

Legacy Member
Ik vraag me af hoe het zit met pakjes uit China.. Kan het virus ook zo doorgegeven worden?

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A5010 met Tapatalk

Shaddix

Legacy Member
straight_six zei:
Ik vraag me af hoe het zit met pakjes uit China.. Kan het virus ook zo doorgegeven worden?

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A5010 met Tapatalk

Volgens de huidige info wellicht (nog) niet. Er is zelfs nog discussie of het met hoesten op kortere afstand kan doorgegeven worden of dat er rechtstreeks contact nodig is.

straight_six

Legacy Member
Leuk om te weten dat een Chinese collega nog maar een paar weken terug is van China. Nu ja China is groot, maar toch..

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A5010 met Tapatalk

Nahrtent

Legacy Member
Mijn baas is ook net terug uit China, et alors?
Al die massahysterie zeg.

Voor zover ik kan weten op basis van de warrige info zou het enkel dodelijk zijn voor oudere of minder gezonde mensen (een beetje zoals de gewone griep dus eigenlijk :unsure:).
De meeste 9Livers zitten dus wel safe.

Avilowca

Legacy Member
Nahrtent zei:
Mijn baas is ook net terug uit China, et alors?
Al die massahysterie zeg.

Voor zover ik kan weten op basis van de warrige info zou het enkel dodelijk zijn voor oudere of minder gezonde mensen (een beetje zoals de gewone griep dus eigenlijk :unsure:).
De meeste 9Livers zitten dus wel safe.

Moest die informatie uit een West Europees land komen zou ik eenzelfde conclusie trekken. Echter we spreken hier over China. We hebben dus geen duidelijk beeld op de ware cijfers.

Nesjamag

Legacy Member
Vier gevallen in Australië, twee ervan waren al terug in Australië op 5 en 9 januari. Pas recent ziek geworden.
Lijkt dat incubatietijd tot twee weken kan oplopen.
Zijn ook gevallen van geïnfecteerden die weinig symptomen vertonen, zoals geen koorts. Wel besmettelijk en hun longen zijn aangetast door het virus.

President Xi heeft gezegd dat de verspreiding aan het versnellen is en dat het land in een ernstige situatie verkeert.
China wist al van 1 december van het eerste geval.
Nu zou ook blijken dat de patiënt zero nooit op die markt in Wuhan is geweest.
55 miljoen Chinezen onder lockdown.

In Wuhan bouwen ze een ziekenhuis met 1000 bedden, en nog een met 1300 bedden, enkel voor het virus. En 6000 bedden in ziekenhuizen in Wuhan gaan besteed worden aan enkel het virus.
150 dokters en 450 militair medisch personeel naar Wuhan gestuurd. Veel medisch personeel in ziekenhuizen daar zijn ook ziek ondertussen en kunnen niet meer werken.
En alles ligt plat in Wuhan, privaat verkeer is niet meer toegelaten, benzine mag niet meer aan particulieren verkocht worden. Mensen kunnen dus ook nog moeilijk naar ziekenhuizen gaan.

Vraag mij af wanneer de WHO dit als wereldwijd gevaar zal bestempelen.
Misschien wachten ze liefst tot het al overal verspreid is.

En vraag mij af hoelang ze in het journaal in België alles gaan plat blijven relativeren.

straight_six

Legacy Member
Nahrtent zei:
Mijn baas is ook net terug uit China, et alors?
Al die massahysterie zeg.

Voor zover ik kan weten op basis van de warrige info zou het enkel dodelijk zijn voor oudere of minder gezonde mensen (een beetje zoals de gewone griep dus eigenlijk :unsure:).
De meeste 9Livers zitten dus wel safe.
Als het maar is zoals een griepje gaan ze geen volledige steden in quarantaine gaan zetten lijkt mij?

Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A5010 met Tapatalk

kingjulie

Legacy Member
De griep is geen “griepje”. Dat is een behoorlijk ernstige aandoening met relatief hoge mortaliteitscijfers. Er sterven jaarlijks heel wat mensen aan de griep.

Een Corona epidemie zou de oudere populaties best sterk uitdunnen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

neutrofiel

Legacy Member
Nahrtent zei:
Voor zover ik kan weten op basis van de warrige info zou het enkel dodelijk zijn voor oudere of minder gezonde mensen (een beetje zoals de gewone griep dus eigenlijk :unsure:).
De meeste 9Livers zitten dus wel safe.

"Coronavirus", wie gelooft dat nu. Gewoon een manier van de overheid om minder pensioenen en invaliditeit te moeten betalen.

nestorius

Legacy Member
neutrofiel zei:
"Coronavirus", wie gelooft dat nu. Gewoon een manier van de overheid om minder pensioenen en invaliditeit te moeten betalen.
Allemaal de schuld van de NVA met hun verrottingsstrategie. :unsure:
Volgens mij kunnen we hier in het westen niet meer doen dan alert zijn. Het is toch momenteel nog niet nodig om een noodtoestand uit te roepen alhoewel er hier precies sommigen denken dat dit voor hun het einde van de wereld zal zijn.

Verstuurd vanaf mijn SM-G390F met Tapatalk

Ohm

Legacy Member
Zelfde als het Ebola virus.
Massahysterie alom.

:yawn:

Om het even in perspectief te plaatsen, het gewone griepvirus zorgt wereldwijd voor +-200.000 doden.

Hier ga ik echt niet wakker van liggen.

Gavin

Legacy Member
Nesjamag zei:
Vier gevallen in Australië, twee ervan waren al terug in Australië op 5 en 9 januari. Pas recent ziek geworden.
Lijkt dat incubatietijd tot twee weken kan oplopen.
Zeg pie, kunt ge eens linken naar iets als ge zulke dingen plaatst?


- The man in Melbourne, a Chinese national, arrived at Tullamarine airport at 9am on Sunday 19 January on China Southern Airlines Flight No CZ321 from Guangzhou. He had previously been in Wuhan.
- The man tested positive for coronavirus early on Saturday morning.
- A man in his 50s arrived in Sydney from Wuhan on China Eastern flight MU749 on 20 January. He developed symptoms that night and subsequently saw a doctor.
- Another man, who is in his 30s, arrived in Sydney from China on 6 January. He did not develop symptoms until 15 January and saw his GP.
A third man, in his 40s, arrived in Sydney on 18 January after being in Wuhan. He did not develop symptoms until 24 January and presented to hospital on the same day.


Welke van die vier past nu bnnen uw alarmquote?


Nesjamag zei:
Nu zou ook blijken dat de patiënt zero nooit op die markt in Wuhan is geweest.
Vanwaar hebt ge dit?

puni

Legacy Member
Nesjamag kennende van een of andere discutabele tin foil hat bron.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan