Techreview: Nacon RIG 500 Pro HC

Diverse fabrikanten smijten met allerhande dure termen om hun headsets aan het publiek te slijten. Dat je daar dan een twee à driehonderd euro voor moet ophoesten, moet je er maar bijnemen. En hoewel Nacon met hun RIG-reeks ook toestellen in het duurdere segment heeft, heeft het bedrijf ook headsets die iets aankoopvriendelijker zijn. Sinds kort zijn hun nieuwe Pro-headsets beschikbaar. De 300 Pro mochten we reeds reviewen en de review van de 800 Pro volgt komende week. Nu neem ik je graag mee in mijn review van de Nacon RIG 500 Pro HC.

Nacon lanceerde onlangs met hun RIG Pro line-up een aantal nieuwe headsets met een verschillende prijszetting. De 300 Pro is met zijn dertig euro het zachtst geprijsd, terwijl de 800 Pro zo'n tweehonderd euro kost en zich dus in een duurder segment bevindt. De 500 Pro zit daar zowat tussenin en kost tachtig euro. Krijg je voor dat geld ook wat je ervan verwacht? Je leest het in deze review.

RIG 500 Pro 1.jpg


Luxebeest

Ik moet bekennen dat ik ondertussen een luxebeestje geworden ben op vlak van headsets. Dat de reviewmogelijkheden binnen BeyondGaming daar iets mee te maken hebben, mag gerust geweten zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen plaats is voor goedkopere headsets, want niet iedereen wil graag een nier afgeven om met allerhande dure termen en knallend geluid rond de oren te worden geslagen. Dat een headset goedkoper is, wil trouwens ook niet zeggen dat het toestel kwalitatief minder is of minder te bieden heeft. Neem nu deze RIG 500 Pro. Met z'n tachtig euro bevindt die zich in een prijsklasse waar er bijzonder veel concurrentie is, maar RIG is ondertussen ook een gekende naam op vlak van audio.

De Nacon RIG 500 Pro is ondertussen toe aan z'n tweede model. De goede eigenschappen van de eerste generatie werden uiteraard behouden, terwijl er op enkele andere vlakken verbeteringen werden doorgevoerd. Neem nu de hoofdband. De bovenzijde daarvan bestaat uit lichtgewicht metaal en daaronder zit er een aparte hoofdband uit stof, afgewerkt met kunstleder. Door dit zeer fijne stalen frame is de headset met zijn 305 gram, inclusief kabel en demonteerbare microfoon, relatief licht. Toch valt bij het openen van de verpakking op dat het geheel uiterst stevig aanvoelt en dat is uiteraard een belangrijk element. Het toestel kan, net zoals veel andere, qua maat wat bijgeregeld worden. Bij deze RIG 500 Pro gebeurt dat op een iets omslachtigere manier dan gewoonlijk. Je klikt de oorschelpen uit het frame en klikt deze dan een gaatje hoger of lager in het frame. Veel houdt het niet in, maar het is toch even rommelen.

RIG 500 Pro 2.jpg


Dolby Atmos-geluid

Een probleem waarmee ik soms kamp, is dat de over-ear oorschelpen te klein of te nipt zijn, maar dat is bij deze 500 Pro niet het geval. De oorschelpen uit stevig traagschuim passen mooi over de oren. Ook de zijkanten van deze oorschelpen zijn afgewerkt met kunstleder. Hoewel het gebruikte materiaal stevig en kwalitatief is, zal het ontwerp van de headset geen schoonheidsprijzen winnen. RIG omschrijft het als een exoskelet en hier kan ik hen wel bijstaan. Hier en daar zitten wat gaten en de kabels naar de oorschelpen zijn duidelijk zichtbaar, waardoor je een beetje een Terminator-gevoel krijgt bij deze headset. Hoewel de RIG 500 Pro niet moeders mooiste is, doet de headset wel waarvoor het dient: knap geluid produceren.

De Nacon RIG 500 Pro is een kwaliteitsvolle headset.


De headset kan je dankzij de 3,5mm-kabel gebruiken op toestellen zoals een PlayStation 5, Nintendo Switch of pc, maar ook mobiele apparaten worden in veel gevallen ondersteund. Hoewel de headset geen actieve noise cancelling heeft, zijn de dikke oorkussens uit traagschuim voldoende dempend om niet teveel last te hebben van omgevingsgeluiden. Dat is toch een belangrijk element bij het gamen. Zo wil je je vijanden in spellen als Call of Duty of Fortnite uit de juiste richting horen aankomen en dan helpt het als je niet gestoord wordt door de omgeving. Werkt dit feilloos? Uiteraard niet. Het volume een tandje luider zetten, is een mogelijkheid. Dankzij de 50 mm drivers en de mogelijkheid om Dolby Atmos gedurende twee jaar te ontgrendelen, kun je genieten van bijzonder knap geluid.

Gezien de headset enkel bedraad te gebruiken is, moet je je geen zorgen maken over de batterijduur. Je verbindt je headset eenvoudig via de knakbestendige 3,5mm-kabel met het gewenste platform en je kunt starten. Op Xbox en Windows-ondersteunende toestellen kun je via de bijgeleverde activeringscode Dolby Atmos activeren. Daarvoor moet je de applicatie Dolby Access downloaden, de code activeren en de verschillende stappen doorlopen. Hiermee kun je je headset dan naar wens instellen, zodat je van een meer immersieve ervaring kunt genieten.

Conclusie

De Nacon RIG 500 Pro is een kwaliteitsvolle headset. Deze bevindt zich met z'n tachtig euro in een prijsklasse waarin er bijzonder veel concurrentie is, maar toch weet het toestel zijn mannetje te staan. Je mag je verwachten aan een comfortabele headset, ruime oorschelpen, knap geluid uit de 50 mm drivers en een extraatje op Windows-compatibele toestellen dankzij Dolby Atmos. Dat de Nacon RIG 500 Pro geen schoonheidsprijzen zal winnen, moet je er wel bijnemen.

Pro

  • Zit erg comfortabel
  • Stevig
  • Twee jaar Dolby Atmos

Con

  • Zal geen schoonheidsprijzen winnen
  • Grootte instellen wat omslachtig
7.5

Over

Uitgever

  1. Nacon
 
Gaming headsets zijn nogal prullen tegenwoordig. Je bent beter af met 2 aparte dingen: een deftig headphone en een deftig microfoon. Bij het merk Shure hebben ze dit al samen voor ongeveer 200 euro
 
Terug
Bovenaan