Review: Transport Fever 2: Console Edition

Ontwikkelaars en uitgevers slagen er steeds meer in om games die vele jaren terug enkel op pc werden uitgebracht, ook naar consoles te brengen. Hierbij denk ik voornamelijk aan real-time strategygames zoals Company of Heroes of simulators zoals een Cities: Skylines. Ook business simulator Transport Fever 2, dat sinds eind 2019 beschikbaar is voor pc, heeft nu z'n weg gevonden naar consoles. Hoe ontwikkelstudio Urban Games het ervan af heeft gebracht, lees je in deze review.

Transport Fever 2 is een game die door de fans destijds zeer goed werd onthaald. De diepgaande gameplay, de grote, gedetailleerde werelden waarin je je ding kunt doen en meer, zorgden voor enkele memorabele momenten. Business simulators naar consoles brengen, vraagt echter wat extra aandacht. Het lukt ontwikkelaars namelijk niet altijd de controls goed over te brengen. Laat me nu al één ding verklappen voor Transport Fever 2: Console Edition: dat is hier helaas ook het geval.

TF1.jpg


Goudkoorts

De game die in december 2019 het levenslicht zag op pc, is sinds vorige week beschikbaar voor consoles, met uitzondering van de Nintendo Switch. Het schotelt je grotendeels dezelfde ervaringen voor, met een aantal aanpassingen. De twee gamemodi zijn hetzelfde gebleven. Vanuit het hoofdmenu kun je kiezen om met de verhaalmodus aan de slag te gaan, ofwel doe je je eigen ding in de free game mode, een zogenaamde sandboxmodus. Ik ging uiteraard eerst aan de slag met de campaign, want daarin wordt wel het een en ander uitgelegd. De game start in de Verenigde Staten tijdens de goudkoorts van de negentiende eeuw. Het is de bedoeling om hout via paard en kar naar de mijnen te brengen, om van daaruit de kostbare materialen te winnen. Via een trein wordt dan het winstgevende goedje getransporteerd naar naburige steden.

Winst maken is de boodschap!


Je voorziet hierbij alles zelf. Er moeten depots en stations worden gebouwd, de routes moeten worden ingesteld en je hebt zelf invloed op hoeveel wagons je aan een locomotief hangt. Let wel op dat je je niet te veel laat gaan, want alles heeft niet alleen een aankoopprijs, maar dient ook nog onderhouden te worden. Ook dat kost natuurlijk geld. Véél geld! En daar waar je begint in de negentiende eeuw zul je al snel modernere transportmiddelen kunnen inzetten. De eerste twee missies doen echter dienst als tutorial, waarbij je hand wordt vastgehouden. Nadien is het volledig aan jou en daar schuilt toch wel een probleem. Het spel is best diepgaand en heeft heel wat functies waarvan sommige wat verborgen zitten. Iets meer uitleg was welkom geweest.

TF2.jpg


Achttien verhaalmissies

Het start allemaal basic in de negentiende eeuw, want veel meer dan paard en kar en een trage trein hadden ze toen nog niet. In latere missies kun je je volledig laten gaan en de transportsystemen in de diverse steden naar een hoger niveau tillen. Bussen, treinen, vrachtwagens, boten en vliegtuigen doen er allemaal hun (of jouw) ding. Ze kosten allemaal handenvol geld, maar als je het goed aanpakt, verdienen ze een veelvoud terug. Het is namelijk niet de bedoeling dat je binnen de kortste keren bankroet bent, want als transport tycoon moet je het slim aanpakken om bakken geld te verdienen. Met dat geld kun je dan investeren in nieuwe transportsystemen. En merk je dat een bepaalde buslijn niet genoeg passagiers vervoert? Dan kun je net zoals De Lijn enkele haltes afschaffen of zelfs de hele route schrappen. Voorzie dan wel een alternatief.

De campagnemodus schotelt je drie hoofdstukken voor waarin je elk zes missies tot een goed einde moet brengen. Er wordt per missie een kleine tijdssprong gemaakt. Zoals reeds gezegd start je ergens in de negentiende eeuw, terwijl de missies in hoofdstuk drie plaatsvinden tussen 1960 en 2030. Er wordt volgens de ontwikkelaars getracht de geschiedenis zo goed als mogelijk in beeld te brengen. De Tweede Wereldoorlog laat bijvoorbeeld zijn sporen na, terwijl Japan in 1960 stilaan weer recht krabbelt. Of wat denk je van de Roaring Twenties in Amerika, waarbij de Eerste Wereldoorlog nog een belangrijke rol speelt. Echte geschiedenisles zul je echter niet krijgen, maar het is fijn om toch enkele feitjes bij te leren.

TF3.jpg


Naar eigen wens

Heb je genoeg geluisterd naar de diverse te voltooien opdrachten en ben je klaar om helemaal los te gaan? Dan kan dat in de free game-modus. Hierbij heb je de keuze om je financiën in de gaten te houden, of je een ware Elon Musk te wanen waarbij je zo goed als onbeperkt kunt doen waar je zin in hebt. Je kunt hier bijvoorbeeld het klimaat instellen, maar ook hoe groot de kaart moet zijn, hoeveel bergen, bos en water het landschap bevat en meer. Daarna kies je de voertuigen. Wil je halverwege de negentiende eeuw aan de slag, of heb je het meer voor de moderne voertuigen? Ook de moeilijkheidsgraad kun je hier instellen. Alsof dat niet genoeg is, kun je ook helemaal zelf een map maken. Daar kies ik echter nooit voor, want de willekeurig gegenereerde kaarten doen ook hun ding.

Er wordt telkens een kleine tijdssprong gemaakt.


Helaas is de besturing op console niet altijd even handig. In tegenstelling tot toetsenbord en muis zijn er namelijk wat minder mogelijkheden. Je merkt wel dat de ontwikkelaars hun best hebben gedaan om de integratie zo goed als mogelijk op console te doen, maar het kon toch beter. Gelukkig kun je via het menu aangeven dat je met toetsenbord en muis wil spelen. Daarnaast zijn er ook een aantal bugs aanwezig. Zo is het niet altijd duidelijk waarom je een bepaald gebouw niet kunt plaatsen, ook al wordt het in de tutorial perfect binnen de blauwe omranding neergezet. Ook verkeersinfarcten komen meer dan eens voor, maar dat ligt misschien aan mijn planning.

Conclusie

Transport Fever 2: Console Edition is een toffe game die je je ding laat doen in achttien uitgebreide missies. Erna kun je je helemaal laten gaan in de free game-modus met of zonder rekening te houden met geld. Helaas wordt niet alles even goed uitgelegd, waarbij je bij sommige missies in het haar krabt en nodeloos door de menuutjes gaat. Transport Fever 2 schotelt je een uitgebreide en diepgaande gameplayervaring voor, al kon de implementatie van de besturing met een controller gerust wat beter.

Pro

  • Van de geschiedenis tot nu
  • Uitgebreide werelden met veel mogelijkheden
  • Toffe verhaalmodus
  • Biedt genoeg diepgang

Con

  • Besturing is wat onhandig
  • Veel dingen worden niet uitgelegd
  • Geen mods mogelijk
7

Over

Beschikbaar vanaf

9 maart 2023

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. PlayStation 4
  2. PlayStation 5
  3. Xbox One
  4. Xbox Series X|S

Genre

  1. Simulator

Uitgever

  1. Nacon
 
Gisteren gekocht op PS5 en ben het wel grotendeels met je review eens:
- De controls hadden echter beter gekund maar zijn niet in die mate frustrerend dat je er spelplezier door verliest. Alles gaat gewoon wat trager omdat je even moet zoeken, maar de game 'op snelheid 1' is traag genoeg om je die tijd te gunnen.
- Zit nu in missie 2, dus men handje is nog niet losgelaten. Al merk je wel dat er al wat minder u handje wordt vastgehouden.

De 7/10 lijkt me voorlopig gerechtvaardigd al kan dat bij mij nog een acht of negen worden afhankelijk van hoe lang de game met geboeid kan houden.
 
Terug
Bovenaan