Bordspelreview: Hidden Leaders

“Het is niet allemaal peis en vree op het eiland Oshra. Sinds de dood van Keizer Keralon is het conflict tussen de Heuvelstammen en het keizerlijke leger enkel maar verder geëscaleerd. Hoewel het Watervolk de rust probeert te doen terugkeren, gooien de Ondoden enkel maar meer olie op het vuur. Alle hoop ligt in de handen van één van de zes ‘Hidden Leaders’. Aan jou om met jouw leider de troon op te eisen!” Spreekt deze korte inhoud van Hidden Leaders je wel aan? Lees dan zeker verder en ontdek in onderstaande review wat ik van dit kaartspel vind!

Drie vrienden, een gezonde interesse in bordspellen en roleplaying, heel wat brainstormrondes en creatieve sessies later en BFF Games was geboren. Vanuit hun creatieve geest ontstond Hidden Leaders , een strategisch kaartspel waarbij verborgen rollen, hand management en deductie slechts een aantal kernwoorden zijn. Een op het eerste zicht visueel aantrekkelijk spel, dat niet naliet om al snel zijn Kickstarter-budget te halen. Ondertussen is er ook reeds de ‘Compacte Editie’ van het basisspel, alsook de uitbreiding Hidden Leaders: Forgotten Legends. Nederlandse bordspellenuitgever Gam’inBIZ bezorgde ons de Compacte Editie van het basisspel, waarvan je hier de review kan lezen.

HL 1.JPEG


Help je de factie van je Hidden Leader naar de winst?

Elke speler start met een ‘Hidden Leader’-kaart. Op deze kaart staan ook twee van de vier facties, bestaande uit Hill Tribe, Imperial Army, Water Folk en Undead, afgebeeld. Doel van het spel is simpel: samen met je leader het speelveld beïnvloeden, zodanig dat één van de facties waarmee je geallieerd bent overwint. Dit doe je door Heldenkaarten te spelen. Op deze manier kan je niet enkel de pionnen op het speelveld beïnvloeden, maar ook je tegenstanders een hak proberen te zetten. Vergeet hierbij zeker ook niet te achterhalen voor welke facties je tegenstanders gaan, want je zal zien dat de pionnen al snel het hele speelveld doorkruisen. Aangezien iedereen toch enigszins tegengestelde doelen zal hebben, zal je merken dat het al snel een heuse Tug of War wordt. Het spel kan met twee tot zes spelers gespeeld worden en beslaat een tijdsspanne van ongeveer een half uurtje.

Aangezien je steeds voor twee facties strijdt, kan je te allen tijde je tactiek bijstellen.


Van zodra iedereen zijn Leiderkaart heeft gekregen, kan het spel beginnen. De twee pionnen worden op het centrale speelveld geplaatst, drie Heldenkaarten worden opengelegd in de ‘Taverne’ en de dode Keizer wordt afgelegd in het kerkhof. Vervolgens krijgt elke speler vijf Heldenkaarten toebedeeld. Elke beurt kies je ervoor om ofwel een kaart van je hand te spelen, ofwel tot drie kaarten af te leggen in de ‘Wildernis’ en nieuwe kaarten te trekken tot een totaal van vier kaarten. Dit kunnen ‘open’ kaarten zijn afkomstig van de Taverne, ofwel gedekte kaarten afkomstig van de ‘Haven’. Een beurt eindig je door kaarten af te leggen tot wanneer je slechts drie kaarten overhoudt. Heb je kaarten genomen van de Taverne, dan worden ook deze terug aangevuld. Tijdens het spelen zal je specifieke Heldenkaarten in je eigen deck mogen afleggen, ofwel gedekt ofwel open. Het eindspel wordt getriggerd van zodra iemand een aantal open Heldenkaarten in zijn eigen deck heeft liggen. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Speel je met twee, dan moet je acht Heldenkaarten openleggen, met drie of vier spelers zijn dat er zeven, met vijf zes en met zes spelers tenslotte vijf. Wordt het eindspel in gang gezet, dan wordt gekeken welke factie zich tot de overwinnaar mag roepen. Staan de pionnen beide in de zwarte zone, dan winnen de Undead. Staan de pionnen binnen hetzelfde vakje of slechts één vakje uit elkaar, dan winnen de Water Folk. Staan de pionnen twee vakjes uit elkaar, dan wint de kleur (groen voor de Hill Tribe en rood voor de Imperial Army) die het verst vooruit staat. Uiteraard kunnen er in deze fase meerdere ‘winnaars’ zijn, daarom wordt vervolgens gekeken naar wie het meeste Helden heeft van de winnende kleur. Is ook dat gelijk, dan wint de speler met het laagst aantal Helden. In het uitzonderlijke geval dat de stand dan nog steeds gelijk is, wint de persoon met het hoogste getal op de Leiderskaart.

HL 2.JPEG


Leuk tussendoortje, maar vrij snel verteerd

Wat meteen opvalt, is dat het spel grafisch erg mooi in elkaar zit. Zowel de verpakking als de speelkaarten bevatten kleurrijke en mooie artwork die perfect bij het thema lijken aan te leunen. Waar wel wat over te zeggen valt, zijn de cheesy karakternamen. De fantastische alliteraties zoals Schichtig Skelet, Knorrige Knuppel of Kippige Krijger zullen sommigen hilarisch vinden, maar voor mezelf voelde het helaas soms iets te geforceerd aan. Geen dealbreaker, maar voor mij hadden de heldennamen gerust iets stoerder mogen zijn. Daar tegenover staat wel dat de kaarten en pionnen van een goede bouwkwaliteit zijn. Het enige wat mijn inziens wat tegenviel, was het spelersbord. In de originele uitgave had je een vast spelersbord, maar in de Compacte Editie werd dit vervangen door een aantal kaarten die dezelfde grootte hebben als de Heldenkaarten. Handig om mee te nemen, maar niet handig om op te spelen, aangezien je bij elke zet moet oppassen dat het spelersbord niet uit elkaar schuift. Voor de Compacte Editie had een vouwbaar spelersbord mogelijks een beter idee geweest.

Hoe zit het nu met de eigenlijke gameplay? Daarvan moet ik zeggen dat het spel me wist te verrassen. Door zijn simpele opzet is het snel te leren en te spelen, maar vervolgens kan het best tactisch worden, doordat je steeds een afweging moet maken tussen kaarten spelen van je eigen kleur, of spelers ervan te overtuigen dat je voor een andere factie gaat. Daarenboven zijn er verschillende leuke acties om je tegenstanders en/of het speelveld te beïnvloeden. Drie of vier spelers lijkt mij hier echter wel het meest optimale, aangezien bij meerdere spelers het spel al snel alle kanten dreigt uit te gaan. Speel je met twee spelers, dan zal je al snel doorhebben wie voor welke factie speelt en zal het meer een Tug of War worden. Aangezien je steeds voor twee facties strijdt, kan je natuurlijk te allen tijde je tactiek bijstellen. Zo kan het slim zijn om je tegenstanders te doen denken dat je voor één factie gaat, maar finaal toch voor de andere factie trachten uit te spelen.

Conclusie

Hidden Leaders is een leuk, tactisch kaartspelletje dat meteen opvalt door zijn visueel aantrekkelijke kleuren en leuke artwork. Ook wat de gameplay betreft zal het vermoedelijk voldoende mensen kunnen bekoren. Door het feit dat een groot deel van het spel ‘gedekt’ wordt gespeeld, zal je genoodzaakt zijn je tactiek vaak bij te stellen. Klinkt elkaar bedotten door Heldenkaarten te gebruiken of het speelbord op een negatieve manier trachten te beïnvloeden als muziek in je oren? Dan is Hidden Leaders mogelijks iets voor jou! Hoewel de interacties erg leuk zijn, zal je merken dat het spel toch vaak iets te weinig om handen heeft om als echte topper uit de bus te komen. Desalniettemin is het zeker zijn geld waard om als ‘snelle hap’ tussen de zwaardere bordspellen heen door te slikken. Of dat ook op langere termijn blijft gelden, is echter maar de vraag …

Pro

  • Leuk thema
  • Mooie artwork
  • Leuke interactie tussen spelers

Con

  • Karakternamen zijn nogal cheesy
  • De pionnen springen soms iets té snel van hot naar her
  • De Compacte Editie is handig om mee te nemen, maar het spelersbord had beter opvouwbaar geweest
6.5

Over

Ontwikkelaar

  1. BFF Games

Uitgever

  1. Gam'inBIZ

Designer

Andreas Müller, Markus Müller, Raphael Stocker

Aantal spelers

2-6

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan