Bordspelreview: Disney Villainous

Iedereen heeft helden … maar wat vooral fijn is, is dat helden kunnen veranderen. Dat begint bij je moeder of vader, gaat over op een strip- of filmheld zoals Superman of Spider-Man, en eindigt doorgaans bij één of ander historisch figuur, een sportman of -vrouw, een politieker, een guru, … kortom een rolmodel. Maar ergens vergeten we misschien een stukje held waar we allemaal ooit mee te maken kregen. Een held die meermaals het scherm passeerde. Jawel mensen, ik heb het over helden uit de Disney-franchise. Aladdin, Hercules, Robin Hood, Simba of zelfs de Kleine Zeemeermin, iedereen had wel een Disney-held. Hoe fijn zou het zijn om opnieuw die fantasiewerelden in te duiken? Laat het ons eens proberen met een bordspel van Ravensburger, namelijk Disney Villainous. Of het hen lukt om de Disney-magie uit de films terug te halen, kom je te weten in onderstaande review!

Disney Villainous is een strategisch bordspel, waarbij je in de rol van een Disney-schurk kruipt. Ondanks dat de missie van elke slechterik anders is, blijft de opzet hetzelfde: je tracht het kwade plan van de villain uit de films te volbrengen. Vergis je niet, Disney Villainous is ondanks zijn titel wel degelijk een volwassen bordspel. Eentje dat trouwens dermate goed werd ontvangen, dat er ondertussen al heel wat uitbreidingen en alternatieve versies van bestaan. Ik mocht zelf aan de slag gaan met het basisspel, maar ook de uitbreidingen en alternatieve versies zoals Marvel Villainous zullen binnenkort de revue passeren!

V1.JPEG


Wie wordt voor eens en voor altijd de grootste Disney Schurk?

De naam verklapt het al, maar in Villainous ga je niet aan de slag als held, maar wel als ‘slechterik’. Iedereen heeft zijn eigen doel en elk karakter heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wie als eerste zijn doel bereikt, mag zich tot de grootste schurk en dus winnaar kronen. Dat betekent dat iedereen zijn eigen spel zal spelen, maar gelukkig zullen er ook voldoende manieren zijn om elkaar tegen te werken!

In het basisspel ga je aan de slag als één van volgende schurken: Captain Hook, Jafar, Maleficent, Prince John, Queen of Hearts of Ursula. Zoals je ziet een erg diverse samenstelling van Disney-personages. Zit jouw favoriete schurk niet in het basisspel? Geen probleem, je kan namelijk perfect het basisspel met de uitbreidingen combineren.

Van zodra je een schurk hebt gekozen, of het lot hebt laten beslissen, kan je speelveld worden voorbereid. Elke speler neemt zijn schurk met alle bijhorende spelonderdelen: het spelbord, de Schurk-kaartenstapel, je speelfiguur, Lot-kaarten, je eigen unieke doel en eventuele Slot-fiches. Deze laatste zijn personageafhankelijk, dus deze gelden niet voor elke schurk. Vervolgens worden de Schurk-kaarten geschud en links naast het speelbord gelegd. Je beginhand telt steeds vier kaarten. De Lot-kaarten worden aan de rechterkant van het speelbord gelegd. Tenslotte is er nog de ketel met Kracht-fiches. Deze wordt centraal tussen alle spelers geplaatst. Wie begint krijgt geen startkracht. De tweede speler krijgt één fiche, de derde en vierde speler twee fiches en de vijfde en zesde speler eventueel drie fiches. Degene met de meest boze blik mag beginnen als startspeler. Game face on!

V4.JPEG


Have a little fate in me … of niet!

Van zodra iedereen zijn missie duidelijk is, en alle spelers op de hoogte zijn gebracht van elkaars missie, kan het spel beginnen. Ben je het doel van de overige spelers even kwijt, geen probleem, je vindt namelijk een korte uitleg van elkaars doelen op een handige overzichtskaart. Iedereen plaatst zijn eigen schurk op zijn spelbord, bestaande uit vier locaties. Ben je aan de beurt, dan verplaats je je schurk en voer je de overeenkomstige opdrachten op die locatie uit. De opdrachten op de locaties zijn voor iedereen gelijk. Zo kan je kracht verwerven, een kaart uit je hand spelen, een kaart activeren die op je spelbord ligt, een kaart verplaatsen, een Hero verplaatsen, een Hero verslaan of een kaart afleggen. Kaarten kunnen diverse eigenschappen hebben. Zo zijn er Item-kaarten, Effect-kaarten, Ally-kaarten en Condition-kaarten. Item,- Effect- en Ally-kaarten speel je steeds in je eigen beurt. Condition-kaarten daarentegen speel je tijdens de beurt van je tegenstander.

Uiteraard hebben sommige kaarten een ‘kost’ om gespeeld te worden. Het aantal Kracht-fiches die nodig zijn om een kaart te spelen, staat vermeld in de linkerbovenhoek. Heb je je acties uitgevoerd, dan vul je steeds je kaarten aan tot je opnieuw vier kaarten in je hand hebt. De gespeelde kaarten die niet op je bord komen te liggen, leg je af op de aflegstapel.

Door de mooie artwork waan je je onmiddellijk terug in de Disney-wereld van weleer.


Je eigen missie halen is natuurlijk het belangrijkste doel in het spel, maar de leukste actie is de Lot- of Fate-actie. Tijdens deze actie kies je één van je tegenstanders en mag je van zijn stapel Lot-kaarten twee kaarten trekken. Uit deze twee kaarten kies je één kaart die mag gespeeld worden (de overige komt op de overeenkomstige aflegstapel). Dit kan een onmiddellijke actie zijn of een Hero-kaart. Deze laatste zijn extra leuk, want deze mag je op het spelbord van je tegenstander leggen. Je kiest een locatie en bedekt met de Hero de overeenkomstige twee acties bovenaan deze locatie. Fijn om elkaar een loer te draaien, maar vooral broodnodig om personen op tijd te stoppen vooraleer ze met de winst gaan lopen. Snel de Hero verslaan met je Allies is met andere woorden de boodschap. Dit zorgt voor een erg leuke dynamiek. Kies je ervoor om samen te spannen met de overige spelers, of ga je uiteindelijk toch vooral voor je eigen doel? Het zal steeds een afweging zijn! En het is net die afweging die van Disney Villainous een erg fijne belevenis maakt. Ook met twee spelers blijft het spel erg fijn, want doordat je steeds elkaars Lot-kaarten trekt, wordt het een echte tug of war!



De sterkte van Villainous zit vooral in het ontdekken van alle personages

Wat meteen opvalt aan Disney Villainous, is de mooie artwork, zoals we dat van Disney gewoon zijn. Hierdoor waan je je onmiddellijk terug in de Disney-wereld van weleer. Ben je niet per se een grote Disney-fan? No worries, ondanks het thema blijft het ook gewoon een erg fijn bordspel. Wil je toch een andere insteek, dan kan je nog altijd voor de Marvel- of Star Wars-versie gaan. Hoewel de speluitleg initieel wat verwarrend kan lijken, zal je merken dat het spel best makkelijk te spelen is.

Wat Villainous bovendien erg fijn maakt, is dat zoals gezegd elke villain zijn eigen doelen en unieke eigenschappen heeft. Deze zijn zodanig divers dat je na een speelbeurt al meteen met een ander karakter aan de slag wilt. Zo moet Prince John bijvoorbeeld zijn beurt beginnen met minimaal twintig kracht-fiches, moet Maleficent haar beurt beginnen met een vloek op elke locatie of moet Captain Hook Peter Pan verslaan op de Jolly Roger. Daarenboven heb je personages zoals Jafar, die eerst een Slot-fiche moeten vrijspelen vooraleer ze een specifieke locatie kunnen benutten. Steeds een andere insteek, die ervoor zorgt dat je het spel op een andere manier ervaart. Dit maakt dat je pas na verschillende speelbeurten de kaarten voldoende zal kennen om gerichter aan de slag te gaan. Hoewel je dus zou verwachten dat het spel alleen maar leuker wordt na verscheidene speelbeurten, zit de sterkte van Disney Villainous naar mijn mening vooral in het ontdekken van nieuwe personages. Speel je het spel vaker, dan zal je merken dat er toch ook wat minpuntjes tevoorschijn komen en dat, ondanks de verschillende missies, je toch steeds weer op zoek zal gaan naar die ene specifieke kaart in je deck, of die ene specifieke actie die nodig is om je de overwinning te bezorgen. Aangezien je missies hier doorgaans sterk afhankelijk van zijn, kan het frustrerend zijn als je tegenstanders deze snel vinden, maar deze bij jou onderaan je trekstapel ligt en je dus al snel een achterstand opbouwt. Voorzie trouwens voldoende speelruimte, want je zal merken dat het spel al snel heel wat plaats zal innemen.

Bovendien zijn het naar mijn mening vooral de Condition-kaarten en de Lot-kaarten die het spel interessant maken. Op deze manier krijg je namelijk meer controle op het speelveld van je tegenstander. Hoe groter de interactie, hoe interessanter ook de speelbeurten. Hoe meer spelers, hoe meer interactie, maar let wel op, want vanaf een vier à vijf spelers kan het spel ook iets te lang beginnen duren. Ik raad daarom aan om met twee tot vier spelers te spelen. Hier zal Villainous alvast nog vaak op tafel komen, al ben ik zelf vooral benieuwd wat de uitbreidingen nog zullen toevoegen!

Conclusie

Disney Villainous is een strategisch bordspel waarbij je in de rol van een Disney-schurk kruipt en je voor eens en voor altijd uitmaakt wie de grootste villain is! In dit basisspel heb je de keuze uit zes verschillende personages, maar ook de uitbreidingen zijn perfect te combineren. De erg mooie artwork en leuk uitgewerkte karakters zorgen ervoor dat je je meteen in de wondere Disney-wereld van weleer waant. Hoewel het spel initieel vrij uitgebreid lijkt, is het vrij makkelijk te spelen. Je zal merken dat je snel getriggerd zal worden om ook met de andere karakters aan de slag te gaan. Het ontdekken van nieuwe karakters en elkaar de loef afsteken door middel van Condition- en Lot-kaarten, zijn wat mij betreft de grote sterktes van het spel. Heb je minder voeling met de Disney-personages, geen probleem, het spel blijft ook zonder het thema erg tof. Wil je toch écht iets anders, dan kan je ook Marvel Villainous of Star Wars Villainous overwegen. Een spel dat hier alvast nog vaak op tafel zal komen!

Pro

  • Erg mooie artwork en spelonderdelen zoals we van Disney gewoon zijn
  • Interactie met Condition- en Fate-kaarten zorgt voor een leuke dynamiek
  • Elke schurk heeft zijn eigen unieke doelen, die zodanig divers zijn dat je elk karakter zelf zal willen ontdekken
  • Basisspel en uitbreidingen kunnen steeds worden gecombineerd

Con

  • Kan snel wat plaats innemen
  • Soms frustrerend als je eerst een specifieke kaart moet trekken of een Slot-fiche moet vrijspelen
  • Komt wel wat geluk bij kijken
  • Het leukst wanneer je de nieuwe karakters nog moet ontdekken
  • Met meer dan drie à vier spelers kan het spel al snel uitlopen
8

Over

Uitgever

  1. Ravensburger

Designer

Prospero Hall

Aantal spelers

2-6

Tijdsduur

60 minuten
 
Inderdaad een leuk spel, en slim opgezet met die uitbreidingen. Maar zoals de review al zegt, behoorlijk afhankelijk van geluk en wij hadden ook de indruk dat sommige villains duidelijk meer kans maken op een overwinning dan andere.
En in het begin complexer qua regels dan we van een Disney spel zouden verwachten.
 
Terug
Bovenaan