Archief - Opleiding game Programmer Hoge school

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Katinka0522

Legacy Member
Hoi allen,

Mijn zoon zit nu in zijn laatste jaar "IT & ontwikkeling (informaticabeheer)" aan het Atheneum Malle.
Wij (hij en ik) zijn opzoek naar de juiste opleiding die het beste bij zijn interesse past. Hij heeft interesse in games ontwikkelen, maar niet de creatieve kant (tekenen) en wel in het ontwikkelen (programmeren/schrijven). Ben al een tijd alles hiervoor aan het bekijken en vergelijken.
Kom steeds op 2 opleidingen terecht:

- Game Development bij Howest (Kortrijk)
- App ontwikkeling bij KdG (Antwerpen)

Maar het nadeel aan Kortrijk is dat dit niet bij de deur is en ik deze kost alleen dien te dragen. Alsook dat mijn zoon niet het type is om al alleen te gaan wonen, winkelen en zelf eten te maken. En in België is de gaming industrie niet zo groot (werkzekerheid) om na de studie "Game Development" in die sector werk te kunnen vinden. Daarom dat ik dacht dat hij beter eerst "App ontwikkeling" in Antwerpen zou kunnen studeren (uitgebreidere kennis in programmeertalen) en nadien alsnog "Game Development" zou kunnen gaan studeren in Kortrijk.

Maar ik zit zowat in een 2 strijd met wat het beste is voor hem natuurlijk en ook voor werkzekerheid in de toekomst.

Iemand adviezen?

Alvast bedankt!

Bv202

Legacy Member
DAE (game development) en TI (app ontwikkeling) zijn echt wel 2 heel verschillende opleidingen. DAE is een heel zware richting, ik ken veel mensen die het probeerden en niemand geraakte door het eerste jaar. De moeilijkheidsgraad zou op zich meevallen, maar er zijn enorm veel projecten met strikte deadlines waar de verwachtingen heel hoog liggen. En dat tekenen kan je dacht ik niet onderuit, een basis wordt verwacht (tenzij dit inmiddels veranderd is).

TI is een eenvoudige richting met een hoge werkzekerheid na afstuderen. Game development komt hier niet bij te pas en eerst TI studeren en daarna nog DAE is absurd gezien je dan 6 jaar kwijt bent. TI kan je trouwens zowat overal in Vlaanderen studeren, al zijn er wel verschillen per school. De ene school focust al wat meer op bepaalde zaken dan de andere, maar voor werkgevers maakt dat achteraf eigenlijk niks uit.

DogoArgentino

Legacy Member
Ik zou voor TI gaan. Meer werkzekerheid en meer toegankelijk. In DAE beginnen ze zogezegd vanaf 0 met programmeren, maar in realiteit zijn de mensen die aan die richting beginnen al heel lang bezig met programmeren in hun vrije tijd en de opleiding gaat hier precies ook wat van uit. De industrie is hier inderdaad ook niet groot dus ik denk dat er maar weinig effectief in de gaming industrie een job vinden.

colin1997

Legacy Member
Hoi,

Ik zou ook aanraden om eerst TI te doen (en dan nadien eventueel verder te specialiseren). DAE is een heel specifieke richting en de werkzekerheid is inderdaad niet zo heel groot hier in België. In het buitenland staat de opleiding wel goed aangeschreven, dacht ik. Maar ik vind het altijd wat gevaarlijk om als 18-jarige al zo een specifieke keuze te maken. TI is een heel brede richting (programmeren, netwerken,...) waar hij heel veel zal bijleren en waarmee hij nog heel veel kanten zal op kunnen binnen de wereld van IT (niet alleen programmeren, maar bijvoorbeeld ook richting project management moest hij dat willen etc).

ThekillingGoku

Legacy Member
Die game richting kan allemaal wel mooi zijn als je nadien snel werk vind in de sector. Echter zal je dat vaak buiten BE moeten zoeken.
Ik ga er dan ook van uit dat men, net zoals in elke richting eigenlijk, u zal voorzien van een basis voor alle basis skills. Dus het lijkt mij niet onlogisch dat je het grafisch design mee op je bord krijgt.

Indien die mensen geen werk vinden in de sector en, god forbid, gewoon in de bredere IT sector terecht komen & gaan solliciteren hebben ze vrij weinig aan hun opleiding gehad.
To be fair ... ik heb al meermaals van (IT) managers, technische mensen die recruitment mee doen, etc. gehoord dat men die DAE mannen niet graag ziet komen omdat men er feitelijk niet content van is.

Vele malen liever een TI afgestudeerde dan een DAE student. Zij hebben een veel bredere, relevantere knowledge base.
Uiteraard niet voor game development, maar dus effectief in de bredere IT sector als pakweg programmeur of technisch consultant die software ontwikkeling doet e.d.

Ik heb idd ook wel al gelezen dat die richting wel positief aanzien wordt door 't buitenland, maar als je niet gerecuteerd wordt door een van die bedrijven (of je hebt zelf niet geprobeerd om er binnen te geraken tegen dat je rond bent met de opleiding of zoiets) ... jah ... dan kom je op de reguliere job markt terecht hier in BE & dan ben je veel beter af met toegepaste informatica.

Zelfs onder heel het corona fiasco is dat een sector die nl. nog vrij goed blijft draaien hier in BE en blijft het een sector waar je er redelijk goed van uit mag gaan dat je wel werk zal vinden na je studies. Vrij weinig technische werkloosheid geweest ook in de IT sector hier in BE, zeker t.o.v. andere sectoren.

Katinka0522

Legacy Member
Welke van de 2 hoge scholen staat het beste aangeschreven om TI te volgen.

KdG Antwerpen of AP antwerpen?
Iemand adviezen of ervaring mee?

Alvast bedankt.

pund

Legacy Member
Ik heb DAE gevolgd in de beginjaren en kan 't afraden. Eigenlijk betaalt ge om veel werk te krijgen.

Veel subjectiviteit ook destijds.
Veel te veel volk dus ge zijt aan uw lot overgelaten ook..

DAE had in mijn opinie geen meerwaarde op wat je kan vinden op 't internet vandaag de dag. En tegenwoordig kunt ge ook super begeleid worden online.
Als ge gemotiveerd zijt komt ge op die manier veel verder dan 3 jaar afgebeuld te worden. Uw portfolio is uiteindelijk alles, als dat goed genoeg is geraakt ge quasi overal binnen. En als ge gefocust zijt op wat U aanstaat gaat ge rapper op een bepaald niveau komen ook, zonder alle andere poespas.

Mijn advies aan uw zoon zou zijn om toegepaste informatica ofzo te volgen en dan ernaast hobby projecten te doen of te bestuderen wat 'm op dat moment interesseert.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan