Archief - KDG vs Hogent (toegepaste informatica)

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

JensVDE08

Legacy Member
Ik wil graag toegepaste informatica volgen voor een professionele bachelor. Maar ik twijfel over welke school ik naar toe wil gaan, na een tijdje opzoek werk heb ik mij vastgelegd tot kdg(Karel de grote)(Antwerpen) en Hogent. Ze zijn beide even dicht en makkelijk bereikbaar dus dat is geen probleem.

De grote verschillen zijn:

Kdg
- examens om de 6 weken (4 in totaal)
- ligt in het center van Antwerpen dus alles is dicht bij.
- Heeft een groter aandeel economische vakken alsook talen(ook Frans)
- stage 15 studiepunten
- moderner

Hogent
-ligging minder gunstig
- buiten centrum, station bereikbaar 10 min. te voet (fiets aangeraden)
- twee examen periodes in een schooljaar
- vanaf dit jaar nieuw programma met ruim aantal it vakken
- geen frans maar wel nog Engels(ik ben zeer goed in engels dus dat is zeker geen probleem)
- stage 20 studiepunten
- twee vrienden gaan ook naar deze school en richting

Hierbij vraag ik aan de mensen die dit lezen welke school zou jij kiezen en waarom. En wat denken jullie dat ik zou kiezen.
Ik zou het enorm appreciëren om mij te helpen om de knoop door te hakken.

colin1997

Legacy Member
Je zal die keuze toch echt zelf moeten maken, afhankelijk van je sterktes en zwaktes. Persoonlijk vind ik "twee vrienden gaan ook naar deze school en richting" een serieus positief punt (op voorwaarde dat dat echt vrienden zijn en geen kennissen die je enkel af en toe eens tegenkomt) ondanks dat velen zullen zeggen dat je niet moet kijken naar waar je vrienden naartoe gaan. Je studententijd is zo veel meer dan enkel studeren, en het is altijd tof als je met je beste vrienden in dezelfde stad studeert.

De campus van de HoGent is inderdaad buiten het centrum, maar je hebt echt geen fiets nodig om van het station naar de campus te gaan. Dat is maar 5 minuutjes stappen hoor. Dat de campus buiten het centrum ligt is mijns inziens geen na- of voordeel hoor, Gent is niet zo super groot en je staat echt snel op de korenmarkt met tram/fiets. Ben je op de campus van beide scholen al eens geweest? Ik vind persoonlijk dat de sfeer opsnuiven het maken van de juiste keuze wat vergemakkelijkt, volgens mij geven ze terug on campus rondleidingen.

Het verschil in examenrooster is wel groot natuurlijk, bij de HoGent volg je het "normale" academiejaar. Het voordeel daaraan is dat je wat meer tijd krijgt om de leerstof te verwerken en je aan te passen, nadeel is natuurlijk dat je wel direct alle leerstof van een semester moet blokken. Zo systeem van 6 weken zorgt er voor dat je vanaf dag 1 wel direct mee moet zijn en druk voelt van "over een paar weken heb ik hier al een examen van", maar anderzijds zal de werkdruk wel meer verspreid liggen. Bij TI heb je ook heel veel taken en projecten, dus hou daar ook zeker rekening mee...

Is er een verschil in de lengte van de stage bij beide scholen? Indien bij beide scholen de stage het hele tweede semester van het derde jaar is, dan zou ik mij niet te veel aantrekken van dat verschil in studiepunten. Misschien dat de bachelorproef dan ook verschillend is in studiepunten ofzo. Ik heb vakken van 3 studiepunten gehad dat meer werk waren dan vakken van 6 studiepunten, dus ik zou niet te veel kijken naar het aantal studiepunten, maar wel naar het aantal vakken dat je zo gemiddeld hebt in een semester.

Ik heb ervaring met HoGent (wel "al" 3 jaar geleden) en ik heb het altijd een fijne school gevonden. Mijn vriendin heeft ook aan de HoGent gestudeerd en ook zij spreekt enkel met lof over haar tijd daar. Er worden veel initiatieven georganiseerd op de campus, er is een ruim sportaanbod, de decaan van de opleiding was ook altijd betrokken... maar over kdg kan ik niets zeggen natuurlijk :)

JensVDE08

Legacy Member
Bedankt voor uw uitgebreid antwoord. Ik moet inderdaad alles goed afwegen. Hogent zeker met het nieuwe programma is zeer IT gefocust. Er is bevoorbeeld geen Frans meer en is ook belange niet zoveel boekhouden. (Dit maakt misschien kdg wat moeilijker omdat ze dit wel nog hebben.)Natuurlijk zijn alle vakken informatica gericht dat weet ik. Vindt u deze vakken belangrijk te hebben voor in een latere IT job? De stage duurt in Antwerpen maar acht weken. Die vrienden ken ik nu al twee jaar dus ik denk wel dat ik ze vrienden kan noemen. Het is misschien goed al wat mensen te hebben voor groepsprojecten. Nog een factor is dat mijn broer op kot gaat in Gent. Dat is misschien handig voor springuren.

Deze week zal ik alvast mijn keuze moeten maken.

colin1997

Legacy Member
JensVDE08 zei:
Bedankt voor uw uitgebreid antwoord. Ik moet inderdaad alles goed afwegen. Hogent zeker met het nieuwe programma is zeer IT gefocust. Er is bevoorbeeld geen Frans meer en is ook belange niet zoveel boekhouden. (Dit maakt misschien kdg wat moeilijker omdat ze dit wel nog hebben.)Natuurlijk zijn alle vakken informatica gericht dat weet ik. Vindt u deze vakken belangrijk te hebben voor in een latere IT job? De stage duurt in Antwerpen maar acht weken. Die vrienden ken ik nu al twee jaar dus ik denk wel dat ik ze vrienden kan noemen. Het is misschien goed al wat mensen te hebben voor groepsprojecten. Nog een factor is dat mijn broer op kot gaat in Gent. Dat is misschien handig voor springuren.

Deze week zal ik alvast mijn keuze moeten maken.

Het idee achter een vak boekhouden binnen TI was dat je dan een basis had indien je later zelfstandig wou worden. Als ik mij niet vergis, krijg je daardoor na je drie jaar ook je diploma van bedrijfsbeheer ofzo iets. De opleiding toegepaste informatica situeert zich ook in het domein "Handelswetenschappen en bedrijfskunde" dus vandaar dat er wat economische vakken in de opleiding zitten. Maar om eerlijk te zijn, zijn die vakken eigenlijk helemaal niet nuttig. Je krijgt enkel de absolute basis, dus zeker niet voldoende om later je bedrijf op te starten/te leiden zonder een boekhouder nodig te hebben of een extra opleiding te volgen. Als je later in Brussel zou gaan werken, is Frans uiteraard handig, maar hier terug: het niveau Frans binnen die opleiding is écht laag aangezien er ook veel studenten met verschillende achtergrond zitten (ASO, TSO, soms iemand uit BSO). De lessen Frans die ik kreeg waren van een lager niveau dan wat ik had gekregen in het middelbaar. Ik zou zeker niet zeggen dat kdg daardoor moeilijker is, het legt de focus gewoon wat meer op andere, bredere dingen. Dat heeft zijn voordelen maar natuurlijk ook zijn nadelen. Uiteindelijk zijn beide opleidingen bedoeld om u een op te leiden tot een junior IT'er met een brede kennis en dat zullen beide opleidingen zeker goed doen. Maar het meeste zal je vooral leren tijdens je carrière want dan beslis je waarop je je wilt toeleggen.

Als ik het zo hoor, gaan de meesten van je vrienden, familie,... naar Gent en dan zou ik toch eerder neigen naar HoGent.

ThekillingGoku

Legacy Member
Qua kwaliteit van de opleiding overheen die 2 scholen denk ik niet dat ge u veel zorgen moet maken.
Eens tijd om te solliciteren is de school waar je geweest bent niet de meest doorslaggevende factor. Echter hebben we wel al gemerkt dat we voor software ontwikkeling bv. echt geen van die gasten verkiezen die de fameuze 'game' opleiding daar heeft gevolgd. Dat is het zo toch blijkbaar niet echt.

Verder hebben we al vele mensen over de vloer gehad die overheen heel BE gestudeerd hebben zonder probleem.

Prijsgewijs zullen de beide ook vrij dicht bijeen liggen lijkt mij en als ge niet op kot gaat moet ge daar ook al niet van wakker liggen.

In die zin kan je zeggen dat het leuk is dat ge volk kent die naar de zelfde school gaat.

Over het nut van sommige 'neven vakken' ... goh ... veel van die vakken gebruik je niet in uw professioneel leven en na enkele jaren weet ge er al helemaal niets meer van.
Boekhouden is zo'n voorbeeld. Als je niet recht uit school een zaak opstart om die (beperkte) kennis toe te passen en uit te breiden o.b.v. de economische realiteit waarin ge u dan zal bevinden ... dan ben je dat enkele jaren later compleet vergeten als je pakweg na 5j zelfstandig wilt worden.

Ze geven het ... it is what it is ... brede kennis & all that. Maar persoonlijk vind ik dat die 'brede basis' iets voor het secundair onderwijs is & dat men in hoger onderwijs moet focus leggen op onderwerpen die je in 't professioneel leven gaan helpen.


Talen ... goh ... die kunnen interessant zijn. Echter zal je o.b.v. de beperkte uren (iets van een 2u/week wss) zeker geen vloeiend Frans leren spreken. Zeker niet als je even stil staat bij het feit dat je in de 6 vorige jaren veeeeel meer Frans zult hebben gehad.
Ook hier is ervaring & gebruik een issue e. Als je dan na de studie 5j geen Frans meer klapt ... jah.

kvimpe

Legacy Member
Misschien wat laat, maar wat betreft de minder gunstige ligging toch vermelden dat er ook een campus van HOGENT in Aalst is. Ik zie dat je van Hamme bent. Misschien is dit wel een oplossing. Op deze campus in Aalst geeft men ook de opleiding toegepaste informatica en deze is identiek aan de opleiding in Gent. Ze zijn daar dus ook met het nieuwe lesprogramma TI begonnen. Hopelijk heb je intussen de juiste keuze kunnen maken en helpt dit antwoord andere studenten die op zoek zijn naar een vlotte verbinding. Deze campus ligt in het centrum van de stad op 10 min. van het station. Er is ook een parking vlakbij.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan