Archief - Onbetwiste factuur - vredegerecht - conclusietermijnen

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

lotje19

Legacy Member
Ik zit in een conflict met een keukenfirma, die mij voor het vredegerecht heeft gedaagd voor een onbetaalde factuur.
De factuur was 13900 euro. Ik heb een ondertekende offerte van 13000 euro, ik heb de factuur eerst (niet zo formeel) betwist via e-mail en later (formeel) met een aangetekend schrijven dat zij niet hebben afgehaald. Er is nergens gevraagd of akkoord gegaan om die duurdere prijs te betalen, ze hebben wat gerommeld in hun software waardoor de prijzen opeens wat duurder zijn.

Begin november werd dit voor het vredegerecht gebracht. Dit was mijn eerste keer dus ik wist niet goed hoe dit zou werken. De advocaat van de aannemer had in de ingebrekestelling iets geformuleerd van "omdat deze zaak slechts korte debatten vergt, kan deze meteen behandeld worden op de inleidende zitting". Ik denk dat hij ook niet wist dat ik de firma een aangetekend schrijven had bezorgd, dat ze niet hebben afgehaald.
Dit veranderde dan de zaak, en er moest dan op het vredegerecht niets besproken worden, maar er werden conclusietermijnen afgesproken.

Ik heb deze stukken die ik wil delen: ondertekende offerte (enkel door mij) en de ongeopende aangetekend schrijven. Zij hebben de factuur van henzelf, hun algemene voorwaarden, en de aangetekende zending dat ze mij in gebreke stellen omdat ik niet op tijd alles heb betaald.

Zij hebben hun stukken direct na de zitting aan mij bezorgd.
Ik heb echter de (eerste) deadline gemist om mijn stukken te bezorgen. Dat is zeer dom van mij, door corona etc heb ik dit wat op de lange baan geschoven, en op 12 januari
ontving ik dan hun nieuwe conclusie:
Eerste middel: geen besluiten noch verweer
Tweede middel: voor elke andere argumentatie: exceptie niet mededeling van stukken
Conculante stelt vast dat de verweerder op de inleidingszitting verwees naar beweerdelijke bewijsstukken
Ter zitting werd door de Heer Vrederechter duidelijk gemaakt dat in het belang van een correcte procesvoering deze stukken dienen te worden voorgelegd, ten laatste bij de besluiten van de verweerder
Bij gebreke aan volledige mededeling door verweerder van de door haar aangewende bewijsstukken, dient de onderhavige procedure opgeschort te worden mochten zich alsnog stukken manifesteren (art 736 Ger. W.)
Derde middel: algemene voorwaarden en bij uitbreiding interesten en schadebeding zijn aanvaard
dit gaat over de 250 euro schadevergoeding die in hun algemene voorwaarden stond
Vierde middel: de kosten van het geding
dit gaat gewoon over de rechtspleging vergoeding

Wat beslist werd op de inleidingszitting:

Vredegerecht (...) neemt akte van de conclusietermijnen en bekrachtigt ze als volgt:

verwerende partij haar besluiten zal mededelen en neerleggen ter griffie uiterlijk op 15 december 2020;
eisende partij haar besluiten zal mededelen en neerleggen ter griffie uiterlijk op 15 januari
verwerende partij haar laatste wederantwoord zal mededelen en neerleggen ter griffie uiterlijk op 15 feb 2021


1. Als ik ongelijk krijg, moet ik de rechtsplegingsvergoeding betalen omdat de aannemer een advocaat heeft gebruikt. Ik moet ook het resterend bedrag van de factuur betalen, interesten , en 250 euro schadevergoeding zoals in de algemene voorwaarden staat. Kan ik zelf ook nog iets (250 euro schadevergoeding) vragen voor mijn persoonlijke onkosten als ik gelijk krijg, of krijg ik echt 0.0, ook al heb ik daar nu al een jaar zorgen aan, en moet ik 2 dagen naar het vredegerecht etc. Het enige wat ik eigenlijk wou was dat de factuur klopt met de ondertekende offerte...
2. Hoe hard heb ik mezelf gefuckt door mijn materialen niet op tijd te bezorgen? Ik heb nu nog tijd tot 15 feb 2021 voor mijn laatste wederantwoord, maar ik heb geen eerste besluit ingediend. Kan dit nog gered worden?
3. Is het verstandig om nu nog (zo laat in de ganse saga) zelf een advocaat te nemen? Ik ben hoogopgeleid, maar niet thuis in juridische materie, ik moet het dus doen met gezond verstand en Google. Ik neem aan dat ik hier snel ook 2 werkdagen aan 600 euro of meer per dag moet betalen aan hem...
4. Wat betekent Bij gebreke aan volledige mededeling door verweerder van de door haar aangewende bewijsstukken, dient de onderhavige procedure opgeschort te worden mochten zich alsnog stukken manifesteren (art 736 Ger. W.)

_ns_

Legacy Member
1. nee
2. Je stukken had je onmiddellijk moeten overmaken, als je dat bedoelt. Er is nog niets verloren, zie opmerking beneden.
3. Ja
4. Dat wil zeggen dat, indien je op de pleitzitting plots komt aandrijven met je stukken (die advocaat tegenpartij nog niet heeft gezien), de zaak zal worden uitgesteld.

Realistisch scenario lijkt mij dat de advocaat van de tegenstrever een nieuwe conclusieronde zal vragen, omdat hij nog niet de kans heeft gekregen om op je stukken te repliceren (waardoor de zaak dus zou worden uitgesteld).

edit: gaat dus wel 'maar' over 900 euro?

lotje19

Legacy Member
_ns_ zei:
edit: gaat dus wel 'maar' over 900 euro?
Ja, de rest werd allemaal op tijd betaald. Ik had ook niet verwacht dat het allemaal zo ver zou komen, gezien ik een ondertekende offerte heb. Maar zij wisten niet van de gemiste aangetekende zending, dus ze dachten ook dat het een gewonnen zaak was. Dus we zitten er allebei te diep in om nog te stoppen denk ik.2

Omtrent de vraag om zelf een advocaat te raadplegen: maak ik daardoor mijn potentieel verlies niet groter?
Mijn potentieel verlies is nu 900 + rechtsplegingsvergoeding + gerechtskosten = 2000'ish kwijt?
Best case krijg ik nog gelijk en geef ik niets uit: 0 euro

Als ik hiervoor zelf een advocaat neem, krijg ik potentieel de RPV om zijn kosten te dekken, maar zijn kosten zullen toch altijd hoger zijn dan de RPV die ik krijg?

_ns_

Legacy Member
Ja, voor 900 euro dagvaarden is wel heel uitzonderlijk :p. Stel dat je wordt veroordeeld, komt daar wel nog RPV + dagvaardingkosten + rolrechten bij.

Voor dat bedrag is het misschien niet de moeite om een advocaat te nemen, moet je zelf uitmaken. Bij sommige kun je voor dergelijke zaken wel forfait overeenkomen, dan kun je beter een afweging maken.

Laag bedrag van vordering = lage RPV 0: zal vermoedelijk de werkelijke kosten niet dekken inderdaad (tenzij je forfait overeenkomt voor dat bedrag).

Payload

Legacy Member
Je bent nooit akkoord gegaan met de verhoging en zij hebben nooit gereageerd op jouw betwisting van de factuur (schrijven zelfs gewoon niet afgehaald), dus zo sterk staan zij ook niet in hun schoenen.

Mbt die conclusie en artikel 736. Volgens mij mag jij je wederantwoord en stukken nog indienen tegen 15 februari, maar dan zal de procedure met toepassing van artikel 736 worden geschorst en zal de eiser een bijkomende conclusietermijn kunnen vragen aan de rechter om te kunnen antwoorden op de stukken die jij aanbrengt (ergens logisch, want dat is dan de eerste keer dat zij die stukken kunnen inzien).

Ik zou hiervoor toch minimaal eens raad vragen bij een advocaat wat je kansen en mogelijkheden nog zijn. Volgens mij sta je zeker niet kansloos, en is een advocaat de kosten waard als hij een serieuze kans ziet om die extra 900 euro en schadevergoeding te laten afwijzen door de rechter.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan