Kookmateriaal Degelijke snijplank

ftfy :p

Sowieso wordt in een professionele keuken geen houten snijplank gebruikt wegens hygiënische redenen. Zelfs verboden volgens HACCP normen...
Bamboe op zich is misschien antibacterieel, maar de "lijm" die ervoor gebruikt wordt is wel giftig: https://favorflav.com/nl/new/foodnews/waarom-je-bamboeservies-niet-meer-moet-gebruiken/#:~:text=De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,een milieuvriendelijk alternatief voor plastic.

Ik denk dat gewoon HDPE de beste keuze is eigenlijk. En gewoon snel genoeg vervangen.
Idd vraag me al heel de tijd af , afgaande op de reacties waarom iederene per se dat in het hout wil?
Waar je alles ook lastiger afkrijgt dan van kunststof?

Ik gebruik al 20 jaar van die cheap ass kunststoffen planken (geen idee wat materiaal dat is).
Maar ik heb er 2 kleindere die ik al meer dan 10 jaar heb, en die zien er nog steeds uit zoals toen, behalve wat sneden of course.
 
Gewoon HDPE of zelf LDPE gebruiken. Setje van 6 voor 13 euro in de Makro, en die zijn flexibel wat het gemakkelijk maakt op wat je gesneden hebt in een pot te doen bv.
 
Ik moet zeggen dat ik voor dagelijks gebruik ook gewoon plastic planken van de Ikea gebruik.
Die steek ik gewoon mee in de vaatwas zonder dat ik daar naar moet omzien.
De houten planken gebruik ik vooral voor grote stukken vlees (sapgoot is dan wel handig) of als presentatieplank voor op tafel.
 
Ik moet zeggen dat ik voor dagelijks gebruik ook gewoon plastic planken van de Ikea gebruik.
Die steek ik gewoon mee in de vaatwas zonder dat ik daar naar moet omzien.
De houten planken gebruik ik vooral voor grote stukken vlees (sapgoot is dan wel handig) of als presentatieplank voor op tafel.
Ik gebruik een grote, zwarte snijplank in kunststof. Daar zit ook een sapgoot in.
 
De oplossing:
PXL-20220418-142948497.jpg


Corian snijplank. Kan op maat gemaakt worden en gepersonaliseerd!
 
Corian lijkt me behoorlijk duurzaam en vrij resistent voor krassen, maar ook wel een pak minder goed voor je mes.

Ik denk dat hier geen eenzijdig juist antwoord is aangezien zowel hout als plastic voor- en nadelen hebben.

Hout is meestal een zachter materiaal (iets als bamboe is een uitzondering) en daarom beter voor je mes en minder onderworpen aan sneden omdat hout zich in beperkte mate zelf herstelt. Sommige soorten hout hebben ook licht antibacteriële eigenschappen maar niet genoeg om volledig op te vertrouwen. Uiteraard ook duurzamer en beter voor het milieu. Nadelen zijn dat het een pak duurder is en dat er meer onderhoud nodig is, geregeld eens behandelen met een olie en telkens uitgebreid met de hand afwassen. Omdat het een vrij poreus materiaal is, gaat het dus ook veel meer sappen en vocht vasthouden en kunnen er verkleuringen optreden.

Plastiek is goedkoper, makkelijker in onderhoud en hygiënischer... Maar bij dat laatste moet wel een kanttekening geplaatst worden. Als er sneden in plastiek gemaakt worden, zitten de bacteriën hier meer opgesloten en zijn ze moeilijker te verwijderen. Dat kan voor een deel wel opgevangen worden door ze in het afwasmachine te steken, dan heb je wel het nadeel dat ze een beetje kunnen vervormen. Omdat plastiek ook harder is, is het ook nadeliger voor uw messen, die gaan sneller bot worden.

Ik gebruik allebei in de keuken, plastiek momenteel wat meer. Ik heb een paar plastieken plankjes die ik enkel voor vlees of vis gebruik. Daarnaast een grote behandelde houten plank en een paar plastieken plankjes voor al de rest. De plastieken plankjes ga ik vervangen als er te veel sneden in komen maar dat valt voorlopig nog wel mee.

Het klopt dat in de keukens van restaurants nu volgens de richtlijnen plastiek moet gebruikt worden. Ik heb het er eens over gehad met een professionele kok en die was daar niet zo tevreden over. Die snijplanken worden daar zo intensief gebruikt dat ze relatief vaak alles moeten wegsmijten en nieuwe aankopen. Thuis gebruikte hij ook nog veel een houten plank.
 
Corian lijkt me behoorlijk duurzaam en vrij resistent voor krassen, maar ook wel een pak minder goed voor je mes.

Ik denk dat hier geen eenzijdig juist antwoord is aangezien zowel hout als plastic voor- en nadelen hebben.

Hout is meestal een zachter materiaal (iets als bamboe is een uitzondering) en daarom beter voor je mes en minder onderworpen aan sneden omdat hout zich in beperkte mate zelf herstelt. Sommige soorten hout hebben ook licht antibacteriële eigenschappen maar niet genoeg om volledig op te vertrouwen. Uiteraard ook duurzamer en beter voor het milieu. Nadelen zijn dat het een pak duurder is en dat er meer onderhoud nodig is, geregeld eens behandelen met een olie en telkens uitgebreid met de hand afwassen. Omdat het een vrij poreus materiaal is, gaat het dus ook veel meer sappen en vocht vasthouden en kunnen er verkleuringen optreden.

Plastiek is goedkoper, makkelijker in onderhoud en hygiënischer... Maar bij dat laatste moet wel een kanttekening geplaatst worden. Als er sneden in plastiek gemaakt worden, zitten de bacteriën hier meer opgesloten en zijn ze moeilijker te verwijderen. Dat kan voor een deel wel opgevangen worden door ze in het afwasmachine te steken, dan heb je wel het nadeel dat ze een beetje kunnen vervormen. Omdat plastiek ook harder is, is het ook nadeliger voor uw messen, die gaan sneller bot worden.

Ik gebruik allebei in de keuken, plastiek momenteel wat meer. Ik heb een paar plastieken plankjes die ik enkel voor vlees of vis gebruik. Daarnaast een grote behandelde houten plank en een paar plastieken plankjes voor al de rest. De plastieken plankjes ga ik vervangen als er te veel sneden in komen maar dat valt voorlopig nog wel mee.

Het klopt dat in de keukens van restaurants nu volgens de richtlijnen plastiek moet gebruikt worden. Ik heb het er eens over gehad met een professionele kok en die was daar niet zo tevreden over. Die snijplanken worden daar zo intensief gebruikt dat ze relatief vaak alles moeten wegsmijten en nieuwe aankopen. Thuis gebruikte hij ook nog veel een houten plank.
Hier worden trouwens ook gewoon de plastic plankjes gebruikt hoor. En om de zoveel tijd vervangen. Lijkt me de properste/handigste oplossing...
Die Corian was vooral een probeersel van schoonvader :p
 
Frankfurter Brett. Ik wil niks anders meer.

En hout > plastic. Ook als het aankomt op bacteriën. Volgens de voedselinspectie moet je uw planken mogen stomen/in de vaatwasser en dan kan eenvoudigweg niet met hout, maar eigenlijk is hout veel hygiënischer.

Heb je al eens een witte plastic horecaplank bekeken die een paar maand intensief gebruikt wordt? Die is gewoon bruin in het midden. Vadsig.

Bamboe is op zich goed voor de anti-bacteriële werking maar is verschrikkelijk slecht voor messen. Dat komt er nooit meer in.

Ik heb nu een Frankfurter Brett in eik, en dat heeft ook nadelen. Zo kan je daar beter niet met niet-roestvrije messen op snijden, want dat kan permanente reacties veroorzaken in het hout. zichtbaar door zwarte strepen. Esdoorn (en idealiter end-grain) is het allerbeste. Walnoot en kers zijn ook goed. Eigenlijk voornamelijk de bomen van eetbare vruchten.

https://www.technopolis.be/nl/blog/lets-talk-snijplanken-plastic-of-hout/

Een van vele bronnen die dat ondersteunen.
 
Frankfurter Brett. Ik wil niks anders meer.

En hout > plastic. Ook als het aankomt op bacteriën. Volgens de voedselinspectie moet je uw planken mogen stomen/in de vaatwasser en dan kan eenvoudigweg niet met hout, maar eigenlijk is hout veel hygiënischer.

Heb je al eens een witte plastic horecaplank bekeken die een paar maand intensief gebruikt wordt? Die is gewoon bruin in het midden. Vadsig.

Bamboe is op zich goed voor de anti-bacteriële werking maar is verschrikkelijk slecht voor messen. Dat komt er nooit meer in.

Ik heb nu een Frankfurter Brett in eik, en dat heeft ook nadelen. Zo kan je daar beter niet met niet-roestvrije messen op snijden, want dat kan permanente reacties veroorzaken in het hout. zichtbaar door zwarte strepen. Esdoorn (en idealiter end-grain) is het allerbeste. Walnoot en kers zijn ook goed. Eigenlijk voornamelijk de bomen van eetbare vruchten.

https://www.technopolis.be/nl/blog/lets-talk-snijplanken-plastic-of-hout/

Een van vele bronnen die dat ondersteunen.
Moest dat hout spierwit zijn zou je ook een bruine plek krijgen na een paar maand intensief gebruik, denk je niet?
 
Moest dat hout spierwit zijn zou je ook een bruine plek krijgen na een paar maand intensief gebruik, denk je niet?
Nee. Door de open vezel kan je dat gewoon écht proper krijgen, en bij het drogen gaan die terug dicht en gaan de bacteriën (= bruine kleur) dood. Groeven in plastic gaan nooit dicht. Dat bruin is gewoon een hoop ranzigheid.

Ik heb in meerdere restaurants gewerkt als student en die planken werden na een maand vervangen. Altijd. Ze kosten ook geen drol natuurlijk.
 
Terug
Bovenaan