Bordspelreview: Skull King

Spring aan boord, hijs de zeilen en we zijn vertrokken voor een blik op Skull King, uitgegeven door Ravensburger. Het spel is een slagenspelletje dat zijn mosterd haalde bij het klassieke kaartspelletje Boerenbridge of soms ook wel Chinees poepen genoemd en overgoten werd met een piratensausje.

Bij Skull King is het de bedoeling om elke ronde je aantal slagen te raden. Het spel duurt tien rondes en in de eerste ronde krijg je één kaart, in de tweede ontvang je twee kaarten en zo verder tot de tiende ronde waar je tien kaarten ontvangt. Het deck bestaat uit diverse types kaarten. Je hebt de papegaaien (groen), de schatkisten (geel), schatkaarten (paars) en de piratenvlag (zwart). Deze hebben kaarten van de waarde één tot en met veertien. Het zijn de basiskaarten waarbij de piratenvlaggen de troefkaarten zijn. Zij zijn dus sterker dan de andere basiskaarten. Wanneer de startspeler een kleur kiest, moet je deze kleur spelen indien je kan. De hoogste kaart van die uitgekomen kleur wint de slag, tenzij er iemand is die de ckleur niet heeft en een troefkaart speelt. De hoogste troefkaart wint dan de slag. Wie enige ervaring heeft met klassieke kaartspelletjes, herkent hierin uiteraard de regels van wiezen.

Spel.JPEG

Speciale kaarten​

Naast deze basiskaarten en basisregels zijn er nog enkele andere kaarten met speciale regels. In het deck zitten er vijf ontsnappingskaarten, deze verliezen van alle kaarten. Indien iedereen er één zou spelen, dan wint de eerste kaart de slag. Er zitten ook vijf piratenkaarten in het spel. Piraten winnen van de vier basiskaarten, ze verslaan dus ook de troefkaarten. De eerst gespeelde piraat wint de slag wanneer er meerdere zouden gespeeld worden. Je hebt ook een Tigress in het deck, deze heeft de keuze tussen een ontsnappingskaart of een piraat. Wanneer je de kaart speelt, moet je aangeven welke eigenschap je wil gebruiken. Daarnaast is er ook de Skull King, deze kaart is de sterkste kaart in het spel. Ze wint van elke andere kaart maar ze heeft één zwakte. De Skull King verliest van een zeemeermin. Hiervan zitten er twee in het spel. Deze winnen van de Skull King en de troefkaarten maar ze verliezen dan weer van de piraten. In het zeldzame geval dat er zowel een piraat, de Skull King en de zeemeermin gespeeld worden, dan wint de eerst gespeelde zeemeermin de slag.

Alternatieve puntentelling

Belangrijk bij de start van het spelen is ook dat er dient gekozen te worden welke puntentelling er gehanteerd wordt. Enerzijds heb je de Skull King-puntentelling. Dit is de eerder klassieke puntentelling waarbij je enkel punten ontvangt als je exact jouw vooropgestelde aantal slagen weet te behalen. Per gehaalde slag ontvang je dan twintig punten. Bij een foutieve voorspelling krijg je tien strafpunten per gemiste slag. Voorspel je dat je nul slagen zal halen, dan kan je tien punten per kaart in je hand bij de start van de ronde verdienen of verliezen. Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen voor de kaarten met het nummer veertien en de karakterkaarten.

Anderzijds heb je de Rascals puntentelling. Hierbij kan elke speler hetzelfde aantal punten weten te scoren, namelijk tien punten per kaart die je in je hand hebt. Heb je jouw voorspelling juist, dan scoor je alle punten die je kon verdienen in die ronde. Zit je er een slag naast, dan scoor je de helft van de punten en zit je er twee of meer naast, dan scoor je niets in die ronde.

normale kaarten.JPEG


Skull King is snel uitgelegd, speelt vlot en zal zowel bij jong als oud in de smaak vallen. Het is kiezen welke puntentelling je wenst. Rascals puntentelling is iets evenwichtiger dan de eerder avontuurlijke telling van de Skull King-methode. Bij deze laatste kan je dan nog kiezen of je met of zonder bonussen speelt. Wie nog uitgebreidere regels wil, kan ook de geavanceerde regels toevoegen. Hierbij wordt er nog een Krakenkaart, een Witte walvis en twee buitkaarten toegevoegd. Of je kan ervoor kiezen om de unieke piratenvaardigheden te gebruiken in het spel. Deze mogelijkheden zorgen voor nog iets meer variatie en mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook aangepaste regels voor een spel met twee spelers, al komt het spel beter tot zijn recht in een spel met meer spelers. Je kansen om een slag te winnen worden uiteraard kleiner wanneer er meer spelers zijn. Al vergroot daarnaast dan ook weer de kans dat iemand net die ene enkele kaart heeft die jou van de slag kan houden. Maar net die onvoorspelbaarheid maakt het spel leuker.

Conclusie

Voor spelers die bekend zijn met klassieke kaartspellen zal dit spel ook bekend aanvoelen. Skull King is een gepimpte versie van het spelletje boerenbridge, wat op zijn beurt dan weer een afgeleide is van het gekende wiezen. De regels zullen dus mogelijks vertrouwd aanvoelen en mocht dit niet zo zijn, dan zijn ze zeer snel aan te leren. Het feit dat het spel in een avontuurlijk thema werd gegoten, maakt het iets aantrekkelijker om te spelen, zeker voor jonge spelers. Voor hen zijn klassieke kaarten misschien net iets te saai om erdoor aangetrokken te worden. Het maakt dat Skull King een leuk en vlug spelletje is om te spelen, ideaal om een prachtige lente- of zomeravond mee af te sluiten.

Pro

  • Thema
  • Toegankelijk
  • Snel te spelen

Con

  • Niet origineel
  • Opbergdoos had compacter gemogen
7

Over

Uitgever

  1. Ravensburger

Designer

Brent Beck, Tauni Beck, Jeffrey Beck

Aantal spelers

2-8

Tijdsduur

30-45 minuten
 
Terug
Bovenaan