Boeken Welk fictieboek heb je net uitgelezen en wat vond je ervan?

Hoeveel boeken lees je gemiddeld per jaar?

  • Ik lees nooit

    Stemmen: 22 11,1%
  • 1-5 boeken

    Stemmen: 57 28,8%
  • 6-10 boeken

    Stemmen: 33 16,7%
  • 11-20 boeken

    Stemmen: 44 22,2%
  • 21-30 boeken

    Stemmen: 22 11,1%
  • 31-40 boeken

    Stemmen: 8 4,0%
  • 41-50 boeken

    Stemmen: 4 2,0%
  • 50-75 boeken

    Stemmen: 5 2,5%
  • 75-100 boeken

    Stemmen: 1 0,5%
  • 100+ boeken

    Stemmen: 2 1,0%

  • Totaal aantal stemmers
    198
House of Suns - Alastair Reynolds

Eindelijk nog eens een topper. Van begin tot einde interessant en in beweging, met grootse intergalactische ideeën en tijdsschalen die we ons als mere mortals amper kunnen voorstellen. Tegelijk gedragen de personages zich 'gewoon' menselijk, (terwijl ze eigenlijk veel meer zijn dan dat), alsof ze NIET 100.000den (miljoenen zelfs) jaren verder staan. En misschien is dat wel heel bewust zo gedaan. Een overheersend thema is de evolutie van machines/AI en daarnaast de exploratiedrang van de mensheid, die technologisch ook wel vooruitgang heeft geboekt, maar over al die tijd eigenlijk weinig veranderd is qua denkwijze en gedrag.

Het mag zich dan allemaal afspelen op galactische schaal en over moeilijk te vatten tijdsintervallen, de 2 hoofdpersonages (Campion en Purslane) blijven dus verrassend toegankelijk, met imo toch genoeg diepgang. Dat in combinatie met veel sci-fi (spacetravel, automatons, gigantische ruimteschepen) en een intrigerend verhaal maken het een win voor mij.
 
Red Rising - Pierce Brown (Red Rising #1)
Als ik dit boek als tiener had gelezen was ik er volledig door geobsedeerd geweest.
Echter ben ik geen tiener meer en helaas zie ik vaker de flaws in dit soort verhalen.

Het hoofdpersonage is een gigantische Mary Sue, er zitten talloze plot holes in het verhaal en de dialogen geven me soms rillingen van second hand embarrassment.
Desondanks, heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Vergelijk het met naar een goede actiefilm kijken waar toch een laagje van diepere betekenis en emotie in zit.

Pierce Brown is absoluut een getalenteerd schrijver en ik kijk uit naar de vervolgen in deze serie.
 
WoT #1

Twee jaar geleden de hele reeks uitgelezen en hier enorm van genoten. Nu is er genoeg tijd verstreken waardoor bepaalde details vergeten zijn, maar de hoofdplot nog niet helemaal, waardoor het gemakkelijk(er) is om te volgen maar het toch fris genoeg aanvoelt. Bovendien weet je waar je op moet letten en ontdek je zo nieuwe details die bij een eerste leesbeurt natuurlijk niet of veel minder opvallen.
Verhaal heeft een paar honderd blz. nodig om echt goed op dreef te komen, maar ongeveer iets halfweg zit het er goed in en raak je weer heerlijk in de ban.
Wel valt het op dat het eerste boek qua verhaallijn wat elementen heeft overgenomen van Lotr.

Ik kijk er alweer naar uit om de komende maanden me weer helemaal te verliezen in de boeken, al is lezen dat met een kind van 14 maanden dat nog regelmatig 's avonds en 's nachts wakker huilend wordt niet al te evident. :sop:
 
Arthur C. Clarke - 2001: A Space Odyssey

In tegenstelling tot zijn ander boek toch lichtjes teleurstellend. Had er meer van verwacht.
De eerste 40% van het boek zijn echt gigantisch droog en kon me er maar heel moeizaam doorwurmen. Een of twee hoofdstukken per dag, meer lukte niet. Maar dan ergens dicht bij het midden wanneer de Discovery op weg is en we de hoofdpersonages ontmoeten en er effectief dingen gebeuren, kon ik het niet meer wegleggen en las ik het in een ruk uit.

Uiteindelijk dus wel grotendeels van genoten, maar duurde te lang om erin te komen
 
Terug
Bovenaan