Verslag: MOOOV Film Festival 2023

Het MOOOV Filmfestival vond plaats van 20 april tot 2 mei op verschillende locaties in Vlaanderen. Al sinds het ontstaan van het festival toont men films uit alle hoeken van de wereld. De openingsfilm van deze editie was Amor y Matemáticas, een satire op de Mexicaanse middenklasse waarin op een humoristisch manier de burgerij ontleed wordt. Ik bezocht het festival in Brugge voor enkele dagen en zag volgende films.

mooov.jpg

Ta Farda​

De film Ta Farda schetst een realistisch beeld van de Iraanse samenleving met een speciale focus op de situatie van vrouwen. Fereshteh - een jonge Iraanse vrouw - moet haar onwettige baby verbergen voor haar ouders, die onderweg zijn voor een bezoekje. Ze heeft maar enkele uren om samen met haar beste vriendin Atefeh op zoek te gaan naar onderdak voor de pasgeborene. De film volgt de twee vrouwen in de tijdspanne van één dag. De spoed waarmee ze beslissingen moeten nemen en de afstanden die ze hiervoor moeten afleggen, zorgt ervoor dat je de stress mee ervaart. Deze film is een slopende en helse rit voor hen maar ook voor de kijker; toch zijn de acteerprestaties van beide vrouwen voortreffelijk en het plot is prima.

tafarda.jpg

Barren​

Een jong ultraorthodox koppel probeert al enkele jaren zwanger te raken. Ondanks de grote sociale druk hebben ze ervoor gekozen om geen vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Ze zijn ervan overtuigd dat hun geloof en het gebed hen zal helpen om hun grootste wens te vervullen. Wanneer de man op pelgrimstocht gaat om te bidden voor een kind, maakt een rabbijn misbruik van de situatie. Het goede camerawerk, het uitstekende script en acteerprestaties zorgen ervoor dat deze film het bekijken waard is.

barren.jpg

Innocence​

Militaire dienst is verplicht voor alle Israëlische burgers van zodra ze achttien jaar worden - voor mannen is de dienstplicht drie jaar en voor vrouwen twee jaar. De opleiding is daadwerkelijk een strijd waarbij het risico bestaat dat je het niet overleeft. Deze documentaire geeft, door middel van bestaande dagboekfragmenten, de angst en het opgelegde geweld binnen het leger weer, waardoor jongeren vaak geen andere uitweg meer zien dan voor zelfmoord te kiezen. De vaderlandsliefde en de waarde van het leger wordt vanaf de kleuterklas ingeprent. Er is geen plaats voor kinderen die dromen en hun eigen identiteit raakt hierdoor verloren. Een confronterende documentaire en een krachtig betoog dat er verandering nodig is.

Innocence.jpg

Banu​

Na negen jaar huwelijk besluit Banu haar man te verlaten en vraagt ze de echtscheiding aan. Haar tirannieke man eist echter de volledige voogdij van hun zoon Ruslan omdat hij haar niet geschikt vindt als moeder. Banu heeft maar enkele dagen om getuigen te vinden die het tegendeel kunnen bevestigen. Haar welgestelde man heeft echter zoveel invloed dat niemand een verklaring durft af te leggen en er is ook geen begrip voor een vrouw die wil scheiden. Banu is een mooie film die het verhaal op een ingetogen manier vanuit het standpunt van de vrouw vertelt. De casting voor deze prent kon beter en niet alle acteurs overtuigden, maar het verhaal en camerawerk waren sterk genoeg om de film overeind te houden.

Banu.jpg

Alis​

Het opvangtehuis Arcadia in Bogotá biedt workshops aan tienermeisjes aan om hen te begeleiden naar een zelfstandig leven. Via één van deze workshops groeide het idee om een documentaire te maken over het leven van deze jongeren. Hiervoor werd Alis gecreëerd: de tieners sloten hun ogen en proberen zich het levensverhaal voor te stellen van een fictief klasgenootje Alis. De verhalen die hierdoor ontstonden gaven een inkijk in het zware leven dat ze op straat hadden meegemaakt en fictie vermengt zich al snel met realiteit. Alis is niet enkel een meeslepende documentaire maar ontwikkelde zich ook tot het ondersteuningsproject Alis Exists.

alis.jpg

Carvão​

Op het platteland, vlak naast een houtskoolfabriek, woont een echtpaar met hun zoontje Jean en hun zieke grootvader. Wanneer een verpleegster hen een voorstel doet, nemen ze het aanbod aan. Hun huis wordt al snel een schuilplaats voor een gezochte drugsbaron met wie ze hun huis moeten delen en leren samenleven. Een zwarte komedie die spanning en mysterie bundelt in een duistere film met een brutaal einde. Deze film was voor mij het hoogtepunt van de selectie die ik op het MOOOV Filmfestival gezien heb, een aanrader.

carvao.jpg

Conclusie

Het MOOOV Filmfestival richt zich voornamelijk op wereldfilms waarbij kritisch denken en bewustwording centraal staan. Deze films krijgen in het reguliere aanbod weinig vertoningskansen en de inzet van MOOOV om deze films in de aandacht te plaatsen is dan ook erg belangrijk. Helaas is er voor dit soort films geen groot publiek en dat was bij de vertoningen in Brugge alvast te merken aan de bezettingsgraad. De aanpak van MOOOV is bewonderingswaardig, de vrijwilligers zetten hun beste beentje voor en de door mij geselecteerde films waren allen aanraders.
 
Terug
Bovenaan