Verslag: Dunk!festival

Wat krijg je als je een festival organiseert in een historisch gebouw in het midden van een stadscentrum? Ja, dan krijg je Dunk!festival. Een gezellig festival met een gemoedelijke sfeer. Elk optreden voelt aan als een zeer intiem concert waarbij het lijkt alsof de rest van het evenement niet bestaat. De Vooruit in Gent is hier uiteraard een hele geschikte locatie voor. Met vier podia is er voor elk wat wils. Zolang je maar van postrock en postmetal houdt, want daarin word je hier ondergedompeld. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het festival wordt georganiseerd door het platenlabel Dunk sinds 2005. En ditmaal voor het eerst in Gent. Onze aandacht was meteen getrokken en we wouden er uiteraard bij zijn om dit festival te ontdekken.

We spreken hier nu wel over De Vooruit en zo heet het gebouw ook nog. De organisatie erachter is echter van naam veranderd. Die heet nu namelijk VIERNULVIER. Daar is echter al veel inkt over gevloeid en gaan we het verder niet over hebben. Laat ons beginnen met de basis van het festival. Drie dagen lang postrock en postmetal over verschillende podia heen van in de vroege namiddag tot middernacht. Wij zijn twee van de drie dagen geweest. Ja, daar valt wel wat over te vertellen.

IMG_9821.png
Psychonaut

De organisatie

Ik wil hier toch ook wel een dikke pluim aan de organisatie geven. Alles ging vlot en was tiptop in orde. Van propere wc's, nergens wachtrijen tot op elke verdieping wel ergens een plaats waar je kon uitrusten. Bij elke zaal was er een bar waar je van het lokale bier (Triomf) kon proeven. Iedereen was ook respectvol en nergens werd er met bekertjes gegooid (die een waarborg hadden van 2twee euro per stuk (dat zal wel een beetje helpen). Dit alles dan ook nog met democratische prijzen!

Het enige minpuntje dat ik zou kunnen bedenken was dat er tussen de concertzaal en de domzaal toch wel een 15-tal trappen zaten (ik heb ze niet geteld). Daardoor kon het soms wel even duren vooraleer je van de ene naar de andere zaal geraakte. Goed voor de conditie, dat dan weer wel. Er was ook wel een lift maar daar kon je ook wel even op wachten (en lijkt me dat minder mobiele mensen die eerder nodig hebben).

De line-up

Ik moet bekennen dat toen ik de namen van het festival zag ik er eigenlijk maar eentje echt kende. Dankzij het 'Album Of The Week'-topic van BRUIT ≤ dan nog wel. Afijn, dat was toch wel al zeker één band die we niet konden missen. Maar toen begon onze wondere luistertocht doorheen alle bands die zouden optreden. Wow! Daar zaten precies toch pareltjes tussen! Dat hadden we niet verwacht. Maar onbekend is onbemind zeggen ze zeker? Een band die live speelt kan je natuurlijk ook niet vergelijken met eens een luisterbeurt op Spotify. Dat kan zowel positief als negatief zijn.

Elke zaal in De Vooruit heeft zijn eigen charme.


Op de eerste dag van het festival sprongen BRUIT ≤, Divided, Hubris en Astodan eruit. Daar kan je achteraf bekeken ook nog Lili Refrain en Malämmar aan toevoegen. We hebben die dag ook nog Ceclia::Eyes, Stories From The Lost en uiteraard YOB gezien. Een hele brok maar dat was het zeker waard.

De tweede dag stonden Turpentine Valley, Psychonaut, Fagelle en ROOK op ons lijstje te pronken. Graag hadden we ook Big Brave en The Ocean gezien maar helaas moesten we onze laatste trein huiswaarts nog halen. Die zullen we zeker bij hun volgende tour meepikken!

IMG_9940.jpg
Lili Refrain

De podia

Het hoofdpodium was de concertzaal, in de kelder van De Vooruit. Hier kwamen alle headliners spelen en het is dan ook meteen de grootste zaal van allemaal. De sfeer was hier altijd top en het geluid ook van erg goede kwaliteit. Genoeg plaats om te bewegen. Als enig mogelijks minpuntje zou je kunnen zeggen dat het de minst gezellige zaal van allemaal is omdat de artiesten wat verder weg staan. Al is dat vrij relatief.
In de balzaal waren wij het vaakst. Deze zaal bevindt zich op de tweede verdieping en is een stuk kleiner dan de concertzaal. Het podium was ook een stuk kleiner waardoor je dichter tegen de bands stond. De sfeer was dus iets intiemer.

Een dikke pluim voor de organisatie van het festival. Het was echt af.


Het podium op het hoogste verdiep, eigenlijk de zolder, was de domzaal. Dit was de kleinste en ook de meest sfeervolle en intiemste zaal. Hier kwamen ook de meer experimentele projecten en bands aan bod. Je had er ook de vrijheid om te zitten of staan hoe je wou. Soms vroeg de artiest ook uit zichzelf om hier te zitten of liggen om de ervaring vollediger te maken. Naast deze zaal was ook een bar vanwaar je een heel uitzicht had over Gent. Heel leuk om daar na te keuvelen over wat we die dag al gezien hadden met een pintje.

IMG_9487.jpg
BRUIT ≤

Onze favorieten
  • De soloprojecten in de domzaal waren voor ons heel interessant en inspirerend. Hierbij denken we vooral aan de Italiaanse Lili Refrain die een heel interactieve show gaf. Zowel op vlak van muziek als uitvoering was het dik in orde.
  • De Zweedse Fagelle speelde in de domzaal haar laatste optreden van haar Europese tour en dat was zeker ook een boeiende show.
  • Het Franse BRUIT ≤ kenden we dus al op voorhand. Daar moesten we zeker naar gaan kijken. Hun optreden was zeer expressief met heel veel interactie met het publiek. Ze hadden veel energie en ze konden hun muziek heel emotioneel overbrengen. Dit alles met heel veel complexe lagen van geluid. Eén van onze favoriete optredens.
  • Hubris uit Zwitserland gaf een heel intens optreden terwijl het tegelijk ook heel kalmerend was. Je zweefde tussen verschillende geluiden van de rockgeschiedenis. Hun invloeden waren zeer rijk en divers.
  • Het Mechelse Psychonaut was een band met een zeer goed geluid dat toch een beetje anders was. Er was meer nadruk op de zanglijnen (aangezien heel veel bands puur instrumentaal waren) die ook heel afwisselend waren. Ze gebruikte verschillende toonhoogtes en stemming van zowel de zang als de instrumenten dat ons deed denken aan Alice In Chains en andere bands uit de jaren '90.
  • Malämmar uit Spanje had echt plezier op het podium en dat toonden ze ook. Dit werkte heel aanstekelijk op het publiek. Hun geluid was zeer gebalanceerd en brutaal tegelijkertijd.
  • We willen ook opmerken dat veel bands een uniekere opstelling hadden op het podium en dat was verfrissend om te zien als toeschouwer. Bij de Kortrijkse band Divided stond de drummer bijvoorbeeld centraal met alle andere muzikanten er in een cirkel rond.
Onze top vijf ziet er als volgt uit:
  1. Psychonaut
  2. BRUIT ≤
  3. Lili Refrain
  4. Hubris
  5. Divided
We raden dit festival zeker aan voor elke postrock en postmetal liefhebber.


Foto's dag 1


Foto's dag 2

Conclusie

Dit was voor ons de eerste keer dat we naar Dunk!festival geweest zijn en dit smaakt zeker naar meer! We gingen er zonder verwachtingen naartoe. We hadden per band enkele Spotify-nummers beluisterd en gingen naar daar om ons te laten verrassen. Dat is goed gelukt! Veel nieuwe bands ontdekt en hele goede optredens gezien. Daarvoor ga je toch naar een festival? Qua sfeer kon het alvast niet veel beter en ons zien ze volgend jaar waarschijnlijk weer terug voor de volle drie dagen! De Vooruit was hier ook zeker een ideale locatie voor die alleen maar bijdroeg aan de sfeer en gezelligheid. Dit is in onze ogen dus zeker voor herhaling vatbaar. Er zijn wel nogal veel trappen te doen, zeker als je van de concertzaal naar de domzaal wil gaan, maar voor mensen met een rolstoel of die slecht te been zijn is er ook een lift beschikbaar.

Tot volgend jaar, Dunk!
 
Dit vind ik een leuk en origineel artikel. "Festivalreviews" zie je toch niet zo vaak. Ik vind het een leuk idee, zorgt voor variatie en het is duidelijk dat de mensen die dit gereviewd hebben zich geamuseerd hebben. Als je dat kan combineren, dan is dat ideaal natuurlijk.
 
Terug
Bovenaan