Verslag: Dunk!festival 2024 - Dag 1

Van 9 tot 11 mei was het weer de tradionele hoogmis voor de postrock- en metalliefhebbers tijdens dunk!festival in de Vooruit te Gent. Voor het derde jaar op rij staan we paraat en zijn we goed getraind om alle trappen van de concertzaal tot de domzaal te kunnen doen. We zakten weer af naar Gent om onszelf drie dagen te laten onderdompelen in een wereld vol complex gitaargeweld die meer en meer als thuis begint aan te voelen.

Dagelijks gingen we naar een zevental bands kijken en omdat dit te veel is om allemaal in een verslag te gieten, hebben we besloten om het op te splitsen per dag en iets te vertellen over onze vijf favorieten van die dag. De eerste dag waren dit Emma Ruth Rundle, JAMBINAI, Din Of Celestial Birds, Wolvennest en La Bestia de Gevaudan als opener van het festival. Ook een speciale vermelding voor de band Ulmus. Dit soloproject van Xavi Forné waarbij hij zichzelf en zijn moeilijkheden in het leven voorstelt was een heel intense ervaring voor iedereen die hier naar kwam kijken. Xavi is ook de designer van de poster van het festival (onder de naam Error! Design).

Emma Ruth Rundle - Concertzaal - 23u00

De headliner voor de eerste dag van dunk!festival was een beetje verrassend en atypisch. We kunnen dit zeker als een gewaagde keuze zien. Emma is een zeer goede artieste met veel goede nummers zoals Dark Horse, Body, Citadel en nog zoveel meer. Met haar intiem concert hing de hele concertzaal aan haar lippen en dan denk je wel dat de missie geslaagd is. Haar breekbare stem en ingetogen sound kreeg de hele zaal stil. De enige bedenking dat wij kunnen maken is dat dit soort concert misschien beter tot zijn recht zou komen in de theaterzaal. Al kunnen we de keuze zeker begrijpen gezien ze toch wel een grotere naam is. Wij hebben in elk geval genoten van een heel goed concert.


JAMBINAI - Concertzaal - 20u25

Deze band uit Zuid-Korea bracht intense post rock in combinatie met Koreaanse traditionele muziek. Door hun diepe en emotionele zang waarbij het leek alsof de bandleden zelf ook in trance geraakten, werd je helemaal meegezogen in de beleving. De muziek gaat van heel intens terug naar de kalmte waar we soms zelf naar snakken. De leadgitarist zei het met de woorden "Life can be hard and tiring, but it will always come back to the center and to calmness". Ze brachten ook enkele instrumenten mee die we zelf ook niet goed kennen, maar wel heel interessante sound voortbrachten zoals de haegeum en de geomungo. Na de eerste dag van het festival was dit alvast een van onze favoriete optredens.


Din of Celestial Birds - Balzaal - 17u40

Deze vrolijke jonge Engelsmannen uit Leeds brachten aanstekelijke instrumentale postrock zonder al te veel franjes. Vol overgave en enthousiasme brachten ze een geweldige show waar iedereen volledig mee was met de vibe die ze willen overbrengen. Van toffe melodieën tot meeslepende climaxen via opzwepende crescendo's en zelfs uitgebreide "metal" passages, deze band brengt het allemaal, vaak zelfs ook gewoon allemaal in hetzelfde nummer.


Wolvennest - Concertzaal - 16u20

Occult is het juiste adjectief om de band Wolvennest te omschrijven. Met een heel sfeervol optreden waarbij je de symboliek bijna kan voelen merk je dit uiteraard op. Op briljante wijze brengt de band black metal, doom en rock samen tot een hypnotiserend geheel. Daarnaast hebben ze ook gewoon een erg solide sound en werkt de combinatie hiervan heel erg goed. Wij waren alvast helemaal mee van begint tot einde van het optreden. Samen met JAMBINAI onze favoriet van de eerste avond.


La Bestia de Gevaudan - Concertzaal - 14u35

La Bestia de Gevaudan opende het festival met het eerste optreden van de eerste dag en dat deden ze met verve. Dit Chileense trio brengt brute postmetal waar niet mee te sollen valt. Ze blazen alles en iedereen ermee weg en tot ieders verrassing gebruiken ze ook invloeden uit de elektronische muziek om immersieve soundscapes te creëren. Als opener kon dit in elk geval wel tellen en het beest kwam los in ons allemaal!

 
Terug
Bovenaan