Man, wat hou ik van een goeie braadkip.
Raar om dit onderwerp zo te beginnen, maar ik kan je zeggen: Vroeger at ik heel graag biefstuk, rosbief, spek, gehaktbrood, etcetera. Voor mijn verjaardag als kind mochten mijn ouders steevast biefstuk friet serveren.
Gek, maar dat mis ik allemaal niet meer sinds ik twee jaar bijna uitsluitend vegetarisch eet. De zaken die ik het meest als onmisbaar beschouwde zijn niet de dingen die ik nu mis. Het enige waar ik af en toe nog enorme goesting in heb is zo'n geweldige braadkip. Soms raar hoe de behoeften van onze hersenen werken. Ik kan me inbeelden dat het een gelijkaardig verhaal is voor velen die de omslag naar meer plantaardig eten proberen te maken.
Ik ben geen vegetariër voor de duidelijkheid, maar heb er wel voor gekozen mijn vleesinname serieus te beperken. Ik wou het topic dan ook even zo starten om duidelijk te maken dat iedereen hier welkom is, zowel vleeseters, vegetariërs als veganisten. Vegetarisch koken leert je om meer smaak in je groenten te brengen, wat een vaardigheid is die ook je vleesgerechten ten goede kunnen komen.
Mijn vriendin en ik zijn vorig jaar een soort experiment gestart waarbij we een maand lang telkens een etnische keuken in de diepte proberen uit te pluizen. We lenen kookboeken uit de bib, maken een grote lijst van alle obscure en minder bekende ingrediënten, en gaan daar mee aan de slag om tot tweemaal per week een vegetarisch gerecht uit de wereldkeuken te maken. Dit om meer kennis te maken met speciale smaakcombinaties en technieken die we nog niet kennen, om zo meer variatie en creativiteit in ons dagelijks koken te brengen.
Zo zijn al gepasseerd: Japans (okonomiyaki, groentepickles, dashi, ramen, onogiri, groenteteriyaki)
Libanees: Pilaf, stoofpotjes, moussaka, kaasdeegrolletjes, hummus)
Indisch: Waar zelfs te beginnen? Duizenden mogelijkheden. We hangen hier momenteel in vast, simpelweg omdat alles wat we proberen gewoon zodanig lekker is.
Iedereen kent ondertussen wel Ottolenghi als het om uitstekende vegetarische gerechten met een mediterraanse/midden-oosterse aankomt.
Hier is alvast een uitstekend boek om indische gerechten te maken: Puur India van Meera Sodha. Gerechten uit dit boek zijn echt hemels lekker. Ik denk dat de indische keuken mijn allergrootste favoriet is tot nu toe.
Eén van mijn grootste moeilijkheden bij het vegetarisch koken was de omschakeling maken van het patroon 'vleesje-groentje-patatje' naar een soort equivalent bij vegetarische gerechten, zonder te vervallen in 'peulvruchtje-groentje-patatje'.
Hoe ik het nu zie is dat ik gewoon een hoop basisgerechten heb waar ik echt oneindig mee kan variëren qua groenten, en daar altijd op terug kan vallen voor doordeweekse maaltijden doordat ik ze vrij efficiënt kan maken zonder steeds naar een kookboek te moeten turen.
Voorbeeldjes van vrij eenvoudige gerechten waar veel variatie in mogelijk is:
-Risotto
-geroosterde groentjes in de oven
-Pastaschotels
-curry
-chili sin carne
-oosterse noedelsoep
-pilaf
-slaatjes
Zijn hier nog mensen die de overstap naar meer vegetarisch eten gemaakt hebben, en zoja, wat zijn jullie grootste ontdekkingen/vondsten?
Raar om dit onderwerp zo te beginnen, maar ik kan je zeggen: Vroeger at ik heel graag biefstuk, rosbief, spek, gehaktbrood, etcetera. Voor mijn verjaardag als kind mochten mijn ouders steevast biefstuk friet serveren.
Gek, maar dat mis ik allemaal niet meer sinds ik twee jaar bijna uitsluitend vegetarisch eet. De zaken die ik het meest als onmisbaar beschouwde zijn niet de dingen die ik nu mis. Het enige waar ik af en toe nog enorme goesting in heb is zo'n geweldige braadkip. Soms raar hoe de behoeften van onze hersenen werken. Ik kan me inbeelden dat het een gelijkaardig verhaal is voor velen die de omslag naar meer plantaardig eten proberen te maken.
Ik ben geen vegetariër voor de duidelijkheid, maar heb er wel voor gekozen mijn vleesinname serieus te beperken. Ik wou het topic dan ook even zo starten om duidelijk te maken dat iedereen hier welkom is, zowel vleeseters, vegetariërs als veganisten. Vegetarisch koken leert je om meer smaak in je groenten te brengen, wat een vaardigheid is die ook je vleesgerechten ten goede kunnen komen.
Mijn vriendin en ik zijn vorig jaar een soort experiment gestart waarbij we een maand lang telkens een etnische keuken in de diepte proberen uit te pluizen. We lenen kookboeken uit de bib, maken een grote lijst van alle obscure en minder bekende ingrediënten, en gaan daar mee aan de slag om tot tweemaal per week een vegetarisch gerecht uit de wereldkeuken te maken. Dit om meer kennis te maken met speciale smaakcombinaties en technieken die we nog niet kennen, om zo meer variatie en creativiteit in ons dagelijks koken te brengen.
Zo zijn al gepasseerd: Japans (okonomiyaki, groentepickles, dashi, ramen, onogiri, groenteteriyaki)
Libanees: Pilaf, stoofpotjes, moussaka, kaasdeegrolletjes, hummus)
Indisch: Waar zelfs te beginnen? Duizenden mogelijkheden. We hangen hier momenteel in vast, simpelweg omdat alles wat we proberen gewoon zodanig lekker is.
Iedereen kent ondertussen wel Ottolenghi als het om uitstekende vegetarische gerechten met een mediterraanse/midden-oosterse aankomt.
Hier is alvast een uitstekend boek om indische gerechten te maken: Puur India van Meera Sodha. Gerechten uit dit boek zijn echt hemels lekker. Ik denk dat de indische keuken mijn allergrootste favoriet is tot nu toe.
Eén van mijn grootste moeilijkheden bij het vegetarisch koken was de omschakeling maken van het patroon 'vleesje-groentje-patatje' naar een soort equivalent bij vegetarische gerechten, zonder te vervallen in 'peulvruchtje-groentje-patatje'.
Hoe ik het nu zie is dat ik gewoon een hoop basisgerechten heb waar ik echt oneindig mee kan variëren qua groenten, en daar altijd op terug kan vallen voor doordeweekse maaltijden doordat ik ze vrij efficiënt kan maken zonder steeds naar een kookboek te moeten turen.
Voorbeeldjes van vrij eenvoudige gerechten waar veel variatie in mogelijk is:
-Risotto
-geroosterde groentjes in de oven
-Pastaschotels
-curry
-chili sin carne
-oosterse noedelsoep
-pilaf
-slaatjes
Zijn hier nog mensen die de overstap naar meer vegetarisch eten gemaakt hebben, en zoja, wat zijn jullie grootste ontdekkingen/vondsten?