Tebow naar de Jaguars: Tebow (over)time!

Met het nieuws dat Tebow naar de Jaguars gaat, is het hoog tijd om het eens te hebben over zijn blitzcarrière. Van 2010 tot 2012 kon je het amper over de NFL hebben zonder het over hem te hebben, zo controversieel was hij. En zo geliefd ook. Niemand sprak meer tot de verbeelding: Technisch ongelofelijk belabberd, maar wel winnen. En hoe. Als met goddelijke interventie. Altijd in het vierde kwart, altijd een comeback, altijd na een gebed.

Heel veel daarvan is situatie, zoals je zult zien. En die situatie blijft hem gunstig gezind in dit nieuwe hoofdstuk. En als we één ding weten, is dat Tebow niet op de bank blijft zitten. Dus pas maar op, Lawrence en Minshew!

College
2006 - 2009: Florida Gators onder Urban Meyer, die in hem zijn ideale spread option-zoon zag. De Heisman in 2007 Heisman, in 2008 net verloren van Sam Bradford en Colt McCoy, en in 2009 van Mark Ingram.

Dus in Florida had de Tebow Mania al toegeslagen. Maar de echte gekte begon pas in 2010, toen er 24 spelers gedraft waren en de Broncos aan de beurt waren.

Setting the stage
Dit zijn de pre-Manning Broncos, met een uitgebluste Jay Cutler fin de carrière, Kyle Orton en Brady Quinn. Niet meteen de meest inspirerende groep. Pre-Elway ook, en dat zal niet onbelangrijk blijken.

In 2009 komt Tim Tremendous eindelijk dat team vervoegen in de NFL, en als back-up zet hij meteen het record neer voor aantal verkochte truitjes. Tebow Mania had arrived. Maar McDaniels was dan wel fan van hem, hem inzetten als starter ging echt nog niet. Tebow was nog lang niet klaar, en meer dan een gadget play en een vervanging voor een gekwetste Orton zat er nog niet in.

Maar wat het team achteraf gezien wel had, was een heel stevige kern. Demaryius Thomas, Eric Decker, Stokley als wapens, Knowshon Moreno als Running Back, en een stevige offensive line*. En een Elvis Dumervil en Wesley Woodyard vooraan, Brian Dawkins en Champ Bailey in de secondary. Die kern versterken ze in 2011, het gewijde Tebow-jaar, nog met Von Miller en Julius Thomas, en een paar kleppers op de offensive line.

(*voor de liefhebbers: één van de coaches die met Josh McDaniels was meegekomen van de Patriots, was Steve Scarnecchia, misschien wel hét offensive line-genie van de NFL)

Tebow Time is nog het enige wat telt.


Tebow Time
In 2011 nemen Elway en John Fox het team over. En Brady Quinn start als QB1. Een heel sterk roster, een zwakke quarterback en een ongeziene groep diehard fans. Naar verluidt was er een volledige sectie van het stadium specifiek voor Tebowfans. Geen Broncosfans, Tebowfans die soms zelfs alleen maar een Gatortruitje hadden en maar één ding wilden zien: Hun Messias aan het stuur, want vaak gaat het om diepgelovige christenen, en wordt de aanbidding wel erg devoot.

Zo hard zelfs, dat Tebow beboet is binnen het team, omdat hij weigerde om zijn fans te vragen om geen billboards meer op te hangen die eisten dat Fox Tebow zou opstellen. Gigantische billboards doorheen de hele stad: PLAY TEBOW

Na een 1-3 start gebeurt -geheel naar verwachting- precies dat. En vanaf dat moment tellen omstandigheden niet meer, en tellen zelfs wins en losses niet meer. Telt het niet meer dat zijn techniek zo slecht is, of zijn passen soms gaten in het gazon boren en soms het publiek raken. Tebow Time, het vierde kwart van een wedstrijd waarin hij nog terugkomt, dat is het enige wat telt:

15-0 achter met nog 3 minuten te gaan tegen de Dolphins? 15-18 op het einde van de overtime. Dat het de 6-10 Dolphins waren, en Tebow 6 keer gesackt wordt, maakt de fans niet uit.

En dan komt Zijn Hemelse Reeks: In week 11 verslaat hij de Jets met een gamewinning drive met nog zes minuten te gaan. Week 12, de Chargers in een comeback win in overtime. Week 12+1, comeback in het vierde kwart tegen de Vikings. En in week 14 laat hij die arme Bears bijna vier kwarten voor staan, gewoon om ze weer te kunnen vermorzelen in overtime.

Die laatste bezegelt het: Tebow is de Gezalfde. En hoezeer je ook kunt lachen met zijn throwing motion, die makkelijk dubbel zo lang duurt als die van de gemiddelde quarterback en meer lijkt op die van een speerwerper, zijn precisie, zijn onmogelijkheid om de rush te voorspellen… er zijn nog andere dingen belangrijk als quarterback. En vanaf week 14 is er niemand in het team nog bang als ze achter staan. Als Tebow zegt dat het nog kan, is dat zo. Het hele team gelooft in Hem, Hij trekt iedereen mee, en zelfs de tegenstander lijkt het ook te geloven. En uiteindelijk, Tom Brady is totaal niet mobiel, en daar leert zijn team ook mee omgaan. Bij Tebow is het gewoon een andere uitdaging. Niemand zegt het beter dan de grote Jim Brockmire: Tim Tebow combines all the fiery leadership of Ray Lewis with the throwing ability of Ray Lewis.

Het sluitstuk is de playoff win tegen de Pittsburg Steelers. Uiteraard in overtime. Uiteraard op de allereerste play, de scheidsrechter was de vernieuwde regel nog aan het uitleggen toen Demaryius al halverwege het veld was.

Maar wie daarover verbaasd is, heeft niet goed opgelet! Het moest namelijk zo zijn. Tebow zijn favoriete bijbelvers is Johannes 3:16.
  • Tebow gooide voor 316 yards.
  • Met een completion percentage van 31,6.
  • De interception van Roethlisberger gooide hij op 3rd and 16.
  • De Steelers hadden exact 31 minuten en 6 seconden balbezit.
  • In de VS krijgen tv-programma’s Nielsen ratings om het marktaandeel aan te geven. Ik hoef zeker niet mee te geven wat die was voor deze wedstrijd, op het moment van de game winning touchdown? Inderdaad.
Tim Tebow combines all the fiery leadership of Ray Lewis with the throwing ability of Ray Lewis.


De nasleep
Maar Elway was nooit overtuigd. En achteraf gezien is dat misschien diens beste moment geweest als talent scout. Veel mensen zijn voor Tebow gevallen, en we zullen nooit weten wat hij met het team had kunnen doen als hij had mogen aanblijven als starter. Maar beter doen dan Manning was toch nooit gelukt. Daarna is hij nog naar de Jets en later de Patriots gegaan, maar ik blijf ervan overtuigd dat Belichick hem alleen gehaald heeft omdat hij absoluut geobsedeerd is door de single wing offense van de jaren ‘30. Maar dat is misschien een post voor een andere keer.

De Jaguars
Nu zit echter zijn oude college coach Urban Meyer in Jacksonville. De Meyers, die Tebow altijd een tweede zoon hebben genoemd. Urban Meyer, die de spread option offense zowat eigenhandig heeft geperfectioneerd, en waar nooit iemand meer voor gemaakt is dan Tebow, 1,91m en 110 kg. In Florida, home of the Gators.

Wat denken jullie dat de rol van Tebow gaat zijn? Is dit een vriendendienst om Tebow nog eens een kans te geven? Of zit hier meer achter, met Lawrence die misschien nog niet klaar is en de geruchten dat Minshew getraded kan worden? Maakt hij eigenlijk wel een kans om het final roster te halen?

Om af te sluiten nog een paar luister- en kijktips:
- The Good, The Bad and The Ugly van Tebow
- De playoff win tegen de Steelers
- De comeback tegen de Bears in week 14 van 2011
- Brockmire houdt echt van hem

Coverfoto:
Tim Tebow (Broncos)
Jeffrey Beall, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan