Solliciteren voor een eerste job als industrieel ingenieur

Volledig mee akkoord. Die specialisten-jobs zijn echt heel schaars in België. In mijn tweede jaar burgerlijk zag ik de bui al hangen tijdens die bedrijf bezoeken. Sindsdien is de desillusie alleen maar groter geworden.
Wat ik vooral merk is dat vele gewoon de studie zien als kortste weg naar manager worden. Het liefst nog een functie die zo min mogelijk met techniek te maken heeft. Bij ons zijn er ook zo een paar die rapporten en stavingsstukken door hun ondergeschikten laten maken en deze dan gewoon voorlezen of voorleggen. Niks mis mee, maar het blijft wel lullig dat je 0,0 snapt van de inhoud.
 
Sorry ik weet niet veel over job sollicitaties, maar ik zou graag ook eerst een professionele bachelor toegepaste informatica halen en dan via een schakelprogramma mijn master informatica (industrieel ingenieur). Maar ik heb van vele mensen gehoord dat het schakelprogramma zeer moeilijk en uitgebreid is. Als u niet weet hoe het schakelprogramma van informatica is, hoe was uw schakelprogramma dan? Kon je het makkelijk aan? Moest je veel studeren? Had je nog vrije tijd?
Hallo,

Ik denk dat je er geen schrik van hoeft te hebben als je bachelor vlot liep. Het is een feit dat het schakeljaar zwaar is en bij ons was het slaagpercentage ongeveer 50%. Maar de afvallers waren tijdens de bachelor ook al niet altijd bij de beste studenten.
Het moeilijkste aan de schakel vond ik persoonlijk dat de hoeveelheden leerstof heel groot zijn. Tijdens de examenperiode heb je tijdens de 4 examenweken ook veel meer examens dan de gewone ingenieursstudenten. Zij hebben soms 5 dagen om een vak te studeren terwijl wij er maar meestal twee hadden (of één). Dus met de examens is het wel wat doorbijten. De moeilijkheidsgraad is zeker te doen, je zal ongetwijfeld veel herhaling hebben.

Ik ben zelf geen hele grote blokker maar ik zorg dat mijn werk altijd in orde is en ik maak extra oefeningen voor bepaalde vakken. 80 a 90% van mijn leerstof moest ik sowieso nog verwerken in de blokperiode. Je moet niet denken dat je in het weekend niet meer op café kan gaan (of in de week zelfs). Let natuurlijk wel een beetje op in een echte studentenstad hiermee ;)

Uiteindelijk was ik de beste schakelstudent met maar slechts 2 herexamens en een gemiddeld percentage van 75% (terwijl ik 74% in mijn bachelor had). De meeste studenten hadden eerder 6 à 8 herexamens, maar mits de nodige inspanningen slaagt een groot deel dan voor de herexamens.

Als je de motivatie ervoor hebt zou ik het zeker aanraden, het is zeker te doen! Veel succes!
 
Laatst bewerkt:
Eh ? Ik heb in mijn passage voor de ingenieursstudies nooit meer als 2 dagen gehad om mij voor te bereiden op het volgende examen. In de laatste 2 jaar was het zelfs maar 1 dag.
 
This.
de mensen die bij ons doorgroeien zijn de mensen die 'het' in zich hebben. Na 16 jaar carriere weet ik dat ik 'het' ook niet meer in mij heb :D en ik voel mij daar wel ok bij. Maar van de nieuwe collega's die starten zie ik bij pakweg 2 op 10 maar die drive om er voor te gaan.
Die zitten uren achter hun PC, die gaan de extra mile en verder. De drang om hun te bewijzen is groot tot heel groot. Lukt het (dit is vaak niet dan wel het geval) dan is na enkele jaren de verloning er ook naar. De functiewijziging intern zorgt er ook voor dat je telkens opnieuw en opnieuw je moet bewijzen in de nieuwe functie. Hoe ben je als ontwerper, projectleider of als project manager... Dit zijn echt 3 heel verschillende functies in hetzelfde vakgebied.
Het kortste traject dat ik gezien heb is iemand die op 4 jaar van junior ontwerpingenieur naar projectmanager gegaan is. (is zo wat de functie onder de CEO bij ons op kantoor).
Ik veronderstel dat die ook aan 2500-2700 begonnen is of zelfs minder maar ben zeker dat dit nu wel een veelvoud hiervan is. Niets zegt meer 'loonsverhoging' dan een miljoenenproject tot een fenomenaal goed einde te brengen dan het wat in zijn beloop laten en de naam van het bedrijf schade berokkenen.

Geld is leuk enzo he versta me niet verkeerd maar de fierheid die ik heb over mijn job, de uitdagendheid is ook wel een belangrijke factor.
Ik kan nu door Belgie rijden en heel wat projecten zien waar ik aan meegeholpen heb. Soms worden hier eens projecten op het forum besproken en dan zit ik toch met een dikke glimlach achter mijn computer :D
Bedankt voor je input!
Mag ik vragen wat je precies doet voor werk? Altijd leuk om te horen en wie weet komen er ideeën boven waar ik zelf nog niet aan gedacht had.
 
Eh ? Ik heb in mijn passage voor de ingenieursstudies nooit meer als 2 dagen gehad om mij voor te bereiden op het volgende examen. In de laatste 2 jaar was het zelfs maar 1 dag.
Mijn collega's reguliere ingenieur studenten hadden gemiddeld 6 examens over 4 weken verspreid, terwijl ik er steeds 10 of 11 had als schakel. Het kan inderdaad wat verschillen per campus, want ik ken er ook die nu maar 2 vakken hebben dit semester in het masterjaar terwijl ik er nog 5 heb. Het is een feit dat een schakeljaar eigenlijk een samenvatting is van de eerste 3 ingenieursjaren en als schakel heb je niet echt veel labo's waardoor er meer tijd vrijkomt om al die theorie te geven. Het aantal studiepunten is hetzelfde maar ik merk soms dat een vak voor normale ingenieursstudenten 5 studiepunten is, terwijl hetzelfde vak maar 3 studiepunten is voor schakelstudenten, maar beiden hebben hetzelfde examen. Het verschil kan bv. zitten in dat gewone ingenieursstudenten meer oefensessies hebben terwijl de schakel meer zijn plan moet trekken.
 
Het niveau van de opleiding tot industrieel ingenieur is nu ook niet zo geweldig, ik vond de opleiding zelf een beetje een lege doos. Akkoord het is een stap hoger, maar ook de mindere studenten spartelen daar door. Vele bedrijven mikken gewoon op een ing om zeker te zijn dat ze een goede bachelor hebben.

Mijn verhaal:

Ik deed eerst bachelor autotechnologie, omdat ik een auto-freak was, vooral verbrandingsmotoren en hun regeling interesseerde mij. Tijdens de bachelor een stage/eindwerk gedaan bij een premium merk , opdracht: breng alle signalen van het motormanagement in kaart. Super interessant,beetje rondrijden met dikke bakken en signalen opmeten met een fluke scope van 5000 euro en daar een boek van maken.

Nadien dus schakel en master EM optie automotive, was me dat een tegenvaller, automotive electronica haha, dat ging over de lengte van de fm antenne die optimaal zoveel cm moest zijn, drive train optimalisation met simulink, materialenleer voor automotive. Dan nog het EM gedeelte wat sterk op maak-industrie gericht is.

Nadien eigenlijk nooit meer zo een interessante zaken tegen gekomen als bij mijn stage in de bachelor. Uiteindelijk 1,5 jaar bij een constructeur gewerkt op de Technische dienst : Automotive in België, dikke flop, beetje adviseren om onderdelen te wisselen. Software opladen noemen ze daar al programmeren. Development tools hadden we ter beschikking, maar niemand had de knowhow om diepe modifications te doen. Ik zag mijzelf altijd een specialist worden in engines en bij een grote constructeur in een testcentrum werken. Dit helaas niet kunnen waarmaken ( had ik al na paar maanden werken door).

Sindsdien een lange zoektocht gehad naar iets wat mij nog interesseert en waar er wel meer werk van is. De combinatie tussen brainwork en fieldwork. Zo heb ik in al die jaren toch wel wat verschillende dingen gedaan, bij dezelde en bij verschillende werkgevers gewerkt. De conclusie is dat de echte mooie jobs schaars zijn, zeker voor mensen die meer het specialistentraject kiezen, ( het kennis-pad). Een tweede conclusie is het feit dat de meeste ingenieur jobs zeer theoretisch zijn en plaats vinden achter een bureau met veel administratie en computerwerk. De jobs op hoger niveau met een minimum aan bureauwerk zijn schaars. Ze zijn er wel, maar velen willen deze job doen. Het aanbod aan generalistenjobs met leidinggevende insteek, genre projectleider, teamleader, supervisor is veel groter.


Voor mij tot de conclusie gekomen dat een techniekersjob het best aansluit bij wat ik graag doe. Als verwarmingstechnieker/loodgieter zit ik niet verlegen om werk.
Heb je zelf nog bij Tremec geïnformeerd? Ontwerpt transmissies voor sportwagens. Heb er zelf nog willen vakantiejob doen afgelopen zomer maar door corona waren er geen openstaande vacatures voor jobstudenten.
 
Nog een bijkomende vraag: Bij sommige bedrijven zit ik al iets verder in het solliciteren en willen ze van hun kant uit een contractvoorstel doen, dit over 2 weken al en dan krijg ik nog 1 week bedenktijd want ze zien nog andere kandidaten blabla. Bijna elk bedrijf die ik gedaan heb meent eigenlijk zeer geïnteresseerd te zijn in mijn profiel en volgens hun ben ik ook elke keer "de beste kandidaat". Of dat nu waar is of niet weet ik niet.
Bij andere bedrijven zit ik nog in de beginfase of sommige bedrijven moet ik nog beginnen, want mijn planning laat het niet toe om continu gesprekken in te plannen...

Dus ik merk nu wel dat bedrijven waarmee ik eerst begonnen ben wat druk beginnen te zetten om te beslissen en dit komende weken al terwijl ik dat zelf liever nog wat rek (omdat ik bij één specifiek bedrijf waar ik veel interesse in heb nog geen voorstel heb gekregen).

Zijn er manieren waarmee ik het echte beslissen nog wat kan rekken? Of hoe breng ik zoiets best over? Het is niet dat ik geen interesse heb, maar ik wil ook niet zomaar op het eerste contract ingaan zonder ik dit kan vergelijken met andere bedrijven waarbij mijn interesse gelijkaardig is.

Nog een andere vraag: als jonge gast vind ik het niet erg om wat uren extra te werken (ca. 45 à 50) uren per week, zeker ook omdat dit financieel interessant kan zijn. Maar zijn er überhaupt nog bedrijven waar je betaalt overuren kan doen? Af en toe eens gratis een uurtje is geen probleem, maar op wekelijkse basis meerdere uren lijkt me wat profiteren (en als ik het forum lees denk ik dat de meerderheid hier wel over eens is).
Het bedrijf die nu als eerste een contractvoorstel zal doen houdt hun wel strikt aan die 40 uur, met 12 glijuren per 3 maand. Bij andere bedrijven lijkt dit gelijkaardig te zijn. Toen ik de vraag vroeg zeiden ze dat ik maar een bijberoep moest doen als ik meer uren wil werken. Hierbij heb ik nog enkele bijkomende vragen, bijvoorbeeld wat kunnen zoal de opties zijn voor een bijberoep als je dagelijks pas na 16 of 17u beschikbaar bent? Bedoelen ze dan hiermee horeca?
 
Laatst bewerkt:
Overuren uitbetalen op ingenieursniveau ben ik eigenlijk nog nergens tegengekomen. Meestal is het dat men u uw loon uitbetaald en het kan dan gerust zijn dat men verwacht dat je officieel 40 uur zult doen maar in realiteit 45 - 50 uur zult nodig hebben om het werk gedaan te krijgen. En dat wordt dan als onderdeel van de job gezien.

Uurtje factuurtje geldt enkel voor arbeiders of zelfstandigen. niet echt voor bedienden. Genoeg bedrijven gezien waar men technische diensten naar bediendecontract heeft overgeheveld om geen overuren meer te moeten voorzien of bepaalde premies (shiften) niet meer te moeten voorzien in tegenstelling als dat men arbeider was. Of men daar veel op uitspaart, geen idee. Ik weet gewoon dat ik de managers destijds daarover hoorde spreken dat ze dit gingen doen.
Het bijberoep kan dan vanalles zijn, op zaterdag en zondag security installaties uitvoeren, na uw uren HVAC installaties verkopen en plaatsen bij mensen thuis, stopcontacten plaatsen, een keteltje hangen, klusdienst, etc... in principe hetgeen men ook in het zwart zou kunnen uitvoeren. Al kan het ook andere zaken zijn zoals keuringen van EPB of gas-/waterlekken of...
Al zullen er ook wel mensen zijn die in flexijob in de horeca een paar uren bijdoen omdat dit tegenwoordig overeenkomt met gelegaliseerd zwartwerk.
 
Overuren uitbetalen op ingenieursniveau ben ik eigenlijk nog nergens tegengekomen. Meestal is het dat men u uw loon uitbetaald en het kan dan gerust zijn dat men verwacht dat je officieel 40 uur zult doen maar in realiteit 45 - 50 uur zult nodig hebben om het werk gedaan te krijgen. En dat wordt dan als onderdeel van de job gezien.

Uurtje factuurtje geldt enkel voor arbeiders of zelfstandigen. niet echt voor bedienden. Genoeg bedrijven gezien waar men technische diensten naar bediendecontract heeft overgeheveld om geen overuren meer te moeten voorzien of bepaalde premies (shiften) niet meer te moeten voorzien in tegenstelling als dat men arbeider was. Of men daar veel op uitspaart, geen idee. Ik weet gewoon dat ik de managers destijds daarover hoorde spreken dat ze dit gingen doen.
Het bijberoep kan dan vanalles zijn, op zaterdag en zondag security installaties uitvoeren, na uw uren HVAC installaties verkopen en plaatsen bij mensen thuis, stopcontacten plaatsen, een keteltje hangen, klusdienst, etc... in principe hetgeen men ook in het zwart zou kunnen uitvoeren. Al kan het ook andere zaken zijn zoals keuringen van EPB of gas-/waterlekken of...
Al zullen er ook wel mensen zijn die in flexijob in de horeca een paar uren bijdoen omdat dit tegenwoordig overeenkomt met gelegaliseerd zwartwerk.
Laat ons zeggen dat het vaak voorkomt dat overuren niet betaald worden. En dat het soms ook part of the job is.
Maar er zijn voldoende bedrijven en niveau's waarbij overuren niet zo courant zijn, en waar ze wel degelijk uitbetaald worden (recup + verloning of enkel verloning).

Hangt dus zuiver af van waar en hoe. Maar zoals zo vaak wordt je als jonger persoon uitgebuit voor een matig loon. Mijn manager zit ook in een systeem van fixed verloning voor niet vooraf bepaalde arbeidstijd. Realiteit is dat hij binnenkomt wanneer hij wilt en ook vertrekt wanneer hij zin heeft. Als hij op het einde van het jaar de balans maakt dan zal hij amper te veel gewerkt hebben (als in aanwezig zijn op de bureau). Ook al draait hij soms dagen van 10u, en is hij er 7 op 7 met momenten.
 
Uiteindelijk was ik de beste schakelstudent met maar slechts 2 herexamens en een gemiddeld percentage van 75% (terwijl ik 74% in mijn bachelor had). De meeste studenten hadden eerder 6 à 8 herexamens, maar mits de nodige inspanningen slaagt een groot deel dan voor de herexamens.
Are you me? :p Momenteel 1 herexamen wegens niet meedoen aan SySi vanwege de volgtijdelijkheid, voor de rest 75 gemiddeld en 74 in mijn bachelor.
 
Nog een andere vraag: als jonge gast vind ik het niet erg om wat uren extra te werken (ca. 45 à 50) uren per week, zeker ook omdat dit financieel interessant kan zijn. Maar zijn er überhaupt nog bedrijven waar je betaalt overuren kan doen? Af en toe eens gratis een uurtje is geen probleem, maar op wekelijkse basis meerdere uren lijkt me wat profiteren (en als ik het forum lees denk ik dat de meerderheid hier wel over eens is).
Het bedrijf die nu als eerste een contractvoorstel zal doen houdt hun wel strikt aan die 40 uur, met 12 glijuren per 3 maand. Bij andere bedrijven lijkt dit gelijkaardig te zijn. Toen ik de vraag vroeg zeiden ze dat ik maar een bijberoep moest doen als ik meer uren wil werken. Hierbij heb ik nog enkele bijkomende vragen, bijvoorbeeld wat kunnen zoal de opties zijn voor een bijberoep als je dagelijks pas na 16 of 17u beschikbaar bent? Bedoelen ze dan hiermee horeca?

Kan alleen maar beamen wat al eerder is gezegd; contract 40u op papier zal nooit 40u in praktijk zijn. Soms meer, soms minder. Hoe ik het ervaren heb; in den beginne volle gas, opdrachten uitvoeren en bijleren, altijd 'overuren' kloppen. Nadien slimmer, meer zelfstandiger etc geworden in kennis en aanpak. Daar je er in sé toch niet voor wordt betaald; soms weken van 50u, soms van 30u zodat dit zich uitvlakt op jaarbasis. Het is m.i. een soort vrijheid die je verwerft als het werk altijd blijft bollen en rond geraakt.

Heel soms heb ik aantal weken op rij een infovergadering/commissie/gemeenteraad. Dit is dan van 20u tot..., als dit wat teveel wordt en ik recupereer dit niet in de week, kaart ik dit aan en wordt uitzonderlijk wat overuren toegestaan. (nog maar 2x op 6j)
Als je niet in de chemie of grote industrie werkt, denk ik dat je niet echt ingjob zal vinden met overuren die standaard uitbetaald worden. Het is een beetje een balans tussen soms veel soms minder werken. Tenzij je pech hebt en de bedrijfscultuur slecht zit of standaard onderbemand etc.
 
Heb je zelf nog bij Tremec geïnformeerd? Ontwerpt transmissies voor sportwagens. Heb er zelf nog willen vakantiejob doen afgelopen zomer maar door corona waren er geen openstaande vacatures voor jobstudenten.
Nee, maar wel vreemd dat ze telkens opnieuw dezelfde vacatures hebben. Ik vermoed dat er wat mis is daar, dat is zoals Duco, die zoeken ook altijd dezelfde mensen omdat niemand het daar waarschijnlijk lang vol houdt...
 
Ik vraag me af, bij een Bachelor ICT voor een job gerelatteerd aan infrastructuur is de ervaring dat er probleemloos technische vragen kunnen gesteld worden over ICT om sollicitanten te beoordelen. VLANs, DNS, DHCP, virtualizatie, Routers, Spanning Tree, layers of defense... En dan bedoel ik geen vragen als: "leg de diverse stappen van het Spanning Tree protocol uit", maar wel "ooit al gehoord van spanning tree protocol? wat kunt ge daar over zeggen?".

Maar kan je dat soort vragen ook stellen aan een master? Bijvoorbeeld ind. ing. Elek-ICT? Of gaat die zeggen "ja ooit wel eens gezien maar is te lang geleden". Kan je verwachten dat een master zulke vragen basic IT ook kan beantwoorden? Of is dat meer een abstracte studie waarbij het antwoord "dat kan ik wel googlen en zal ik snel terug oppikken, bewijs: mijn diploma" voldoende zou moeten zijn?
Volgens mij verwachten ze niet altijd dat je juist antwoord maar kijken ze of je toch een beetje in de juiste richting denkt of krijgen ze inzicht in hoe je redeneert.

Van de 10-tal gesprekken die ik al gehad heb heb ik maar één bedrijf gehad die mijn "kennis" heeft getest. Ik moest eigenlijk gewoon 4 soorten persluchtcomponenten merken opnoemen (blijkbaar weten meeste geen of met moeite één) en moest ik een eenvoudig elektrisch schema lezen.

Andere bedrijven vragen vooral door op mijn eerdere ervaring uit een bachelor of masterproef en stellen hierover soms vragen alsof je voor een jury zit.
 
Idem: denk 10-tal 'tweede-ronde gesprekken' gehad na klassieke 'HR-ronde' en tweetal keer maar echt technische vragen gekregen (genre: aan welk helling moet een riool liggen). Meeste vragen zijn eerder gewoon polsend of je kennis hebt van iet specifiek, dus ja/nee antwoord, en beschrijven wat je vorige job/werkdag inhield.
 
Bij de procedure voor de overheid was het toch eerder op die manier hoor. Je moest uw antwoord neerschrijven op het theoretische stuk en dan moest je dat daarna verder uitleggen in het gesprek en gingen ze verder doorvragen.

Het kwam eigenlijk eerder overeen met de stijl van een examen. Had je daar niet voor gestudeerd (of herhaald) of dat was geen parate kennis dan mocht je dat vergeten. Zoals leg het OSI model even uit en geef een paar voorbeelden. Of wat is het prince 2 model. leg het itil proces even uit en hoe pas je dat toe.

In de privé kwam je zulke vragen echter niet echt tegen. Maar bon, begrijp wel waarom... in de privé is het eerder hoe kom je over en wat heb je gedaan, waarom vertrek je en dus de klik terwijl het voor de overheid op basis van objectieve criteria moet. Dus dan zit je al sneller met het systeem van een examen. Al zal het bij de privé ook wel niet altijd op die manier zijn...
 
Ik vraag me af, bij een Bachelor ICT voor een job gerelatteerd aan infrastructuur is de ervaring dat er probleemloos technische vragen kunnen gesteld worden over ICT om sollicitanten te beoordelen. VLANs, DNS, DHCP, virtualizatie, Routers, Spanning Tree, layers of defense... En dan bedoel ik geen vragen als: "leg de diverse stappen van het Spanning Tree protocol uit", maar wel "ooit al gehoord van spanning tree protocol? wat kunt ge daar over zeggen?".

Maar kan je dat soort vragen ook stellen aan een master? Bijvoorbeeld ind. ing. Elek-ICT? Of gaat die zeggen "ja ooit wel eens gezien maar is te lang geleden". Kan je verwachten dat een master zulke vragen basic IT ook kan beantwoorden? Of is dat meer een abstracte studie waarbij het antwoord "dat kan ik wel googlen en zal ik snel terug oppikken, bewijs: mijn diploma" voldoende zou moeten zijn?
Zal sterk afhangen van waar je op gesprek gaat natuurlijk.
Maar los daarvan mag je wel verwachten dat een industrieel ingenieur op dezelfde vragen kan antwoorden als een bachelor in dezelfde materie. Een industrieel ingenieur is in feite een praktijkgerichte ingenieur. De zaken die je in een professionele bachelor ziet zie je ook in een academische bachelor. Alleen gaat het bij de academische iets dieper, sneller en vooral ruimer dan in een professionele bachelor. Lees een industrieel ingenieur wordt geacht de theorie van bepaalde zaken beter of wel te kennen.

Dus ja als je theoretische vragen stelt moet hij daarop kunnen antwoorden. Bij ons wordt er na de HR-ronde een gesprek met de manager ingelast waar er drie kwartier theoretische vragen gesteld worden. Een klassieker die daarin terugkomt is bode en Nyquist. Niet diepgaand wel uitleggen wat het is en waarom je dat gebruikt.
 
Dag allen,

Intussen nog een stukje verder geraakt in mijn sollicitaties. Er zijn nog een viertal functies/bedrijven in de running.
-Groot productiebedrijf als "Technical Engineer": verantwoordelijk voor onderhoud van machines en het analyseren van knelpunten, aanbrengen van verbetering met een team van techniekers onder mij. Met de bedoeling om door te groeien naar een "people manager".

-Zelfde bedrijf als "Project Engineer": over de hele productieplant opvolgen van verschillende projecten, zowel mechanisch als automatisering en ook een stukje hands-on volgens mij. Ook de bedoeling om door te groeien naar een "people manager".

-Klein bedrijf machinebouw(ca. 30 werknemers) als "Mechanical designer". Uitwerken van 3D en 2D design van machines voor verschillende sectoren en opvolging van A-Z. Ook contact met leveranciers voor keuze componenten etc.. Volgens de baas een ambitieuze job, geen 9-5 en je moet van je werk je hobby maken. Dit is een beetje typisch zeker voor een klein bedrijf? Vraag me ook af dat je daar ook voldoende voor beloond wordt in vergelijking met grotere bedrijven. Het bedrijf gaat in 2022 uitbreiden naar een nieuwe site waar er plek is voor 50 mensen.

-Klein bedrijf in een grotere groep als "automation engineer" of simpelweg als opstarter van machinelijnen. Volgens de vacature 25% buitenland, maar dit kan ook 50% zijn, waarschijnlijk afhankelijk van je eigen privéleven. Een functie waar je veel de baan op moet dus. Heb wel van buitenaf gehoord dat dit een typische startersfunctie is dat men meestal maar 2-3 jaar deze job volhoudt. Verdienste zou zeer goed zijn, zeker door al dat buitenland.

Ik was begonnen met zoeken in de richting van automatisering, maar ik ben later wat tot besef gekomen dat ik eigenlijk niet vanaf het begin in een tunnelvisie wil terechtkomen dat ik me enkel maar met automatisering wil bezighouden. Ik ben allround opgeleid, dus ik zou het liefst ook allround blijven. Ik had ook van in het begin aangegeven dat ik liever geen pure programmeur word. Vandaar dat er 3 van de 4 functies die overblijven ook geen pure automatiseringsfuncties meer zijn, maar ik zou er me bij voorkeur toch graag meer in verdiepen.
 
Laatst bewerkt:
Wat deze laatste functie betreft.
Je zou hier veel op verplaatsing zijn, buitenland en wereldwijd. Het loon zou daar kunnen oplopen naar 5000-6000 netto per maand.
Is er iemand die kennis of ervaring heeft hoe het juist zit met belastingen hierop? Moet je dan op het einde van het jaar nog veel belastingen betalen? Heeft dit gevolgen voor je pensioen?
 
Wat deze laatste functie betreft.
Je zou hier veel op verplaatsing zijn, buitenland en wereldwijd. Het loon zou daar kunnen oplopen naar 5000-6000 netto per maand.
Is er iemand die kennis of ervaring heeft hoe het juist zit met belastingen hierop? Moet je dan op het einde van het jaar nog veel belastingen betalen? Heeft dit gevolgen voor je pensioen?
Dat moet je navragen bij het bedrijf. Zelf drie jaar site engineer in england geweest bij mijn eerste job. Was wel met elk weekend terugvliegen en zou het niet echt zolang gedaan hebben als dat niet zo was ivm sociaal contact. Na 3j was de fun er wel wat af, plus vriendin, huisje,...
Belastingen werd achter de schermen geregeld door HR, ma vanaf meer dan bepaald aantal dagen in een specifiek land zijde daar ook belastingen verschuldigd (uk was 180 denk ik). 2jaar nadat ik daar weg was ineens aanslagbiljet van 10.000 pond, vorige werkgever heeft dat dan wel inorde gebracht vrij snel.

Edit: uw nettoloon zal zo hoog zijn omwille van buitenlandtoeslagen naar alle waarschijnlijkheid. Ter illustratie, zelf kreeg ik €75/dag netto onkosten buitenland. Dit zal dus weinig doen aan uw belastingen hier gelet uw bruto niet zal wijzigen, noch heeft dit een invloed op uw pensioen om dezelfde reden.
 
Laatst bewerkt:
Dag allen,

Intussen nog een stukje verder geraakt in mijn sollicitaties. Er zijn nog een viertal functies/bedrijven in de running.
-Groot productiebedrijf als "Technical Engineer": verantwoordelijk voor onderhoud van machines en het analyseren van knelpunten, aanbrengen van verbetering met een team van techniekers onder mij. Met de bedoeling om door te groeien naar een "people manager".

-Zelfde bedrijf als "Project Engineer": over de hele productieplant opvolgen van verschillende projecten, zowel mechanisch als automatisering en ook een stukje hands-on volgens mij. Ook de bedoeling om door te groeien naar een "people manager".

-Klein bedrijf machinebouw(ca. 30 werknemers) als "Mechanical designer". Uitwerken van 3D en 2D design van machines voor verschillende sectoren en opvolging van A-Z. Ook contact met leveranciers voor keuze componenten etc.. Volgens de baas een ambitieuze job, geen 9-5 en je moet van je werk je hobby maken. Dit is een beetje typisch zeker voor een klein bedrijf? Vraag me ook af dat je daar ook voldoende voor beloond wordt in vergelijking met grotere bedrijven. Het bedrijf gaat in 2022 uitbreiden naar een nieuwe site waar er plek is voor 50 mensen.

-Klein bedrijf in een grotere groep als "automation engineer" of simpelweg als opstarter van machinelijnen. Volgens de vacature 25% buitenland, maar dit kan ook 50% zijn, waarschijnlijk afhankelijk van je eigen privéleven. Een functie waar je veel de baan op moet dus. Heb wel van buitenaf gehoord dat dit een typische startersfunctie is dat men meestal maar 2-3 jaar. Verdienste zou zeer goed zijn, zeker door al dat buitenland.

Ik was begonnen met zoeken in de richting van automatisering, maar ik ben later wat tot besef gekomen dat ik eigenlijk niet vanaf het begin in een tunnelvisie wil terechtkomen dat ik me enkel maar met automatisering wil bezighouden. Ik ben allround opgeleid, dus ik zou het liefst ook allround blijven. Ik had ook van in het begin aangegeven dat ik liever geen pure programmeur word. Vandaar dat er 3 van de 4 functies die overblijven ook geen pure automatiseringsfuncties meer zijn, maar ik zou er me bij voorkeur toch graag meer in verdiepen.

1) Is gene cadeau om als "baas" binnen te komen en routineuze techniekers te moeten aansturen die waarschijnlijk meer kennen als U mr zeker van de installaties bij hen.
2) lijkt mij principe van processmanager. Moet zien of je dat zou willen.
3) Is niet echt typisch voor een klein bedrijf. Is typisch voor een KMO die u leeft. Wel grote kans dat je kunt doorgroeien om chef te worden van die site van 50 mensen op korte termijn. Maar geen garantie natuurlijk. Qua verloning is dat meestal niet echt super. Maar ik kan verrast worden natuurlijk.
4) is eerder een technische job, qua doorgroei moet je niet te veel verwachten lijkt het mij. Je start daar als automation engineer en de kans is groot dat je 15 jaar later nog exact hetzelfde daar gaat doen. Verloning gaat een gouden kooi zijn. Anders gezegd, dat gaat goed verdienen. Maar je moet er ook bepaalde opofferingen voor doen, al is dat als je jong bent niet echt een opoffering. Het is pas als je ouder wordt en een gezin hebt dat "buitenland" moeilijker is. Maar afstand moeten doen van dat leuke loon gaat niet leuk zijn.

Je gaat zelf moeten bepalen welke richting je uitgaat. Mijn voorkeur zou de laatste zijn om daarmee effectief ervaring op te doen tegen een zeer goede verloning om dan eventueel 3 - 5 jaar later een sprong te maken naar iets anders in de richting van 1. Maar het people gedeelte moet u liggen. Want dat is ook niet alles, maar management is nu eenmaal de manier om beter te verdienen. Expertenrollen verdienen niet slecht, maar meestal ga je onderdoen voor de managementrol (technische manager, productiemanager, procesmanager, etc...)
 
Terug
Bovenaan