Solliciteren voor een eerste job als industrieel ingenieur

Nick28

Active member
Dag beste community,

Ik ben een masterstudent industrieel ingenieur elektromechanica en afgelopen weken ben ik al wat bezig geweest met sollicitaties uitkijkend voor een job vanaf deze zomer. Ik merk meteen dat de verschillende opties en bedrijven eindeloos zijn en dit maakt de keuze zeker niet gemakkelijk. Ik woon in West-Vlaanderen (BE). Ik heb een vooropleiding als professionele bachelor elektromechanica en heb gekozen om een schakeljaar te doen om mijn master diploma te behalen.

Hoe ik het momenteel zie zijn er twee pistes die je als startende ingenieur kan uitgaan
  • Project engineer (Concept, planning, budgetbeheer, opvolging en aansturing)
  • Expertiserol (mechanical design engineer, automation engineer, proces engineer, maintenance engineer, commissioning engineer, ...) -> veel meer hand-on werk
Hier is dus mijn eerste twijfel welke piste ik het best/ liefst kies. Volgens hetgeen ik op dit moment weet kan ik de volgende meningen opmaken, verbeter mij gerust indien u andere ervaringen of meningen heeft! Dit is ook het doel van deze post.
Als project engineer doe je volgens mij minder technisch diepgaand minder ervaring op en is vaak mechanisch gericht (-> mechanisch conceptdesign)? Vaak ook een groot aandeel administratief werk? Ik vraag mij ook af of de ervaring als project engineer echt meetelt als ervaring als je daarna veranderd naar een job die veel technischer is.
In een expertiserol kom je vaak in een team terecht van ingenieurs die hetzelfde werk doen als jij, velen van hen blijven een groot deel van hun carrière dezelfde functie uitvoeren en doorgroeimogelijkheden zijn beperkter. De functies lijken me ook vaak gespecialiseerd op één aspect van elektromechanica (enkel mechanica, enkel automatisering, enkel elektriciteit). Liefst kom ik toch een beetje met elk vakgebied in contact.

Wat zoek ik?
Ik ben wel een ambitieus persoon en op termijn zie ik mezelf wel doorgroeien naar een functie als project engineer of manager. Financiële aspecten schrikken mij ook zeker niet af. Ik weet ook niet in hoeverre het van zelfsprekend is dat je vanuit een expertiserol doorgroeit naar echte projectleidingsfuncties. Zolang ik jong ben ben ik wel niet op zoek naar een echte "bureaujob". Ik heb graag contact met collega's en kom graag op de werkvloer of werf. Buitenlandse ervaringen (korte sporadische periodes en wereldwijd) zijn een groot pluspunt voor mij voor een eerste job! Ik mik ongeveer op 25% van de tijd buitenland. Dit zijn ervaringen die je moet meepikken als jonge gast.
Qua vakgebied heb ik een voorkeur voor de elektrotechniek en automatisering, al ben ik geen echte programmeur en ik ben ook niet op zoek naar een echte programmeerjob. De energiesector is ook een sector waar ik heel erg geïnteresseerd in ben. Ik ben bereid mij max. 1 uur te verplaatsen naar mijn werk. Daarnaast is een goede werksfeer, gezond imago, opleiding en doorgroei zeer belangrijk voor een bedrijf.

Wat zijn de functies waarvoor ik al heb gesolliciteerd?
  • Automation engineer:
    • Machinebouw: meewerken aan de automatisatie van projecten bestemt voor export (vaak 70-80% programmeerwerk), mogelijkheid buitenland
    • Interne omgeving: automatiseren van interne productielijnen (50-70% programmeerwerk), soms ook stukje electrical design (misschien iets meer variatie?), geen mogelijkheid tot buitenland
  • Process engineer: analyseren van productieprocessen en meedenken aan optimalisatieverbeteringen. Vaak ook onderhoudsgericht en kleine interne projectjes. Geen mogelijkheid tot buitenland
  • Commissioning engineer: automatisering van machines in België die bedoeld zijn voor export, na afwerking verschepen naar het buitenland en daar de bouw en inbedrijfsstelling coördineren. Ter plekke de machine opstarten, storingen oplossen en lokale mensen opleiden. 25-50% buitenland (of meer) voor 3 à 5 weken. Ik hoor vaak dat dit functies zijn die de meeste mensen maar 2-3, max. 5 jaar volhouden. Ik was geschrokken toen men zei dat je helemaal alleen naar het buitenland moet voor 5 weken. Dit lijkt mij best eenzaam?
  • Projectbeheerder bij Fluvius: dit lijkt een hele plannende en administratieve functie te zijn met een beperkt deel die technisch diepgaand is. Link naar introductiefilmpje van deze functie. De sector (energie) spreekt me wel aan. Uit reviews heb ik gelezen dat niet iedereen zich aangesproken wordt door de bedrijfsstructuur (overheid) en dat de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn en dat talentvolle mensen niet voldoende kansen krijgen. Kan iemand hier iets aan toevoegen? Loon wordt volgens mij bepaalt door barema A121 (niet zeker, kan iemand bevestigen?) en het startersloon is wel een stuk hoger dan in de privé denk ik. Dit loon ligt dan waarschijnlijk wel van voor de rest van je carrière?
Als ik over het loon mag praten weet ik ook nog niet zeker op welk bedrag ik moet mikken. Ik ben er mij van bewust dat loon zeker niet het belangrijkste is.
Sommige recruiteringsbureau's zeggen 2500-2700 bruto. Dit bedrag lijkt mij echt weinig als ingenieur om al die jaren gestudeerd te hebben. Als professionele bachelor ken ik mensen die dit bedrag hebben als starter. Aangezien ik zelf ook een PBA ben wil ik wel de meerwaarde van mijn master diploma terug zien. Ik heb ook enkele bedrijven gehad die 2800 bruto normaal vonden (of 2400 + wagen). Dus ik weet niet echt hoeveel marge nog op die 2800 zit? Wat denken jullie? Bij de overheid barema A121 is het startersloon 3800 bruto. Na 20 jaar is dit dan bv. 5500 euro. Je hoort vaak dat je in de privé meer kan verdienen dan bij de overheid?
Ik merk soms ook bij bedrijven waar je soms naar het buitenland moet dat het éne bedrijf wel overuren betaalt en de andere niet.

Wat denken jullie, rekening houdend met mijn wensen en ambities dat een logische startersfunctie zou zijn? Welk loon mag ik verwachten? Kies ik voor een multinational of KMO? Wat zijn hier de verschillen? Kunnen jullie eventueel goede bedrijven aanraden?
Te weinig keuze hebben voor een job is niet fijn, maar de luxe hebben om teveel keuze te hebben maakt het zeker ook niet eenvoudig ;)

Alvast bedankt voor jullie input!

Groeten,
Nick
 
Laatst bewerkt:
Ik denk niet dat je als A121 gaat betaald worden. Voor de rest zit je in een schyt provincie voor lonen, tenzij je interesse hebt in offshore wind, maar de vetpotten die ik meemaakte zijn ook gedaan...


Ter info ik ben in 2011, dat is nu 10 jaar geleden, gestart aan 2800 bruto zonder wagen bij een autoconstructeur met hoofdzetel tussen Sint-Niklaas en Willebroek, ik woonde toen nog in Oost-Vlaanderen. Je gaat nog veel ontgoocheld zijn hoor over dat master diploma, je gaat dat zelf nooit terugverdienen die 2 jaar.
 
Ik denk niet dat je als A121 gaat betaald worden. Voor de rest zit je in een schyt provincie voor lonen, tenzij je interesse hebt in offshore wind, maar de vetpotten die ik meemaakte zijn ook gedaan...


Ter info ik ben in 2011, dat is nu 10 jaar geleden, gestart aan 2800 bruto zonder wagen bij een autoconstructeur met hoofdzetel tussen Sint-Niklaas en Willebroek, ik woonde toen nog in Oost-Vlaanderen. Je gaat nog veel ontgoocheld zijn hoor over dat master diploma, je gaat dat zelf nooit terugverdienen die 2 jaar.
Bedankt voor je input. Hoe ik aan die salarisschaal A121 kom: https://overheid.vlaanderen.be/BVR_Deel07-T1#aVII12 (Ingenieur, arts, informaticus en dierenarts). Ik heb geen idee welke het anders kan zijn.

Ik verwacht zeker geen onrealistisch loon, maar vind wel dat je toch wel een verschil mag zien met de professionele bachelors bijvoorbeeld . Vele jobs heb je om 17u gedaan en hoef je de rest van de dag niet meer aan je werk te denken. Als ingenieur heb je toch wel vaak dat je je werk meeneemt naar huis en je neemt toch wel een pak meer stress naar huis, vandaar dit ik vind dat daar wel een compensatie bij hoort. Natuurlijk probeert iedereen ook het maximumloon wat op te zoeken voor de inspanningen die je er voor over hebt ;) , maar opnieuw, ik ga mij niet blindstaren op dat loon. Het is belangrijk, zeker als jonge gast maar dat hou je niet vol als je enkel daarvoor kiest.

Wat is uw studieachtergrond precies als ik vragen mag?
 
Laatst bewerkt:
.Je gaat nog veel ontgoocheld zijn hoor over dat master diploma, je gaat dat zelf nooit terugverdienen die 2 jaar.
klopt. Zo'n diploma doe je niet voor het loon, die mss na enkele jaren in quasi niks zal verschillen tegenover een ambitieuze PBA'er, maar wel voor een voorsprong voor een toffe functie die ook direct meernmogelijkheden geeft. Je beginloon zal, zeker netto, echter nauwelijks verschillen.

Wat je in gans je betoog echter niks over zegt: wat zijn je privé-wensen? Heb je een kinderwens dan mag je nog graag naar het buitenland gaan, maar 5 weken na elkaar is dan niet haalbaar (tenzij je daar vooraf al weet dat je (toekomstige) partner dit ziet zitten.
 
als startende ingenieur kan uitgaan
  • Project engineer (Concept, planning, budgetbeheer, opvolging en aansturing)
  • Expertiserol (mechanical design engineer, automation engineer, proces engineer, maintenance engineer, commissioning engineer, ...) -> veel meer hand-on werk
Vergeet zeker niet de sales richting, de supervisor functie (dus ervoor zorgen dat de productie goed loopt, dat het onderhoud goed ingepland staat), leerkracht of als medewerker in de petrochemie als volcontinue - zie functie bimmer(waar die master het u gewoon makkelijker maakt om door de testen te geraken). En er zullen er nog wel zijn, waar ik op dit moment niet aan denk.

Hier is dus mijn eerste twijfel welke piste ik het best/ liefst kies.
Daar kunnen wij spijtig genoeg geen duidelijk antwoord op geven. Dat hangt echt af van waar jij graag uw tijd in steekt. Als jij als sales persoon graag met verschillende mensen overtuigt om uw product aan te kopen en kunt aantonen op basis van technische redenen waarom uw product de competitie wegblaast dan zijn er daar ook nog opties. Ben jij aan de andere kant eerder iemand die in een expertenrol zit waarbij je ondersteuning en opleiding moet bieden aan de klant dan kan dat ook. Opnieuw alles hangt echt af van waar jij u goed bij voelt. En je kunt al eens terugkijken naar uw opleiding om te zien welke taak jij daar meestal op u nam.
In mijn tijd was dat eerder het diagnostische aspect en het bijeengooien en integreren van verschillende zaken tot 1 geheel. Terwijl een andere medestudent dan eens dat gedaan was alle kleine dingetjes er nog eens uithaalde... maar waar ik mij echt geen tijd zag in steken.

Als project engineer doe je volgens mij minder technisch diepgaand minder ervaring op en is vaak mechanisch gericht (-> mechanisch conceptdesign)? Vaak ook een groot aandeel administratief werk? Ik vraag mij ook af of de ervaring als project engineer echt meetelt als ervaring als je daarna veranderd naar een job die veel technischer is.
Moet die opdeling eerder bekijken als projectleider in mijn ogen. De project engineer zit eerder bij de expertiserol. Al heb je soms ook functies waarbij het vis noch vlees is en waarbij je dan ook zaken koppelt (komt veel voor in KMO's). Ik heb een tijdje als productiesupervisor gewerkt maar tegelijkertijd moest ik ook een paar nieuwe geautomatiseerde installaties uitdenken / uittekenen en bekijken inclusief prijs. De alternatieven oplijsten inclusief prijs, en daarna in overleg die zaken dan laten uitvoeren en de installatie en werking ervan opvolgen...

In een expertiserol kom je vaak in een team terecht van ingenieurs die hetzelfde werk doen als jij, velen van hen blijven een groot deel van hun carrière dezelfde functie uitvoeren en doorgroeimogelijkheden zijn beperkter. De functies lijken me ook vaak gespecialiseerd op één aspect van elektromechanica (enkel mechanica, enkel automatisering, enkel elektriciteit). Liefst kom ik toch een beetje met elk vakgebied in contact.
Dat hangt er echt vanaf hoor. Ik ken mensen die in een expertiserol zitten die ondertussen manager zijn van hun divisie. Of die zijn opgeklommen van expert binnen een studiebureau naar projectleider HVAC of.. zelfs divisie/onderhoudsmanager.
Meestal hangt het af van hoe je uzelf kunt verkopen als zijnde dat die ervaring die je in 1 functie hebt gedaan u helpt om in de andere functie te performeren. En of men u vraagt natuurlijk in plaats van dat je zelf springt omdat je zonder werk zit. Soms ga je loon moeten inleveren, soms ga je serieus omhoog, een echte lijn is er daar niet echt vind ik. behalve als je bij de overheid werkt. Dan is het het barema, en that's it. Doorgroei kan, maar is niet noodzakelijk super evident. Al bevestigt de uitzondering de regel :p.

[*]Projectbeheerder bij Fluvius: dit lijkt een hele plannende en administratieve functie te zijn met een beperkt deel die technisch diepgaand is. Link naar introductiefilmpje van deze functie. De sector (energie) spreekt me wel aan. Uit reviews heb ik gelezen dat niet iedereen zich aangesproken wordt door de bedrijfsstructuur (overheid) en dat de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn en dat talentvolle mensen niet voldoende kansen krijgen. Kan iemand hier iets aan toevoegen? Loon wordt volgens mij bepaald door barema A121 (niet zeker, kan iemand bevestigen?) en het startersloon is wel een stuk hoger dan in de privé denk ik. Dit loon ligt dan waarschijnlijk wel van voor de rest van je carrière?
[/LIST]
Projectbeheerder bij fluvius is bij mijn weten niet op basis van een overheidsschaal. Enkel als je bij de vlaamse overheid in dienst bent als ingenieur/projectbeheerder (vb wegen en verkeer, de vastgoedtak ervan) kom je daarin terecht. Bij de federale overheid is een perfect voorbeeld dan ook :
https://www.selor.be/nl/vacatures/j...-voor-de-Regie-der-Gebouwen-(Brussel-en-Gent) al is die vacature natuurlijk niet recent ;). Maar je hebt ook bij andere entiteiten (defensie, justitie,...) ingenieurs werken. Er moet echter een vacature vrij zijn natuurlijk, en dat is niet altijd evident.

Als ik over het loon mag praten weet ik ook nog niet zeker op welk bedrag ik moet mikken. Ik ben er mij van bewust dat loon zeker niet het belangrijkste is.
Sommige recruiteringsbureau's zeggen 2500-2700 bruto. Dit bedrag lijkt mij echt weinig als ingenieur om al die jaren gestudeerd te hebben.
Zo werkt het niet. Maar wees niet ongerust, in mijn tijd was dat niet anders. In principe is het enkel de overheid die er echt een verschillend loon aan koppelt of je een bachelor of een master hebt. Bij sommige andere werkgevers kom je gewoon niet in aanmerking voor bepaalde functies indien je niet een master hebt, maar dit is zeer beperkt. In veel functies is er echter geen verschil en verdient een bachelor evenveel als een master of is er een token verschil (100€ bruto). De enige uitzondering erop is wanneer je een burgerlijk ingenieur bent. Het verschil zal grotendeels de doorgroeifactor zijn. Maar ook geen garantie of zekerheid. Ik heb collega's die als industrieel ingenieur gestart zijn in een KMO, waarbij ik bij de overheid aan 5k bruto zat en waar zij na 10 jaar niet hoger als 3k zaten met wagen in Limburg. Maar er waren er ook die momenteel aan 7k+ zitten met wagen etc.
Echter in de expertenrol ga je die hoge bedragen eigenlijk bij mijn weten niet echt vinden. Meestal kom je die enkel tegen in het managementgedeelte van de functie.

Als professionele bachelor ken ik mensen die dit bedrag hebben als starter. Aangezien ik zelf ook een PBA ben wil ik wel de meerwaarde van mijn master diploma terug zien. Ik heb ook enkele bedrijven gehad die 2800 bruto normaal vonden (of 2400 + wagen). Dus ik weet niet echt hoeveel marge nog op die 2800 zit? Wat denken jullie? Bij de overheid barema A121 is het startersloon 3800 bruto. Na 20 jaar is dit dan bv. 5500 euro. Je hoort vaak dat je in de privé meer kan verdienen dan bij de overheid?
Ik merk soms ook bij bedrijven waar je soms naar het buitenland moet dat het éne bedrijf wel overuren betaalt en de andere niet.
Het is niet omdat je bruto 3800€ verdient dat je daarom beter af bent tov iemand die 2500 + wagen + MC krijgt + nettovergoeding van 200€ + thuiswerkvergoeding van 160€ netto + warrants en bonussen. Al is het meestal voor een starter wel beter bij de overheid omdat men in de private sector sneller loonsstijgingen voorziet (300€ op een jaar omhoog) in het begin terwijl die bij de overheid beperkt zijn tot 40€ elk jaar. Al zijn die stijgingen geen zekerheid.

Een echte lijn kun je eigenlijk niet stellen over de bedrijven heen in betrekking tot overuren betaald worden of niet behalve misschien dat je bij de meeste KMO's er naar kunt fluiten, maar op de locaties waar er een sterke vakbond is dat het aanwezig is. Al is dat geen zekerheid. Aan u om te zien wat je aanvaardbaar acht voor de ervaring die je opdoet.

Wat denken jullie, rekening houdend met mijn wensen en ambities dat een logische startersfunctie zou zijn? Welk loon mag ik verwachten? Kies ik voor een multinational of KMO? Wat zijn hier de verschillen? Kunnen jullie eventueel goede bedrijven aanraden?
Te weinig keuze hebben voor een job is niet fijn, maar de luxe hebben om teveel keuze te hebben maakt het zeker ook niet eenvoudig ;)
Daar kan ik u spijtig genoeg niet bij helpen. Dat antwoord kan jij alleen geven of ervaren door een paar functies mee te maken. Op het eerste zicht zou ik eerder denken aan een projectleider functie. Desnoods in de richting van deme of denul. Aangezien je toch wel buitenlandse ervaring wilt hebben. Fluvius zie ik echter niet 100% een mesh omdat daar van buitenland niets van zal naar voor komen. Indien je dat zou laten vallen zou dat eventueel wel een piste zijn.

Het eerste waar je echter naar moet kijken is of dat je liever bij een overheid / semi publieke sector werkt (en vast zit aan vaste barema's, bureaucratie en beperktere doorgroeikans maar gegarandeerde inkomsten ongeacht van de economie en waarschijnlijk ook leeftijd) ofdat je liever in een competitieve sector zit, waar je snel kunt buiten vliegen of snel kunt doorgroeien indien je geluk (of pech) hebt. In het laatste moet je dan ook nog gaan kijken of je eerder in de richting van een KMO graviteert of een multinational. Grootste verschil daartussen zal meestal zijn dat je bij een multinational een duidelijk afgelijnde job zult hebben terwijl bij een KMO je wel eens vanalles zult kunnen proeven. Maar dan ook overweg moet kunnen met de nukken van de baas (wat voordelig of nadelig kan zijn). Al is dat ook niet set in stone natuurlijk.

Uiteindelijk, doe waar je u goed bij voelt. Je bent nog jong, het kan nog. Eens er kinderen, partner, verplichtingen zijn draait het eerder om zekerheden al is dat ook weer niet 100% zo. Anders gezegd... het is niet zo simpel om een goede beslissing te maken. Bij mij heeft het ook tijd gekost en ik had echt niet verwacht dat ik zo happy zou zijn met mijn uiteindelijke keuze voor de overheid. Al is het niet noodzakelijk de overheid maar de werkomstandigheden die het zo interessant maakten. In de privé wat het quasi allemaal micromanagement wat ik was tegengekomen.... en dat ligt mij echt niet. Bij de overheid is het hier is uw werk, trek uw plan en zorg ervoor dat het in orde komt.
 
Bedankt voor je input. Hoe ik aan die salarisschaal A121 kom: https://overheid.vlaanderen.be/BVR_Deel07-T1#aVII12 (Ingenieur, arts, informaticus en dierenarts). Ik heb geen idee welke het anders kan zijn.

Ik verwacht zeker geen onrealistisch loon, maar vind wel dat je toch wel een verschil mag zien met de professionele bachelors bijvoorbeeld . Vele jobs heb je om 17u gedaan en hoef je de rest van de dag niet meer aan je werk te denken. Als ingenieur heb je toch wel vaak dat je je werk meeneemt naar huis en je neemt toch wel een pak meer stress naar huis, vandaar dit ik vind dat daar wel een compensatie bij hoort. Natuurlijk probeert iedereen ook het maximumloon wat op te zoeken voor de inspanningen die je er voor over hebt ;) , maar opnieuw, ik ga mij niet blindstaren op dat loon. Het is belangrijk, zeker als jonge gast maar dat hou je niet vol als je enkel daarvoor kiest.

Wat is uw studieachtergrond precies als ik vragen mag?
Ik werkte ooit kort voor de Vlaamse Overheid, die schaal wordt bijna nooit toegekend, ik denk enkel aan Ir die specifiek als ingenieur wordt aangenomen, meestal geef ing recht op de poverdere A111 schaal.

Mijn studie-achtergrond:

*WA (wisk/wet 8u wisk)
* pba Autotechnologie
* Master Em optie automotive


Sinds enkele jaren als loodgieter aan het werk, deels uit frustratie over de zaken die jij opsomt, zijnde weinig verschil in verloning pba of master, maar ook omdat een bureaujob niks voor mij is.
 
klopt. Zo'n diploma doe je niet voor het loon, die mss na enkele jaren in quasi niks zal verschillen tegenover een ambitieuze PBA'er, maar wel voor een voorsprong voor een toffe functie die ook direct meernmogelijkheden geeft. Je beginloon zal, zeker netto, echter nauwelijks verschillen.

Wat je in gans je betoog echter niks over zegt: wat zijn je privé-wensen? Heb je een kinderwens dan mag je nog graag naar het buitenland gaan, maar 5 weken na elkaar is dan niet haalbaar (tenzij je daar vooraf al weet dat je (toekomstige) partner dit ziet zitten.
Klopt. Ik zie het zo: de eerste werkjaren zou ik graag buitenlandse ervaringen meepikken circa. 2 à 3 weken ideaal en 25% van de tijd (dus ongeveer 3 maand per jaar allemaal opgeteld). Zo heb je ook nog wat privéleven tijdens de tijd dat je in België bent. Ik ben 22, woon nog thuis en denk nog niet aan kinderen tot zeker mijn 28ste dus ik zou dit wel een 5-tal jaar kunnen doen. Als er plannen voor een gezin zijn zou ik dat inderdaad afbouwen, zeker de langere buitenlandse projecten. Ben er mij ook van bewust dat als je er nooit bent voor je vrouw en gezin dat je niet moet verschieten dat ze plots een ander gaat opzoeken, zo gaat dat soms jammer genoeg.

Minder buitenland mag zeker, maar ik zou graag toch hebben dat de optie er is om toch eens "de ervaring" meegemaakt te hebben, zeker internationaal.
 
Als ik over het loon mag praten weet ik ook nog niet zeker op welk bedrag ik moet mikken. Ik ben er mij van bewust dat loon zeker niet het belangrijkste is.
Sommige recruiteringsbureau's zeggen 2500-2700 bruto. Dit bedrag lijkt mij echt weinig als ingenieur om al die jaren gestudeerd te hebben. Als professionele bachelor ken ik mensen die dit bedrag hebben als starter. Aangezien ik zelf ook een PBA ben wil ik wel de meerwaarde van mijn master diploma terug zien. Ik heb ook enkele bedrijven gehad die 2800 bruto normaal vonden (of 2400 + wagen). Dus ik weet niet echt hoeveel marge nog op die 2800 zit? Wat denken jullie? Bij de overheid barema A121 is het startersloon 3800 bruto. Na 20 jaar is dit dan bv. 5500 euro. Je hoort vaak dat je in de privé meer kan verdienen dan bij de overheid?
Ik merk soms ook bij bedrijven waar je soms naar het buitenland moet dat het éne bedrijf wel overuren betaalt en de andere niet.
Google eens op "loon industrieel ingenieur" en doe dan eens een paar websites open. De meeste geven wel een realistisch loon. Zelf in 2016 als afgestudeerd industrieel ingenieur gestart aan €2600.

Bij de overheid ga je waarschijnlijk starten in NA11 categorie: zit rond de 3.174,42 euro. Categorie A111 komt op 3.268,73 euro.
 
Google eens op "loon industrieel ingenieur" en doe dan eens een paar websites open. De meeste geven wel een realistisch loon. Zelf in 2016 als afgestudeerd industrieel ingenieur gestart aan €2600.

Bij de overheid ga je waarschijnlijk starten in NA11 categorie: zit rond de 3.174,42 euro. Categorie A111 komt op 3.268,73 euro.
Bij de federale overheid start je als ingenieur tegenwoordig in de NA2 rang. Wel niet altijd, maar ben er voor financiën, rdg, justitie, defensie en zelfs scienscano toch al meerdere tegengekomen. Heb zelf al aan gedacht om mee te doen, maar heb dat niet gedaan omdat ze intern toen een oplossing moesten vinden waarom dat iemand die ze nieuw aanwierven in NA2 startte en mensen die een gelijkaardige functie al jaren deden in A1 zaten. Zijn er toen een paar die toen hebben meegedaan aan die A2 functies. Waardoor ze uiteindelijk geen extra personeel hadden maar gewoon mensen die schoven van functie A in loonschaal A1 naar loonschaal A2.

Basis hiervan is dat de wagen die je krijgt in de privé het moeilijk maakt om competitief te zijn en de overheid nog altijd een bepaald stigma heeft. Al kun je daar toch wel een leuke / uitdagende job tegenkomen dat meer is dan verkommeren op uw bureau. Maar ja, een masterfunctie zonder bureauwerk dat bestaat nu eenmaal bij mijn weten niet.

Ben al blij dat het niet het zoveelste jobje is waar ik niets anders als lijstjes moet bijhouden. Al kan ik ook niet zonder een minimum aan lijstjes voor het overzicht te bewaren. Al kon ik dat 10 jaar geleden allemaal onthouden zonder de lijstjes... nu is dat minder evident :(.
 
Ook voor industrieel ingenieurs? Ik dacht dat dit voor burgerlijk ingenieurs was. NA21 zou op 3.754,75 euro komen momenteel.
Ja ook voor industrieel ingenieurs. Maar zoals gezegd niet allemaal. Enkel waar men de verloning daar specifiek op gezet heeft in de vacature.
Daarnaast is het niet standaard voor burgerlijk ingenieurs, of anders gezegd het is niet omdat jij burgerlijk ingenieur bent dat je daarom verloond zult worden als A2. Daar waren specifieke functieprofielen voor waar enkel burgerlijk ingenieurs aan mochten meedoen.

Nu creëren ze hetzelfde voor andere profielen in functie van behoefte, feit dat ze niemand vinden, of...
Dit is dan voor vb een handelsingenieur die al een tijdje in een big4 gewerkt heeft. Een starter zal daar niet aan kunnen meedoen. Maar in de laatste 3 jaren ben ik er effectief tegengekomen bij RDG, defensie, justitie en financiën waarbij starters effectief in aanmerking konden komen.

Natuurlijk moet je dan wel slagen op het examen. En dat is niet noodzakelijk evident.
Hier vb stellen ze expliciete ervaring als extra eis :
Hier hebben ze de eisen verlaagd :

Hier is het voor financiën zonder ervaring :
Hier voor de regie der gebouwen :

nu is mijn goesting een beetje op om te zoeken ;). Ik heb die van HVAC ooit al eens doorgegeven aan chauffagist ter info omdat ik er gewoon geen kennis van heb en geen hvac wil doen ;). Je krijgt die gewoon elke week toegestuurd als je u op selor inschrijft waarnaar je zoekt.
 
Een tip van een mede industrieel ingenieur: startloon maakt weinig uit. Wel hoeveel je kan bijleren.
Er zijn bvb. veel vacatures als automation engineer maar hier kan veel verschil inzitten qua jobinhoud. Je kan bij een firma werken waar je projecten mag uitvoeren bij verschillende klanten, hier kan je veel hands on ervaring verkrijgen . Je hebt dezelfde functie ook intern maar de jobinhoud kan hier heel hard varieren, het kan zijn dat je veel zelf mag programmeren maar het kan ook zijn dat alles door externen wordt gedaan en jij deze wat moet aansturen. Het kan ook zijn dat je meer IT werk moet doen of eerder elektrisch werk zal moeten doen.
Als je veel hands on ervaring wil (in gelijk welke sector) dan zou ik een grotere firma zoeken waar ze projecten uitvoeren bij allerlei klanten. Het loon zal eerder gemiddeld zijn maar je zal veel bijleren en dit opent sowieso later deuren.

Ik ben met een gemiddeld loon gestart maar mijn loon is wel verdubbeld na 10 jaar (meer als je extra legale voordelen meetelt) zonder ooit opslag gevraagd te hebben.
 
@Renegadexxripxx
Dus als ik het goed heb is het loon bij Fluvius (of het vroegere Eandis) niet volgens de overheidsbarema's?
Ik weet niet hoe het precies in elkaar zit maar het is wel een overheidsbedrijf zoals NMBS. Is dit bij NMBS dan ook anders?
 
Laatst bewerkt:
Een tip van een mede industrieel ingenieur: startloon maakt weinig uit. Wel hoeveel je kan bijleren.
Er zijn bvb. veel vacatures als automation engineer maar hier kan veel verschil inzitten qua jobinhoud. Je kan bij een firma werken waar je projecten mag uitvoeren bij verschillende klanten, hier kan je veel hands on ervaring verkrijgen . Je hebt dezelfde functie ook intern maar de jobinhoud kan hier heel hard varieren, het kan zijn dat je veel zelf mag programmeren maar het kan ook zijn dat alles door externen wordt gedaan en jij deze wat moet aansturen. Het kan ook zijn dat je meer IT werk moet doen of eerder elektrisch werk zal moeten doen.
Als je veel hands on ervaring wil (in gelijk welke sector) dan zou ik een grotere firma zoeken waar ze projecten uitvoeren bij allerlei klanten. Het loon zal eerder gemiddeld zijn maar je zal veel bijleren en dit opent sowieso later deuren.

Ik ben met een gemiddeld loon gestart maar mijn loon is wel verdubbeld na 10 jaar (meer als je extra legale voordelen meetelt) zonder ooit opslag gevraagd te hebben.

dit 100%
 
@Renegadexxripxx
Dus als ik het goed heb is het loon bij Fluvius (of het vroegere Eandis) niet volgens de overheidsbarema's?
Ik weet niet hoe het precies in elkaar zit maar het is wel een overheidsbedrijf zoals NMBS. Is dit bij NMBS dan ook anders?

Fluvius heeft geen overheidsbarema's, maar zijn eigen barema's. Net zoals een multination zijn eigen verloningsbarema's heeft : https://www.gazelco.be/barema/

Bij nmbs is dat gelijkaardig, net zoals er aparte loonbarema's zijn voor leerkrachten. Deze komen niet overeen met die van de federale of de vlaamse/waalse/brusselse overheid.
 
Laatst bewerkt:
Fluvius heeft geen overheidsbarema's, maar zijn eigen barema's. Net zoals een multination zijn eigen verloningsbarema's heeft : https://www.gazelco.be/barema/

Bij nmbs is dat gelijkaardig, net zoals er aparte loonbarema's zijn voor leerkrachten. Deze komen niet overeen met die van de federale of de vlaamse/waalse/brusselse overheid.
Het recruiteringsbureau die mij de vacature bij Fluvius voorstelde zei dat werken voor overheidsbedrijven eigenlijk totaal niet aantrekkelijk gevonden wordt door jonge ingenieurs. Ik kan zelf niet zeggen waarom, aangezien ik er geen ervaring heb. Ik heb ook al dingen gehoord over NMBS, niet altijd positief. Ik denk van mijn medestudenten dat er eigenlijk niemand aan denkt ook om in zulke bedrijven terecht te komen. Maar de energiesector spreekt me wel aan dus ik dacht eens luisteren kan geen kwaad.

Als je HRM praktijken toepast is enkel belonen op anciënniteit ook niet "the way to go" om je personeel gemotiveerd te houden.
 
Laatst bewerkt:
Een tip van een mede industrieel ingenieur: startloon maakt weinig uit. Wel hoeveel je kan bijleren.
Er zijn bvb. veel vacatures als automation engineer maar hier kan veel verschil inzitten qua jobinhoud. Je kan bij een firma werken waar je projecten mag uitvoeren bij verschillende klanten, hier kan je veel hands on ervaring verkrijgen . Je hebt dezelfde functie ook intern maar de jobinhoud kan hier heel hard varieren, het kan zijn dat je veel zelf mag programmeren maar het kan ook zijn dat alles door externen wordt gedaan en jij deze wat moet aansturen. Het kan ook zijn dat je meer IT werk moet doen of eerder elektrisch werk zal moeten doen.
Dat klopt inderdaad. Uit mijn allround opleiding van elektromechanica neig ik zelf ook meer te gaan naar de elektrotechnische kant te gaan. Dan kom je ook al snel bij een functie als automation engineer terecht. Ik zelf ben niet opgeleid als een programmeur, maar ik kan wel enkele talen zoals structured text of functiediagrammen (Siemens TIA, Matlab, Labview) maar C++,java, ... is niets voor mij. Dan gaat dat inderdaad meer naar de IT kant waar ik geen kennis van hebt en waar mijn interesse ook minder ligt en dat vragen ze ook wel bij sommige automation engineers. Het kan wel dat industrieel ingenieurs specialisatie automatisering daar wel kennis van hebben.

Mijn voorkeur in elektrotechniek komt eigenlijk omdat ik vanuit mijn bachelor en masterproef ook het meeste kennis over deze onderdelen heb opgedaan en heb mechanisch iets minder ervaring. Wat niet betekent dat ik mezelf er niet in wil verbeteren.
Ik heb dus graag een gevarieerde job waar ik op meerdere vlakken veel kan bijleren en hands-on werk mag hier ook zeker bijhoren. Al is het niet de bedoeling dat ik elke dag helemaal onder het smeervet thuis kom (sommige ingenieurs hebben juist wel die voorkeur).

Daarnaast is mijn tweede grote voorkeur de energiesector, wat dan eigenlijk weer totaal iets anders is. Stel je maakt de overstap van een automation engineer naar bv. project engineer bij een bedrijf als Jan De Nul of omgekeerd, kun je dan deze jaren ervaring laten tellen als relevant voor de nieuwe werkgever?
Als je veel hands on ervaring wil (in gelijk welke sector) dan zou ik een grotere firma zoeken waar ze projecten uitvoeren bij allerlei klanten. Het loon zal eerder gemiddeld zijn maar je zal veel bijleren en dit opent sowieso later deuren.

Ik ben met een gemiddeld loon gestart maar mijn loon is wel verdubbeld na 10 jaar (meer als je extra legale voordelen meetelt) zonder ooit opslag gevraagd te hebben.
Klopt het dat je bij een groot bedrijf meer kan bijleren? Juist omdat er verschillende mensen zijn die kennis hebben van dezelfde functie. Bij een KMO kun je dan als enige een bepaalde functie uitvoeren en heb je niemand om van te leren of om op terug te vallen.
 
Laatst bewerkt:
Het recruiteringsbureau die mij de vacature bij Fluvius voorstelde zei dat werken voor overheidsbedrijven eigenlijk totaal niet aantrekkelijk gevonden wordt door jonge ingenieurs. Ik kan zelf niet zeggen waarom, aangezien ik er geen ervaring heb. Ik heb ook al dingen gehoord over NMBS, niet altijd positief. Ik denk van mijn medestudenten dat er eigenlijk niemand aan denkt ook om in zulke bedrijven terecht te komen. Maar de energiesector spreekt me wel aan dus ik dacht eens luisteren kan geen kwaad.


Waarom pols je niet bij de windmolenbedrijven, hier kan je zowel in Oostende als internationaal werken. Het carrièrepad daar is technieker-> supervisor-> service manager, hoewel velen als technieker blijven werken omdat dit doornsee beter verloond is als supervisor of manager.
 
Het recruiteringsbureau die mij de vacature bij Fluvius voorstelde zei dat werken voor overheidsbedrijven eigenlijk totaal niet aantrekkelijk gevonden wordt door jonge ingenieurs. Ik kan zelf niet zeggen waarom, aangezien ik er geen ervaring heb. Ik heb ook al dingen gehoord over NMBS, niet altijd positief. Ik denk van mijn medestudenten dat er eigenlijk niemand aan denkt ook om in zulke bedrijven terecht te komen. Maar de energiesector spreekt me wel aan dus ik dacht eens luisteren kan geen kwaad.

Het lijkt mij redelijk evident dat jongeren dat denken. Waarom zou je geïnteresseerd zijn om voor een starre instantie te werken die elke loonsverhoging vast legt, beperkt en een bureaucratische insteek heeft wanneer je continue hoort dat er te weinig ingenieurs zijn, dat die in "demand" zijn en dat men staat te trappelen voor u. Allez dat was toch de teneur die ik hoorde toen ik aan het studeren was. Dan heb je nu eenmaal het idee dat je enorm hoge lonen kunt verwachten of wat lagere verloning maar snelle stijgingen. Want ja we denken toch allemaal van ons eigen dat wij the shizzle zijn niet en dat je u richt op een topfunctie ? En dan lijkt een functie zonder bedrijfswagen (wat 1 van de grootste kosten is na een woonplaats voor een jonge persoon) veel minder interessant. Of je moet een specifieke interesse hebben of ontgoocheld zijn.

Daarnaast is er ook nog het vooroordeel dat je niet binnen geraakt bij een overheidsfunctie als je niet de juiste connecties had. Of het vooroordeel dat als je daar gaat werken dat je dan een luie ambtenaar bent. Wat allemaal nonsens is, maar toen ik studeerde was dat wel het verhaal dat er rondging.

Ongeacht of die functie dan beter bij uw personaliteit past of niet. En zo'n publieke functie komt dan sneller in het zicht van mensen die hun capaciteiten niet hebben waargemaakt, die vb introvert van nature zijn en niet elk jaar op tafel slaan voor hun loonsverhoging of mensen die gewoon pech hebben gehad met hun jobkeuzes of die altijd in KMO's hebben gewerkt waar die snelle loonsverhogingen gewoon niet gangbaar zijn of waar ze in een fase van hun leven zitten waar het eerder draait rond een bepaalde balans werk/privé.
 
Laatst bewerkt:
Daarnaast is mijn tweede grote voorkeur de energiesector, wat dan eigenlijk weer totaal iets anders is. Stel je maakt de overstap van een automation engineer naar bv. project engineer bij een bedrijf als Jan De Nul of omgekeerd, kun je dan deze jaren ervaring laten tellen als relevant voor de nieuwe werkgever?

Klopt het dat je bij een groot bedrijf meer kan bijleren? Juist omdat er verschillende mensen zijn die kennis hebben van dezelfde functie. Bij een KMO kun je dan als enige een bepaalde functie uitvoeren en heb je niemand om van te leren of om op terug te vallen.
De jaren ervaring zullen niet persé relevant zijn maar je loon zal daarom niet lager zijn om te starten, zeker de eerste jaren.

Het is niet zo zwart wit dat je bij een groot bedrijf meer kan bijleren maar mijn ervaring is dat je wel meer kans hebt op betere begeleiding, structuur en veel kan leren van seniors. Maar dit kan je natuurlijk ook vinden in kleinere bedrijven dus zeker niet als regel nemen. In grotere bedrijven heb je dan meer kans dat je in een hokje gestopt wordt. Ik ben gestart bij een groter bedrijf en voor mij was dat ideaal, heb daar optimaal kunnen bijleren en mijn tweede job was bij een kleiner bedrijf waar je meer uw plan moest trekken, zonder de opgedane ervaring bij het eerste bedrijf ging dit moeilijker zijn (maar niet onmogelijk).
 
Terug
Bovenaan