Seriereview: Under the Banner of Heaven

Deze reeks had net zo goed Under the Heavy Banner of Heaven kunnen heten, want het is allesbehalve een simpele materie. De afleveringen zijn alle zeven meer dan een uur lang en je voelt elke minuut van elk uur. Maar tv moet niet altijd hapklaar en eenvoudig zijn, het leven is niet bitesize, en dit verhaal is gebaseerd op ware feiten. De reeks gaat ook een stuk dieper dan een eenvoudige whodunnit. De serie is gebaseerd op het boek van Jon Krakauer, die ook al Into the Wild en Into Thin Air schreef.

Under the Banner of Heaven is te bekijken via Disney+, alle zeven afleveringen staan nu online.

Banner 1.jpg


Common sense is no match for the voice of God

Een moeilijkheidje voor Under the Banner of Heaven is dat je het moet willen zien en je moet volhouden. Je zal absoluut blij zijn dat je dat gedaan hebt, maar het is op zich dus geen reeks om ‘gezellig’ te bekijken. Het verhaal is zwaar, als vooruit proberen wandelen door drijfzand, maar er is toch niets dat je achteraf als ‘teveel’ zou kunnen gaan aanwijzen. Elk detail en achtergrond is effectief van belang, vooral omdat UtBoH ons meeneemt in een notoir afgesloten wereld waar de meesten onder ons weinig van afweten of misconcepties (alhoewel, zijn ze dat?) over hebben. Vooral de manier waarop een spirituele strijd bij verschillende personages aan bod komt, is een interessant gegeven. Zeker omdat elk van deze karakters volstrekt overtuigd is aan de ‘juiste’ kant te staan. Het is een strijd tussen goed en kwaad, maar het kwaad ziet zichzelf als goed.

Mormonen zijn ons niet onbekend. In België zijn er 6499 leden van de kerk en iedereen heeft wel al eens de jonge mannen in identiek pak voorbij zien komen of aan de deur gehad. Die jonge mannen zijn wat men noemt ‘op missie’ en doen dat over de gehele wereld. Gedurende twee jaar móéten ze 24 uur op 24 samenblijven en mogen ze bijvoorbeeld niet dichter dan anderhalve meter bij een vrouw komen. Ze mogen enkel op kerst en Moederdag naar huis bellen, verder is er geen contact. Die twee jaar zijn ze uitsluitend bezig met het verkondigen van het Woord zoals hun gemeenschap dat aanneemt. Het is dus geen cultuurbad zoals andere jonge mensen zouden ervaren bij een lang verblijf in het buitenland. Geen alcohol, geen koffie of thee of frisdrank, geen televisie of film en enkel muziek of boeken die goedgekeurd zijn door hun eigen kerk. Een man die terugkomt van missie, dient volkomen onbedrukt te zijn door de wereld waar hij uit terugkomt. Hij deelt énkel zijn eigen geloof en waarden uit. Het is duidelijk, dit zijn geen snoepreisjes (snoep mag ook niet).

Banner 2.jpg


My family became my faith

Under the Banner neemt de kijker mee diep in de Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, kortweg LDS of het Mormoons geloof. Zoals bij elk geloof zijn er ook binnen LDS verschillende strekkingen (en zoals bij elk geloof kijken ze even argwanend naar elkaar als naar buitenstaanders). Meest bekend - lees ‘berucht’ - is de Fundamentalist LDS tak. Een groep die zich heeft afgescheiden van de originele kerk omdat ze de ‘fun’ terug in fundamentalist wilden brengen door aan polygamie te doen. Dat is de praktijk waar een man meerdere, tot zoveel als hij wil, echtgenotes kan aannemen. Vrouwen hebben niet het recht om zoveel echtgenoten te nemen als ze willen (zelfs bij religieus zelotisme wordt het niet zo gek). De FLDS kwam in het nieuws nadat de gekozen bruiden steeds jonger werden en er vanuit de buitenwereld bezorgdheid kwam over hoe afgesloten de gemeenschap wel was en hoe het kindermisbruik niet meer te ontkennen viel. De grote leider van dit deel van de kerk, Warren Jeffs, zit in de gevangenis maar zijn FLDS, zij 'FLDSen' jammer genoeg voort.

Als hecht gezin, met veel kinderen en kleinkinderen, lijkt het plaatje perfect.


De adepten van de FLDS zijn dus bij de meest extremen, ook het volgen van hun heilige teksten en interpretatie ervan is enorm strikt, beperkend, zeg maar verstikkend. Zij zijn echter niet de enige die zo streng zijn. Veel families volgen dezelfde doctrines en hebben gewoon de polygamie afgezworen. De familie Lafferty is er zo eentje en zij staan centraal in Under the Banner of Heaven. De Lafferties zijn een grote Mormoonse familie met aanzien, een beetje Kennedy-allure (bijna). Vader Ammon heeft een succesvolle chiropractor praktijk en als hecht gezin, met veel kinderen en kleinkinderen, lijkt het plaatje perfect. Buren komen naar de Lafferties om hulp, de kerk bekijkt hen goedkeurend. Wanneer jongste zoon Allen als potentiële partner de mooie Brenda meebrengt, beginnen we de barsten in het gezin te zien. Brenda is een ambitieuze jonge vrouw en dat bevalt de zwaar fundamentalistische Ammon allerminst. Een vrouw moet zich onderwerpen aan haar man, liefst aan elke man, en kindjes kopen. Allen raakt in de knoop tussen zijn - tegen dan - echtgenote en zijn familie. Wanneer Ammon Lafferty en zijn echtgenote een uitzonderlijke missie krijgen (uitzonderlijk want senioren gaan meestal niet meer weg) ontbrandt de strijd tussen de zonen om wie niet alleen de praktijk en praktische leiding van de familie zal overnemen, maar - tot op het krankzinnige af - wie de spirituele richting van de clan zal mogen bepalen.

Andrew Garfield gooit meer dan overtuigend enige Spider-business over de haag als Detective Jeb Pyre, een man die begint met een onwrikbaar geloof (een frietje stekken moet ónder het bureau!) en moet omgaan met het besef dat het kwade níét van buitenaf komt, maar uit het hart van wat hij voor ‘waar’ hield. Hij wordt geholpen in het onderzoek naar een brute moord door Bill Taba (Gil Birmingham, Yellowstone, Pieces of Her) die overgekomen is uit Las Vegas en met zijn Comanche roots met erg veel argwaan bekeken wordt in de stad. Taba durft de moeilijke vragen stellen en is minder geconditioneerd door de Mormoonse mindset. Daisy Edgar-Jones (Where the Crawdads Sing, Normal People) is Brenda Lafferty, een jonge vrouw die weliswaar LDS opgevoed is maar een liefdevolle thuis kende en steun kreeg om ambitieus te zijn. De minuscule weerstand die voldoende zal zijn om de Lafferties op een ramkoers te zetten. De broers die het gevecht aangaan voor (vooral spirituele) superioriteit zijn Ron (Sam Worthington, Avatar, Terminator Salvation), Dan (Wyatt Russell, Overlord, The Woman in the Window), Robin (Seth Numrich, Homeland, Blacklist) en Allen (Billy Howle, Dunkirk, Infinite Storm). Doorheen het verhaal wordt duidelijk in welke mate de opvoeding van Ammon kei- en keihard was en hoe elk van de zoons met trauma moet omgaan in een religie die lijden als een positief onderdeel van het bestaan bekijkt. Zo zwaar, dat iets puur en schoons tot een totaal breekpunt kan leiden. De Regie is in handen van Dustin Lance Black, die al meewerkte aan Milk, J. Edgar en Big Love. Voor wie interesse heeft in de fundamentelere kant van LDS, heeft Black ook de documentaire Prophet’s Prey (2015) op zijn palmares.

Conclusie

Ik weet niet of ik de zeven afleveringen van Under the Banner of Heaven kort op elkaar zou kunnen bekijken zonder wat te gaan hallucineren. Vooral voor mensen die niet religieus geneigd zijn, of niet vol overtuigd, is het een zeer vreemd binnenkomen in een wereld die echt volledig doordrongen is - tot in het allerdiepste, uiterste puntje van elk mensenleven - van bepaalde heilige overtuigingen. Het duurt even voor je de irritatie kan afschudden want het komt over als ‘hoe kan iemand nu dát voor waarheid aannemen?’ en je wil bijvoorbeeld Jeb Pyre bij momenten een schudding geven. Maar stukje bij beetje valt wat ‘schijn’heilig overkomt weg en komt de menselijke natuur boven, en UTBOH is een uitmuntende studie in die menselijke natuur en hoe die zelfs onder extreme omstandigheden een weg naar buiten kan vinden, weliswaar met even extreme gevolgen. De wereld wordt steeds moeilijker voor de Church of Latter Day Saint en aan hun de keuze om zich open naar de wereld te richten óf zich op zichzelf in te vouwen en af te sluiten. De laatste optie lijkt nog vaak te winnen maar hoe lang kan de menselijke geest zich afkeren van wat een mens ‘mens’ maakt?

Pro

  • Fascinerende misdaad
  • Fascinerende gemeenschap

Con

  • Zware materie
  • De flashbacks naar het ontstaan van de LDS doen weinig voor de legitimiteit van het geloof
7.5

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

26 juli 2022

Genre

  1. Biografie
  2. Drama
  3. Misdaad
  4. Thriller

Speelduur

65 minuten

Regie

Dustin Lance Black

Cast

Andrew Garfield, Sam Worthington, Daisy Edgar-Jones, …

Uitgever

Hulu / Disney+
 
Terug
Bovenaan