Review: Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Tony Hawk Pro Skater is voor velen van mijn generatie de game die hun jeugd omschrijft. Na school thuiskomen, snel eten, de PlayStation opzetten en dan tevergeefs proberen om je highscore te verbreken met de zotste combo’s. Sindsdien heeft EA nog wel de Skate-reeks op de markt gebracht, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde. The Hawk mag dan wel al even op pensioen zijn, het merk rondom hem leeft nog altijd. En skaten zelf is tegenwoordig ook weer populair! Then again, is het dat ooit niet geweest? Daarom is onlangs een remake van het succesvolle Tony Hawk’s Pro Skater 1 en 2 op de proppen gekomen. Speelt nostalgie een grote rol of waren die games echt zo geweldig als we ze ons inbeelden?

Het arcade gevoel is nog altijd even groot als vroeger: skaten en scores verbreken! Deze game kwam (na een aantal maanden) ook eindelijk uit voor de Nintendo Switch. Want een goeie skategame, dat kon de handheld console wel gebruiken. Helaas kan je waarschijnlijk al wel raden dat een Switch port van een remake die je ook op je PS5 kan draaien geen schoonheidsprijzen zal winnen. Dat is hier zeker ook niet het geval. Je speelt aan een (constante) dertig frames per seconde met een resolutie van 720p. Plots waan je je weer in het PS-tijdperk waar je de pixels kan tellen en Tony bijna onherkenbaar lijkt. Al bij al ziet de remake er nog steeds stukken beter uit dan zijn voorganger, dus je bent de graphics snel vergeten.

THPS.jpg


Die resolutie zou ook alleen een probleem zijn als de game niet vlot speelde, maar geen zorgen. Iedere mogelijke combo die je uit je vingers tovert, of toch probeert, zal soepel op het scherm verschijnen. En terwijl je die combo’s probeert te onthouden heb je toch geen tijd om elk klein grafisch minpunt op te merken. Het valt wel op dat de Joy-Cons niet altijd even accuraat zijn, zeker de joysticks niet. Dat probleem is snel opgelost door over te schakelen op de D-pad of een Switch Pro controller te kopen. De in-game camera laat soms ook te wensen over, maar dat is natuurlijk geen garantie dat je personage niet op zijn gezicht gaat. Want dat zal gebeuren, en vaker dan je zou willen.

Zelfs met mindere graphics weet deze game te imponeren. En hoe.


Throwback naar betere tijden

Over personages gesproken: de character creator is enorm uitgebreid en je hebt keuze genoeg om je skater naar je evenbeeld te scheppen. Naast je hometown, leeftijd en naam kies je ook de stijl waar hij of zij in uitblinkt: Street, Vert of All-around. Met andere woorden, ben je beter in grinden in steden of hou je het liever bij hoogte pakken op ramps en half pipes? (Tony Hawk zelf is de bekendste Vert skater aller tijden, FYI.) Voor de rest heb je een standaard keuze uit torso’s, tattoos, hoodies, broeken, petten en schoenen…

Tony_Hawk_Character_Creator.jpg


Als je als leek in het spel duikt kan het allemaal wel heel overweldigend zijn. Arena’s zitten vol collectibles, obstakels om over te grinden en tal van ramps. Je moet er wat inkomen als je de tutorial speelt, maar alles leidt je heel duidelijk naar een aangename game-ervaring. De verschillende gamemodi bieden genoeg afwisseling om de game interessant te houden. In Free Skate kan je zorgeloos alle arena’s ontdekken en gewend raken aan de te overwinnen obstakels. Je kan hier geen punten verdienen of challenges afronden. In de carrièremodus selecteer je een Pro skater die je door acht levels loodst. Die levels unlock je met in-game currency of genoeg challenges te voltooien in je huidig level, gaande van high score tot de letters S-K-A-T-E te verzamelen. Niet alleen kan je de single player en Create-a-Park modus ontdekken, maar je kan ook met je vrienden de wereldwijde high scores proberen te verbreken.

Groot pluspunt: split screen is hier ook aanwezig. Bel je beste vriend dus maar snel op, pak eventueel lange blaadjes mee en laat je betoveren door deze wereld en sublieme soundtrack. Die soundtrack bevat grotendeels dezelfde tracks als vroeger, met een paar selectief gekozen nieuwe liedjes. ‘Can I Kick It?’ van A Tribe Called Quest spookt al dagen door mijn hoofd. En neen, dat is geen geklaag! Nostalgie speelt absoluut niet mee in de lofzang voor deze game, maar toch: meer early 2000s als dit wordt het niet.

Conclusie

De Switch port van Tony Hawk's Pro Skater 1+2 is zeker wel de moeite waard als je geen moeite hebt met mindere graphics en idem ditto controls. Je waant je direct weer in begin 2000 met een game die trouw blijft aan het origineel en ook nieuwe fans voor zijn kar weet te spannen. Als je van arcade gameplay en haast unbeatable high scores houdt ben je hier uren zoet mee. Voor je het weet schud je een 360 Varial McTwist uit je mouw, één van de meer ingewikkelde moves die je character kan uitoefenen. Heb ik al gezegd dat Jack Black ook speelbaar is? Als zelfs dat je nog niet overtuigd, dan laat je deze game best links liggen.

Pro

 • Blijft trouw aan het origineel
 • Soundtrack
 • (Local) multiplayer

Con

 • Graphics zijn ondermaats
 • Joycons zijn niet ideaal om te skaten
7

Over dit spel

Beschikbaar vanaf

25 juni 2021

Gespeeld op

 1. Switch

Beschikbaar op

 1. PC
 2. PlayStation 4
 3. PlayStation 5
 4. Switch
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Uitgever

 1. Activision
 
Bovenaan