Review: Star Trek Prodigy: Supernova

Enerzijds heb je Star Wars-fans, anderzijds heb je de Star Trek-aanhang. Beide zijn ontzettend populair en hoewel deze franchises al vele tientalles jaren meegaan, strijden ze ook nu om de aandacht van de kleinsten onder ons. Star Wars doet dat onder andere met een aantal nieuwe attracties in Disneyland, Star Trek doet het met een animatieserie op Nickelodeon. Bijgevolg zorgde uitgever Outright Games voor een iteratie in spelformaat. Het resultaat is Star Trek Prodigy: Supernova.

Eerlijk gezegd kende ik Star Trek Prodigy niet. Maar toen mijn twee kinderen het spel op mijn PlayStation 5 geïnstalleerd zagen staan, zeiden ze al snel 'héééé, dat kennen wij!'. Het duurde dan ook niet lang vooraleer het spel opgestart werd en ik twee controllers in hun handen moest duwen. Star Trek Prodigy: Supernova kun je namelijk in een coöperatieve stand spelen. Daardoor is er deze keer geen ruzie wie als eerste aan de slag mag met een spel.

Star Trek 1.jpg


Supernova nabij

In Star Trek Prodigy: Supernova is de bemanning van de U.S.S. Protostar in gevaar. Nadat het schip gegevens oppikte van een ster die aan z'n laatste uurtjes bezig is, wordt de bemanning van het ruimteschip verspreid doorheen het heelal. Gwyndala en Dal R'EI moeten alles op alles zetten om de resterende crewleden te vinden en te redden voordat alles wordt vernietigd door een supernova. En nu weet je direct waarvoor die Supernova in de titel van het spel staat. Op zich stelt het verhaal niet bijster veel voor, maar voor een spel dat zich focust op het entertainen van kinderen, is dat niet per se nodig. En hoewel alles in het (Google Translate-)Nederlands wordt ondertiteld, zijn de gesproken dialogen in het Engels. Hierdoor kunnen de jongsten onder ons het verhaal niet volgen.

Star Trek Prodigy: Supernova leert kinderen het RPG-aspect aan.


Wie dacht dat Gwyndala en Dal R'EI een eenvoudige taak wacht, heeft het grondig mis. De planeten worden namelijk bevolkt door diverse robots die het gemunt hebben op de protagonisten van dienst. Het is dan zaak om als Gwyndala of Dal R'EI gebruik te maken van mêleeaanvallen of lasers. Deze laatste optie is uitstekend om vanop een afstand af te rekenen met onder ander de keverachtige gevaartes. Bij de mêleeaanvallen sta je uiteraard dichter bij de vijand, waardoor je regelmatig getrakteerd wordt op een rake klap. Bij de aanvallen met je laser moet je opletten voor oververhitting, want schiet je te lang aan één stuk door, dan raken je lasers oververhit en hebben ze enkele seconden de tijd nodig om opnieuw af te koelen.

Star Trek 2.jpg


RPG en puzzels op kindermaat

Star Trek Prodigy: Supernova schotelt ook enkele toffe puzzels voor op maat van de kleintjes. De werelden hebben namelijk heel wat geheimen die ontdekt kunnen worden en daarvoor mogen de kinderen hun grijze hersenmassa eens laten werken. Zo moeten stroomboxen verplaatst worden om poorten van stroom te voorzien en moeten er hendels naar de andere kant gedraaid worden. Hierdoor speel je dan eerder gesloten kamers of gebieden vrij met enkele toffe items. Zo vind je er niet alleen de mineralen terug die je nodig hebt om te upgraden, maar ook enkele van de vele te verzamelen objecten zoals planten of diertjes. Ook het vinden en dus vrijspelen van nieuwe bemanningsleden is belangrijk, want sommigen van hen hebben unieke vaardigheden waardoor eerder ontoegankelijke gebieden plots wél toegankelijk worden. Sommige levels zullen dus een tweede bezoekje vereisen als je alles wil verzamelen.

Een van de leukste aspecten van deze game is de coöperatieve modus. Je kunt ook in je eentje aan de slag met dit spel, waarbij je dan wisselt tussen de speelbare personages. Toffer is echter als je met twee je ding kunt doen, waarbij je elk een personage voor je rekening neemt. Hierdoor leren de kinderen samenwerken en overleggen, al viel me ook op dat er een strijd losbarst. Je krijgt na elk level namelijk te zien welke speler de meeste kristallen heeft verzameld, de meeste vijanden heeft verslagen en het minst dood is gegaan. Je mag er dus van uitgaan dat er, ondanks het coöperatieve aspect, ook wel een beetje competitie komt bovendrijven.

Star Trek Prodigy: Supernova ziet er, in tegenstelling tot enkele andere spellen uitgegeven door Outright Games, best goed uit. De levels zijn tof vorm gegeven, bevatten genoeg details om ze niet kaal te doen aanvoelen en ook de animaties zijn van een hoger niveau dan wat ik gewend ben van de uitgever. De lipsync trekt wel op niks, maar dat is volgens mij iets waar de kinderen totaal niet naar kijken. Ook is Star Trek Prodigy: Supernova een ideale game om de RPG-structuur aan kinderen aan te leren. Met de verzamelde kristallen kun je namelijk je gezondheid een boost geven of je wapens van een upgrade voorzien, waardoor het spel gedurende de volledige speelduur behoorlijk interessant blijft.

Conclusie

Star Trek Prodigy: Supernova is een bijzonder toffe game die actie, puzzelelementen en het verzamelen van voorwerpen combineert met het aankopen van onder andere wapenupgrades. Hierdoor krijgen de kinderen al wat mee van het RPG-aspect waarbij je gedurende de game kunt upgraden om sterker te worden. Verwacht je aan enkele toffe levels, leuke puzzels en een pak tegenstand van robots terwijl je je best doen om je crew te vinden en een supernova tegen te houden.

Pro

 • Coöperatieve modus
 • Personages met unieke vaardigheden
 • Langere speelduur dan gewoonlijk

Con

 • Niet in het Nederlands te spelen (enkel ondertiteling)
 • Google Translate-Nederlands
7

Over

Beschikbaar vanaf

14 oktober 2022

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Genre

 1. Action
 2. Adventure

Ontwikkelaar

 1. Tessera Studios

Uitgever

 1. Outright Games
 
Terug
Bovenaan