Review: Splatoon 3

De Nintendo Switch aankopen was zonder twijfel 'speelgoedgewijs' een van onze beste beslissingen als ouders. Het feit dat er in óns huis, ook wel gekend als de negende cirkel van de hel voor iPads, nog zelfs geen vlekje aan is, is een levend bewijs van zijn geliefdheid. Er is ook wel de Xbox, en die zien wij ook allemaal graag, maar iets aan het kleurrijk enthousiasme van Nintendo blijft toch altijd net iets leuker. En laat kleurrijk enthousiasme nou zijn wat nodig is in Splatoon 3!

Splatoon 3 is sinds 9 september verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

3B24FFF4-CF5F-40B2-B666-BD04B16AF246.jpeg


Splat!

In 2015 was iedereen nog over van de Wii U (opvolger van Wii). Het was op vlak van gamen op dat moment zeker en vast een erg origineel concept en zeven jaar later (lang, in consoletijd) gaan mensen nog steeds op zoek naar beide toestellen omdat ze gewoon zó leuk waren. Voor die Wii U kwam dat jaar Splatoon op de markt. Een spelletje waar je met vier tegen vier aan de slag ging om met gekleurde inkt gebieden te gaan veroveren. Ook al zat uw toegenegen redacteur toen tot over haar oren in peuter en kleuter, toch herinner ik mij dat het een heel erg in de smaak vallend spel was en een absoluut topgeschenk voor Sint en Kerst. Er kwamen ook nog een single player story mode bij en verschillende online multiplayer campagnes.

Aan het einde van Splatoon was er een event dat gekend was als Splatfest. In Splatfest kon de speler stemmen op één van twee Squid Sisters (ik heb er niks mee te maken, beloofd) en dan een oorlogje gaan uitvechten om grondgebied te gaan winnen. De uitslag van Splatfest zou de basis worden voor Splatoon 2. Splatfests werden terugkerende events waar je door het antwoord op een willekeurige vraag (hou je meer van banaan of appel, ketchup of mayonaise …) je team toegewezen kreeg. Er kwamen ook crossovers met bijvoorbeeld Super Mario, maar ook buitenstaande merken zoals Uniqlo, Nike of Teenage Mutant Ninja Turtles. Deze events hadden enkel invloed op je eigen vooruitgang in het spel, behalve dus de ultieme Splatfest. Ook voor Splatoon 3 is het verhaal beïnvloed door het resultaat van de allerlaatste turf war in game twee.

C2F52CE3-1415-4FFF-B2DB-EB7E34081315.jpeg


Inkling of Octoling?

De Splatoon-games spelen zich af op aarde, maar erg ver in de toekomst. De mensheid bestaat niet meer en veel van het leven uit de oceaan is nu geëvolueerd naar op het land leven. Voor game drie gaan we vijf jaar na de gebeurtenissen van Splatoon 2 naar de Splatlands, een bloedhete woestijnvlakte waar zowel Inklings als Octolings leven in Splatsville, een grootstad die in chaos verkeert. De Great Zapfish, die Splatsville van energie voorziet, is vermist en het is aan de speler en zijn maatje Smallfry om het mysterie op te lossen. Ze komen overal een soort slijm tegen, dat dodelijk blijkt te zijn, en al kan Smallfry wel wat van het slijm verorberen, het is toch beter om de oorzaak te gaan zoeken. Het eerste idee van de Inklings (inktvisjes in menselijke vorm) is dat de Octarians (zelfde soort figuurtje maar antagonist voor de Inkling) hier achter zitten. In de zoektocht naar de leider van de Octarians, valt de speler met zijn kleine vriendje door een krater in de overblijfselen van een verlaten stad. In die stad vinden ze hetzelfde slijm terug dat ook in Spatsville te vinden was. Het lijkt er op dat er veel meer achter het mysterie van de verdwenen Zapfish zit. Er is door de twee voorgaande Splatoon-games een hele voorgeschiedenis van Inklings en Octolings die dit een erg lang artikel zou maken. Gelukkig moet je niet tot in de laatste details bij zijn om dit spel te kunnen spelen. Het is meer dan duidelijk wie de flinkerds en wie de stouterds zijn.

Nadeel van Casa de Squid is dat er niemand in de omgeving is, dus al helemaal geen toevallige Splatoon-spelers.


Net zoals de meeste games, begin je ook hier met het personaliseren van je eigen personage én van je Little Buddy. Een soort vis op het droge met een mohawk (denk Hei-Hei uit Moana maar als visje) is in elk geval al een schattig begin. Hierna volgt een korte tutorial om wegwijs te geraken uit de basis. Je Inkling-zelf kan zich omtoveren tot kleine inktvis en zo makkelijk vooruit geraken op plaatsen die je mens-zelf moeilijker vinden. Zo kan je muren omhoog ‘zwemmen’ of door omheiningen glippen. Om te mikken en rond te kijken moet je de Switch bewegen, dus niet de joystick, wat een minuutje wennen is maar makkelijk genoeg in de vingers te krijgen.

Splatoon 3.jpg


Lobbyen

Centraal punt is de lobby ofwel Splatsville. In deze stad kan je rondwaren en kennismaken (indien gewenst) met andere spelers. Van hieruit heb je toegang tot het menu waar je natuurlijk verder kan gaan personaliseren, maar vooral ook de best wel uitgebreide mogelijkheden van Splatoon 3 kan gaamn bekijken. Ten eerste kan je naar een aantal locaties reizen. In The Crater maak je (opnieuw) kennis met een oud heertje dat je waarschuwt dat de Octarians eraan zitten te komen. Het mannetje is Cuttlefish, een adviseur voor het nieuwe Squidbeak Splatoon (de inktvis thematiek loopt diep) en hij maakt van de speler - jou dus - Agent 3 van het Splatoon. Je gaat op zoek naar de vermiste Zapfish. Je doorloopt net als bij een klassieke platformer de verschillende levels van de verloren gewaande stad, terwijl je inkt schiet dat het een lieve lust is en Octariaanse vijanden gaat bestrijden. Zo ontdek je stukje bij beetje de waarheid over wat er nu eigenlijk gaande is met de vermiste Zapfish en het vreemde slijm dat overal zijn opwachting maakt. In The Shoal kan je privégevechten aangaan of op zalmeitjesjacht met spelers in de nabijheid. Nadeel van Casa de Squid is dat er niemand in de omgeving is, dus al helemaal geen toevallige Splatoon-spelers. Grizzco, tenslotte, kan je pas vanaf niveau vier betreden. Wanneer dat lukt, kan je deelnemen aan de Salmon Run (een multiplayerrace om eieren te verzamelen terwijl men tegen zalmachtigen vecht). Wat hier wel weer opvalt en precies maar niet opgelost geraakt, is het Nintendo Online-gedeelte. Zelfs met perfect werkend internet dat enkel een Switch moet dienen, is het huilen met de pet op om bepaalde onderdelen, zoals de winkeltjes in de lobby, te doen werken.

Bij het opstarten van je game, kan je de Splatcast bekijken. Hier krijg je meer info over de nieuwe online mogelijkheden (die kan je ook raadplegen in het hoofdmenu, dus geen zorgen indien je denkt iets gemist te hebben). Elke dag heb je op een bepaald tijdstip events, Splat Battles, waar je kan aan deelnemen. Je opties zijn Regular Battle, Anarchy Battle (serie of open) en vanaf niveau vier de Salmon Run. De Regular oorlogjes zijn zowel als individu als team te spelen en als objectief heb je om binnen de drie minuten zoveel mogelijk gebied met jouw kleur inkt te kleuren. De Anarchy Battles zijn moeilijker. Open is solo of met een team te spelen, Serie is enkel alleen te spelen. Het doel is vijf matchen te winnen alvorens er drie te verliezen. Wanneer je Nintendo Online werkt, is het een plezant en meeslepend genoeg onderdeel van het spel. Helaas dus dat het zo moeilijk blijft om net die online component goed te krijgen, het is een van de leukere familie-toegankelijke Battle Royale games voor het platform en met meer dan vier miljoen verkochte exemplaren op drie dagen ook een groot succes. Nintendo zou dus even zijn sokken moeten optrekken voor het online gebeuren.

Conclusie

Ik begrijp het grote succes van Splatoon 3, vier miljoen plus in de eerste drie dagen is uitstekend. De laatste maanden heb ik een aantal games in dit genre, battle royale of brawler, getest en waar LEGO een teleurstelling van formaat was, is Nintendo keurig bezig met wat je zou verwachten. Splatoon is kleurrijk, luchtig en geschikt voor zowat alle leeftijden. Is er even geen event, dan kan je jezelf zoet houden met de missie om de vermiste vis te gaan vinden en hiermee help je je ranking waardoor je weer meer mogelijkheden van de battles vrijspeelt. Het vraagt geen diep nadenken over campagnestrategieën, er zijn geen jump scares, … Mocht het niet zijn van de infernaal onvoldoende Nintendo Online, zou ik het spel zeker aanraden voor de casual categorie van je game bibliotheek.

Pro

  • Geschikt voor heel het gezin
  • Uitgebreid genoeg om eventjes zoet mee te zijn

Con

  • Nintendo Online is nog altijd helemaal niet van voldoende kwaliteit
7.5

Over

Beschikbaar vanaf

9 september 2022

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch

Genre

  1. Shooter

Ontwikkelaar

  1. Nintendo

Uitgever

  1. Nintendo
 
Terug
Bovenaan