Review: Smurfs Kart

Smurf jij ook wel graag eens snel? En dan bijna uit de bocht smurfen, of sneller komen aansmurfen dan je medesmurfers? Smurftastisch, toch! Natuurlijk is het geen goed idee om dat in het echt te gaan smurfen, je smurft jezelf zo de gracht in en dan ben je behoorlijk gesmurft! Gelukkig voor jou is er nu Smurfs Kart, waar je je hart in kan opsmurfen. De blauwe ventjes (en meisjes) komen op 15 november naar de Nintendo Switch en ik mocht deze game al eens smurfen. Was het lachen of heb ik mij eerder blauw gesmurft? Lees verder om het uit te smurfen.

Smurfs Kart smurft niet alleen naar Nintendo Switch, in 2023 smurft de game ook naar de PlayStation 5 en de Xbox Series X, alleen is er nog geen exacte datum doorgesmurft. Sowieso weet je dat wij er als de smurfen zullen bij zijn om daar meer info over te geven.

61143334-6559-4005-842F-549EE772D7A9.jpeg


They’re blue dabadee

Overal kleine blauwe mannetjes zien is niet altijd een teken van goede geestelijke gezondheid, tenzij die blauwe mannetjes Smurfen zijn. Deze puur Belgische creatie bestaat al sinds 1958 en ze komen uit de koker van Pierre Culliford, alias Peyo. Smurfen hebben geen klassieke namen zoals Tom, Jean-Kevin of Shania, maar wel steeds iets wat naar hun karakter verwijst. Bril Smurf, Grote Smurf, Boeren Smurf of Smurfin, er zijn er meer dan honderd. Ze leven allemaal samen in een bos in kenmerkende paddenstoelen huisjes. Vooral in de jaren zeventig en tachtig waren Smurfen gigantisch populair. Ik weet nog dat kleine Squidward helemaal gek was op Smurfenbrood in de speciale Smurfenzak. Eigenlijk gewoon een melkbrood maar wat maakten Smurfen het lekkerder. De ouderwetse savooikool werd onder Boeren Smurf ‘boerenkool’ en was eens te meer culinair een meesterwerk door blauwe inmenging.

De klassieke Smurfenmuts heeft trouwens een diepere betekenis dan je van een ‘gewoon’ mutsje zou verwachten. Het zijn wat we noemen Frygische mutsen, zachte witte hoofddeksels die teruggaan tot tijden van legende. Men praat er eerst over als hoofdbedekking voor koning Midas, die er ezelsoren onder verstopte die hij van de goden had gekregen als straf voor zijn domheid. In de echte - of toch de officieel na te gane - geschiedenis, vinden we de muts terug van het oude Perzië, over de Romeinen tot zelfs de Franse en Nederlandse revoluties. Ze werd gedragen door zij die vrijheid hadden herwonnen (of er voor streden deze te herwinnen). Of de Smurfen nu een allegorie voor vrijheidsstrijders moeten voorstellen zou ik niet durven beweren, maar de insteek daarover van een Gargamel, bijvoorbeeld, zal dan weer heel anders zijn. Wie weet, dus.

3A5FC72B-1C07-4491-871D-84893E3E51C6.jpeg


Op je plaatsen, 3 … 2 … SMURF!

Ik geef vooraf al mee: Smurfs Kart gaat niet direct de karting game heruitvinden. Als je Mario Kart, SpongeBob Kart, K3 Kart (wat niet is, zal wel nog komen) kent, dan ken je Smurfs Kart. Dat wil niet zeggen dat deze Smurfen-game niet erg leuk is, want dat is hij echt wel. Sowieso zijn de blauwe figuurtjes schattig en het Smurfenversum (ha! Of is dit de smurf teveel?) leent zich uitermate voor dit soort spelletje. De graphics zijn heel mooi, men slaagt er echt in om zowel de gezelligheid van het Smurfendorp als hoe gevaarlijk het is voor Smurfen rond het kasteel van de reus of Gargamel mooi weer te geven én er zijn veel en gevarieerde racetracks. Kinderen gaan het daarom absoluut kunnen smaken en voor volwassenen is het een brokje nostalgie.

Het is jammer dat je Gargamel of Azrael niet kan kiezen als racer, dat was een leuke extra geweest.


Wat krijg je allemaal van Smurfs Kart? Ik heb de keuze uit drie game modes: Time Challenge, waar je een race moet uitrijden en proberen sneller te zijn dan een voorgaande Smurf. Je ziet het silhouet van deze smurf, dus je kan duidelijk zien hoe je het doet. Er zijn bronzen, zilveren en gouden medailles te verdienen en je kan kiezen uit fun of hyperspeed modus. Bij hyperspeed zijn de tijden een stuk scherper, de uitdaging dus groter. Dan is er de Grand Prix, spreekt wat voor zich dat je hier een paar vooraf vastgelegde races moet rijden om dan aan het einde kampioen te kunnen worden. Je hebt de Village Cup, de Forrest Cup en de Gargamel Cup. Het is jammer dat je Gargamel of Azrael niet kan kiezen als racer, dat was een leuke extra geweest. Ook hier is er keuze tussen fun of hyperspeed. Tenslotte is er ook Free Race, waar je, je raadt het al, gewoon voor je plezier (of training) uit alle beschikbare races kan gaan kiezen. Je kan personaliseren door vrij een race te kiezen of in volgorde of willekeurig en hoeveel rondes je wil gaan rijden. De beschikbare circuits zijn: Village Tour, Corn Fields, Beach Jumping, Race Circuit, Dam Under Construction, Forrest Rollercoaster, Bigmouth’s Rest, Fluorescent Cave, Hazy Swamps, Abandoned Garden, Chaos at Gargamel, On the Roof with Azrael.

Tijdens het racen verzamel je best ook zoveel mogelijk bessen, want de game heeft ook een album waar je een hoop verschillende Smurfen gaat verzamelen. Je krijgt er per hoeveelheid bessen maar ook per zoveel gereden of gewonnen races. Er zijn ook grappige badges te verdienen, zoals bijvoorbeeld Bumpy Smurf voor een race met veel botsingen (ik heb natuurlijk volledig express deze botsingen veroorzaakt om deze badge te krijgen.) Smurfs Kart kan met één tot vier spelers gespeeld worden en mag zeker in de verzameling party games voor wie gewoon gezellig wil racen.

Conclusie

Het zijn Smurfen in karts die racen, dit is niet het warm water heruitvinden. Dat neemt niet weg dat het een leuk spel is dat prima aflevert wat het wil doen. De wereld van de Smurfjes is mooi weergegeven, de ventjes zelf zijn lief en het verzamelen van zoveel mogelijk exemplaren voor je album zal veel kinderen motiveren om het beste van zichzelf te geven. De mogelijkheid om met tot vier spelers samen te rijden plus het feit dat je kan gaan personaliseren om de uitdaging groter of kleiner te maken (belangrijk als er leeftijdsverschillen in je gamers zitten) maken Smurfs Kart een leuke aanwinst voor je familie/party game bib.

Pro

  • Schattig
  • Niveau van de uitdaging is aan te passen

Con

  • Geen enkele vernieuwing in het kart genre
7

Over

Beschikbaar vanaf

15 november 2022

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch

Genre

  1. Racing

Ontwikkelaar

  1. Eden Games

Uitgever

  1. Microïds
 
Bovenaan