Review: Rune Factory 4 SPECIAL

Rune Factory is destijds ontstaan als een spin-off van de populaire Harvest Moon/Story of Seasons-franchise. Maar de serie, die door zijn producer wordt omschreven als "Harvest Moon waar je een zwaard hanteert" is intussen minstens even populair als zijn grote broer en beide gelden nog steeds als dé bron van inspiratie voor andere spellen zoals Stardew Valley, My Time at Portia of het meer recente Kitaria Fables. De Rune Factory-serie stond voor mij echter ook synoniem met de Nintendo DS-handhelds en gezien ik deze nooit heb gehad, heb ik de serie lange tijd aan mij voorbij moeten laten gaan. Tot vorig jaar, want dan verscheen er voor de Nintendo Switch een remaster van de 3DS-titel Rune Factory 4 en tot mijn grote verbazing, kondigde Marvelous eerder dit jaar aan dat deze remaster ook zou verschijnen op andere platformen.

Voor PlayStation-eigenaars is de komst van Rune Factory 4 SPECIAL alvast goed nieuws, want het enige andere Rune Factory-spel dat is verschenen voor een PlayStation-console was Rune Factory: Tides of Destiny op PlayStation 3. Voor Xbox- en pc-eigenaars is het dan zelfs een primeur, want dit is de eerste keer dat de serie op deze platformen verschijnt. Heb je altijd al eens van de magie van Rune Factory willen proeven, maar miste je de gepaste console? Dan is nu het moment aangebroken om in de wereld van Rune Factory 4 te duiken. Voor de gelegenheid mocht ik aan de slag gaan met de PlayStation 4-versie en ik dook meteen het verhaal in.

Rune Factory 4 Special_20211206125601.jpg


Prinselijke plichten

Na een kleine proloog waarin je personage uit een luchtschip valt, ontwaak je met geheugenverlies in een klein dorpje dat geregeerd wordt door een oude drakengod genaamd Ventuswill (Venti). Zij ziet je aan voor een prins die in het dorp zou arriveren, een vergissing die wordt rechtgezet wanneer de echte prins arriveert. Maar verrassend genoeg laat hij je met plezier zijn rol als adviseur voor het dorp overnemen. Vanaf dan moet je een band smeden met de dorpelingen, toeristen aantrekken door verschillende festivals te organiseren en andere decreten uitvaardigen. Vooruitgang boeken in het spel doe je voornamelijk door verzoeken van dorpelingen te voltooien en andere alledaagse taken uit te voeren, alsook door de omliggende omgeving te verkennen. Je zal namelijk al snel ontdekken dat er duistere krachten aan het werk zijn in de nabijgelegen dungeons.

Daarnaast heb je ook je eigen lapje grond waar je je gewassen kunt verbouwen en oogsten, want Rune Factory 4 is natuurlijk ook een farming life simulator. Naast het verbouwen van gewassen, kun je ook vissen, voor je dieren zorgen (en zelfs monsters temmen) en verschillende gebouwen bouwen die je helpen bij je dagelijkse activiteiten. Het maken van gereedschap speelt een grote rol in het spel, omdat je allerlei dingen kunt maken, van gereedschap tot uitrusting, wapens, gerechten en drankjes. Uiteraard kan je ook een van de verschillende winkeltjes in het dorp bezoeken om alles te kopen wat je nodig hebt om objecten te vervaardigen, je akkers te bewerken of op avontuur te gaan.

Rune Factory 4 Special_20211204111151.jpg


De alledaagse held uithangen

Zoals hierboven aangegeven, zal je naast een volleerd boer en stadsmanager ook een volbloed avonturier worden. Venti roept immers al snel jouw hulp in om de monsters die het dorp bedreigen te bestrijden en het mysterie achter deze duistere krachten te ontrafelen. Dit hele dungeon crawling, inclusief verhaal, is niet erg spectaculair en nogal gewoontjes. Je hoeft niet te verwachten dat je een diepgaand gevechtssysteem hebt met veel aanvalsmogelijkheden om deze vijanden te bestrijden. Ik was wel verrast door de uitdaging die sommige van de toch wel gevaarlijke eindbazen boden, want je kunt niet zomaar blindelings je basisaanval spammen tijdens het gevecht. Het inschatten van de vijandelijke aanvallen en deze tijdig ontwijken is cruciaal als je wilt overleven. Gelukkig kun je enkele metgezellen meenemen, waaronder zelfs getemde monsters als je daar zin in hebt. Sommige monsters kan je zelfs als rijdier gebruiken!

Door deze mix van genres wordt je personage niet alleen sterker door op avontuur te gaan, maar ook door verschillende dagelijkse taken uit te voeren. Je personage heeft een heleboel vaardigheden tot zijn beschikking, en als je deze vaardigheden verhoogt, verhoog je geleidelijk ook het level van je personage. Zelfs iets simpel als je gewassen bewateren geeft je uiteindelijk ervaringspunten. Het is dus duidelijk dat de traditionele vooruitgang van je personage door middel van monsters te bevechten of queesten te voltooien hier niet centraal staat, maar dat de nadruk ligt op het alledaagse leven van je personage in het kleine dorp.

Rune Factory 4 Special_20211206125651.jpg


Huwelijksklokken

Een groot deel van dit alledaagse leven bestaat ook uit de relaties die je met de dorpsbewoners opbouwt. Je kunt vrienden met ze worden, maar waarom zou je het daarbij laten? Je kunt zelfs met sommige van de dorpelingen uitgaan, met ze trouwen en een kind maken. Als je met een van de dorpsbewoners uitgaat, leer je ook hun achtergrondverhaal kennen via een reeks gebeurtenissen die tot het huwelijk leiden. De remaster voegt zelfs een nieuw speltype toe, het Newlywed-speltype, dat je vrijspeelt als je getrouwd bent met een van de twaalf mogelijke liefdes in het spel. Deze kleine toevoeging geeft je een aantal extra scènes die het huwelijksleven wat verder uitdiepen. Hetzelfde kan gezegd worden van Another Episode, extra content die je ook wat extra verhaalscenes voorschotelt en waarbij je wat meer te weten komt over de personages. Deze Another Episode-hoofdstukken bestaan wel louter uit tekeningen vergezeld door een vertelstem, het gaat hier dus niet om speelbare inhoud. Ik heb enkele van deze episodes bekeken, maar heel interessant zijn ze niet en verplicht voer is het ook nauwelijks.

Andere toevoegingen aan deze geremasterde versie zijn de optie om te wisselen tussen Japanse en Engelse audio, een nieuw openingsfilmpje, extra content in de vorm van DLC (en een nieuwe moeilijkheidsgraad genaamd Hell Mode, iets dat veteranen zeker zal bevallen) en grafische verbeteringen, waarbij het spel speelt aan zestig beelden per seconde en een resolutie van 1080p op pc en de PlayStation- en Xbox-consoles. Wat de graphics betreft, is het belangrijk rekening te houden met het feit dat Rune Factory 4 een spel is dat oorspronkelijk in 2012 op de 3DS werd uitgebracht, en dat is er duidelijk aan te zien. Dankzij de verbeterde resolutie zien de personages en omgevingen er wel scherper uit, maar de personagemodellen en bepaalde omgevingselementen voelen verouderd aan omdat ze duidelijk een product zijn van hun tijd en het platform waarop het spel is uitgebracht. Combineer dit met statische dialoogschermen en je hebt een spel dat niet bijzonder spannend is om naar te kijken. Het kleurenpallet en de hoge schattigheidsfactor zorgen anderzijds wel voor een warm gevoel vanbinnen. Al kan je langs de andere kant ook wel weer geïrriteerd geraken door de stemvervangende geluiden tijdens de gesprekken.

Een ideale vorm van ontspanning en een geweldige manier om tot rust te komen na een zware dag.


Uiteindelijk is dit een remaster van een negen jaar oud spel, wat betekent dat de graphics niet het belangrijkste aandachtspunt zouden moeten zijn. Die rol blijft weggelegd voor de gameplay, en gelukkig is dat het element waar spellen als deze schitteren. Niet alleen is Rune Factory 4 SPECIAL inhoudelijk een rijk spel, het is ook een leuke onderbreking van alle shooters, competitieve MOBA's en battle royale-spellen, en live-service waanzin die vandaag de dag de scepter zwaaien. Het is een ideale vorm van ontspanning en een geweldige manier om tot rust te komen na een zware dag. Hoewel het spel van nature thuis voelt op Nintendo's consoles, is het natuurlijk geweldig dat er eindelijk nog eens Rune Factory-spel beschikbaar is op andere platformen. Voor mij is het nu vooral uitkijken naar Rune Factory 5 dat gepland staat voor maart volgend jaar, al zal het hier opnieuw te doen zijn op de Nintendo Switch. Maar wie weet...


Conclusie

Met Rune Factory 4 SPECIAL krijgt het niet-Nintendo-publiek eindelijk (nog eens) de kans om in de wereld van deze Harvest Moon/Story of Seasons-spin-off te duiken. Het spel combineert een luchtige gameplay-ervaring met een ton aan activiteiten en een charmant vormgegeven spelwereld. De verouderde audiovisuele presentatie moet je er wel voor lief bijnemen, want het gaat uiteindelijk om een negen jaar oude port van een 3DS-spel.

Pro

  • Ontzettend veel te doen
  • Relaxerende ervaring
  • Charmante personages
  • Hoge schattigheidsfactor

Con

  • Irritante stemvervangende geluiden
  • Grafisch beperkt door zijn ouderdom en oorspronkelijk platform
  • De extra inhoud voelt soms wat overbodig aan
7.5

Over

Beschikbaar vanaf

7 december 2021

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. Xbox One

Genre

  1. RPG
  2. Simulator

Ontwikkelaar

  1. Marvelous Inc.

Uitgever

  1. Marvelous Europe
  2. XSEED Games
 
Nog even een aanvulling. Ik heb de 3DS versie gespeeld, en als je het main spel vervolledigd had, kon je verder spelen (zoals vaker het geval met dit soort spelen) de post-game content. Op de 3DS versie moest je geluk hebben om een trigger te krijgen die extra verhaallijnen unlocked, dit kon enkele weken tot een jaar ingame duren. In de Special Versie zou dit véél sneller moeten gaan.
 
Terug
Bovenaan