Review: PowerWash Simulator

Wanneer je kind plots een interesse toont in schoonmaken, stel je geen vragen en you roll with it. Wie weet blijft de passie hangen en volgt een leven van opgeruimde kamertjes en vaat in de vaatwasser? We hebben nu een dikke tien dagen PowerWash Simulator en helaas is er nog geen sprake van een sprankelende kinderkamer, máár ze hebben ook nog geen Kärcher in de living leeggespoten dus we kunnen eigenlijk spreken van een status-quo.

PowerWash Simulator is de zoveelste in een rij aan reallife ervaringen die je op pc kan proberen en ik vind zo een sim altijd wel ontspannend. Bij Farming Simulator ben ik wel behoorlijk vaak de gracht in gereden maar gewoon mikken en spuiten … hoe moeilijk kan het zijn, hè mannen?

1659012595603.png


Who’s a dirty … everyone?

Er bestaat een speciale categorie vuile video's. Meestal onder de hashtag extremely satisfying. Alleen zijn dit het soort gore filmpjes die je ook met oma kan bekijken. Ja, ik heb het over schoonmaakvideo's! Elk van ons is al eens gebiologeerd blijven plakken bij beelden van een zetel vol vlekken of een patio die groen ziet en iemand die vol goede moed zorgt dat het voorwerp in kwestie er weer nagelnieuw uitziet. Tapijten waar bijna zwart water uit loopt, tuinmeubelen waarvan je niet meer ziet of het hout of steen is, … Het is bizar relaxerend om te kijken hoe iemand te werk gaat. Ook bij het echte schoonmaken is het gevoel van een brandschone kookplaat of ramen met nul komma nul strepen iets om zelf bij te blinken van trots. De makers van PowerWash Simulator spelen in op dat gevoel van 'goed gewerkt' en het plezier van niet effectief je ellebogen uit de kom te schrobben. Maar, pas op, dat wil niet zeggen dat dit schoonmaken een eitje is!

PowerWash Simulator is een spel van FuturLab en Square Enix Collective. Het Collective is een onderdeel van Square Enix Europe dat zich specifiek toelegt op indie games. Je kan van hen binnenkort bijvoorbeeld ook Circuit Superstars verwachten, een spel dat arcade racing zal combineren met realistische driving physics. FuturLab bracht ons dan weer al Peaky Blinders: Mastermind. PWS is beschikbaar voor zowel Windows, Xbox One en Xbox Series X/S. Het spel is nu beschikbaar en werd hier getest via Steam op pc.

1659012721800.png


Proberen we anders eens de Mars Rover schoon te krijgen?

Het principe van het spel is doodeenvoudig, precies zoals de titel aangeeft: je gaat aan de slag met een hogedrukreiniger. In het spel heb je de keuze uit een aantal formules. Je kan gaan voor career mode, hier begin je een schoonmaakbusiness en bouw je door goed uitgevoerde opdrachten je reputatie en je zaak uit. Je verdient geld aan je werk (uiteraard) wat je toelaat om in de shop je uitrusting te verbeteren. Er wordt werkelijk van alles verkocht, van niveautje beginner tot professional: betere machines, specifieke spuitkoppen, verschillende schoonmaakmiddelen (aangezien je karweien een grote variatie aan materiaal omvatten, is het heel handig om specifiek te kunnen gaan, dit help zeker je rating na afwerken). Je kan kleurtjes kiezen in handschoenen en hazmat-pakken of zelfs je reiniger een speciaal kleurtje geven ('doughnut'-stijl, bijvoorbeeld). Wanneer je een klus afgewerkt hebt, is er free play mode waar je eventuele favorieten in alle rust opnieuw kan spelen. Hiernaast is er ook challenge mode. De uitdagingen zijn ofwel tegen de klok of met een beperkte hoeveelheid water. Aangezien alles veel hoekjes en kantjes heeft, is dit zeker niet altijd eenvoudig. Je krijgt wel in elke spelmodus een *ping* als iets volledig schoon is, dus je verdoet eigenlijk je tijd niet met iets dat af is. De specials mode is misschien wel de leukste, want hier mag je de mafste dingen gaan kuisen. Van een fontein vol kabouters over een treinstel in de woestijn tot een minigolf terrein en zelfs de Mars Rover! Wanneer je een klus af hebt, krijg je een filmpje van jezelf te zien en hoe je bezig was.

De controls zijn betrekkelijk eenvoudig, een combinatie van toetsenbord en muis. Je kan je washer aanklikken zodat deze gewoon automatisch blijft geven (geen kramp in de vinger) en er is de mogelijkheid om te bukken en zelfs plat op de buik te gaan om toch maar alles te kunnen bekijken en te wassen. Verder kan je in je omgeving voorwerpen nemen en verplaatsen om bijvoorbeeld een trapje hoger te kunnen gaan. Met de muis toggle je ook eenvoudig van zeep naar verschillende sproeikoppen. Ik ben niet zoveel pc gaming gewoon maar eens ik de knoppen voor het rondwandelen in de vingers had, was het echt heel eenvoudig om het werk te doen. Werk is het ook echt wel: al vanaf de tweede opdracht (een absoluut smerige achtertuin) is de klus groot en ben je toch wel eventjes bezig om alles van hek over vijver, hondenhok, tuinhuis en tig andere zaken tot niveautje *ping* te krijgen. Ondertussen krijg je ook berichtjes van je klanten, zie je hoe je rating in sterren verloopt en kan je procentueel zien hoever je al staat. Er is ook een ‘tablet’ optie waar je nog specifieker de lijst ziet van wat al schoon is en wat nog moet gedaan worden. Heel handig want hoekjes en kantjes in overvloed.

Zowel mijn elfjarige als ikzelf vonden dit een heel leuk spel. Je blijft zonder het echt door te hebben direct een hele poos bezig om je klusjes te klaren. Gewoon voor een zenmoment een pretpark gaan schoonmaken, het werkt echt wel ontspannend. De optie om ‘gewoon’ te spelen zonder een carrière uit te bouwen is leuk voor even als tussendoortje, iets als de Mars Rover is heel tof gevonden. De achtjarige vond het plezant om mee te kijken maar voor zijn geduld duurde het iets te lang om dingen proper volgens de wens van het spel te krijgen. Onze enige minpunten zijn eigenlijk dat het spel niet direct goed werkte. De eerste week was niveau twee (de achtertuin) niet te laden, het spel crashte. Nu hebben we sinds de week erna een nieuwe - maar wel dezelfde - laptop dus ik kan niet zeggen of er op die dagen een patch is gekomen óf of het probleem heel die tijd bij ons lag. Het crashen is nu in elk geval opgelost. Het uiterlijk van het spel is gedetailleerd maar in een stijl die toch een dikke vijftien jaar oud lijkt. Is het huidige fotorealisme nodig voor een spel als PowerWash Simulator? Misschien niet, waarschijnlijk niet, maar het valt wel op tussen alle andere spellen. Vooral de filmpjes van je werk doen nogal verouderd aan. Bepaalde voorwerpen, zoals een trapje, renderen ook niet waardoor je in het filmpje als Voldemort rond je project vliegt. Maar het is wel een leuk spel, voldoening voor iets oudere kinderen en volwassenen. Je maakt het zo competitief als je zelf wil met je carrière keuze, er zijn geen grote verrassingen want je job blijft steeds dezelfde. Wat ik ook wel miste, maar niet heel erg, is dat er niet echt veel muziek of soundtrack aan te pas komt. Eens te meer echter maar een kleine opmerking, je gaat zo op in het schoonmaken dat je dit eigenlijk niet echt merkt. Er is ook de optie om met meerderen te spelen. Die konden wij wegens ‘gin moaten’ echter niet uitproberen.

Conclusie

Zo fantastisch als Goat Simulator zal geen enkel spel ooit worden, maar deze PowerWash doet het wel heel goed. De gameplay is eenvoudig, de doelstellingen zijn simpel en de speelomgeving heeft genoeg details om je een behoorlijke poos bezig te houden. Nee, dit is niet het meest flitsende spel en de graphics zijn niet van de strafste maar dat mag de pret niet drukken. Zowel de kinderen als de mama hebben hier echt wel plezier aan gehad, het spel vraagt niet veel en je kan gewoon chill een hoop vuiligheid wegspuiten. Brein op nul, ready, aim, hose.

Pro

 • Ontspannend
 • Uitgebreider dan je zou denken
 • De specials die je kan schoonmaken zijn goed gevonden
 • Gameplay is heel eenvoudig

Con

 • Graphics doen wat verouderd aan
 • Vooral filmpjes renderen niet altijd goed
 • Gameplay is heel eenvoudig
7

Over

Beschikbaar vanaf

14 juli 2022

Gespeeld op

 1. PC

Beschikbaar op

 1. PC
 2. Xbox One
 3. Xbox Series X|S

Genre

 1. Simulator

Ontwikkelaar

 1. FuturLab

Uitgever

 1. Square Enix
 
Bovenaan