Review: PAW Patrol: Grand Prix

Stilstaan is achteruitgaan! Bij BeyondGaming trachten we er dus steeds naar om aan de wensen van onze alsmaar breder wordende community tegemoet te komen. Ook de kleinsten onder ons mogen niet vergeten worden! Voor wie het nog niet zou weten, we hebben daarom ook een ‘Kids’-sectie, die je kan bereiken via kids.beyondgaming.be. Games, films, series, bordspellen, … kortom, voor ieder wat wils! Daar voeg ik vandaag graag een review aan toe van Outright Games’ PAW Patrol: Grand Prix. Benieuwd of deze racer iets is voor jouw kleine spruit, of geniet je stiekem ook weleens van een kinderspel? Lees dan zeker verder!

Outright Games is één van de meest vooraanstaande producenten van kindvriendelijke videogames. Naast titels als Peppa Pig, Blaze en My Little Pony, is het nu de beurt aan PAW Patrol: Grand Prix , hun gloednieuwe racer met de PAW Patrol-pups in de hoofdrol. De titel is beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X|S en Steam. Ik ging zelf aan de slag met de PlayStation 5-versie. Iedereen klaar? Racen maar!

PP 1.jpg


Geen klus te groot, geen pup te klein!

Jonge ouders kennen ze ongetwijfeld, de PAW Patrol-pups. Als je kleine pagadders fan zijn van het programma, kan ik je garanderen dat het themaliedje uren, dagen, weken door je hoofd giert! Het voelt dus al bijna als vertrouwd aan wanneer je voor de eerste keer het spel opstart. De gekende theme song, Ryder en zijn olijke pups en de vibrante, frisse kleuren brengen je al meteen in de Avonturenbaai-sfeer. Benieuwd welke klus onze helden vandaag moeten klaren!

Nu ja, klus … Het verhaal is eigenlijk best simpel. De PAW Patrol neemt deel aan de Pup Cup om uit te zoeken wie de snelste racer is. Uiteraard tracht ook in dit spel burgemeester Humdinger daar een stokje voor te steken en de races te saboteren, door verschillende obstakels op de circuits achter te laten. Dat houdt uiteraard Ryder en z’n pups niet tegen om het tornooi aan te vatten. In elf verschillende tracks, gaande van de Avonturenbaai, tot Jake’s snowboardresort of zelfs de jungle, nemen onze helden het tegen elkaar op en zal voor eens en voor altijd worden uitgemaakt wie zich tot snelste racer van de baai mag kronen.

PP 2.jpg


Klaar voor actie, Ryder, meneer!

Het spel start met een simpele tutorial. Hierin wordt uitgelegd hoe je je wagen moet besturen en welke items je kan verzamelen om je een voordeel te bieden tijdens de race. Zo zal je PAW Patrol-badges tegenkomen en hondenkoekjes. Die eerste geven je een willekeurig voorwerp, dat je kan vergelijken met de items in Mario Kart. Denk hierbij aan speed boosts, taarten die je kan gooien om je tegenstanders te doen uitglijden, et cetera. De tweede zorgen ervoor dat je een speciale vaardigheid kan gebruiken die voor elke pup specifiek is. Zo kan Marshal bijvoorbeeld waterballonnen afschieten of kan Chase zijn zwaailichten opzetten om tegenstanders te laten vertragen. Een leuke insteek om het spel spannend te houden!

Tijd voor het echte werk. Je kan ofwel een willekeurige race starten ofwel de Avonturenmodus. In deze laatste neem je het met je gekozen karakter (één van de pups of Ryder) op tegen de rest. In zeventien races wordt beslist wie als snelste pup de Pup Cup-trofee in ontvangst mag nemen. De races zijn verdeeld over elf verschillende tracks en doorkruisen de gekende PAW Patrol-gebieden, zowel tijdens de dag als tijdens de nacht. Na het voltooien van de race zie je door middel van tussenfilmpjes nog een aantal andere bekende gezichten, zoals burgemeester Goodway en de knotsgekke handtaskip Chickaletta. Door races te rijden, kan je tevens nieuwe karakters vrijspelen of stickers en andere items verzamelen. Ben je eerder toe aan multiplayer races, dan heb ik goed nieuws: je kan het in de lokale multiplayer ook tegen elkaar opnemen. In split screen race je met tot vier spelers tegen elkaar. Leuk om broer, zus, de vriendjes of de mama’s en papa’s te verslaan!

PP 3.jpg


PAW Patrol, niets is te dol!

Wat meteen opvalt is dat het spel volledig in het teken staat van zijn doelpubliek: de jonge garde. Zo is niet enkel het menu in het Nederlands, maar wordt ook alles in het Nederlands gesproken als je over de menu’s gaat. Leuk voor de kleinsten onder ons die zich al eens aan een game durven wagen, maar nog niet kunnen lezen. Ook het racen zelf is duidelijk afgestemd op kinderen. Zo kan je een stuurassistent gebruiken om te helpen bij de besturing, of krijg je een korte speed boost bij de start. Ook bij de knoppenbediening wordt hier rekening mee gehouden. Waar bij de ‘volwassen racers’ doorgaans de R2-knop wordt gebruikt om gas te geven, kan je in dit spel alles bedienen met de voorste knoppen. Dat is uiteraard makkelijker voor de kleine kinderhandjes.

Is het spel dan ook de moeite voor de iets oudere gamer? Ja en nee … Op zich blijft het een leuke setting en zitten er frisse elementen in, zoals bijvoorbeeld confettibommen die je het zicht ontnemen, maar als volwassen speler zal je je toch snel beginnen storen aan een aantal minpuntjes. Grootste minpunt is mijn inziens het ‘trage racegevoel’. Hoe goed je ook racet, hoeveel speed boosts je ook gebruikt, je tegenstanders zitten je altijd op de hielen. Dat maakt de race op zich wel spannend, maar ook vaak enorm frustrerend. Omgekeerd is dit trouwens ook het geval. Als je achterop geraakt, merk je dat de koplopers het toch steeds iets moeilijker krijgen, waardoor ze niet al te snel uitlopen. Goed om frustraties bij jonge spelers te vermijden, maar in een moeilijkere setting zou hier toch iets meer onderscheid in mogen worden gemaakt.

Ben je op zoek naar een leuke racegame voor de allerkleinsten, geef deze titel dan zeker een kans!


Daarnaast merk je weinig variatie in de verschillende racetracks, zowel visueel als wat de techniciteit betreft en worden deze ook nooit uitdagend. Geen moeilijk bochtenwerk, niet afremmen, gewoon gas geven en sturen. Dit maakt dat het spel al heel snel repetitief wordt. Zeker wanneer je voor de Platinum Trophy wenst te gaan. In dat geval moet je bijvoorbeeld met elke pup de Pup Cup winnen en moet je alle zeventien de races in één Cup achter elkaar kunnen winnen. Niets onoverkomelijk, maar met slechts vier thema’s en elf racetracks brengt enkel variatie in dag en nacht niet de nodige creativiteit. Nu ben ik uiteraard erg kritisch, want wanneer we het vanuit het oogpunt van de doelgroep bekijken, kan ik enkel besluiten dat PAW Patrol: Grand Prix een meer dan geslaagde instap-racer is, en al zeker voor fans van het programma!

Conclusie

Outright Games weet steeds visueel aantrekkelijke, kindvriendelijke titels af te leveren voor de jongste spelers onder ons. Ook met PAW Patrol: Grand Prix is dit niet anders. In deze racegame nemen Ryder en zijn pups het tegen elkaar op om als snelste racer gekroond te worden. Hoewel het spel mijn inziens een aantal (grote) minpunten heeft, zullen de jonge spelertjes onder ons hier ongetwijfeld niet over vallen. Ben je op zoek naar een leuke racegame voor de allerkleinsten, geef deze titel dan zeker een kans! Heb je iets oudere kinderen (laat ons zeggen 10+), dan vrees ik dat ze toch meer zullen genieten van games als Mario Kart.

Pro

 • Volledig in lijn met de televisieserie
 • Visueel erg aantrekkelijk
 • Leuke racer voor de jongste gamers

Con

 • Traag racegevoel
 • Wordt al snel repetitief
 • Iets meer variatie in racetracks en thema's had leuk geweest
6.5

Over

Beschikbaar vanaf

30 september 2022

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Genre

 1. Racing

Ontwikkelaar

 1. 3DClouds

Uitgever

 1. Outright Games
 
Wat zou de minimumleeftijd zijn om dit spel te kunnen spelen voor de kleinsten?
Hij kijkt wel graag naar Paw Patrol maar weet niet goed of hij 'het spel' al zou kunnen spelen :)

Zou wel blij zijn om een PS partner te hebben ;)
 
Redactie
Wat zou de minimumleeftijd zijn om dit spel te kunnen spelen voor de kleinsten?
Hij kijkt wel graag naar Paw Patrol maar weet niet goed of hij 'het spel' al zou kunnen spelen :)

Zou wel blij zijn om een PS partner te hebben ;)
Mijn zoon wordt in december 5 en kan er toch al van genieten. De menu's doorbladeren lukt hem nog niet, maar zelfstandig racen wel.
 
Bovenaan