Review: Outriders: Worldslayer

Outriders, ondertussen iets meer dan één jaar oud, is nog springlevend. De actievolle shooter met een pak RPG-elementen ontvangt regelmatig gratis en betalende updates die de speelervaring moeten verbeteren. Onlangs verscheen er met Worldslayer een betalende update. Ook hierin kun je nog steeds alleen of met maximaal twee anderen aan de slag om de boel op planeet Enoch te redden. Die planeet is nog maar eens in gevaar, maar dat gevaar is nu dreigender dan ooit. Of de nieuwe content van Worldslayer veel te bieden heeft, lees je in deze review.

Wie Outriders reeds heeft, betaalt veertig euro om met de nieuwe content aan de slag te gaan. Wie Outriders en Worldslayer samen wil kopen, is twintig euro duurder af. Daarmee is de downloadbare content alleen niet van de goedkoopste. Als je daar genoeg voor in de plaats krijgt, is er eigenlijk geen probleem. Laten we even kijken wat Outriders: Worldslayer allemaal te bieden heeft.

Worldslayer 1.jpeg


Nieuwe dreiging

Wie de review van Outriders gelezen heeft, weet dat ikzelf best genoten heb van de game. Destijds waren er echter wel nog een pak problemen, waaronder verbindingsproblemen met de servers, talrijke bugs en problemen met de matchmaking, wat voor een multiplayergame best storend is. Ontwikkelaar People Can Fly heeft ondertussen een pak updates uitgebracht en van deze storende elementen is nu geen sprake meer. Dat wil echter niet zeggen dat alles naar wens is, want hoewel Worldslayer je een nieuw verhaaltje voorschotelt van zo'n uur of vier, is dat op zich erg mager voor de prijszetting van deze downloadbare content. Gelukkig blijft het niet alleen bij die enkele uurtjes speelplezier.

Qua opzet verandert er aan Outriders weinig. Je strijdt, eventueel met maximaal twee anderen in je kielzoch, opnieuw op de planeet Enoch. De vorige dreiging is nog niet goed verwerkt of je krijgt gedurende enkele uurtjes een nieuwe vijand voor de kiezen. De Anomaly woedt nog steeds op de planeet, maar deze keer heftiger dan ooit. Hierdoor is al het leven op Enoch in groot gevaar. Daarnaast zorgt nu een nieuwe Altered, Ereshkigal, deze keer voor extra dreiging. Veel meer valt er eigenlijk niet te verklappen over het verhalend onderdeel van Worldslayer, maar wat wel gezegd kan worden is dat er weer gewerkt wordt met een open einde. Dit zet dus enigszins de deur op een kier voor toekomstige DLC.

Worldslayer 2.jpg


Je wordt steeds sterker

Wie Outriders al bezit heeft voor het verhalende deel twee keuzes. Ofwel speel je verder met je personage waarmee je de originele campagne hebt gespeeld, ofwel begin je vanaf nul. Je krijgt wel een boost waardoor je level plots naar dertig wordt gebracht. Dit stelt je in staat direct met de DLC aan de slag te gaan, maar met een compleet nieuw personage dus. Ook de moeilijkheid van het spel, of de instelling ervan, werd onder handen genomen. De World Tiers werden in de vuilbak gekieperd en vervangen door Apocalypse Tiers. Veel verschil is er in principe niet, maar je wordt wel getrakteerd op meer en unieke loot. Vooral dat unieke aspect is cool, aangezien je nooit eerder geziene wapens of gear te pakken krijgt op die manier.

Outriders: Worldslayer biedt beperkt nieuwe content aan.


Om je personage sterker te maken, werden er twee nieuwe systemen toegevoegd. Het PAX-systeem laat je vijf punten besteden in een kleine skill tree, bestaande uit twee 'takken'. Kies je om te focussen op je vuurwapens, of kies je voor sterkere Anomaly-krachten? Daarnaast is er nu ook Ascension. Hierin kun je je passieve statistieken verbeteren, al is dit eerder beperkt waardoor je er eigenlijk weinig van zult merken. Een upgrade geeft maar één procent extra aan een bepaalde statistiek en dat is nu niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Het stelt de speler echter wel in staat verder te levelen nadat level dertig bereikt wordt.

Naast bovenstaande nieuwigheden mag je ook rekenen op nieuwe vijanden. Mét nieuwe krachten welteverstaan. Zo kan je nu door middel van een soort kabel vastgegrepen worden waardoor je geen kant uit kunt, wat een andere aanpak vereist dan de vijanden uit het basisspel. Het zorgt alleszins voor voldoende afwisseling, terwijl de sterke basis van Outriders behouden blijft. Wie het verhaal heeft voltooid, kan verder aan de slag in de endgame content. Een soort kerker genaamd Tarya Gratar schotelt je uiteraard weer een pak monsters voor, terwijl Troves je hordes aan sterke vijanden op je afstuurt. Uiteraard telt er altijd maar één ding: alles en iedereen afknallen, overleven en die coole loot verzamelen.

Conclusie

Outriders: Worldslayer voegt enkele broodnodige verbeteringen toe, al moest eigenlijk niet alles weggestoken worden achter een betalende uitbreiding. Voor zo'n veertig euro krijg je een nieuw verhaal waarmee je enkele uurtjes zoet bent, om erna wat end-game content te ontdekken. Verwacht je aan nieuwe vijanden, wapens en een coole nieuwe eindbaas. De tiers maakten plaats voor andere tiers en er is nu een extra beperkte skill tree die je personage nog iets sterker maakt. Maar voor veertig euro is het toch iets te karig.

Pro

 • Tof verhaal
 • Coole, nieuwe eindbaas
 • Enkele broodnodige verbeteringen

Con

 • Niet goedkoop
 • Niet bijzonder veel content
 • Grinden
7

Over

Beschikbaar vanaf

28 juni 2022

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. PC
 2. PlayStation 4
 3. PlayStation 5
 4. Xbox One
 5. Xbox Series X|S

Genre

 1. RPG
 2. Shooter

Ontwikkelaar

 1. People Can Fly

Uitgever

 1. Square Enix
 
Bovenaan