Review: NBA 2K23

Ik heb het wellicht al meermaals gezegd, er zijn echt wel zekerheden in het leven. Net zoals er elk jaar een nieuwe FIFA-game uitgebracht wordt, komt er elk jaar een verse NBA 2K op de markt. Meestal beschikken de consoleversies van deze beide sportgamereeksen dan over de betere graphics, waardoor deze edities ook next-gen genoemd worden. Dit jaar vervalt deze gulden regel echter voor de pc-versie van FIFA, want deze krijgt voor het eerst de next-gen upgrade geserveerd. Helaas is het klaarblijkelijk hiervoor nog te vroeg voor de pc-editie van NBA 2K23. Dat zij dan maar zo, want de focus van deze review blijft uiteindelijk liggen op waar het echt om draait: beschikt NBA 2K23 werkelijk over nieuwe en betere features ten opzichte van zijn voorganger, of betreft het slechts een nieuw cijfer achteraan in de titel?

NBA 2K23 werd uitgebracht op 9 september voor PlayStation 4, 5, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc in heel wat edities, werkelijk te veel om op te sommen. Deze review gaat over de Michael Jordan-editie van de pc-versie, eentje die komt met een heuse content pack. Cosmetica is belangrijk tegenwoordig, en dat weten niet alleen de vrouwen. Ook mijn internetlijn heeft dat namelijk gevoeld, want maar liefst 120 gigabytes dienden naar mijn pc gesleurd te worden.

20220909143228_1.jpg


Grafisch vooral realistischer

Natuurlijk wil iedere fan van basketbalgames weten wat de meerwaarde van deze nieuwe editie zou kunnen zijn wanneer je al in het bezit bent van NBA 2K22. Zoals te verwachten is een eerste geldig argument het verbeterde beeld, zeker bij de next-gen versies. Maar ook in deze pc-versie van de nieuwste game valt al op dat de gezichten van de spelers er niet per se scherper, maar wel vooral realistischer uitzien.

Vreemd is echter dat je een waarschuwing krijgt wanneer je de standaard ingestelde video-instellingen, dat is een 1080p-resolutie aan zestig frames per seconde met V-Sync ingeschakeld, aanpast. Wanneer je V-Sync uitschakelt of de beeldverversingsnelheid aanpast naar een hogere waarde, krijg je de melding of je wel zeker bent, want het spel zou enkel op zijn vlotst draaien met de standaardinstellingen. Dit zou toch wat beter mogen voor een grote gametitel in 2022, wanneer komt nu die next-gen voor de pc?

20220909144617_1.jpg


Terug compleet qua modi, Jordan Challenge als kers op de taart

NBA 2K23 is net als zijn voorganger een complete game wat de modi betreft. De mogelijkheden zijn legio wanneer je - als heer of dame, zowel offline als online - meteen wil vliegen in de carrièremodus, seizoensmodus, MyTEAM of een willekeurige match. Ofwel werk je eerst aan je techniek, team-play en tactiek via een oefenpotje, scrimmage, freestyle of blacktop. Op dit vlak is eigenlijk niets veranderd ten opzichte van de voorganger(s). Hoe tof de modi ook zijn, je dient nog steeds voorafgaand een emailadres aan de game te linken om MyCareer te kunnen spelen, en MyTEAM bulkt nog steeds van de cosmetische clutter en microtransacties.

De Jordan Challenge is de kers op de taart van deze editie.


Noemenswaardiger voor deze editie is de terugkeer van de Jordan Challenge, een modus welke niet meer te spelen was sinds NBA 2K11. Je keert er terug naar wedstrijden uit de beginjaren van basketballegende Michael Jordan en volgt hem daarna tot ver in zijn hoogdagen. Tenminste wanneer je erin slaagt om de diverse vooropgestelde doelstellingen te behalen, en dat blijkt echt niet makkelijk. Je dient niet alleen de matches - die overigens standaard een grafische retrofilter kregen - te winnen, maar zelf als Michael ook bijvoorbeeld een bepaald aantal punten te scoren én een minimum aan rebounds te pakken krijgen. Persoonlijk vond ik dit een hele uitdagende maar leuke modus, zowaar een pluspunt dus.

20220909152208_1.jpg


Miniscule aanpassingen aan besturing en gameplay, maar eindelijk Semi-Pro

Sinds NBA 2K21 beschikt de reeks over het zogenaamde Pro Stick-mechanisme voor het schieten en de lay-ups. Het komt erop neer dat je deze uitvoert met de rechtse analoge trigger door deze naar beneden te drukken en op het juiste moment terug los te laten, namelijk wanneer de schietmeter perfect in het groen staat. In deze nieuwe editie werd het mechanisme nog verder uitgebreid met extra schietmeters. Je krijgt er standaard vijf en tijdens de diverse seizoenen kunnen er nog eens vijftien ontgrendeld worden. Daarnaast bleek uit de voorgaande editie dat zowel het blokkeren van schoten als het uitvoeren van vaardigheidsdunks ietwat té goed werkten, waardoor er in NBA 2K23 op beide terug een nerf gezet werd. Je begrijpt het wellicht al wat, niets nieuws onder de zon helaas.

Wat de gameplay betreft is er helaas niets nieuws onder de zon te bespeuren.


De laatste te vermelden vernieuwing is misschien wel meest interessante, want vanaf deze editie is het mogelijk om de moeilijkheidsgraad in te stellen op Semi-Pro. Wanneer de Rookie-instelling voor de beginnende NBA 2K-speler te makkelijk geworden was, kon deze voorheen niet anders dan omgeschakeld te worden naar Pro. In de praktijk bleken deze moeilijkheidsgraden ver uiteen te liggen, waardoor de nieuwe Semi-Pro zeker een uiterst welkome toevoeging vormt.

Conclusie

NBA 2K23 bevat helaas niet veel vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger, en al zeker geen next-gen voor de pc. Natuurlijk bestaat er geen completer spel over basketbal, en dan repte ik in deze review nog geen woord over de aanwezige NBA- en WNBA-licenties. Gelukkig blijft de gameplay goed, is er nog de Jordan Challenge-modus én kan er eindelijk op Semi-Pro gespeeld worden.

Pro

 • Jordan Challenge
 • Eindelijk Semi-Pro

Con

 • Weinig relevante vernieuwingen
 • Nog steeds geen next-gen voor de pc-versie
6.5

Over

Beschikbaar vanaf

9 september 2022

Gespeeld op

 1. PC

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Genre

 1. Sport

Ontwikkelaar

 1. Visual Concepts

Uitgever

 1. 2K Games
 
Bovenaan