Review: Monkey Palace

Lang geleden werd er in de jungle aan een indrukwekkend paleis gebouwd. Jarenlang lag het er wat verlaten bij, totdat er op een dag een aap voorbij kwam en er kwam wonen. Het is tijd om het paleis weer op te bouwen en te zorgen dat je hierbij voldoende bananen verzamelt! Van al dat bouwen krijg je namelijk serieus wat honger ... Wat is er uiteindelijk beter om twee leuke hobby's te combineren, LEGO in elkaar steken en een bordspel spelen. Deze stond op mijn lijf geschreven en na een eerste passage op Facts Fall-edition eind vorig jaar, kijk ik maar al te graag uit naar een vervolgeditie.

Mijn eerste kennismaking met Monkey Palace kwam er tijdens het kuieren op FACTS en was voor mijn Monkey in crime Killjoy een ontdekkingstocht door het oerwoud van de bordspellen. Dat Killjoy na het spelen van Monkey Palace direct de noodzaak voelde om een eigen bordspelcollectie aan te leggen, maakt alvast duidelijk dat ook voor minder ervaren rotten Monkey Palace toegankelijk is. Het kan natuurlijk het LEGO-thema zijn die een bepaalde aantrekkingskracht heeft of de kinderlijke eenvoud om Monkey Palace te spelen. Of uiteraard de ervaring om met mij een bordspel te kunnen spelen ... Soit, genoeg gezeverd, tijd om ook op de eigen speeltafel Monkey Palace een aantal keer uit te halen!

MP1.jpg

Banana for scale

Bij Monkey Palace strijd je om wie de beste en hoogste trappen bouwt van het apenpaleis. Het doel van het spel bestaat erin om zoveel mogelijk bananen (en dus punten) te scoren. Hoe hoger de trap is die je bouwt en hoe meer bogen je daarbij gebruikt, des te meer nieuwe bouwstenen en bananen je krijgt. Het spel is afgelopen als er geen bouwstenen meer over zijn, en met zowat 176 bouwstenen in vier verschillende kleuren heb je niet het gevoel dat dit snel voorbij zal zijn. Toch vliegen die bouwstenen er op het einde van het spel snel door. In de doos, waar er op één of andere vreemde manier plakband gekleefd is die de doos lichtjes beschadigd heeft, zitten naast de standaard bouwstenen ook een groot aantal versierstenen in de vorm van bamboebladeren en gouden stenen. Verder krijg je nog drie verschillende dieren, waaronder vanzelfsprekend een aap, maar ook een vlinder en een kikker. Het Braziliaanse oerwoud trek je daardoor naar de bordspeltafel in het nederige België. Je krijgt één bouwplaat en bijkomend twee dubbelgeprinte vellen die je aan de hand van vier hoekstenen op de juiste plaats kan houden. Dat al deze stukken van uitmuntende LEGO-kwaliteit bestaan, is stating the obvious.

Verder vinden we in de doos een bouwstenenbak waar de LEGO-blokjes gesorteerd kunnen worden. Met de nadruk op kunnen, want na het opruimen moet je je even motiveren om alles correct weg te leggen. Dit moet je wel doen omdat je endgame triggert door alle stukken van een bepaalde soort weg te spelen. Vind je nadien nog een stuk, dan komt dat uiteraard vervelend over. Verder vind je ook een boek kaarten, bestaande uit verschillende apenkaarten die aanduiden waarmee je volgende keer kan bouwen, wat bonuskaarten en drie trofeekaarten, één per dier. De kaarten zelf zijn kleiner dan normaal, maar moeten dan ook op de spelersborden kunnen passen. Als laatste heb je nog de spelregels in het Nederlands en in het Frans, waarbij er om onverklaarbare reden geen nietje in het boekje zit. Het voelt een beetje dat deze nadien nog snel geprint moesten worden. Hoelang deze regels mooi zullen blijven, is natuurlijk de hamvraag. Inhoudelijk zijn de spelregels mooi geïllustreerd en zal je na een eerste keer spelen wel vlot aan de slag kunnen gaan.

MP2.jpg

Je hangt den aap uit!​

Starten doen we door één van de plattegronden te kiezen en op de bouwplaat te plaatsen. De vier hoekstenen houden deze hoekplaat min of meer op zijn plaats. De beginstenen worden op de wit gemarkeerde gebieden geplaatst en zullen de begintrap zijn. Alle versierstenen kan je rondom de plattegrond plaatsen en vormen een leuke jungle om in te vertoeven. Alle kaarten worden gesorteerd volgens hun waarde en volgens kleur. Sommige apenkaarten kunnen voor elke ondergrond dienst doen, terwijl andere een onderverdeling krijgen van lichtgroen, donkergroen en goud. Iedere speler neemt een spelersbord waarop de startstukken afgebeeld staan. De stukken die je neemt mogen van gelijk welke kleur zijn, de verschillende bruintinten zijn puur voor de esthetiek.

Je bouwt met LEGO steeds een nieuw paleis en speelt ook een leuk bordspel! Best of both!


Monkey Palace wordt gespeeld in verschillende rondes, waarbij je gaandeweg omhoog zal bouwen. De bouwstenen die je ter beschikking hebt in je voorraad zal je gebruiken om je trap en finaal je paleis op te bouwen. De beginkleur waar je de trap start doet er wel toe, want dit zal je finaal de bijhorende apenkaart laten kopen, maar daar later meer over. Een trap bestaat uit één of meerdere bogen, waarbij de bogen een pad zullen vormen die omhoog gaat. Daarbij kan je ook ondersteunende steentjes of zuilen gebruiken. Elke boog moet steeds hoger zijn dan de vorige. Je mag zoveel bouwstenen gebruiken als je wil en stenen die je niet gebruikt, mag je bewaren voor de volgende beurten. Heb je alles uitgebouwd, dan versier je je trap met een versiersteen die overeenkomt met de grondkleur van het beginpunt.


Daar komt de aap uit de mouw!​

Je bouwkunsten worden uiteraard ook beloond, en je telt het aantal bogen die je net in je nieuwe trap hebt geplaatst. Dit levert evenveel apencredits op als bogen. Je krijgt een extra credit als de versiersteen die je net hebt geplaatst ook de hoogste van die kleur is. Met deze apencredits probeer je je engine op te bouwen door nieuwe apenkaarten te kopen. Deze kaarten moeten dezelfde kleur hebben als de versiersteen of één van de meerkleurige kaarten zijn. Je mag zoveel kaarten kopen als je kan met je apencredits, maar moet wel steeds de bovenste kaart van de stapel nemen. De kaarten hebben een credits-kant waarbij de kostprijs staat, hoeveel bananen ze waard zijn en wat je als eenmalige bonus krijgt en als recurrente inkomsten. Je neemt eerst je eenmalige bonusinkomst en legt nadien de apenkant naar boven op je spelersbord. Hier heb je plaats voor vier kaarten en indien je er meer aankoopt zal je moeten kiezen welke kaart je zal bedekken. Dit zijn steeds je inkomsten bij elke beurt, dus een goede keuze is hier belangrijk. Je wil er namelijk zeker van zijn dat je voldoende bogen krijgt, maar ook de nodige stukken om aan te passen in het paleis. De kaart die zes apencredits kost, levert tien bananen op, maar heeft wel geen recurrente inkomsten. Een belangrijke keuze of je deze dan wel koopt ...

Bouw je tijdens je beurt een deel van je trap die uit minstens vijf stenen hoog bestaat, dan mag je een bijkomende bonuskaart nemen. Deze komt niet op je spelersbord te liggen en is vier bananen waard. Afhankelijk als je tijdens je beurt een gouden versiersteen plaatst (één van de drie kleuren van het spelersbord), dan moet je de aap ook op een boog op één van de trappen gaan plaatsen. Dit verhindert om deze trap te gebruiken en op aan te bouwen en levert je ook de apentrofeekaart op die twee bananen waard is. Tijdens het spelen gaat deze apenkaart een aantal keren van speler veranderen. Optioneel kan je ook met de vlinder en de kikker spelen. Heb je de hoogste versiersteen geplaatst, dan plaats je ook de vlinder op die versiersteen. De vlindertrofeekaart die twee bananen waard is, neem je ook en leg je naast je spelersbord. Je kan er ook voor kiezen om een extra zuil uit de voorraad te nemen, maar dan neem je de kikkertrofeekaart. Deze kikkerkaart is wel min drie bananen waard. Maar als je de zuil inzet bij het bouwen, dan bouw je in je trap een deel van minstens vijf hoog en dat levert je dan weer een bonuskaart op die vier bananen waard is. Netto win je dus nog steeds? Het is niet de enige onlogische keuze in de kostprijs van de kaarten, want de apencreditkaarten die er één kosten of twee kosten, leveren je weliswaar evenveel LEGO-stukken op, maar het is beter om twee maal de enkele kaart te kopen want die levert meer bananen op!

MP5.jpg

Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding​

Het spel is afgelopen wanneer er onvoldoende bouwstenen overschieten. De ronde wordt verder gespeeld zodat alle spelers evenveel beurten hebben gehad. Alle apenkaarten worden omgedraaid en alle bananen worden opgeteld, samen met de bonuskaarten en de dierenkaarten. De speler met de meeste bananen wint. Visueel ziet Monkey Palace er natuurlijk zeer leuk uit en inhoudelijk kan je het zeer snel uitleggen. Monkey Palace is daarom zeker een familiespel dat vaak op tafel zal komen. Voor de meer doorwinterde spelers zal het regenwoud je een leuke tijd opleveren, maar al snel zal het duidelijk zijn welke de beste opties zijn om op verder te bouwen. Het aantal verschillende aanbouwroutes zal beperkt worden en door steeds verder te werken aan dezelfde trap en je engine zo op te bouwen, bestaat het risico dat je ook je tegenstanders op deze trap zal laten bouwen. Evenveel punten of zelfs meer zijn dan het gevolg. Je kan dat natuurlijk wel verhinderen door de aap goed in te zetten, maar dat verhindert je eigen spel ook. Verder zal de speler die op het einde van het spel de verschillende dierenkaarten in het bezit heeft, pas (straf)punten opleveren. Het kan dus zijn dat je bepaalde kaarten eerder links laat liggen. Maar dat zorgt weer voor een leuke dynamiek. Dat je steeds iets moois kan uitbouwen die er elke keer anders uitziet, zorgt er voor dat je tijdens het LEGO bouwen nu ook een leuk bordspel kan beleven. Best of both worlds!

Conclusie

In Monkey Palace trek je naar het LEGO-oerwoud en probeer je in dit familiespel de beste apenbouwheer te zijn. Doordat je met het LEGO-thema een zeer breed publiek aantrekt en effectief iets samen opbouwt, met de nodige spelersinteractie, is het thema en de uitwerking een zeer aantrekkelijk bordspel. Voor een zeer toegankelijke prijs krijg je veel LEGO-speelstukken en een spel dat je eenvoudig kan uitleggen. Voor de doorwinterde spelers is het oerwoud misschien niet de beste keuze, de spelregels en de bijhorende puntentelling zijn niet steeds logisch en de moeilijkheidsgraad is zeker niet te hoog. Het aantal mogelijkheden in je strategie is beperkt, de mogelijkheden in het uitbouwen zijn eindeloos. Je kan tijdens het bouwen van LEGO ook nog eens een leuk bordspel spelen, waardoor ik deze na een aantal keren spelen zeker nog een mooie 8 op 10 geef!

Alle foto's werden aangeleverd door Wouter Debisschop. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina Tabletopping.

Pro

  • Ziet er visueel zeer leuk uit
  • Je bouwt iets op
  • Eenvoudige spelregels

Con

  • Niet steeds een logische keuze van punten
  • Spelregels zijn van mindere kwaliteit
8

Over

Uitgever

  1. Asmodee

Designer

David Gordon

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

45 minuten
 
Terug
Bovenaan